REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 192 poz. 1422

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 16 października 2006 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:

1) w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 53–60 w brzmieniu:

„53) dyrektywy Komisji 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu (Dz. Urz. UE L 23 z 27.01.2006, str. 69);

54) dyrektywy Komisji 2006/9/WE z dnia 23 stycznia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dikwatu (Dz. Urz. UE L 22 z 26.01.2006, str. 24);

55) dyrektywy Komisji 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu (Dz. Urz. UE L 75 z 14.03.2006, str. 7);

56) dyrektywy Komisji 2006/53/WE z dnia 7 czerwca 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tlenku fenbutatinu, fenheksamidu, cyjazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pimetrozyny i pyraklostrobiny (Dz. Urz. UE L 154 z 8.06.2006, str. 11);

57) dyrektywy Komisji 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu (Dz. Urz. UE L 175 z 29.06.2006, str. 61);

58) dyrektywy Komisji 2006/60/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości trifloksystrobiny, tiabendazolu, abamektyny, benomylu, karbendazymu, tiofanatu metylowego, mychlobutanilu, glifosatu, trimetylosulfonium, fenpropimorfu i chlormekwatu (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 1);

59) dyrektywy Komisji 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i trazofosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 12);

60) dyrektywy Komisji 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 27).”;

2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) w tabeli:

– poz. 2 otrzymuje brzmienie:

 

„2. ABAMEKTYNA

(suma awermekcyny B1a, awermekcyny B1ib i izomerii delta-8,9 awermekcyny B1a) mieszanina w stosunku 4:1:

(10E,14E,16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S,13S,20R,21R,24S)-6'[(s)-sec-butylo]-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracykIo-[15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2'H-piran)-12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-α-L-arabinoheksopirano-zylo)-3-O-metylo- α-L-arabino-heksopiranozylu (i) z (10E,14E,16E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S,13S,20R,21R,24S)- 21,24-dihydroksy-6'-izopropylo-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracyklo-[15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2' H-piran)-12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-α-L-arabino-heksopiranozylo)-3-(O-metylo-α-L-arabino-heksopiranozydem (ii)

0,01

0,1

0,01

0,02

0,02

0,05

0,1

0,01

0,02

0,02

0,01

0,02

0,05

0,01

owoce cytrusowe

truskawki, jeżyny, maliny

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna

ogórki i dyniowate z jadalną skórką

papryka

sałata i podobne, w tym endywia

pozostałe warzywa

orzechy

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 14 otrzymuje brzmienie:

„14. ATRAZYNA

2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna

0,05

0,1

0,05

0,05

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce

kukurydza cukrowa

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 18 otrzymuje brzmienie:

„18. AZYNOFOS ETYLOWY

ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu

0,02

0,02

0,02

0,02

0,05

0,05

0,02

owoce, warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 25 otrzymuje brzmienie:

„25. BENOMYL

(suma benomylu i karbendazymu wyrażona

0,1

0,2

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

jako karbendazym)

1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-

0,2

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

ilokarbaminian metylu

0,5

0,3

0,5

0,1

0,1

0,2

0,1

0,5

2,0

0,1

0,2

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

wiśnie, czereśnie, śliwki

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

truskawki

owoce jagodowe

papaja

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna, brukselka

ketmia jadalna

pozostałe warzywa

fasola w strąku, groch w strąku

ziarna soi

pozostałe nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 30a otrzymuje brzmienie:

„30a. BOSKALID

2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid

0,5N

1,0N

1,0N

śliwki

brzoskwinie, wiśnie

jabłka

 

5,0N

truskawki, winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska

 

1,0N

2,0N

1,0N

3,0N

1,0N

2,0N

0,2N

0,1N

0,5N

2,0N

10,0N

1,0N

3,0N

3,0N

2,0N

0,3N

0,05N

15,0N

pomidory

papryka

marchew

pietruszka

seler

sałata i podobne

ogórek

melon

kapusta głowiasta

kapusta brukselka

kapusta pekińska

brokuły, kalafiory

por

cebula

fasola

groch

rzepak

chmiel”

 

– poz. 43 otrzymuje brzmienie:

„43. CHLORFENWINFOS

(suma izomerów E- i Z-)

fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-

0,02

0,5

owoce

marchew, pasternak, rzodkiewka,

brukiew, rzepa

dichlorofenylowinyl-o-dietylu)

0,02

0,5

0,02

0,1

0,5

0,3

0,1

pozostałe warzywa korzeniowe

czosnek, cebula szalotka

pozostałe warzywa cebulowe

cukinia, brukselka

kapusta głowiasta

kalarepa

rzeżucha, roszpunka jadalna, szpinak, szparagi, por

 

0,5

0,02

0,02

0,05

0,02

0,02

0,05

0,05

0,02

pietruszka - nać, seler

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

grzyby uprawne

grzyby dziko rosnące

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 44 otrzymuje brzmienie:

„44. CHLORMEKWAT (CCC)

chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy

0,05

0,2

0,05

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

10,0

0,05

0,1

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

gruszki

pozostałe owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

warzywa

oliwki

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

pieczarki

grzyby dziko rosnące

herbata

orzechy

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 58 otrzymuje brzmienie:

„58. CYAZOFAMID

4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1 -sulfonamid

0,01

0,5

0,01

0,2

0,1

owoce cytrusowe

winogrona

pozostałe owoce

pomidory

dyniowate z jadalną i niejadalną skórką

 

0,01

0,02

0,01

0,01

0,02

0,02

0,01

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 59 otrzymuje brzmienie:

„59. CYFLUTRYNA

(włączając inne mieszanki składników izomerycznych (suma izomerów)) mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3R)-3-(2,2-dichIorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)- α -cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo-propanokarboksylan (R)- α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)- α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu]

(w stosunku ok. 1:2)

0,02

0,2

0,3

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

0,2

0,02

0,3

0,02

0,02

0,02

wiśnie, czereśnie, śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

truskawki

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe

0,05

0,1

0,3

0,02

0,05

0,2

pomidory

ogórki

papryka

pozostałe warzywa owocowe

brokuły, kalafiory i podobne

kapusta głowiasta, brukselka i podobne

0,3

0,5

0,02

0,05

0,02

0,05

0,02

0,02

0,02

0,1

20,0

0,02

kapusta pekińska, jarmuż i podobne

sałata i podobne, w tym endywia

pozostałe warzywa

warzywa strączkowe

zioła

nasiona rzepaku

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 77 otrzymuje brzmienie:

„77. DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

((1R)-cis-3-2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,05

0,2

0,1

0,2

0,1

0,2

0,5

1,0

0,05

0,1

owoce cytrusowe

jabłka

pozostałe owoce ziarnkowe

wiśnie i czereśnie

pozostałe owoce pestkowe

winogrona, truskawki, agrest, kiwi

jeżyny, maliny, porzeczki

oliwki

pozostałe owoce

czosnek, cebula, cebula szalotka, cebula dymka

 

0,3

0,2

0,1

pomidory, oberżyna, okra

pozostałe warzywa owocowe

brokuły, kalafiory i podobne, kapusta głowiasta, brukselka i podobne, karczochy kuliste

 

0,5

kapusta pekińska, jarmuż i podobne, sałata i podobne, w tym endywia, szpinak i podobne

 

0,5

0,2

0,2

1,0

0,05

0,1

0,05

0,05

0,05

5,0

5,0

0,05

zioła

por

warzywa strączkowe

nasiona roślin strączkowych

pozostałe warzywa

nasiona rzepaku, nasiona gorczycy

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 79 otrzymuje brzmienie:

„79. DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,05

0,1

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce, warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 91 otrzymuje brzmienie:

„91. DIFENOKONAZOL

1-{2-[4-(4-chIorofenoksy)-2-chIorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo} -1H-1,2,4-triazol

0,2N

0,1N

0,1N

czarna porzeczka

pozostałe owoce

buraki cukrowe”

 

– poz. 96 otrzymuje brzmienie:

„96. DIKWAT

dibromek 9,10-dihydro-8a, 10a-diazoniafenan-trenowy

0,05

0,05

0,2

5,0

0,1

0,1

0,1

1,0

2,0

0,2

0,5

0,1

0,5

0,1

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce

warzywa

nasiona roślin strączkowych

siemię lniane

orzeszki ziemne

mak

ziarna sezamu

ziarna słonecznika

rzepak

ziarna soi

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

nasiona konopi

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 111 otrzymuje brzmienie:

„111.ENDOSULFAN

(suma izomerów α- i β-endosulfanu oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu

0,05

0,3

0,05

0,05

0,5

0,05

0,05

0,05

0,5

1,0

0,05

0,5

5,0

0,1

0,05

0,1

30,0

0,1

0,05

owoce cytrusowe

gruszki

pozostałe owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

truskawki

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

pomidory

papryka

pozostałe warzywa

nasiona soi

nasiona bawełny

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 114 otrzymuje brzmienie:

„114. ETEFON

kwas 2-chloroetylofosfonowy

0,05

0,5

0,05

3,0

0,05

1,0

2,0

5,0

0,05

1,0

3,0

0,05

2,0

0,1

0,05

0,1

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

jabłka

pozostałe owoce ziarnkowe

wiśnie

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

ananas

porzeczki

pozostałe owoce

pomidory

papryka

pozostałe warzywa

nasiona bawełny

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:

„121a. FENAZACHINA

4-{2-[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]etoksy} chinazolina

0,3N

0,1N

0,1N

0,1N

brzoskwinie, morele

pozostałe owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

owoce jagodowe”

 

– poz. 122 otrzymuje brzmienie:

„122. FENBUTATYNY TLENEK

tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]

5,0

2,0

0,05

2,0

1,0

5,0

3,0

0,05

1,0

0,5

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

truskawki

jeżyny, maliny

banany

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna, papryka

ogórek, cukinia

zioła

warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

orzechy

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 124 otrzymuje brzmienie:

„124. FENHEKSAMID

 

 

2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocyklo-heksanokarboksanilid

0,05

5,0

owoce cytrusowe

morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

1,0

0,05

5,0

5,0

10,0

5,0

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

truskawki

jeżyny, maliny

jagody, żurawiny, porzeczki, agrest

 

10,0

0,05

1,0

kiwi

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna, dyniowate z jadalną skórką

 

2,0

30,0

30,0

0,05

0,1

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

papryka

sałata i podobne, w tym endywia

zioła

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 125 otrzymuje brzmienie:

„125. FENITROTION

tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitro-fenylu

0,01

0,01

0,01

0,01

0,01

0,01

0,5

0,02

0,01

owoce cytrusowe

pozostałe owoce

warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 126 otrzymuje brzmienie:

„126. FENMEDIFAM

3-(3-metyIofenyIo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,05

0,1

0,05

0,1

0,05

0,5

0,2

0,05

0,1

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

truskawki

pozostałe owoce

buraki

sałata i podobne

szpinak i podobne

karczochy kuliste

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 127b dodaje się poz. 127c w brzmieniu:

„127c. FENPROPIDYNA

(RS)-1-[3-(4-tert-butylofenyIo)-2-metylopropylo]piperydyna

0,05N

buraki cukrowe”

 

– poz. 128 otrzymuje brzmienie:

„128. FENPROPIMORF

(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina

0,05

1,0

owoce cytrusowe truskawki,

maliny, jeżyny, borówki czarne, żurawiny, porzeczki, agrest

 

2,0

0,05

0,5

1,0

0,05

0,05

0,05

0,05

0,1

10,0

0,05

banany

pozostałe owoce

brukselka

por

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 130 otrzymuje brzmienie:

„130. FENTION

(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sultonu wyrażone jako fention) tiofosforan O, O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo-tiotenylu

3,0

2,0

1,0

0,01

0,01

0,02

0,01

0,01

0,1

0,1

0,01

owoce cytrusowe

wiśnie i czereśnie

oliwki

pozostałe owoce

warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 134a dodaje się poz. 134b w brzmieniu:

„134b. FLONIKAMID

N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridyno-karboksamid

0,2N

0,05N

owoce ziarnkowe

ziemniaki”

 

– poz. 141a dodaje się poz. 141b w brzmieniu:

„141b. FLUTRIAFOL

(RS)-2,4'-difluoro-A-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol

0,05N

0,5N

0,05N

jabłka

rzepak

burak cukrowy”

 

– poz. 153 otrzymuje brzmienie:

„153. GLIFOSAT

N-(fosfonometylo)glicyna

0,5

mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy, pomarańcze

 

0,1

0,5

1,0

0,1

0,1

0,1

50,0

2,0

10,0

0,1

pozostałe owoce cytrusowe

winogrona

oliwki do produkcji oliwy

pozostałe owoce

warzywa

grzyby uprawne

grzyby dziko rosnące

fasola – nasiona

groch – nasiona, łubin – nasiona

pozostałe nasiona roślin strączkowych

 

10,0

siemię lniane, nasiona rzepaku, nasiona gorczycy, nasiona bawełny

 

20,0

0,1

0,5

0,1

2,0

0,1

0,1

ziarna słonecznika, ziarna soi

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 177 otrzymuje brzmienie:

„177. KARBARYL

metylokarbaminian 1-naftylu

0,05

5,0

0,05

0,5

0,05

0,05

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

oliwki

pozostałe owoce

pomidory

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 178 otrzymuje brzmienie:

„178. KARBENDAZYM

(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

0,1

0,2

0,2

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,5

0,3

0,5

0,1

0,1

0,2

0,1

0,5

2,0

0,1

0,2

0,2

0,1

wiśnie, czereśnie, śliwki

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

truskawki

owoce jagodowe

papaja

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna, brukselka

ketmia jadalna

pozostałe warzywa

fasola w strąku, groch w strąku

ziarna soi

pozostałe nasiona roślin oleistych

 

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 181 otrzymuje brzmienie:

„181.KARBOFURAN

(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-benzofuran-7-ylu

0,3

0,02

0,02

0,02

0,1

0,02

0,05

0,05

0,02

owoce cytrusowe

pozostałe owoce

warzywa

orzechy

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 193 otrzymuje brzmienie:

„193. LINURON

3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylo-mocznik

0,05

0,05

0,2

owoce cytrusowe

pozostałe owoce

marchew, pasternak, pietruszka – korzeń

 

0,5

0,1

1,0

0,1

seler – korzeń

seler naciowy

zioła

fasola bez strąków, groch bez strąków

 

0,05

0,05

0,1

0,05

0,05

0,1

0,1

0,05

pozostałe warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 194 dodaje się poz. 194a w brzmieniu:

„194a. MANDIPROPAMID

(RS)-2-(4-chlorofenylo)-N-[3-metoksy-4-(prop-2-ynyloksy)fenetyl]-2-(prop-2-ynyloksy)acetamid

1,0N

0,3N

0,01N

pomidory

ogórki

ziemniaki”

 

– po poz. 196 dodaje się poz. 196a w brzmieniu:

„196a. MCPB

kwas 4-(4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy

0,1N

warzywa strączkowe”

 

– po poz. 198b dodaje się poz. 198c w brzmieniu:

„198c. MEPIKWATU CHLOREK

chlorek 1,1-dimetylopiperydyniowy

3,0N

rzepak”

 

– po poz. 200 dodaje się poz. 200a w brzmieniu:

„200a. METAFLUMIZON

(EZ)-2'-[2-(cyanofenylo)-1-(α,α,α -trifluoro-m-tolylo)etylideno]-4-(trifluorometoksy) karbanilohydrazyd

0,05N

ziemniaki”

 

– poz. 203 otrzymuje brzmienie:

„203. METAMIDOFOS

amidotiofosforan O,S-dimetylu

0,01

0,01

0,1

0,05

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele

brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,01

0,01

0,02

0,01

pozostałe owoce pestkowe

pozostałe owoce

brokuły, kalafiory i podobne

kapusta głowiasta, brukselka i podobne

 

0,5

0,01

0,1

0,01

0,2

0,01

0,01

0,01

0,02

0,02

0,01

fasola w strąku, groch w strąku

pozostałe warzywa strączkowe

karczochy kuliste

pozostałe warzywa

ziarna soi, nasiona bawełny

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

chmiel

herbata

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 212 otrzymuje brzmienie

„212. METOMYL

(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid

0,5

1,0

grejpfrut, pomarańcza, pomelo

cytryna, limonka, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

0,05

0,2

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,1

0,5

0,05

0,05

1,0

0,05

0,5

0,2

0,2

0,3

0,3

0,05

0,1

wiśnie i czereśnie

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

pozostałe owoce

rzodkiewka

pomidory, oberżyna

brokuły

sałata

zioła

pozostałe warzywa

ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona bawełny

 

0,05

0,05

0,05

0,1

10,0

0,05

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 215 otrzymuje brzmienie:

„215.METYDATION

ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu

2,0

0,02

0,05

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,2

0,02

0,02

1,0

0,02

0,02

0,05

0,02

0,02

0,05

0,1

0,1

0,02

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona, truskawki

oliwki

pozostałe owoce

warzywa

nasiona rzepaku

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 219 otrzymuje brzmienie:

„219. MYCHLOBUTANIL

(α-(3-hydroksybutylo)-α -(4-chlorofenylo)-1H-1,2,4-triazol-1-propanonitryl (RH9090) wyrażony jako mychlobutanil)2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylometylo) heksylokarbonitryl

3,0

0,5

0,3

1,0

0,5

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele

wiśnie i czereśnie

brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy, śliwki

 

0,02

1,0

pozostałe owoce pestkowe

winogrona, truskawki, porzeczki, agrest, jeżyny, maliny

 

2,0

0,02

0,2

banany

pozostałe owoce

marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń

 

0,3

0,5

0,1

0,2

5,0

0,3

0,02

0,02

0,05

0,05

0,02

2,0

0,05

0,02

pomidory, oberżyna

papryka, karczochy kuliste

ogórki i dyniowate z jadalną skórką

melon i dyniowate z niejadalną skórką

roszpunka jadalna

fasola w strąku

pozostałe warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

chmiel

herbata

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 220d dodaje się poz. 220e w brzmieniu:

„220e. NAPTALAM

kwas N-1-naftyloftalamowy

0,1N

warzywa owocowe”

 

– poz. 221 otrzymuje brzmienie:

„221. NUARYMOL

alkohol (+)-2-chloro-4'-fIuoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy

0,02N

środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 224 otrzymuje brzmienie:

„224. OKSAMYL

4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1 -sulfonamid

0,02

mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

 

0,01

0,01

0,02

pozostałe owoce cytrusowe

pozostałe owoce

pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, korniszony

 

 

0,03

0,01

0,02

0,01

0,01

0,02

0,02

0,01

cukinia

 

pozostałe warzywa

 

nasiona roślin oleistych

 

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 229 otrzymuje brzmienie:

„229. PARAKWAT

chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy

0,02

0,02

0,02

0,05

0,05

0,02

owoce, warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– po poz. 236 dodaje się poz. 236a w brzmieniu:

„236a. PIRYDABEN

2-tert-butylo-5-(4-tert-butylobenzylotio)-4-chloropirydazin-3(2H)-on

1,0N

0,5N

0,1N

truskawki

pozostałe owoce

ogórki, pomidory, papryka, oberżyna”

 

– po poz. 239 dodaje się poz. 239a w brzmieniu

„239a. PIRYPROKSYFEN

eter (RS) 4-fenoksyfenylo-2-(2-pirydyloksy)propylowy

0,2N

0,1N

owoce ziarnkowe

pomidory, ogórki, papryka, oberżyna”

 

– poz. 248 otrzymuje brzmienie:

„248. PROPARGIT

siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo-2-propenylu

3,0

0,5

2,0N

5,0

100,0N

owoce

ogórki

pomidor, papryka, oberżyna

herbata

chmiel”

 

– po poz. 251 dodaje się poz. 251a w brzmieniu:

„251a. PROSULFOKARB

S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)

0,01N

ziemniaki”

 

– poz. 253 otrzymuje brzmienie:

„253. PIMETROZYNA

(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno-amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on

0,3

owoce cytrusowe

0,05

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

0,02

0,5

1,0

0,5

0,2

0,05

0,2

2,0

1,0

1,0

0,02

0,02

0,05

0,02

0,02

0,1

15,0

0,02

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna

papryka

dyniowate z jadalną skórką

dyniowate z niejadalną skórką

kapusta głowiasta

kapusta pekińska, jarmuż i podobne

sałata i podobne, w tym endywia

zioła

warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

orzechy

nasiona bawełny

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 255a otrzymuje brzmienie:

„255a. PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chIorofenylo)-1H-pyrazoI-3-iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian

1,0

0,3

0,2

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,1

0,02

0,5

2,0

1,0

0,05

0,02

0,1

0,3

0,2

0,2

0,5

0,1

0,2

2,0

2,0

0,5

0,02

0,3

0,02

0,02

0,05

10,0

1,0

0,02

0,02

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

truskawki

winogrona do produkcji wina

winogrona stołowe

mango, papaja

pozostałe owoce

marchew

pasternak, chrzan

czosnek, cebula, cebula szalotka

pomidory, oberżyna

papryka

brokuły, kalafiory i podobne

brukselka, kapusta głowiasta

sałata i podobne, w tym endywia

zioła

por

pozostałe warzywa

nasiona roślin strączkowych

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

orzechy pistacjowe

pozostałe orzechy

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 262a otrzymuje brzmienie:

„262a. TEBUKONAZOL

(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol

0,5N

0,5N

0,05N

0,5N

0,05N

owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

buraki cukrowe

pomidory, ogórki

rzepak”

 

– po poz. 272 dodaje się poz. 272a w brzmieniu:

„272a. TETRAKONAZOL

(RS)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)propylo 1,1,2,2-tetrafluoroetylo eter

0,5N

0,2N

0,01N

0,2N

jabłka

truskawki

buraki cukrowe

ogórki, marchew, pietruszka – korzeń, buraki ćwikłowe

 

0,1N

0,2N

pomidory

rośliny służące do sporządzania naparów ziołowych

 

0,2N

przyprawy”

 

– poz. 273 otrzymuje brzmienie:

„273. TIABENDAZOL

2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol

5,0

5,0

0,05

5,0

10,0

15,0

0,05

5,0

15,0

1,0

0,05

10,0

0,05

15,0

0,1

0,1

0,1

0,05

owoce cytrusowe

jabłka, gruszki

pozostałe owoce ziarnkowe

banany, mango

papaja

awokado

pozostałe owoce

brokuły

maniok, słodkie ziemniaki, pochrzyn

cykoria warzywna

pozostałe warzywa

grzyby uprawne

wczesne ziemniaki

ziemniaki przechowalnicze

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 275 otrzymuje brzmienie:

„275. TIODIKARB

(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl)3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-4,7,9,12-tetra-azapentadeka-3,12-dieno-6,10-dion

0,5

1,0

grejpfrut, pomarańcza, pomelo

cytryna, limonka, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

0,05

0,2

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,1

0,5

0,05

0,05

1,0

0,05

0,5

0,2

0,2

0,3

0,3

0,05

0,1

wiśnie i czereśnie

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

pozostałe owoce

rzodkiewka

pomidory, oberżyna

brokuły

sałata

zioła

pozostałe warzywa

ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona bawełny

 

0,05

0,05

0,05

0,1

10,0

0,05

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 276 otrzymuje brzmienie:

„276. TIOFANAT METYLOWY

O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu

0,1

0,5

2,0

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy

 

0,3

0,1

3,0

0,1

0,1

1,0

0,1

2,0

1,0

0,3

wiśnie, czereśnie, śliwki

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

truskawki

owoce jagodowe

papaja

pozostałe owoce

pomidory, oberżyna

brukselka, ketmia jadalna

dyniowate z niejadalną skórką (melony, arbuzy, dynie)

 

0,1

0,1

0,3

0,1

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

pozostałe warzywa

warzywa strączkowe

ziarna soi

pozostałe nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 281 otrzymuje brzmienie:

„281.TRIADIMEFON

(suma triadimefonu i triadimenolu)

1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-on

0,1

0,2

0,1

0,1

2,0

0,5

1,0

0,2

3,0

0,1

0,5

1,0

0,3

0,5

1,0

0,1

0,1

0,2

0,2

0,1

0,2

10,0

0,1

owoce cytrusowe

jabłka

pozostałe owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

truskawki

jagody, żurawiny, porzeczki, agrest

banany

ananasy

pozostałe owoce

cebula

cebula dymka

pomidory

papryka

karczochy kuliste

pozostałe warzywa

zioła

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe produkty pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 282 otrzymuje brzmienie:

„282. TRIADIMENOL

(suma triadimefonu i triadimenolu)

1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1 -(1,2,4-triazol-1 -ylo)-2-butanol

0,1

0,2

0,1

0,1

2,0

0,5

1,0

0,2

3,0

0,1

0,5

1,0

0,3

0,5

1,0

0,1

0,1

0,2

0,2

0,1

0,2

10,0

0,1

owoce cytrusowe

jabłka

pozostałe owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

truskawki

jagody, żurawiny, porzeczki, agrest

banany

ananasy

pozostałe owoce

cebula

cebula dymka

pomidory

papryka

karczochy kuliste

pozostałe warzywa

zioła

nasiona roślin oleistych

orzechy

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe produkty pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 285 otrzymuje brzmienie:

„285. TRIAZOFOS

tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo- 1H-1,2,4-triaz-ol-3-ylu

0,01

0,01

0,01

0,02

0,02

0,01

owoce, warzywa

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 288a otrzymuje brzmienie:

„288a. TRIFLOKSYSTROBINA

(E)-metoksyimino-{(E)- α-[1-( α, α, α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan metylu

0,3

0,5

1,0

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, w tym nektarynki i inne hybrydy

 

0,2

0,02

5,0

0,5

1,0

0,02

0,05

0,02

0,02

śliwki

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

truskawki

porzeczki, agrest

pozostałe owoce jagodowe

banany

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe

 

0,5

0,2

0,3

0,5

0,02

0,02

0,05

0,02

0,05

30,0

0,02

pomidory

dyniowate z jadalną skórką

melon

fasola w strąku

pozostałe warzywa

orzechy

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 290b otrzymuje brzmienie:

„290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

0,5

mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

kation trimetylosulfonium

0,5

0,05

1,0

0,05

0,05

0,05

20,0

0,05

10,0

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

pomarańcze

pozostałe owoce cytrusowe

oliwki do produkcji oliwy

pozostałe owoce

warzywa

grzyby uprawne

grzyby dziko rosnące

warzywa strączkowe

ziarna soi

pozostałe nasiona roślin oleistych

ziemniaki

orzechy

herbata

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

– poz. 294 otrzymuje brzmienie:

„294. ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu)

5,0 N

10,0N

1000,0N

owoce, warzywa

ziemniaki

chmiel”

 

b) w objaśnieniach:

– poz. 3–5 otrzymują brzmienie:

„3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe):

brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, liście i pędy kapustnych, rokietta siewna (rukola), jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag – cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi.

4. Warzywa owocowe:

arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, ketmia jadalna, patison, pomidor– cały produkt po usunięciu szypułek.

5. Warzywa strączkowe:

bób, fasola – suche nasiona, fasola szparagowa, groch – suche nasiona, groch – zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica, łubin – cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.”,

– poz. 13 otrzymuje brzmienie:

„13. Nasiona roślin oleistych:

mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, nasiona bawełny, nasiona konopi – cały produkt po usunięciu skorupek i łusek.”;

3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:

a) poz. 16 otrzymuje brzmienie:

„16. ATRAZYNA
2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propyloamino-1,3,5-triazyna

0,05

ziarno zbóż”

 

b) poz. 20 otrzymuje brzmienie:

„20. BENOMYL

(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym)

1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-iIokarbaminian metylu

2,0

0,1

0,01

jęczmień, owies

żyto, pszenica, pszenżyto

pozostałe ziarno zbóż”

 

c) poz. 30 otrzymuje brzmienie:

„30. CHLORFENWINFOS

(suma izomerów E- i Z-)

fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo
-dietylu)

0,02

ziarno zbóż”

 

d) po poz. 50 dodaje się poz. 50a w brzmieniu:

„50a. CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

0,05N

kukurydza”

 

e) poz. 59 otrzymuje brzmienie:

„59. DELTAMETRYNA

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinyIo)-2,2-dimetyIocyklopropanokarboksylan (S)- α-cyjano-3-fenoksybenzyIu

2,0

ziarno zbóż”

 

f) po poz. 59 dodaje się poz. 59a w brzmieniu:

„59a. DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,05

ziarno zbóż”

 

g) po poz. 87a dodaje się poz. 87b w brzmieniu:

„87b. FENMEDIFAM

3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,05

ziarno zbóż”

 

h) po poz. 94a dodaje się poz. 94b w brzmieniu:

„94b. FLONIKAMID

N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridyno-karboksamid

2,0N

pszenica”

 

i) poz. 123 otrzymuje brzmienie:

„123. KARBENDAZYM

(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym)

benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

2,0

0,1

0,01

jęczmień, owies

żyto, pszenica, pszenżyto

pozostałe ziarno zbóż”

 

j) poz. 124 otrzymuje brzmienie:

„124. KARBOFURAN

(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-benzofuran-7-ylu

0,02

ziarno zbóż”

 

k) po poz. 146b dodaje się poz. 146c w brzmieniu:

„146c. METRAFENON

3'-bromo-2,3,4,6' -tetrametoksy-2',
6-dimetylobenzofenon

0,05N 0,5N

pszenica jęczmień”

 

I) poz. 148 otrzymuje brzmienie:

„148. METYDATION

ditiofosforan S-(2,3-dihydro- 5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu

0,02

ziarno zbóż”

 

m) poz. 151 otrzymuje brzmienie:

„151. NUARYMOL

alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy

0,02N

ziarno zbóż”

 

n) po poz. 152 dodaje się poz. 152a w brzmieniu:

„152a. OKSAMYL

4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-
1H-imidazolo-1 -sulfonamid

0,01

ziarno zbóż”

 

o) po poz. 172 dodaje się poz. 172a w brzmieniu:

„172a. PROSULFOKARB

S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)

0,01N

ziarno zbóż”

 

p) poz. 173a otrzymuje brzmienie:

„173a. PROTIOKONAZOL

(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2-hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion

0,05N 0,01N

jęczmień, owies
pszenica, pszenżyto”

 

r) po poz. 184 dodaje się poz. 184a w brzmieniu:

„184a. TERBUTYLOAZYNA

2-tert-buty loamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna

0,05N

kukurydza”

 

s) po poz. 186 dodaje się poz. 186a w brzmieniu:

„186a. TIAMETOKSAM

(EZ)-3-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ylometylo)-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina

0,05N

ziarno zbóż”

 

t) poz. 189 otrzymuje brzmienie:

„189. TIOFANAT METYLOWY

O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu

0,3

0,05

0,01

jęczmień, owies

żyto, pszenica, pszenżyto

pozostałe ziarno zbóż”

 

u) poz. 194 otrzymuje brzmienie:

„194. TRIAZOFOS

tiofosforan O,O-dietylo-O-1- fenylo-1H-1,2,4-triazol
-3-ylu

0,02

ziarno zbóż”

 

w) po poz. 197 dodaje się poz. 197a w brzmieniu:

„197a. TRIFLURALINA

2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina

0,01N

ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy”

 

4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:

a) w części A w tabeli:

– poz. 5 otrzymuje brzmienie:

„5. AZYNOFOS ETYLOWY

ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-okso-benzo[d]-1,2,3- triazyn-3-ylo) metylu

0,01

0,01

0,01”

 

– po poz. 9a dodaje się poz. 9b w brzmieniu:

„9b. CHLORFENWINFOS

(suma izomerów E- i Z-)

fosforan(Z,E)-2-chloro-1 -(2,4-dichloro-fenylowinylo-dietylu)

0,01

0,01

0,01”

 

– po poz. 29 dodaje się poz. 29a w brzmieniu:

„29a. FENTION

(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażone jako fention)

tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo-tiofenylu

0,05

0,01

–”

 

– poz. 38 otrzymuje brzmienie:

„38. KARBARYL

metylokarbaminian 1-naftylu

0,05

0,05

0,05”

 

– poz. 55 otrzymuje brzmienie:

„55. TRIAZOFOS

tiofosforan O,O-dietylo-O- 1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu

0,01

0,01

0,01”

 

b) w części B w tabeli:

– uchyla się poz. 9,

– po poz. 18 dodaje się poz. 18a w brzmieniu:

„18a. DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan

(5)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,03 wątroba, nerki

0,1 drób i produkty drobiowe

0,5 pozostałe produkty

0,05

0,05”

 

– po poz. 31 dodaje się poz. 31a w brzmieniu:

„31a. FENMEDIFAM

(N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu

(MHPC) wyrażony jako fenmedifam)

3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,05

0,05

0,05”

 

– poz. 40 otrzymuje brzmienie:

„40. KARBENDAZYM

(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako karbendazym)

benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

0,05

0,05

0,05”

 

– poz. 68 otrzymuje brzmienie:

„68. TIOFANAT METYLOWY

(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako karbendazym)

O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)] dimetylu

0,05

0,05

0,05”

 

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia, z tym że w § 1:

1) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 25, 178 i 276, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 20, 123 i 189 oraz pkt 4 lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 9, 40 i 68 wchodzą w życie z dniem ogłoszenia;

2) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 58, 122, 124, 193, 253, 281 i 282 wchodzą w życie z dniem 9 grudnia 2006 r.;

3) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 77, 111, 125, 177 i 215, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 59 i 148 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 38 i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 18a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2006 r.;

4) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 2, 14, 18, 59,114, 128, 130, 153, 203, 212, 219, 229, 273, 275, 285, 288a i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 16 i 194 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 5, 29a i 55 wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2007 r.;

5) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 255a wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.;

6) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 224 oraz pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 152a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2007 r.;

7) pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 43, 79 i 126, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 30, 59a i 87b oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 9b i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 31a wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2008 r.

Minister Zdrowia: Z. Religa

 

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047 oraz z 2006 r. Nr 106, poz. 718.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2006-10-24
  • Data wejścia w życie: 2006-11-01
  • Data obowiązywania: 2006-11-01
  • Dokument traci ważność: 2007-07-19

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA