REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 175 poz. 1438

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 października 2002 r.

w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 32 pkt 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa:

1) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw;

2) szczegółowe warunki udzielania zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w których są chowane.

§ 2.
Ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw, zwany dalej „ubojem”, prowadzi się:

1) w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz królików – w ogrodzonym budynku, przystosowanym do tego celu;

2) w przypadku jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych – na terenie gospodarstw, ubijanych poprzez:

a) odstrzał – w kwaterze ubojowej, z podwyższeniem do odstrzału albo

b) ogłuszenie i wykrwawienie – w urządzeniu służącym do poskromienia zwierzęcia (poskrom), ustawionym w zagrodzie manipulacyjnej.

§ 3.
1. W budynku, o którym mowa w § 2 pkt 1, wyodrębnia się:

1) ubojnię;

2) szatnię;

3) pomieszczenie, w którym przechowywane są środki czystości i środki dezynfekcyjne;

4) magazyn mięsa.

2. W ubojni zapewnia się:

1) trwałe, nieprzepuszczalne posadzki łatwe do mycia i dezynfekcji, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych; kratki ściekowe wyposaża się w urządzenia zapobiegające wydostawaniu się zapachów i cofaniu się ścieków;

2) ściany wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, w jasnym kolorze, o powierzchni gładkiej i łatwej do dezynfekcji, przy czym styki między ścianami oraz ścian z posadzkami zaokrągla się, a promień zaokrąglenia nie powinien być mniejszy niż 6 cm;

3) drzwi wykonane z materiału nierdzewnego, łatwo zmywalne, odporne na uszkodzenia, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem szkodników i owadów; drzwi wykonane z drewna obudowuje się;

4) okna wykonane z materiału nierdzewnego, łatwe do mycia i dezynfekcji, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem owadów;

5) urządzenia wentylacyjne.

3. Ubojnię wyposaża się w:

1) naturalne lub sztuczne oświetlenie niezniekształcające kolorów o natężeniu co najmniej 300 lx mierzonym na posadzce, a na stanowiskach badania poubojowego – co najmniej 540 lx mierzonym na powierzchni badanego mięsa i narządów wewnętrznych;

2) umywalki z doprowadzoną wodą bieżącą przeznaczoną do celów spożywczych o temperaturze od 35°C do 40°C, zaopatrzone w środki do mycia i dezynfekcji rąk oraz ręczniki jednorazowego użytku;

3) urządzenia do mycia i dezynfekcji narzędzi, z doprowadzoną wodą przeznaczoną do celów spożywczych, o temperaturze nie niższej niż 82°C; zużytą wodę odprowadza się bezpośrednio do kanalizacji.

4. Przez ubojnię nie mogą przebiegać przewody odprowadzające ścieki.

§ 4.
W ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwaterze ubojowej i zagrodzie manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, nie mogą przebywać osoby niewykonujące czynności związanych z ubojem, a ponadto nie należy:

1) przetrzymywać innych zwierząt niż te, które poddawane są ubojowi;

2) wykonywać innych czynności i prac poza ubojem.

§ 5.
Ubój przeprowadza się w taki sposób, aby:

1) tusze wiszące lub leżące nie miały kontaktu z posadzką lub ścianami;

2) nie doszło do zabrudzenia lub zakażenia mięsa.

§ 6.
Odpady powstające przy uboju niezwłocznie usuwa się z pomieszczenia ubojowego.
§ 7.
1. Osoby wykonujące ubój powinny:

1) używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży i obuwia roboczego oraz nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy;

2) myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy, a w szczególności w przypadku ich zabrudzenia i po każdorazowym opuszczaniu ustępu.

2. Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych, poza miejscem uboju.

3. Stan zdrowia osób wykonujących ubój regulują przepisy o zwalczaniu chorób zakaźnych, a kwalifikacje tych osób, w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji – przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

§ 8.
Czyszczenie, mycie i dezynfekcję ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwatery ubojowej i zagrody manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, oraz urządzeń, sprzętu i narzędzi stosowanych przy uboju przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu uboju, w taki sposób, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
§ 9.
1. Mięso w magazynie mięsa, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4, należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 4°C, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli odbiór mięsa z gospodarstwa następuje w dniu uboju.

§ 10.
Warunkiem udzielenia zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w którym są chowane, jest stwierdzenie, że:

1) gospodarstwo, w którym zwierzęta mają być poddane ubojowi, jest wolne od chorób zakaźnych zwierząt oraz nie występuje bezpośrednie zagrożenie wystąpienia tych chorób oraz

2) stan zdrowotny zwierząt przeznaczonych do uboju umożliwia ten ubój; stan zdrowia stwierdza się po przeprowadzeniu badania przedubojowego oraz

3) ubijający gromadzi informacje o ilości zwierząt poddanych ubojowi, ilości sprzedawanego mięsa oraz firmie lub nazwie dokonującego zakupu tego mięsa, jego siedzibie i adresie oraz oznaczeniu formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby fizycznej – imieniu i nazwisku oraz miejscu zamieszkania i adresie.

§ 11.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-10-21
  • Data wejścia w życie: 2003-01-01
  • Data obowiązywania: 2003-01-01
  • Dokument traci ważność: 2006-02-17
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA