Usługi gastronomiczne są coraz gorsze

Usługi gastronomiczne są coraz gorsze.
Po raz kolejny Inspekcja Handlowa dokonała kontroli prawidłowości i rzetelności funkcjonowania usług gastronomicznych w rejonach o nasilonym letnim ruchu turystycznym. Wynika z niej, że standard obsługi konsumentów w tym sektorze w porównaniu z poprzednimi latami nie jest zadawalający.

Kontrola przeprowadzona w całym kraju wykazała nieprawidłowości w ponad 80% zbadanych placówkach. Informacje pokontrolne wykazały, że przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi gastronomiczne na różny sposób działali na niekorzyść konsumenta. Porównując obecny stan do kontroli, jak była przeprowadzona w zeszłym roku, w chwili obecnej wyniki są gorsze. Widać to przede wszystkim na przykładzie jakości oferowanych produktów (nieprawidłowości wykryto w ponad 15% skontrolowanych próbek, a w zeszłym roku jedynie w ok. 6%) i rzetelności obsługi klientów.

Co jest nie tak

Najwięcej zastrzeżeń w porównaniu do deklaracji składanych przez przedsiębiorców w stosunku do rzeczywiście oferowanych produktów dotyczyło:

  • jakości drinków alkoholowych: mają one zaniżoną objętość lub zaniżoną zawartość alkoholu w porównaniu do napoju wzorcowego;
  • kawy naturalnej: o zaniżonej zawartości surowca kawy w stosunku do ilości deklarowanej;
  • wyrobów kulinarnych: w niektórych lokalach gastronomicznych serwowano produkty przeterminowane;
  • rzetelność obsługi;
  • nieprawidłowe naliczanie cen albo niepodawanie ilości nominalnych lub daty wystawienia cennika;
  • niezgodności w oznakowaniu towarów: dotyczyły one głównie nie podawania pełnych informacji o producencie lub formie prawnej firmy, posługiwanie się nieprawidłowymi sformułowaniami poprzedzającymi datę minimalnej trwałości (np. „najlepsze przed” zamiast „najlepiej spożyć przed”), podawanie daty w formie cyfr bez określenia, czego ona dotyczy lub też nie było żadnych oznaczeń;
  • nieodpowiednie magazynowanie żywności (surowców do produkcji): przede wszystkim nieprzestrzeganie warunków przechowywania, m.in. sanitarnych;
  • w niektórych placówkach gastronomicznych w ogóle nie używano przyrządów pomiarowych, jedynie wag domowych, które nie podlegają legalizacji.

Wnioski i skutki kontroli

Zachowanie odpowiedniego standardu usług gastronomicznych jest niezwykle ważne. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że usługi są świadczone zazwyczaj tylko w sezonie urlopowym. Ponadto to są one coraz bardziej popularne i ich liczba rośnie z roku na rok. Dlatego też Inspekcja Handlowa już teraz zapowiada wzmożone kontrole tego segmentu gospodarki w przyszłości. Obecnie wyniki kontroli były podstawą do:

  • wycofania z obrotu produktów spożywczych o niewłaściwej jakości i przeterminowanych,
  • nałożenia 156 mandatów karnych,
  • skierowania 39 wystąpień do urzędów miar,
  • skierowania 27 spraw do organów nadzoru sanitarnego.

Ponadto skierowanych zostało 15 powiadomień do właściwych ze względu na miejsce produkcji inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, 7 wniosków do sądów rejonowych oraz 4 zawiadomienia do urzędów skarbowych.

Zobacz serwis: Prawa konsumenta

Zadaj pytanie: Forum

Prawo
Czy 3 maja trzeba iść do kościoła i jest to święto nakazane?
03 maja 2024

3 maja wypada święto kościelne Matki Bożej Królowej Polski. Czy 3 maja idzie się do kościoła i jest to święto nakazane?

Zewnętrzne zagrożenie bezpieczeństwa państwa. Prezydent skierował projekt ustawy do Sejmu
03 maja 2024

Prezydent RP Andrzej Duda skierował do Sejmu projekt ustawy o działaniach organów władzy państwowej na wypadek zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa. Projekt zakłada m.in. powołanie nowego Dowództwa Połączonych Rodzajów Sił Zbrojnych oraz likwidację niejasności w obszarach kompetencyjnych organów władzy publicznej.

Czy można robić grilla na balkonie w bloku? Jakie są przepisy?
02 maja 2024

Majówka zwykle zaczyna sezon na grillowanie. Co roku wracają te same pytania np. o to czy można robić grilla na balkonie w bloku? Jakie są przepisy? Sprawdźmy, czy można dostać mandat za grilla na balkonie.

Marszałek Hołownia: jestem absolutnie przekonany, że teraz idzie czas flagi
02 maja 2024

Te czasy flagi, bo jestem absolutnie przekonany, że teraz idzie czas flagi, pokazują, że jak mamy flagę to mamy siebie, nawzajem. Flaga była po to, żeby ludzie gromadzili się wokół; dzisiaj tego bycia ze sobą bardzo nam trzeba - powiedział marszałek Sejmu Szymon Hołownia w Dzień Flagi RP.

Matura 2024 r. Sprawdź czy rozwiążesz maturę z matematyki 2023 r. [Formuła 2023 r. arkusz egzaminacyjny CKE]
02 maja 2024

Sprawdź, czy rozwiążesz arkusz z matematyki z "Matura 2023 r."

Wreszcie podwyżki w samorządach. O 700 zł - 1000 zł [rozporządzenie, projekt]
02 maja 2024

Podwyżka wyniesie od  700 do 1000 zł. I dotyczy osób zarabiających najmniej w samorządach.

Dodatkowe 100 zł miesięcznie dopłaty do prądu. Niezależnie od bonu energetycznego. Sprawdź, dla kogo. Budżet to 30 mln zł.
03 maja 2024

Dodatkowe 100 zł miesięcznie dopłaty do prądu. Niezależnie od bonu energetycznego. Celem jest zapobieganie rezygnacji z leczenia. PFRON przeznaczy na ten cel 30 mln złotych.

System kaucyjny: Zwrot butelek szklanych w każdym sklepie. Projekt ustawy trafił do konsultacji
02 maja 2024

Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi trafił do konsultacji społecznych i uzgodnień. Projektowane regulacje dotyczą systemu kaucyjnego, który ma obowiązywać od 2025 r.

Bon senioralny od 1 stycznia 2026 r. Komu będzie przysługiwał, na jakich zasadach, w jakiej wysokości? Pieniądze w ramach KPO
02 maja 2024

W ramach finansowania z KPO, od 1 stycznia 2026 r. wprowadzony zostanie bon senioralny przysługujący osobom w wieku powyżej 75. lat, które będą potrzebowały pomocy w codziennych czynnościach. Wartość bonu senioralnego ma wynosić maksymalnie 2150 zł miesięcznie. Komu dokładnie będzie przysługiwał, na jakich zasadach?

pokaż więcej
Proszę czekać...