Coraz rzadziej jadamy w domu i z rodziną: dlaczego, jak ten nowy trend wpływa na budżety domowe i relacje rodzinne

Zbigniew Biskupski
rozwiń więcej
Tradycja wspólnych posiłków w domu z rodziną zanika, co stawia też nowe wyzwania restauratorom / Drazen Zigic / ShutterStock

Coraz więcej konsumentów rezygnuje z gotowania w domu na rzecz wygodnych rozwiązań, takich jak jedzenie na wynos czy dostawa. W odpowiedzi na te potrzeby restauratorzy inwestują w technologie umożliwiające szybką realizację zamówień online, a także rozwijają ofertę zdrowych pozycji w menu, z wykorzystaniem lokalnych składników, odpowiadając na niesłabnący trend „superfoods”.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną, ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.

Coraz rzadziej jadamy w domu z rodziną – Polska wyróżnia się na tle badanych krajów

Najnowsze badanie Bain & Company pokazuje, że mimo zmian w obecnym stylu życia, część tradycji przetrwała próbę czasu i jest kultywowana. Jednym z tych zwyczajów jest wspólne jedzenie kolacji z domownikami, o które zapytano respondentów w USA i Europie, w tym również w Polsce.
We Francji codziennie do wspólnej kolacji zasiada aż 61% badanych, we Włoszech – 56%, a w Stanach Zjednoczonych robi to 33% respondentów. Natomiast 5-6 razy w tygodniu, wspólnie jada już tylko 18% Włochów i 17% Francuzów, nieco lepszy wynik osiągają Stany Zjednoczone – 22%.
Polska na tle pozostałych badanych krajów wypada w obu kategoriach najsłabiej, 27% badanych osób wspólnie zasiada do wspólnej kolacji codziennie, a 15% robi to od 5 do 6 razy w tygodniu.

Wiek ma znaczenie – im starsze pokolenie, tym więcej wspólnych posiłków w domu z rodziną

Wyniki badania Bain & Company wskazują na wyraźną zależność pomiędzy wiekiem, a skłonnością do jedzenia posiłków w gronie domowników. W Europie aż 69% przedstawicieli pokolenia Silent codziennie jada z bliskimi. Wśród Baby Boomersów wynik ten wynosi 52%. Dla pokolenia X to już tylko 26%, a dla Millenialsów – 27%. Natomiast najniższy udział pozytywnych odpowiedzi odnotowano wśród badanych z pokolenia Z – jedynie 20% z nich codziennie jada posiłki z domownikami, a 21% kolejnych deklaruje, że robi to 5–6 razy w tygodniu.

- Wspólne posiłki odgrywają istotną rolę kulturową – są nie tylko elementem codziennej rutyny, ale też sposobem budowania więzi i pielęgnowania tradycji rodzinnych. W krajach takich jak Francja czy Włochy rytuał wspólnego jedzenia ma silne zakorzenienie historyczne i społecznie wciąż jest uznawany za jeden z filarów życia rodzinnego - komentuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.
- W Polsce obserwujemy natomiast stopniowe osłabianie tego zwyczaju – coraz rzadziej jemy razem, coraz częściej w biegu lub osobno. Zmienia się rytm życia, struktura rodziny, a czas spędzany offline – przy stole – konkuruje z pracą, dojazdami, nauką i rozrywką cyfrową. Tradycja wspólnego posiłku traci przez to na znaczeniu staje się raczej wyjątkiem niż regułą - dodaje ekspert.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków z rodziną w domu w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną

Ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.
- Konsumenci coraz częściej oczekują nie tylko dobrej kuchni, ale także unikalnych doświadczeń i wygody. To właśnie dlatego restauracje sięgają po nowoczesne technologie – od automatyzacji po sztuczną inteligencję – które poprawiają jakość obsługi i pozwalają lepiej odpowiadać na indywidualne potrzeby - mówi Patryk Rudnicki.

- Przykładem jest personalizacja oferty z wykorzystaniem AI, która umożliwia dopasowanie menu do preferencji gości oraz uproszczenie procesu zamawiania – co szczególnie doceniają młodsze pokolenia. Szacuje się też, że do 2030 roku kapitał zainwestowany w technologie automatyzacji w USA wyniesie aż 8 bilionów dolarów, a w ciągu najbliższych 10–20 lat nawet 20% siły roboczej może zostać zastąpione przez automaty dodaje ekspert.
Również w kontekście zmieniających się nawyków konsumentów, takie innowacje jak dostosowanie oferty do preferencji żywieniowych, np. wegetariańskich czy opartych na roślinnych alternatywach białkowych, mogą pomóc restauracjom przyciągnąć szeroką grupę klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na wpływ swoich wyborów na środowisko oraz własne zdrowie, zwraca uwagę Patryk Rudnicki.

W dzisiejszych czasach oferta restauracji doskonale odpowiada na rosnącą tendencję „niejedzenia w domu”. Dzięki coraz sprawniejszym usługom dostaw, aplikacjom do zamawiania jedzenia oraz innowacjom technologicznym jak personalizacja zamówień, konsumenci mogą łatwo i szybko cieszyć się posiłkami, nie wychodząc z domu. Restauracje dostosowują się do tych oczekiwań, oferując wygodne rozwiązania, które odpowiadają na współczesny styl życia i nawyki konsumentów podsumowuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.

Infor.pl
Darowizna od babci lub dziadka – kiedy nie zapłacisz podatku? Jest kilka warunków, które decydują o zwolnieniu
21 lip 2025

Otrzymałeś gotówkę od babci lub dziadka? Sprawdź, kiedy darowizna pieniężna nie podlega podatkowi od spadków i darowizn. Przepisy przewidują korzystne zwolnienia, ale warto znać limity kwoty wolnej i terminy zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego. Wyjaśniamy, co trzeba wiedzieć.

Rekordowa liczba wniosków na przydomowe magazyny energii
21 lip 2025

Szósta edycja programu Mój Prąd cieszy się wielkim zainteresowaniem. Jak poinformowała w niedzielę minister klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska, do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wpłynęło 60 tys. na przydomowe magazyny energii.

Koniec z bezpłatnymi stażami dla pracowników. MRPiPS zapowiada zmiany
21 lip 2025

To częsta praktyka, gdy młody pracownik za odbywanie stażu nie otrzymuje wynagrodzenia. Przygotowywana przez resort pracy ustawa ma wprowadzić zakaz bezpłatnych staży.

Dają seniorom zniżki na zakupy w sieciach handlowych i na stacjach benzynowych Mnóstwo ludzi nie ma o tym pojęcia. Wystarczy zrobić tę jedną rzecz
21 lip 2025

Ceny w sklepach rosną szybciej niż grzyby po deszczu, a emerytury ledwo starczają na przeżycie. Tymczasem stacje benzynie i wielkie sieci handlowe od lat oferują zniżki, o których... nikt nie mówi. To cicha ulga dla tych, którzy kiedyś wychowywali trójkę dzieci. Teraz mogą oszczędzać na zakupach przy każdej wizycie w sklepie. Trzeba tylko mieć jedną kartę. I odwagę, żeby o nią zawalczyć.

Rewolucja w L4: w czasie zwolnienia, pracownik (od czasu do czasu) będzie musiał odebrać telefon od szefa i odpisać na e-maila, ale będzie też mógł pobierać jednocześnie zasiłek chorobowy i 100 proc. wynagrodzenia
21 lip 2025

Przygotowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (nr w wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów: UD114) zakłada wprowadzenie istotnych zmian w zakresie tego co wolno, a czego nie wolno pracownikowi w czasie przebywania na zwolnieniu lekarskim – począwszy od podejmowania sporadycznych, incydentalnych czynności, będących przejawami aktywności zawodowej, a na wykonywaniu pracy u innego pracodawcy (tym samym – pobierając jednocześnie zasiłek chorobowy i 100 proc. wynagrodzenia) skończywszy.

Będzie można dziedziczyć emeryturę po rodzicach. Ta zmiana to prawdziwa rewolucja. Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?
21 lip 2025

Po śmierci rodziców emerytura przypadnie dzieciom. Regulujące te kwestie projekt ustawy jest już gotowy. W drugim kwartale tego roku dokumentem zajmie się rząd. Nowe przepisy nie dotyczą jednak wszystkich i z automatu. Obejmą tylko konkretną grupę

Duża podwyżka świadczenia dla mężczyzny z rocznika 1957. Kolejne prawomocne orzeczenie sądu powszechnego po wyroku TK z 4 czerwca 2024 r. SK 140/20
19 lip 2025

Przybywa prawomocnych orzeczeń w sprawach po wyroku TK z 4 czerwca 2024 r. SK 140/20. Przedstawię wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku.

Co najmniej 1900 zł miesięcznie dla każdego – niewiele osób wie o tym świadczeniu, które przysługuje, jeżeli nie spełniają warunków otrzymania emerytury lub renty! Wystarczy wniosek
21 lip 2025

Niewiele osób jest świadomych, iż niespełnienie wymogów ustawowych do otrzymania emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, nie pozbawia ich całkowicie szansy na comiesięczne świadczenie w wysokości co najmniej 1878,91 zł z budżetu państwa, które pozwoli im na zaspokojenie ich niezbędnych potrzeb życiowych. Co więcej – świadczenie to, nie jest „obwarowane” żadnymi szczególnymi kryteriami.

Tysiące emerytów zyskają więcej pieniędzy. Ale to coś więcej niż tylko kwota: „To sprawa etyki i szacunku do drugiego człowieka. Bo teraz, tej etyki i szacunku brak”
20 lip 2025

Czym różni się emeryt od osoby pracującej? Zdaniem ustawodawcy - tym, że emeryt potrafi przeżyć za znacznie mniejsze pieniądze. Chodzi o tzw. minimalny byt życiowy. To pojęcie bezpośrednio łączy się z kwotą wolną od potrąceń komorniczych. Ustawodawca stosuje różne limity, w zależności od tego, czy potrącenia dokonywane są z wynagrodzenia za pracę, czy ze świadczenia emerytalnego. Do Sejmu trafiła propozycja zmiany tych przepisów.

Nowa płaca minimalna: 4806 zł czy 5015 zł, podwyżka o 140 czy 250 zł. Nie ma zgody co do najniższej krajowej, rząd sam zdecyduje
21 lip 2025

Na ostateczną wysokość najniższej krajowej jaka będzie obowiązywała od 1 stycznia 2026 roku trzeba poczekać do pierwszej połowy września. Rada Dialogu Społecznego nie wypracowała w sprawie minimalnego wynagrodzenia za pracę wspólnego stanowiska do połowy lipca więc zgodnie z prawem decyzję co do płacy minimalnej arbitralnie podejmie rząd za dwa miesiące.

pokaż więcej
Proszę czekać...