REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2015 poz. 7
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 2 czerwca 2015 r.
w sprawie wykazu produktów tradycyjnych wpisanych na listę produktów tradycyjnych
Na podstawie art. 55 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368) ogłasza się wykaz produktów tradycyjnych wpisanych na listę produktów tradycyjnych, stanowiący załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 2 czerwca 2015 r. (poz. 7)
WYKAZ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WPISANYCH NA LISTĘ
PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH1)
WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser zgorzelecki
Ser kozi łomnicki
Kamiennogórski ser pleśniowy
Twaróg sudecki
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Świnka pieczona po zaciszańsku
Słonina marynowana z Niemczy
Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
Szynka wieprzowa niemczańska
Kiełbasa niemczańska
Kiełbasa galicjanka z Niemczy
Przysmak wołyński z Niemczy
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp milicki
Pstrąg kłodzki
Pstrąg kłodzki wędzony
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórki konserwowe ścinawskie
Ogórki kwaszone ślężańskie
Kapusta kwaszona ślężańska
Syrop malinowy z Doliny Baryczy
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Begle
Chleb gogołowicki
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
Chleb żytni domowy z Pomocnego
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
Miodowe pierniczki z Przemkowa
Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Masło tradycyjne
Miody
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
Sudecki miód gryczany
Sudecki miód wielokwiatowy
Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
Gotowe dania i potrawy
Keselica / kysielnica / kysyłycia
Śląskie niebo
Czarne gołąbki krużewnickie
Pierogi ruskie z Chrząstawy
Pasztet z królika ze szpinakiem
Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Juha – kompot z suszonych owoców
Wino śląskie
Piwo książęce z Lwówka
Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
Jabłecznik trzebnicki (cydr)
Likier karkonoski
WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Kajmak
Gzik
Ser kozi z Mikanowa
Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Lody koronowskie
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Półgęsek, znany też jako półgąsek albo pierśnik
Biała kiełbasa w słoiku
Świąteczna szynka kujawska z kością
Kaczka z weka
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Sok z kapusty kwaszonej
Gruszki szaruszki w syropie
Fjut/cyrop
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Mace borowiackie
Chleb z makiem ze Stolna
Stoleński razowiec ze słonecznikiem
Chleb z kminkiem ze Stolna
Mazurek orzechowy
Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa
Amoniaczki
Placki na sodzie
Paczki ziemniaczano-dyniowe
Chleb żytni z ziemniakami
Ruchańce drożdżowe
Piernik na karmelu/ Brukowiec Kujawski
Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Masło wiejskie z Wołuszewa
Miody
Miody z rejonu Dolnej Wisły
Gotowe dania i potrawy
Żur kujawski
Czarnina kujawska
Zupa kwas
Marchew prychano
Grzybowniczki
Kaczka nadziewana po Kujawsku
Groch z kapustą
Wigilijna zupa z suszonych śliwek
Kluski z makiem
Rosopita
Żeberka w kapuście
Kiszczok
Prażucha (ziemniaczane fusze)
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Dzięgielówka
Nalewka dereniowa
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)
Nalewka orzechowa
Księżycówka z Kujaw
Piwo nakielskie jasne
Piwo nakielskie ciemne
Wino domowe z Kujaw
Podpiwek kujawski
Kawa zbożowa z jęczmienia
Herbatki z ziołowych wianków
Krupnik z Grębkowa
Inne produkty
Mniszek bronisławski
Ciechocińska sól
Kulis-kwas z buraczków
Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach
WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser Zabłocki
Sery z ziołami
Twaróg z Bychawy
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kaszanka „nadwieprzanka”
Kiełbasa „nadwieprzańska”
Kaczka czarna nadziewana
Baleron nadwieprzański
Boczek nadwieprzański
Polędwica nadwieprzańska
Szynka nadwieprzańska
Świnia rasy puławskiej
Ludwińskie prosię pieczone faszerowane
Kaszanka pieczona z Dobrosławowa
Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa
Szynka wieprzowa z Krzczonowa
Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Pieczeń z szynki dzika – wędzona lub pieczona
Dzik w cieście
Szynka domowa roztoczańska
Kaczka grądziarska
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Szyneczka z karpia z Pustelni
Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
Karasie z Polesia
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórki kiszone kraśnickie
Kapusta kwaszona kraśnicka
Gruszka suszona kraśnicka
Malina kraśnicka
Powidła śliwkowe z Mikołajówki
Syrop malinowy z Mikołajówki
Szarytka w marynacie
Tymianek z Fajsławic
Konfitura różana z Końskowoli
Jabłka kraśnickie
Konfitura poziomkowa
Konfitura z owoców róży
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Pieróg (Piróg) biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem”
Sękacz podlaski
Marchwiaki z makiem
Racuchy z makiem
Pieróg gryczany
Kodeński chleb razowy żytni
Cebularz lubelski
Gryczak janowski
Gryczok godziszowski
Rudnicki pieróg jaglany
Piernik lubelski
Chleb ludwiński
Chleb ludwiński żytni
Zawijaki wygnanowskie
Pączki żakowolskie z powidłami antonówek
Racuchy turowskie
Piernik żydowski
Chleb żytni wygnanowski
Pierniczki ozdobne
Wafle tortowe suche
Miodownik z Jaszczowa
Paszteciki z grzybami
Makowiec lubartowski
Całuski pszczelowolskie
Chleb wiejski dębowiecki
Chleb wiejski z otrębami
Chleb niedrzwicki
Ciasto staropolskie Podhoreckie
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą
Chleb żytni tradycyjny
Pralina z Lublina
Szarlotka józefowska
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Olej Świąteczny Roztoczański
Olej rzepakowy
Olej lniany
Olej tarnogrodzki
Masło z Bychawy
Masło z Opola Lubelskiego
Olej lniany rzepakowy słonecznikowy tłoczony na zimno z Turzych Rogów
Miody
Miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”
Miód malinowy
Miód gryczany godziszowski
Miód gryczany z Lubelszczyzny
Miód rzepakowy z Roztocza
Nadwieprzański miód lipowy
Nadwieprzański miód wielokwiatowy
Gotowe dania i potrawy
Parowańce z serem
Parowańce z kaszą jaglaną
Pierogi nowodworskie
Zawijas nasutowski
Kulebiak generałowej Kickiej
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami
Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami
Pierogi zosinowskie z jagodami
Tertuny brzozowickie z soczewicą
Pierogi turowskie z soczewicą
Pyzy polskowolskie z mięsem
Lubelski forszmak
Zupa cebulowa z Goraja
Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami
Woleńskie kartoflaki
Zupa chłopska fajsławicka
Werbkowickie placki z soczewicy
Karczmiskie pierogi z bobru (bobu)
Jabłczanka z Fajsławic
Pierogi z czerwoną fasolą
Kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa
Karp w śmietanie po poniatowsku
Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty
Zupa z karpia
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Miód pitny dwójniak
Miód pitny czwórniak
Miód pitny trójniak
Miód pitny półtorak
Malinóweczka
Grzaniec Marcina z Urzędowa
Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Naleweczka gruszkówka z Kraśnika
Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy
Witaminy Eremity – syrop z czarnego bzu
Żurawinówka momocka
Janowska nalewka miodowa
Kwas chlebowy sapieżyński kodeński
Kordiał żurawinowy kraśnicki
Maliniak kraśnicki – wódka malinówka
Nalewka ziemiańska
Sok z maliny kraśnickiej
Oranżada z Kąkolewnicy
Krupnik pszczelowolski
Warzonka kryształówka
Nalewka z płatków róży
Kraśnickie domowe wino owocowe
Żurawinówka biłgorajska
Jabłkówka z Mikołajówki
Nadwiślański sok jabłkowy
Inne produkty
Makaron jajeczny z Ludwina
WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser kozi zamkowy
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Schab tradycyjny słubicki
Kiełbasa żarska
Salceson wiejski
Szynka tradycyjna
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Mieszanka rybna w zalewie octowej
Wojnowska ryba na kwaśno
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kapusta kwaszona nadnotecka
Ogórki kiszone nadnoteckie
Papierówka w syropie
Jabłka odmiany Landsberska
Śliwka gubinka
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Bochen chleba starowiejskiego
Paska bukowińska (pascha, chleb bukowiński)
Strudel (strucla)
Chleb domowy na zakwasie
Chleb z dodatkiem nasion lnu
Szarlotka z landsberska
Lubuskie pierniki
Miody
Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci
Miód akacjowy
Ziołomiód pokrzywowy
Gotowe dania i potrawy
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Wino gronowe
Piwo wschowskie
Miód pitny – Trójniak
Jarzębiak
Jarzębiak na winiaku
Piwo zielonogórskie
Piwo witnickie
Naturalnie mętne soki z Solnik
Wino jabłkowe
Syrop z płatków róż
Nalewka z owoców derenia
WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
Sery i inne produkty mleczne
Kozi ser z Eufeminowa
Twaróg tradycyjny
Sery kozie z Drużbina
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Jagnięcina ze świniarki
Gęś owsiana z Bogusławic
Pasztetowa z Nadolnej w pętkach
Kiełbasa nadolska tradycyjnie wędzona
Jordanowska kiełbasa jałowcowa
Nadolski boczek tradycyjnie wędzony
Wędzone kiełbasy jordanowskie
Wędzonki szadkowskie
Szynka wieluńska z lagi
Szynka cygańska zwana niedźwiedzią z Zaborowa
Kiełbasa chłopska
Kiełbasa bilska
Kaszanka
Kiełbasa swojska z Białej Góry
Karczek pieczony z Białej Góry
Boczek wędzony z Zaborowa
Boczek wędzony łuskany z Szadku
Słonina wędzona z Szadku
Kiełbasy szadkowskie wędzone podsuszane
Pachwina wędzona z Szadku
Kiełbasa sołtysa z Bilskiej Woli
Boczek wędzony z Bilskiej Woli
Szynka domowa z Bilskiej Woli
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach
Ogórki kwaszone po łowicku
Ogórki konserwowe po łowicku
Powidła śliwkowe łowickie
Ćwikła z chrzanem po łowicku
Ogórek kwaszony spod Wielunia
Chrzan nadwarciański po staropolsku
Szczaw konserwowy po łowicku
Przecier ogórkowy po łowicku
Kompot wiśniowy po łowicku
Nagawskie jabłka pieczone z sokiem
Kapusta kiszona w całych głowach
Pikantna konfitura z dzikiego wina
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty
Chleb wiejski łęczycki
Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej
Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej
Piernik z marchwi
Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi
Chleb staropolski z doliny Mrogi
Chleb dmosiński na tradycyjnym zakwasie
Chleb żytni świątnicki
Chleb gryczany
Chleb razowy z Doliny Mrogi z ziarnami zbóż
Chleb nagawski wiecznie świeży
Obrzędowy chleb z Doliny Mrogi
Tatarczuch z Radomska
Chleb gospodarski z Mrogi
Chleb żytni z mlekiem
Chleby żytnie szadkowskie
Ciastka ze skwarek (słoninki)
Chleb razowy parzony z Ozorkowa
Obwarzanki tomaszowskie
Chleb kozacki z Ozorkowa
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Masło nagawskie
Masło z Głuchowa
Miody
Miody z doliny rzeki Mrogi
Miody z gminy Żelechlinek
Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki
Gotowe dania i potrawy
Zalewajka z zasmażką
Obrowska zupa chrzanowa
Kapusta z grochem
Gołąbki z Osin
Kapłonek (wodzianka) z Gaikowa
Polewka gruszkowa z Gaikowa
Kugiel z Przedborza
Plendze kartoflane z Wójcina
Jeżowski żur z ziemniaczkami
Radomszczańska zalewajka
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Piwo łaskie
Nalewka owocowa z Nagawek
Ratafia malinowa z Nagawek
Sok jabłkowy z Kałęczewa
Ratafia
Nalewka imbirowo-cytrynowa
Kwas chlebowy
Dmosiński syrop z malin
Nalewka truskawkowa z Bachorzyna
WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Oscypek
Żentyca
Bryndza podhalańska
Redykołka
Bundz / Bunc
Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
Lody nowotarskie
Sądecki lody
Mleko od krów rasy polskiej czerwonej
Gomółki Kowalowskie
Sery twarogowe niedojrzewające
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kiełbasa lisiecka
Tuszka gęsi zatorskiej
Jagnięcina podhalańska
Szynka podstolego
Szynka podstolego z nogą
Kiełbasa wiejska z Podstolic
Boczek gotowany z Podstolic
Kiszka z Podstolic
Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej
Tuszka zielononóżki kuropatwianej
Smalec jurajski gotowany
Kiełbasa piaszczańska
Tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic
Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej
Kiełbasa proszowicka ze słoja
Boczek duszony w piwie
Mięso ze słoja z okolic Proszowic
Kiełbasa wiejska z Proszówek
Baleron wędzony z Proszówek
Schab wędzony z Proszówek
Szynka wędzona z Proszówek
Boczek wiejski z Proszówek
Kiełbasa wiejska iwkowska
Wędzonka iwkowska
Szynka iwkowska
Kiełbasa podhalańska ze Skrzypnego
Kiełbasa wiejska sądecka
Polędwica wiejska sądecka tradycyjna
Szynka swojska sądecka tradycyjna
Karczek sądecki tradycyjny
Wędzonka sądecka tradycyjna
Golonka sądecka tradycyjna
Boczek sądecki tradycyjny
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp zatorski
Karp zatorski wędzony
Karp w zalewie octowej
Karp osiecki
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Jabłka łąckie
Jabłko z Raciechowic
Suska sechlońska
Łukowicka śliwka suszona
Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca
Charsznicka kapusta kwaszona
Polska fasola z orzełkiem
Ogórki kiszone w studni
Dżem z płatków róż
Nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny
Susorki iwkowskie
Zakliczyński sok malinowy
Konfitura borówkowo-jabłkowa
Maliny z Brzeznej
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Precelek krakowski
Chleb prądnicki
Jodłownicki kołacz z serem
Obwarzanek krakowski
Chleb jurajski
Ciasteczka wyśmienite
Chleb żarnowy z Łomnej
Bajgiel z Kazimierza
Kukiełka lisiecka
Kołacz jurajski
Kukiełka podegrodzka
Chleb męciński
Bugle zembrzyckie
Sernik jurajski
Orawskie zawijańce weselne
Chleb orawski na liściu kapusty
Koziołki
Paluszki krakowskie
Sernik królewski
Kręciołki
Placki z blachy
Chleb żytni gruszowski
Blachorze
Prołzioki
Kukiełka uszewska
Wojnickie kukiełki
Podpłomyk z cebulą
Razowiec lipnicki
Podpłomyk Lewowicki
Chleb świąteczny
Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)
Masło rzuchowskie
Miody
Małopolski miód spadziowy
Sądecki miód spadziowy
Suski miód spadziowy z drzew iglastych
Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża
Gotowe dania i potrawy
Barszcz czerwony krakowski
Żurek po krakowsku
Sułkowicka krzonówka
Ziemniaki po cabańsku
Pierogi łomniczańskie
Moskol
Zupa zoproska
Krzonówka po orawsku
Sałata po orawsku
Siuśpaj
Strząska
Kapusta po góralsku
Tarcioki – kluski scykane – bukty
Kluski hałuski
Kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną
Prażone – prażonki polańskie
Kapuśniorka z grzybami
Zolipskie pirogi
Strojcowskie zawijoki z ziemniaków
Rosół polski
Kasza pęcak z kapustą
Fitka z Lelowie
Siuśbak – kasza z grochem
Wolańska kura nadziewana – peerelka
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Śliwowica łącka
Śliwowica wyborna
Jarzębinka
Jarzębiak izdebnicki
Czar pustyni
Żytko
Wino domowe „rzuchowskie”
Nalewka łazowska – jałowcówka
Imbirówka iwkowska
Miodówka pogórska
Polywka
Lipnicka lipina
Fasolówka
Inne produkty
Sól wielicka
Balsam kapucyński
Syropy owocowe
Jajko zielononóżki kuropatwianej
Wiśnicki makaron domowy tradycyjny
WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE
Sery i inne produkty mleczne
Kozi ser twarogowy z Cegłowa
Kozi ser twarogowy suszony
Ser ziemny z Kornicy
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior
Pasztet z Sobień Jezior
Polędwiczki wędzone podsuszane
Polędwica kurpiowska
Kogutki z Radziwiłłowa
Pasztet domowy szydłowiecki
Kiełbasa szydłowiecka pieczona z oczkiem
Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną
Kiełbasa staropolska szydłowiecka
Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego
Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej
Bolimowski gołąb nadworny ryś
Kapłon staropolski (kapłun staropolski)
Pularda mazowiecka
Czarna kiszka ze Starych Litewnik
Kiełbasa ze Starych Litewnik
Kiełbasa palcówka
Maciek mazowiecki
Szynka pieczona w chlebie
Salceson wizytowy
Szynka zdziechowska
Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
Szynka dębowa z tynki
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Pasta rybna z Radziwiłłowa
Śledź w oleju z Radziwiłłowa
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Jabłka grójeckie
Podchmielone wisienki zakroczymskie
Konfitura wiśniowa zakroczymska
Czosnek latowicki
Papryka przytycka
Marmolada z antonówek
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Baba z chleba żytniego
Pańska skórka
Sójka mazowiecka
Fefernuchy
Chleb razowy radziwiłłowski
Chleb żytni ciemny z Grębkowa
Mazowieckie ciastka ze skwarek
Nadbużański chleb wiejski na zakwasie
Bułki drożdżowe jagodzianki
Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)
Mazowieckie masło klarowane
Olej lniany tłoczony na zimno
Masło z kwaśnej śmietany
Miody
Miód kurpiowski
Miód nadbużański
Miody z Grębkowa
Miody mariańskie
Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy
Gotowe dania i potrawy
Kapusta z olejem lnianym i grzybami
Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”
Ślimak winny z Radziwiłłowa
Rosół dworski z kapłona
Czarnina ze Mchowa
Kórnickie jaja faszerowane
Naleśniki starokornickie
Placki ziemniaczane pieczone na blasze
Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Miodowe piwo mazowieckie
Piwo z Ciechanowa
Nalewka wiśniowa zakroczymska
Likier jajeczny radziwiłłowski
Miodolada mazowiecka
Kompot z jabłek z Radziwiłłowa
Lipówka kornicka
Soki miodowe z Grębkowa
Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa
Inne produkty
Makaron radziwiłłowski
Jaja z Radziwiłłowa
Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
Domowy ser parzony z kminkiem
Ser twarogowy z Olesna
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Opolska rolada wołowa
Zymloki z Górek / bułczanka z Górek
Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek
Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek
Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek
Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek
Krupnioki z Górek
Żymlok opolski biały
Modziki
Krupniok śląski
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Harynki w cebulowej zołzie
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)
Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von Preuβen, Albrechtsapfel)
Jabłka odmiany Wealthy
Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch
Stara odmiana jabłoni Königin
Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)
Kapusta kiszona z Bobrowy
Ogórkowe pikle
Kompot z kwity
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Jeż – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki
Chałwy sezamowe
Chleb gogoliński
Śliszki – potrawa wigilijna
Kołocz śląski
Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
Krajanki
Anyżki
Chleb mleczny praszkowski
Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki
Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)
Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
Masło z Olesna
Miody
Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich
Miody rudnickie
Miody wołczyńskie
Gotowe dania i potrawy
Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)
Pieróg postny ze Starych Kolni
Placki kartoflane z blachy
Mołcka – potrawa wigilijna
Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
Wodzionka
Ścierka opolska
Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
Śląskie niebo
Śląski żur na maślance
Siemieniotka
Oberiba na gęsto
Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami
Makówka opolska
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Nalewka orzechowa
Piwo miodowe
Inne produkty
Tej ziołowy
Kroszonka opolska
Makaron domowy z Makowic
Nudle
WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser kozi „wołoski” biały lub wędzony
Gomółki
Bryndza kozia
Ser kozi podkarpacki biały i wędzony
Ser żółty smażony podkarpacki
Ser biały z Handzlówki
Ser kornaka w zalewie ziołowej
Serek twarogowy ziarnisty
Ser wielkanocny
Szyszki piwne
Ser kozi dojrzewający bieszczadzki
Bundz kozi
Ser krowi łemkowski
Bryndza łemkowska
Bundz łemkowski
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Przysmak zapiekany Markowski
Kiełbasa Markowska
Kiełbasa swojska krajana
Pasztet zapiekany
Szynka wiejska markowska
Kiełbasa głogowska
Kiszka kaszana regionalna dukielska
Salceson dukielski
Kiszka pasztetowa dukielska
Szynka biesiadna pilzneńska
Szynka swojska pilzneńska
Kaszanka wiejska pilzneńska
Salceson wiejski pilzneński
Kiełbasa swojska pilzneńska
Golonka podkarpacka z Pilzna
Kiełbasa sucha pieczona z Górna
Wiejska pieczona z Górna
Kiełbasianka z Górna
Golonka w słoju z Górna
Udziec wieprzowy pieczony z kością
Szynka tradycyjna z Górna
Studzienina z Górna
Boczek pieczony z Górna
Schab tradycyjny z Górna
Salceson swojski radomyski
Kiełbasa wiejska dulcza
Boczek wędzony radomyski
Boczek w słoju z Górna
Kiełbasa swojska brzezińska
Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku
Pasztet w słoju tradycyjny z Górna
Salceson wiejski markowski
Polędwica swojska pilzneńska
Boczek swojski pilzneński
Kiełbasa dębowiecka
Chwałowskie żeberka wędzone w wekach
Kiełbasa wiejska jodłowska
Szynka swojska wędzona z Hermanowej
Szynka pieczona z Hermanowej
Kiełbasa swojska z Hermanowej
Boczek z Wetliny
Kiełbasa szmalcówka
Salceson dębowiecki
Słonina wędzona rekrucka
Kiełbasa wiejska
Karczek wędzony po dębowiecku
Kiełbasa wiejska wierzawicka
Schab wędzony markowski
Kiełbasa swojska drobiowo-wieprzowa pilzneńska
Kiełbasa wiejska pilzneńska
Kiełbasa półsucha z Górna
Kiełbasa szynkowa z Markowej
Boczek wędzony dębowiecki
Kiełbasa markowska sucha
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp po starzawsku
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Powidła krzeszowskie
Róża ucierana podkarpacka
Dereń kiszony podkarpacki
Powidło galicyjskie z kotła
Ogórki kiszone z Handzlówki
Suszone plasterki jabłek z Pruchnika
Gruszki w syropie miodowym
Pruchnicka gruszka suszona
Pruchnicka suszona śliwka węgierka
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty
Chleb flisacki dawniej zwany chrupackim
Krupiak
Chleb chwałowski
Proziaki
Rzeszowski kołacz weselny
Kruszonka lasowiacka
Chrupaczki
Chleb razowy łańcucki na liściu kapusty
Makowiec sędziszowski
Sędziszowskie ciasto z jagodami
Serowiec sędziszowski
Chleb sędziszowski żytni
Futomski bulwiok
Tort chlebowy z Korniaktowa
Amoniaczki korniaktowskie
Bułka (Brytfon)
Biszkopty jarosławskie
Serownik (sernik) handzlowski
Handzlowska bułka pszenna
Chleb swojski brzeziński
Chleb koziarniacki
Kukiełka z kaszą jaglaną
Szyszka weselna grodziska
Korowal weselny
Handzlowski chleb domowy
Chleb pszenno-razowy z piecowiska
Jeżowskie kapuśniaki z kaszą tatarczaną
Pierożki leżachowskie (pieczone z kaszą gryczaną)
Placek z jabłkami
Siemieniaki orzechowe
Jagodzianki
Chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej
Pieróg z kaszy gryczanej
Chleb pszenny dąbrowicki
Gościnnik chlebowy
Syrnik z krupami
Wilijnik
Podpłomyk
Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)
Olej podkarpacki
Masło domowe z Handzlówki
Miody
Podkarpacki miód spadziowy
Miód lubaczowski
Miód z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy
Gotowe dania i potrawy
Kacapoły lub kręgle
Kapusta z kaszą jęczmienną po lasowiacku
Panepuchy
Pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie
Pierogi z mięsem pilzneńskie
Pierogi ruskie pilzneńskie
Gołąbki pilzneńskie
Pierogi pilzneńskie z borówkami
Kapusta ziemniaczana
Żur rzeszowski
Razowe pierogi z Wiercan
Pamuła glinicka
Mączka z gęsi po dachnowsku
Gołąbki z Nowego Sioła
Pieróg dachnowski z kaszą gryczaną i ziemniakami
Pierogi z kaszy jaglanej z serem
Kwas z gąsek zielonych
Handzlowska serwatka wielkanocna
Kapusta wigilijna po Pysznicku
Studzionka bobowo-serowa
Pieczone pierogi św. Jacka
Zalewajka
Barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego
Pierogi z soczewicą
Placki kapuściane – szandorki
Jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem
Gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym
Kaczka leżachowska pieczona
Zrazy z baraniny w sosie własnym
Fujarki pastusze
Ryba pyrowa
Niedźwiedź chłopski
Zupa z jagód
Zupa dziadowska
Kołduny
Bieszczadzkie pierogi
Barszcz biały wielkanocny
Pierogi razowe z Lalina
Pierogi z bobem
Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną
Niwiski krupnik
Kwas wigilijny
Pierogi ruskie razowe
Kapusta z grochem i kaszą jaglaną
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Kruszon
Górecki kompot z suszu
Orzechówka krzeszowska
Lasowiacka nalewka z pigwy
Lasowiacka nalewka żurawinowa
Soki z owoców tłoczone na zimno z Ziemi Łańcuckiej
Sok z owoców czarnego bzu
Orzechówka jasielska
Wiśniówka jasielska
Śliwowica krzeszowska
Malinówka jasielska
Herbata miodowo-lipowa
WOJEWÓDZTWO PODLASKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser koryciński „swojski”
Ser gouda
Ser podlaski
Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny
Sery białe deserowe litewskie
Ser narwiański
Ser suszony podlaski
Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn
Twaróg hajnowski
Klinek dąbrowski
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kumpia wieprzowa „z komina”
Kindziuk z Puńska
Kumpiak podlaski
Wędzonka (wędzone)
Kump nadbużański z ćwiartki
Szynka wędzona z Ejszeryszek
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Sejneński szczupak faszerowany
Ryby słodkowodne wędzone metodą tradycyjną
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kruszewski ogórek herbowy
Ogórki kwaszone narwiańskie
Kruszewska kapusta kiszona
Nadbużańska kawa żołędziówka
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb staropolski – chleb żytni
Pieczywo obrzędowe weselne – „korowaj lipski” i gąski weselne
Chleb pytlowy wolski na zakwasie
Chleb żytni wolski
Sękacz sejneński/bankuchen
Chleb domowy na kalmusie z Puńska
Mrowisko
Makowiec z Ejszeryszek
Chleb na zakwasie z Sadka
Sękacz z Suchowoli
Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)
Masło tradycyjne z Filipowa
Miody
Lipiec białowieski
Mód wielokwiat z Sejneńszczyzny
Miód augustowski
Gotowe dania i potrawy
Pierekaczewnik
Babka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana
Kartacze
Kołduny litewskie
Soczewiaki sejneńskie
Chołodziec litewski (chłodnik)
Kartacze sejneńskie / cepeliny
Bliny po litewsku
Pierogi wigierskie
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Śliwowica (mirabelka)
Miód kwarciany (dębniak)
Podlaska samogonka zbożowa
Inne produkty
Nadbużańskie grzyby marynowane
Nadbużańskie grzyby suszone
Pisanka lipska
WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Miód z maślanki
Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”
Ser topiony na parze z kminkiem
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Okrasa z gęsiny / òbòna
Kaczka po pomorsku
Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem
Kurczak wędzony po kociewsku
Potrawka z kury po kociewsku
Szynka w cieście
Kiełbasa biała surowa
Metka
Boczek wieprzowy wędzony
Szynka wieprzowa wędzona
Czarny salceson (blutka)
Wątrobianka (Léberka)
Kaszanka po kaszubsku
Kiełbasa – wórszta
Wieprzowina w słojach z Żuław
Pierśnik dębogórski
Szynka wieprzowa gotowana (peklówka gotowana)
Wołowina szmurowana po kaszubsku
Kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą
Bitki dominikańskie
Kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich
Pieczeń boczkowa z Marzęcina
Kiełbasa kaszubska jałówiecka
Karbonada (karbónadel, karmonadel)
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
„Hylyng” opiekany z cebulą – śledź po kaszubsku
Węgorz wędzony po kaszubsku
Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej
Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku
Ikra smażona z Kaszub
Surowy łosoś bałtycki solony
Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
Śledzie marynowane w oleju
Klopsy rybne w zalewie octowej
Kotlety kaszubskie
Sielawa wędzona (morënka)
Szczupak z Jezior Raduńskich
Sałatka śledziowa po kaszubsku
Rolmopsy ze śledzia bałtyckiego w zalewie słodko-kwaśnej
Pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla)
Śledź bałtycki po rybacku
Ryba na kwaśno
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku
Mermecka przystawka z żurawiny do mięs
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Kociewska bania / Dynia po królewsku
Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna
Pikle kociewskie
Borówka z gruszką po Pomorsku
Żurawina z jabłkiem i chrzanem
Konfitura borówkowa z Borów Tucholskich
Czarna jagoda we własnym soku
Powiślańska śliwka w occie
Jabłko czernińskie
Żurawina z Kaszub ucierana na surowo
Gruszka gdańczonka w occie
Galaretka porzeczkowa (galaretka ze świętojanki)
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Młodzowy kuch z kruszonką
Chleb słowiński
Fefernuski kociewskie
Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)
Kaszubski sernik z ziemniakami
Kaszubski chleb żytni na ziemniakach
Marcepanowe serduszka z Piekła
Rogalik z wiśniami
Wianek debrzneński
Piernik z kamionki
Wiejska kociewska drożdżówka kiszona
Kociewski chleb wiejski na serwatce
Ruchanki
Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny
Mleko gdańskie
Pùrcle kaszubskie (pączki)
Chleb pumpernikiel
Kaszubski kuch marchewny
Kukle kaszubskie
Tort gdański
Wafle gdańskie
Chleb z Pirsna
Bómbómy z dekla
Bałabuchy marzęcińskie
Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę
Sznëka z glancã (drożdżówka z lukrem)
Pùlwerkùch/deszny kùch (ciasto proszkowe)
Kaszubskie orzechy z marchwi
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Masło kociewskie
Smalec z gęsi pomorskiej
Miody
Miód kaszubski
Miód pszczółkowski
Miód leśny z Biernatki
Gotowe dania i potrawy
Zupa z żółtej brukwi / Zupa z żółtich wrëków
Kiszka kaszubska / Cziszka kaszëbska
Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete”
Mermecka galaretka z żurawiny
Czernina kaszubska / Czôrnina
Mus truskawkowy „Kremowe malene”
Rosół pomorski
Szandar kociewski
Pułki kaszubskie
Kaszubska zupa brzadowa
Kaszubska jajecznica na węgorzu / Prażnica
Plince kaszubskie
Zylc – galareta z nóżek
Polewka kaszubska
Polewka grzybowa po kaszubsku
Kaszubska polewka z kminkiem
Pieróg z gomółką z Kociewia
Polewka z ryb po kaszubsku
Zupa kaszubska
Szadolce i kulanki kaszubskie
Kaszubskie kluski ziemniaczane
Pierogi z kaszą gryczaną
Pyzy borowiackie
Kociewska polewka owocowo-grzybowa
Kociewska zapiekanka z grzybów
Kociewskie kluski ziemniaczane
Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów
Gòlce / nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)
Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione
Pomorskie borowiki suszone w śmietanie
Sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem
Borowiacka polewka z maślanki
Zupa zagraj (dziadowska zupa)
Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak)
Stupka – sos śledziowy na zaklepce
Kociewski salceson z grzybów
Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce
Gołąbki z pęczaku z grzybami
Szarpak, szarpaki (kapuśniak borowiacki)
Gęś pomorska pieczona
Sos zimny żuławski
Zupa z Pasternaka
Parzybroda/kapuśniak ze świeżej kapusty po borowiacku
Zacierka z mątewki/zacierka z koziełka
Kociewska zupa szczawiowa
Psiocha z Dolnego Powiśla
Żur z Kaszub
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Nalewka „onisiówka”
Żurawinówka po mermecku
Sok leczniczy z żurawiny po mermecku
Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku
Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak
Jagodzica po kociewsku
Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym
Sok z kwiatu czarnego bzu
Kaszubski miód pitny
Nebrowianka – nalewka śliwkowa
Kaszubska nalewka bursztynowa
Wódka gdańska
Nalewka jagodowa
Choczewskie wino z róży
Brëjka – kawa po kaszubsku
Piwo pomorskie
Inne produkty
Syrop z mniszka lekarskiego
Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej
Prawdziwki suszone z Borów Tucholskich
WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser klagany
Ser wołoski wędzony
Oscypek (oszczypek)
Bryndza żywiecka
Bundz / grudka
Żętyca
Bryndza wołoska wędzona
Ser domowy – zależok
Ser gazdowski – gołka
Redykołka
Śląska kiszka
Twaróg krzepicki
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Krupniok śląski
Żymlok śląski / zemlok / zemlouk / bułczanka
Siewierska gęś pieczona
Siewierska kaczka pieczona
Żołądki z gęsi po siewiersku
Nec / necówka – polędwica w otrzewnej
Szynka wieprzowa parzona porębska
Jagnięcina beskidzka
Kaszanka pieczona szczekocińska
Cieszyńska kita wędzona
Szczekocińska kiełbasa siekana na słomie pieczona
Beskidzkie szpyrki (wyrzoski)
Kiełbasa Porębska
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Złotopotocki pstrąg z rusztu
Złotopotocki karp smażony
Karp gołyski
Bestwiński karp królewski
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Bób / bober
Borówka / brusznica siewierska
Śląskie pieczki
Dynia w winie po cieszyńsku
Cieszyńskie pieczoki
Cieszyńska dynia
Marmelada z dyni po cieszyńsku
Kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia
Jabłka żniwówki
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Zozworki / Imbirki
Chleb „Herbski”
Murzin wielkanocny
Ciastka ze szpyrek
Buchciki / buchciczki
Kołocz weselny cieszyński
Krepliki / krepie
Kołocz weselny śląski
Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)
Koszyki / koszyczki
Dołki – racuchy drożdżowe
Śląski piernik tradycyjny
Drobne ciasteczka cieszyńskie
Chleb zwykły sławkowski
Brutfaniok / krupiczniok
Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór
Żareckie obwarzanki odpustowe
Chleb tatarczuch
Cieszyński szodon z wina
Pierniki żywieckie
Strudel jabłkowy z Podbeskidzia
Chleb jurajski mieszany jasny
Cieszyńskie herbatniki ze skwarków
Śląskie obiaty
Cieszyńskie ciasto do zapiekania kiełbas
Śląskie kołaczyki wykwintne
Chleb kłobucki mieszany
Śląski chrustek/chrust/faworki
Cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny
Kopa ornontowicka
Szplitry i szpliterki z Radzionkowa
Kluski z miodem
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Smalec gęsi z Siewierza
Masło krzepickie
Miody
Miód z nektaru kwiatów jurajskich
Miód rzepakowy Ziemi Cieszyńskiej
Miód lipowo-spadziowy Ziemi Cieszyńskiej
Gotowe dania i potrawy
Ciulim lelowski
Porębskie prażonki
Placki z blachy ze szpyrkami lub z wyrzoskami
Kluski białe śląskie
Bachor
Poleśniki (poliźniki)
Garus / garusek / kwaśne
Żebroczka
Szałot śląski (sałatka śledziowa)
Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka
Żur śląski
Zacierka zagłębiowska
Prażuchy
Moczka / bryja
Makówki / makiełki
Kwaśnica
„Modro kapusta” – sałatka z czerwonej kapusty
Rolada wołowa śląska
Żur z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)
Kubuś / kubusz
Wodzionka / wodzianka
Kapusta z grochem po częstochowsku
Czernina / czarnina / szwarc
Polewka na maślance z ziemniakami
Śląska parzybroda / parzy-broda
Żurek siewierski
Wątróbki gęsie po siewiersku
Schab sztygarski
Babraczka cieszyńska
Hekele / hekerle górnośląskie
Karminadle / karbinadle / kardinadle
Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku
Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką
Jaskółcze gniazda
Rosół z nudlami (rosół z makaronem)
Bigos śląski
Jurajski żur na grzybach
Flaki po cieszyńsku (Pajszle)
Cieszyńska fasola / fazola / becok na sypko
Rosół z gołębi (gołąbki w rosole) po śląsku
Cieszyńskie sosy (moczki): krzónowy, grzybowy, cebulowy
Garnuszek górniczy
Grochówka po częstochowsku
Ciapkapusta
Chuda Jewa
Gałuszki – kluski po cieszyńsku
Schab w kapuście po beskidzku
Golonko po beskidzku
Beskidzkie jelita
Kluchy połom bite
Kluski z tarcinami
Gruszki z mięsem
Królik po śląsku
Jajecznica po wiłamowsku/ szusterpop/ mołfonküch
Zupa ziemniaczana – ziemnioczonka po meszniańsku
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Warzonka
Miodula / miodunka / miodonka
Tatarczówka
Cieszyńska herbata z zielin
Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi
Napój z kwiatów czarnego bzu
Inne produkty
Makaron z Rudnik
WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Jędrzejowski twarożek śmietankowy
Ser kozi z Machor
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Dzionie Rakowskie
Salceson kurozwęcki
Kiełbasa swojska wąchocka hycowana
Salceson ozorkowy wiejski
Chmielnicka gęś pieczona
Szynka sznurowana wąchocka
Polędwica tradycyjna z Wąchocka
Kiełbasa biała parzona z Wąchocka
Kiełbasa łosieńska
Polędwiczki świąteczne Prokopa
Salceson cwaniak z Łosienia
Kiełbasa radoszycka
Kiełbasa swojska z Kunowa
Udziec dworski z Kunowa
Pasztetowa radoszycka
Kaszanka szarbianka
Kiełbasa z Pacanowa
Szynka z Broniny
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp z Rudy Malenieckiej
Karp małyszyński
Karp z Oksy
Rytwiański karp
Karp z Wójczy
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Wiśnia sokowa nadwisianka
Ser jabłeczny
Konfitury z jarzębiny
Kasza jaglana gierczycka
Fasola korczyńska
Truskawka buska faworytka
Czerkieska mąka orkiszowa
Truskawka bielińska
Susz owocowy dębniacki
Jabłka sandomierskie
Suszona damacha z Ponidzia
Skalbmierskie ogórki kiszone
Czosnek wójczański
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Placek spod kamienia
Chleb bodzentyński
Piernik z żytniej mąki
Chleb wiejski konecki
Wólecka chałka pleciona
Gryska z Bliżyna
Krówka opatowska
Chleb iwański
Szczodroki
Burocorz bogoryjski
Pączek opatowski
Chleb wąchocki
Chleb żytni kielecki
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Pińczowski olej z lnicy
Sandomierski olej rzepakowy
Masło jędrzejowskie
Masło chmielnickie
Miody
Fałkowski miód wielokwiatowy
Świętokrzyski miód spadziowy
Miód królewski z Osieka
Gotowe dania i potrawy
Zalewajka świętokrzyska
Kugiel z Czermna
Prazoki
Słupiński siekaniec dworski
Fitka kazimierska
Rakowski ziemniak pieczony
Żabieckie gały
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Kwas burakowy po wzdolsku
Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów
Opatkowickie wino chlebowe
Kamcia – moskorzewska nalewka miętowa
Inne produkty
Farsz z kaszy gryczanej
WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Ser salami mazurski
Ser welski
Mleko zsiadłe
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Mazurski boczek wędzony
Mazurska słonina wędzona
Mazurska szynka wędzona
Mazurska polędwica wędzona
Mazurska kiełbasa wędzona
Mazurska karkówka wędzona
Szynka z mazurskiej masarni
Kiełbasa wiejska pieczona z mazurskiej masarni
Kiełbasa jałowcowa z mazurskiej masarni
Boczek wędzony z mazurskiej masarni
Baleron wędzony z mazurskiej masarni
Polędwica wędzona z mazurskiej masarni
Szynka dylewska dojrzewająca
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Syrop buraczany
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Sękacz mazurski
Brukowiec mazurski
Fefernuszki
Miody
Miód Mazur Garbatych
Miód lipowy z Barcji
Miód wielokwiatowy z Barcji
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Niedźwiedziówka mazurska nalewka
Okowita miodowa warmińska
WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE
Sery i inne produkty mleczne
Wielkopolski ser smażony
Serek twarogowy kozi witoldziński
Gzik wielkopolski
Ser liliput wielkopolski
Serek śmietankowy wielkopolski
Twaróg tradycyjny
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Wielkopolska wieprzowina złotnicka
Kiełbasa jałowcowa rokietnicka
Wędzonka ostrzeszowska
Udziec wieprzowy ostrzeszowski
Kiełbasa wiejska ostrzeszowska
Kiełbasa nowotomyska
Półgęski wędzone
Kiełbasa wiejska kruszewska
Wątrobianka wiejska kruszewska
Salceson wiejski kruszewski
Udziec pieczony ze świni złotnickiej białej
Jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej
Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Wędzonka krotoszyńska
Kiełbasa polska wędzona
Szynka tylna gotowana sznurowana
Kiełbaski rawickie
Leberka wielkopolska
Bułczanka grodziska
Kaszanka rychtalska
Salceson ozorowy grodziski
Pasztetowa grodziska
Kiełbasa grodziska
Salceson biały z Wielkopolski
Salceson czarny z Wielkopolski
Kiełbasa swojska nadnotecka
Wielkopolska pieczeń z dzika
Szynka wielkopolska dojrzewająca wędzona
Szynka staropolska
Polędwica staropolska
Szynka swój ska wędzona
Szynka olchowa wielkopolska
Kiełbasa chłopska suszona
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Sielawa wędzona z Jeziora Powidzkiego
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórek kiszony „osiecki”
Susz wigilijny wielkopolski
Marynata z korbola
Wielkopolskie kompoty
Szabel w zalewie
Szparag kiszony pakosławski
Wielkopolski dżem z wiśni sokówki
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Andruty kaliskie
Chleb żytni wielkopolski
Poznański pumpernikel Adama
Chleb z Komorowa
Chleb cygański
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Olej rydzowy
Masło wielkopolskie
Olej rzepakowy wielkopolski
Olej z pestek dyni wielkopolski
Wielkopolski olej lniany tłoczony na zimno
Masło ze Strzałkowa
Miody
Miód witosławski
Gotowe dania i potrawy
Pierogi z Wargowa
Szare kluski
Kaczka pieczona po wielkopolsku
Zrazy zawijane po wielkopolsku
Czernina (czarnina, czarna zalewajka)
Golonka po wielkopolsku
Gęś owsiana ostrzeszowska
Galart (zimne nóżki, studzienina)
Żur na kiełbasie
Parzybroda
Bigos wielkopolski
Ślepe ryby
Plyndze (plendze, plindze, placki kartoflane)
Wielkopolski rosół z kury
Barszcz czerwony czysty na wywarze grzybowym
Rumpuć (Ajntopf)
Pieczeń z jeleniowatych w warzywach po wielkopolsku
Karp smażony z sosem szarym
Bambrzok (bambrzak)
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Miodówka witosławska
Piwo noteckie
Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej
Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)
Piwo czarne
Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców
Napój z hyćki (hyczki) – kwiatu czarnego bzu
Benedyktynka
Wielkopolska nalewka z wiśni sokówki
Piwo z Bojanowa
Inne produkty
Borowik wielkopolski
Wielkopolskie grzyby solone
WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Pasztet z gęsi
Szynka świdwińska
Kiełbasa krucha domowa
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Paprykarz szczeciński
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
Sieja miedwieńska (sieja miedwiańska)
Miedwieńskie (miedwiańskie) ryby wędzone
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórek kołobrzeski
Kapusta kiszona z beczki
Jeziorowy ogórek kiszony
Konfitura szczecińska z owoców róży
Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów
Ziemniak wyszoborski
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb razowy koprzywieński
Pierniki szczecińskie
Chleb wiejski wojenny
Chleb gwdowski
Choszczeńska strucla z makiem
Miody
Miód drahimski
Miody przelewickie
Miody wałeckie
Akacjowy miód cedyński
Miody z Lasu Świętej Marii
Miody Puszczy Barlinieckiej
Miody Pojezierza Choszczeńskiego
Gotowe dania i potrawy
Pasztecik szczeciński
Kiszka szwedzka
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Wino ze śliwek
Nalewka ze śliwek z Dębiny
Miód pitny trójniak
Inne produkty
Grzyby marynowane z szyszką
|
1) Wykaz zawiera produkty tradycyjne, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych do dnia 27 lutego 2015 r.
- Data ogłoszenia: 2015-06-03
- Data wejścia w życie: 2015-06-03
- Data obowiązywania: 2015-06-03
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA