| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 2 czerwca 2015 r.

w sprawie wykazu produktów tradycyjnych wpisanych na listę produktów tradycyjnych

Na podstawie art. 55 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368) ogłasza się wykaz produktów tradycyjnych wpisanych na listę produktów tradycyjnych, stanowiący załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WPISANYCH NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH]

Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 2 czerwca 2015 r. (poz. 7)

WYKAZ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WPISANYCH NA LISTĘ
PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH1)

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser zgorzelecki

Ser kozi łomnicki

Kamiennogórski ser pleśniowy

Twaróg sudecki

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Świnka pieczona po zaciszańsku

Słonina marynowana z Niemczy

Mięso w kawałkach niemczańskie domowe

Szynka wieprzowa niemczańska

Kiełbasa niemczańska

Kiełbasa galicjanka z Niemczy

Przysmak wołyński z Niemczy

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp milicki

Pstrąg kłodzki

Pstrąg kłodzki wędzony

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórki konserwowe ścinawskie

Ogórki kwaszone ślężańskie

Kapusta kwaszona ślężańska

Syrop malinowy z Doliny Baryczy

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Begle

Chleb gogołowicki

Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej

Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego

Chleb żytni domowy z Pomocnego

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego

Miodowe pierniczki z Przemkowa

Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło tradycyjne

Miody

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy

Sudecki miód gryczany

Sudecki miód wielokwiatowy

Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej

Gotowe dania i potrawy

Keselica / kysielnica / kysyłycia

Śląskie niebo

Czarne gołąbki krużewnickie

Pierogi ruskie z Chrząstawy

Pasztet z królika ze szpinakiem

Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Juha – kompot z suszonych owoców

Wino śląskie

Piwo książęce z Lwówka

Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni

Jabłecznik trzebnicki (cydr)

Likier karkonoski

WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Kajmak

Gzik

Ser kozi z Mikanowa

Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Lody koronowskie

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Półgęsek, znany też jako półgąsek albo pierśnik

Biała kiełbasa w słoiku

Świąteczna szynka kujawska z kością

Kaczka z weka

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Sok z kapusty kwaszonej

Gruszki szaruszki w syropie

Fjut/cyrop

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Mace borowiackie

Chleb z makiem ze Stolna

Stoleński razowiec ze słonecznikiem

Chleb z kminkiem ze Stolna

Mazurek orzechowy

Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa

Amoniaczki

Placki na sodzie

Paczki ziemniaczano-dyniowe

Chleb żytni z ziemniakami

Ruchańce drożdżowe

Piernik na karmelu/ Brukowiec Kujawski

Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło wiejskie z Wołuszewa

Miody

Miody z rejonu Dolnej Wisły

Gotowe dania i potrawy

Żur kujawski

Czarnina kujawska

Zupa kwas

Marchew prychano

Grzybowniczki

Kaczka nadziewana po Kujawsku

Groch z kapustą

Wigilijna zupa z suszonych śliwek

Kluski z makiem

Rosopita

Żeberka w kapuście

Kiszczok

Prażucha (ziemniaczane fusze)

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Dzięgielówka

Nalewka dereniowa

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)

Nalewka orzechowa

Księżycówka z Kujaw

Piwo nakielskie jasne

Piwo nakielskie ciemne

Wino domowe z Kujaw

Podpiwek kujawski

Kawa zbożowa z jęczmienia

Herbatki z ziołowych wianków

Krupnik z Grębkowa

Inne produkty

Mniszek bronisławski

Ciechocińska sól

Kulis-kwas z buraczków

Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser Zabłocki

Sery z ziołami

Twaróg z Bychawy

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kaszanka „nadwieprzanka”

Kiełbasa „nadwieprzańska”

Kaczka czarna nadziewana

Baleron nadwieprzański

Boczek nadwieprzański

Polędwica nadwieprzańska

Szynka nadwieprzańska

Świnia rasy puławskiej

Ludwińskie prosię pieczone faszerowane

Kaszanka pieczona z Dobrosławowa

Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa

Szynka wieprzowa z Krzczonowa

Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa

Pieczeń z szynki dzika – wędzona lub pieczona

Dzik w cieście

Szynka domowa roztoczańska

Kaczka grądziarska

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Szyneczka z karpia z Pustelni

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

Karasie z Polesia

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórki kiszone kraśnickie

Kapusta kwaszona kraśnicka

Gruszka suszona kraśnicka

Malina kraśnicka

Powidła śliwkowe z Mikołajówki

Syrop malinowy z Mikołajówki

Szarytka w marynacie

Tymianek z Fajsławic

Konfitura różana z Końskowoli

Jabłka kraśnickie

Konfitura poziomkowa

Konfitura z owoców róży

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Pieróg (Piróg) biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem”

Sękacz podlaski

Marchwiaki z makiem

Racuchy z makiem

Pieróg gryczany

Kodeński chleb razowy żytni

Cebularz lubelski

Gryczak janowski

Gryczok godziszowski

Rudnicki pieróg jaglany

Piernik lubelski

Chleb ludwiński

Chleb ludwiński żytni

Zawijaki wygnanowskie

Pączki żakowolskie z powidłami antonówek

Racuchy turowskie

Piernik żydowski

Chleb żytni wygnanowski

Pierniczki ozdobne

Wafle tortowe suche

Miodownik z Jaszczowa

Paszteciki z grzybami

Makowiec lubartowski

Całuski pszczelowolskie

Chleb wiejski dębowiecki

Chleb wiejski z otrębami

Chleb niedrzwicki

Ciasto staropolskie Podhoreckie

Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą

Chleb żytni tradycyjny

Pralina z Lublina

Szarlotka józefowska

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej Świąteczny Roztoczański

Olej rzepakowy

Olej lniany

Olej tarnogrodzki

Masło z Bychawy

Masło z Opola Lubelskiego

Olej lniany rzepakowy słonecznikowy tłoczony na zimno z Turzych Rogów

Miody

Miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”

Miód malinowy

Miód gryczany godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód rzepakowy z Roztocza

Nadwieprzański miód lipowy

Nadwieprzański miód wielokwiatowy

Gotowe dania i potrawy

Parowańce z serem

Parowańce z kaszą jaglaną

Pierogi nowodworskie

Zawijas nasutowski

Kulebiak generałowej Kickiej

Parowańce żakowolskie z soczewicą

Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną

Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami

Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

Pierogi zosinowskie z jagodami

Tertuny brzozowickie z soczewicą

Pierogi turowskie z soczewicą

Pyzy polskowolskie z mięsem

Lubelski forszmak

Zupa cebulowa z Goraja

Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami

Woleńskie kartoflaki

Zupa chłopska fajsławicka

Werbkowickie placki z soczewicy

Karczmiskie pierogi z bobru (bobu)

Jabłczanka z Fajsławic

Pierogi z czerwoną fasolą

Kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa

Karp w śmietanie po poniatowsku

Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Zupa z karpia

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miód pitny dwójniak

Miód pitny czwórniak

Miód pitny trójniak

Miód pitny półtorak

Malinóweczka

Grzaniec Marcina z Urzędowa

Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika

Naleweczka gruszkówka z Kraśnika

Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy

Witaminy Eremity – syrop z czarnego bzu

Żurawinówka momocka

Janowska nalewka miodowa

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński

Kordiał żurawinowy kraśnicki

Maliniak kraśnicki – wódka malinówka

Nalewka ziemiańska

Sok z maliny kraśnickiej

Oranżada z Kąkolewnicy

Krupnik pszczelowolski

Warzonka kryształówka

Nalewka z płatków róży

Kraśnickie domowe wino owocowe

Żurawinówka biłgorajska

Jabłkówka z Mikołajówki

Nadwiślański sok jabłkowy

Inne produkty

Makaron jajeczny z Ludwina

WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser kozi zamkowy

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Schab tradycyjny słubicki

Kiełbasa żarska

Salceson wiejski

Szynka tradycyjna

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Mieszanka rybna w zalewie octowej

Wojnowska ryba na kwaśno

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kapusta kwaszona nadnotecka

Ogórki kiszone nadnoteckie

Papierówka w syropie

Jabłka odmiany Landsberska

Śliwka gubinka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Bochen chleba starowiejskiego

Paska bukowińska (pascha, chleb bukowiński)

Strudel (strucla)

Chleb domowy na zakwasie

Chleb z dodatkiem nasion lnu

Szarlotka z landsberska

Lubuskie pierniki

Miody

Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci

Miód akacjowy

Ziołomiód pokrzywowy

Gotowe dania i potrawy

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Wino gronowe

Piwo wschowskie

Miód pitny – Trójniak

Jarzębiak

Jarzębiak na winiaku

Piwo zielonogórskie

Piwo witnickie

Naturalnie mętne soki z Solnik

Wino jabłkowe

Syrop z płatków róż

Nalewka z owoców derenia

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE

Sery i inne produkty mleczne

Kozi ser z Eufeminowa

Twaróg tradycyjny

Sery kozie z Drużbina

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Jagnięcina ze świniarki

Gęś owsiana z Bogusławic

Pasztetowa z Nadolnej w pętkach

Kiełbasa nadolska tradycyjnie wędzona

Jordanowska kiełbasa jałowcowa

Nadolski boczek tradycyjnie wędzony

Wędzone kiełbasy jordanowskie

Wędzonki szadkowskie

Szynka wieluńska z lagi

Szynka cygańska zwana niedźwiedzią z Zaborowa

Kiełbasa chłopska

Kiełbasa bilska

Kaszanka

Kiełbasa swojska z Białej Góry

Karczek pieczony z Białej Góry

Boczek wędzony z Zaborowa

Boczek wędzony łuskany z Szadku

Słonina wędzona z Szadku

Kiełbasy szadkowskie wędzone podsuszane

Pachwina wędzona z Szadku

Kiełbasa sołtysa z Bilskiej Woli

Boczek wędzony z Bilskiej Woli

Szynka domowa z Bilskiej Woli

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach

Ogórki kwaszone po łowicku

Ogórki konserwowe po łowicku

Powidła śliwkowe łowickie

Ćwikła z chrzanem po łowicku

Ogórek kwaszony spod Wielunia

Chrzan nadwarciański po staropolsku

Szczaw konserwowy po łowicku

Przecier ogórkowy po łowicku

Kompot wiśniowy po łowicku

Nagawskie jabłka pieczone z sokiem

Kapusta kiszona w całych głowach

Pikantna konfitura z dzikiego wina

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty

Chleb wiejski łęczycki

Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej

Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej

Piernik z marchwi

Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi

Chleb staropolski z doliny Mrogi

Chleb dmosiński na tradycyjnym zakwasie

Chleb żytni świątnicki

Chleb gryczany

Chleb razowy z Doliny Mrogi z ziarnami zbóż

Chleb nagawski wiecznie świeży

Obrzędowy chleb z Doliny Mrogi

Tatarczuch z Radomska

Chleb gospodarski z Mrogi

Chleb żytni z mlekiem

Chleby żytnie szadkowskie

Ciastka ze skwarek (słoninki)

Chleb razowy parzony z Ozorkowa

Obwarzanki tomaszowskie

Chleb kozacki z Ozorkowa

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło nagawskie

Masło z Głuchowa

Miody

Miody z doliny rzeki Mrogi

Miody z gminy Żelechlinek

Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki

Gotowe dania i potrawy

Zalewajka z zasmażką

Obrowska zupa chrzanowa

Kapusta z grochem

Gołąbki z Osin

Kapłonek (wodzianka) z Gaikowa

Polewka gruszkowa z Gaikowa

Kugiel z Przedborza

Plendze kartoflane z Wójcina

Jeżowski żur z ziemniaczkami

Radomszczańska zalewajka

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Piwo łaskie

Nalewka owocowa z Nagawek

Ratafia malinowa z Nagawek

Sok jabłkowy z Kałęczewa

Ratafia

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Kwas chlebowy

Dmosiński syrop z malin

Nalewka truskawkowa z Bachorzyna

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Oscypek

Żentyca

Bryndza podhalańska

Redykołka

Bundz / Bunc

Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)

Lody nowotarskie

Sądecki lody

Mleko od krów rasy polskiej czerwonej

Gomółki Kowalowskie

Sery twarogowe niedojrzewające

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa lisiecka

Tuszka gęsi zatorskiej

Jagnięcina podhalańska

Szynka podstolego

Szynka podstolego z nogą

Kiełbasa wiejska z Podstolic

Boczek gotowany z Podstolic

Kiszka z Podstolic

Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej

Tuszka zielononóżki kuropatwianej

Smalec jurajski gotowany

Kiełbasa piaszczańska

Tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic

Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej

Kiełbasa proszowicka ze słoja

Boczek duszony w piwie

Mięso ze słoja z okolic Proszowic

Kiełbasa wiejska z Proszówek

Baleron wędzony z Proszówek

Schab wędzony z Proszówek

Szynka wędzona z Proszówek

Boczek wiejski z Proszówek

Kiełbasa wiejska iwkowska

Wędzonka iwkowska

Szynka iwkowska

Kiełbasa podhalańska ze Skrzypnego

Kiełbasa wiejska sądecka

Polędwica wiejska sądecka tradycyjna

Szynka swojska sądecka tradycyjna

Karczek sądecki tradycyjny

Wędzonka sądecka tradycyjna

Golonka sądecka tradycyjna

Boczek sądecki tradycyjny

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp zatorski

Karp zatorski wędzony

Karp w zalewie octowej

Karp osiecki

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka łąckie

Jabłko z Raciechowic

Suska sechlońska

Łukowicka śliwka suszona

Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca

Charsznicka kapusta kwaszona

Polska fasola z orzełkiem

Ogórki kiszone w studni

Dżem z płatków róż

Nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny

Susorki iwkowskie

Zakliczyński sok malinowy

Konfitura borówkowo-jabłkowa

Maliny z Brzeznej

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Precelek krakowski

Chleb prądnicki

Jodłownicki kołacz z serem

Obwarzanek krakowski

Chleb jurajski

Ciasteczka wyśmienite

Chleb żarnowy z Łomnej

Bajgiel z Kazimierza

Kukiełka lisiecka

Kołacz jurajski

Kukiełka podegrodzka

Chleb męciński

Bugle zembrzyckie

Sernik jurajski

Orawskie zawijańce weselne

Chleb orawski na liściu kapusty

Koziołki

Paluszki krakowskie

Sernik królewski

Kręciołki

Placki z blachy

Chleb żytni gruszowski

Blachorze

Prołzioki

Kukiełka uszewska

Wojnickie kukiełki

Podpłomyk z cebulą

Razowiec lipnicki

Podpłomyk Lewowicki

Chleb świąteczny

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Masło rzuchowskie

Miody

Małopolski miód spadziowy

Sądecki miód spadziowy

Suski miód spadziowy z drzew iglastych

Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża

Gotowe dania i potrawy

Barszcz czerwony krakowski

Żurek po krakowsku

Sułkowicka krzonówka

Ziemniaki po cabańsku

Pierogi łomniczańskie

Moskol

Zupa zoproska

Krzonówka po orawsku

Sałata po orawsku

Siuśpaj

Strząska

Kapusta po góralsku

Tarcioki – kluski scykane – bukty

Kluski hałuski

Kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną

Prażone – prażonki polańskie

Kapuśniorka z grzybami

Zolipskie pirogi

Strojcowskie zawijoki z ziemniaków

Rosół polski

Kasza pęcak z kapustą

Fitka z Lelowie

Siuśbak – kasza z grochem

Wolańska kura nadziewana – peerelka

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica łącka

Śliwowica wyborna

Jarzębinka

Jarzębiak izdebnicki

Czar pustyni

Żytko

Wino domowe „rzuchowskie”

Nalewka łazowska – jałowcówka

Imbirówka iwkowska

Miodówka pogórska

Polywka

Lipnicka lipina

Fasolówka

Inne produkty

Sól wielicka

Balsam kapucyński

Syropy owocowe

Jajko zielononóżki kuropatwianej

Wiśnicki makaron domowy tradycyjny

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

Sery i inne produkty mleczne

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

Kozi ser twarogowy suszony

Ser ziemny z Kornicy

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha

Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior

Pasztet z Sobień Jezior

Polędwiczki wędzone podsuszane

Polędwica kurpiowska

Kogutki z Radziwiłłowa

Pasztet domowy szydłowiecki

Kiełbasa szydłowiecka pieczona z oczkiem

Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną

Kiełbasa staropolska szydłowiecka

Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego

Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej

Bolimowski gołąb nadworny ryś

Kapłon staropolski (kapłun staropolski)

Pularda mazowiecka

Czarna kiszka ze Starych Litewnik

Kiełbasa ze Starych Litewnik

Kiełbasa palcówka

Maciek mazowiecki

Szynka pieczona w chlebie

Salceson wizytowy

Szynka zdziechowska

Kiełbasa z wątrobą z Kornicy

Szynka dębowa z tynki

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Pasta rybna z Radziwiłłowa

Śledź w oleju z Radziwiłłowa

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka grójeckie

Podchmielone wisienki zakroczymskie

Konfitura wiśniowa zakroczymska

Czosnek latowicki

Papryka przytycka

Marmolada z antonówek

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Baba z chleba żytniego

Pańska skórka

Sójka mazowiecka

Fefernuchy

Chleb razowy radziwiłłowski

Chleb żytni ciemny z Grębkowa

Mazowieckie ciastka ze skwarek

Nadbużański chleb wiejski na zakwasie

Bułki drożdżowe jagodzianki

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Mazowieckie masło klarowane

Olej lniany tłoczony na zimno

Masło z kwaśnej śmietany

Miody

Miód kurpiowski

Miód nadbużański

Miody z Grębkowa

Miody mariańskie

Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy

Gotowe dania i potrawy

Kapusta z olejem lnianym i grzybami

Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”

Ślimak winny z Radziwiłłowa

Rosół dworski z kapłona

Czarnina ze Mchowa

Kórnickie jaja faszerowane

Naleśniki starokornickie

Placki ziemniaczane pieczone na blasze

Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miodowe piwo mazowieckie

Piwo z Ciechanowa

Nalewka wiśniowa zakroczymska

Likier jajeczny radziwiłłowski

Miodolada mazowiecka

Kompot z jabłek z Radziwiłłowa

Lipówka kornicka

Soki miodowe z Grębkowa

Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa

Inne produkty

Makaron radziwiłłowski

Jaja z Radziwiłłowa

Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw

Domowy ser parzony z kminkiem

Ser twarogowy z Olesna

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Opolska rolada wołowa

Zymloki z Górek / bułczanka z Górek

Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek

Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek

Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek

Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek

Krupnioki z Górek

Żymlok opolski biały

Modziki

Krupniok śląski

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Harynki w cebulowej zołzie

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)

Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von Preuβen, Albrechtsapfel)

Jabłka odmiany Wealthy

Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch

Stara odmiana jabłoni Königin

Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)

Kapusta kiszona z Bobrowy

Ogórkowe pikle

Kompot z kwity

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Jeż – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

Chałwy sezamowe

Chleb gogoliński

Śliszki – potrawa wigilijna

Kołocz śląski

Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym

Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze

Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)

Krajanki

Anyżki

Chleb mleczny praszkowski

Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno

Masło z Olesna

Miody

Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich

Miody rudnickie

Miody wołczyńskie

Gotowe dania i potrawy

Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków

Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)

Pieróg postny ze Starych Kolni

Placki kartoflane z blachy

Mołcka – potrawa wigilijna

Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)

Wodzionka

Ścierka opolska

Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)

Śląskie niebo

Śląski żur na maślance

Siemieniotka

Oberiba na gęsto

Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami

Makówka opolska

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka orzechowa

Piwo miodowe

Inne produkty

Tej ziołowy

Kroszonka opolska

Makaron domowy z Makowic

Nudle

WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser kozi „wołoski” biały lub wędzony

Gomółki

Bryndza kozia

Ser kozi podkarpacki biały i wędzony

Ser żółty smażony podkarpacki

Ser biały z Handzlówki

Ser kornaka w zalewie ziołowej

Serek twarogowy ziarnisty

Ser wielkanocny

Szyszki piwne

Ser kozi dojrzewający bieszczadzki

Bundz kozi

Ser krowi łemkowski

Bryndza łemkowska

Bundz łemkowski

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Przysmak zapiekany Markowski

Kiełbasa Markowska

Kiełbasa swojska krajana

Pasztet zapiekany

Szynka wiejska markowska

Kiełbasa głogowska

Kiszka kaszana regionalna dukielska

Salceson dukielski

Kiszka pasztetowa dukielska

Szynka biesiadna pilzneńska

Szynka swojska pilzneńska

Kaszanka wiejska pilzneńska

Salceson wiejski pilzneński

Kiełbasa swojska pilzneńska

Golonka podkarpacka z Pilzna

Kiełbasa sucha pieczona z Górna

Wiejska pieczona z Górna

Kiełbasianka z Górna

Golonka w słoju z Górna

Udziec wieprzowy pieczony z kością

Szynka tradycyjna z Górna

Studzienina z Górna

Boczek pieczony z Górna

Schab tradycyjny z Górna

Salceson swojski radomyski

Kiełbasa wiejska dulcza

Boczek wędzony radomyski

Boczek w słoju z Górna

Kiełbasa swojska brzezińska

Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku

Pasztet w słoju tradycyjny z Górna

Salceson wiejski markowski

Polędwica swojska pilzneńska

Boczek swojski pilzneński

Kiełbasa dębowiecka

Chwałowskie żeberka wędzone w wekach

Kiełbasa wiejska jodłowska

Szynka swojska wędzona z Hermanowej

Szynka pieczona z Hermanowej

Kiełbasa swojska z Hermanowej

Boczek z Wetliny

Kiełbasa szmalcówka

Salceson dębowiecki

Słonina wędzona rekrucka

Kiełbasa wiejska

Karczek wędzony po dębowiecku

Kiełbasa wiejska wierzawicka

Schab wędzony markowski

Kiełbasa swojska drobiowo-wieprzowa pilzneńska

Kiełbasa wiejska pilzneńska

Kiełbasa półsucha z Górna

Kiełbasa szynkowa z Markowej

Boczek wędzony dębowiecki

Kiełbasa markowska sucha

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp po starzawsku

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Powidła krzeszowskie

Róża ucierana podkarpacka

Dereń kiszony podkarpacki

Powidło galicyjskie z kotła

Ogórki kiszone z Handzlówki

Suszone plasterki jabłek z Pruchnika

Gruszki w syropie miodowym

Pruchnicka gruszka suszona

Pruchnicka suszona śliwka węgierka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty

Chleb flisacki dawniej zwany chrupackim

Krupiak

Chleb chwałowski

Proziaki

Rzeszowski kołacz weselny

Kruszonka lasowiacka

Chrupaczki

Chleb razowy łańcucki na liściu kapusty

Makowiec sędziszowski

Sędziszowskie ciasto z jagodami

Serowiec sędziszowski

Chleb sędziszowski żytni

Futomski bulwiok

Tort chlebowy z Korniaktowa

Amoniaczki korniaktowskie

Bułka (Brytfon)

Biszkopty jarosławskie

Serownik (sernik) handzlowski

Handzlowska bułka pszenna

Chleb swojski brzeziński

Chleb koziarniacki

Kukiełka z kaszą jaglaną

Szyszka weselna grodziska

Korowal weselny

Handzlowski chleb domowy

Chleb pszenno-razowy z piecowiska

Jeżowskie kapuśniaki z kaszą tatarczaną

Pierożki leżachowskie (pieczone z kaszą gryczaną)

Placek z jabłkami

Siemieniaki orzechowe

Jagodzianki

Chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej

Pieróg z kaszy gryczanej

Chleb pszenny dąbrowicki

Gościnnik chlebowy

Syrnik z krupami

Wilijnik

Podpłomyk

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Olej podkarpacki

Masło domowe z Handzlówki

Miody

Podkarpacki miód spadziowy

Miód lubaczowski

Miód z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy

Gotowe dania i potrawy

Kacapoły lub kręgle

Kapusta z kaszą jęczmienną po lasowiacku

Panepuchy

Pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie

Pierogi z mięsem pilzneńskie

Pierogi ruskie pilzneńskie

Gołąbki pilzneńskie

Pierogi pilzneńskie z borówkami

Kapusta ziemniaczana

Żur rzeszowski

Razowe pierogi z Wiercan

Pamuła glinicka

Mączka z gęsi po dachnowsku

Gołąbki z Nowego Sioła

Pieróg dachnowski z kaszą gryczaną i ziemniakami

Pierogi z kaszy jaglanej z serem

Kwas z gąsek zielonych

Handzlowska serwatka wielkanocna

Kapusta wigilijna po Pysznicku

Studzionka bobowo-serowa

Pieczone pierogi św. Jacka

Zalewajka

Barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego

Pierogi z soczewicą

Placki kapuściane – szandorki

Jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem

Gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym

Kaczka leżachowska pieczona

Zrazy z baraniny w sosie własnym

Fujarki pastusze

Ryba pyrowa

Niedźwiedź chłopski

Zupa z jagód

Zupa dziadowska

Kołduny

Bieszczadzkie pierogi

Barszcz biały wielkanocny

Pierogi razowe z Lalina

Pierogi z bobem

Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną

Niwiski krupnik

Kwas wigilijny

Pierogi ruskie razowe

Kapusta z grochem i kaszą jaglaną

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Kruszon

Górecki kompot z suszu

Orzechówka krzeszowska

Lasowiacka nalewka z pigwy

Lasowiacka nalewka żurawinowa

Soki z owoców tłoczone na zimno z Ziemi Łańcuckiej

Sok z owoców czarnego bzu

Orzechówka jasielska

Wiśniówka jasielska

Śliwowica krzeszowska

Malinówka jasielska

Herbata miodowo-lipowa

WOJEWÓDZTWO PODLASKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser koryciński „swojski”

Ser gouda

Ser podlaski

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny

Sery białe deserowe litewskie

Ser narwiański

Ser suszony podlaski

Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn

Twaróg hajnowski

Klinek dąbrowski

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kumpia wieprzowa „z komina”

Kindziuk z Puńska

Kumpiak podlaski

Wędzonka (wędzone)

Kump nadbużański z ćwiartki

Szynka wędzona z Ejszeryszek

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Sejneński szczupak faszerowany

Ryby słodkowodne wędzone metodą tradycyjną

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kruszewski ogórek herbowy

Ogórki kwaszone narwiańskie

Kruszewska kapusta kiszona

Nadbużańska kawa żołędziówka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb staropolski – chleb żytni

Pieczywo obrzędowe weselne – „korowaj lipski” i gąski weselne

Chleb pytlowy wolski na zakwasie

Chleb żytni wolski

Sękacz sejneński/bankuchen

Chleb domowy na kalmusie z Puńska

Mrowisko

Makowiec z Ejszeryszek

Chleb na zakwasie z Sadka

Sękacz z Suchowoli

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Masło tradycyjne z Filipowa

Miody

Lipiec białowieski

Mód wielokwiat z Sejneńszczyzny

Miód augustowski

Gotowe dania i potrawy

Pierekaczewnik

Babka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

Kartacze

Kołduny litewskie

Soczewiaki sejneńskie

Chołodziec litewski (chłodnik)

Kartacze sejneńskie / cepeliny

Bliny po litewsku

Pierogi wigierskie

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica (mirabelka)

Miód kwarciany (dębniak)

Podlaska samogonka zbożowa

Inne produkty

Nadbużańskie grzyby marynowane

Nadbużańskie grzyby suszone

Pisanka lipska

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Miód z maślanki

Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”

Ser topiony na parze z kminkiem

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Okrasa z gęsiny / òbòna

Kaczka po pomorsku

Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem

Kurczak wędzony po kociewsku

Potrawka z kury po kociewsku

Szynka w cieście

Kiełbasa biała surowa

Metka

Boczek wieprzowy wędzony

Szynka wieprzowa wędzona

Czarny salceson (blutka)

Wątrobianka (Léberka)

Kaszanka po kaszubsku

Kiełbasa – wórszta

Wieprzowina w słojach z Żuław

Pierśnik dębogórski

Szynka wieprzowa gotowana (peklówka gotowana)

Wołowina szmurowana po kaszubsku

Kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą

Bitki dominikańskie

Kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich

Pieczeń boczkowa z Marzęcina

Kiełbasa kaszubska jałówiecka

Karbonada (karbónadel, karmonadel)

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

„Hylyng” opiekany z cebulą – śledź po kaszubsku

Węgorz wędzony po kaszubsku

Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej

Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku

Ikra smażona z Kaszub

Surowy łosoś bałtycki solony

Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku

Śledzie marynowane w oleju

Klopsy rybne w zalewie octowej

Kotlety kaszubskie

Sielawa wędzona (morënka)

Szczupak z Jezior Raduńskich

Sałatka śledziowa po kaszubsku

Rolmopsy ze śledzia bałtyckiego w zalewie słodko-kwaśnej

Pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla)

Śledź bałtycki po rybacku

Ryba na kwaśno

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku

Mermecka przystawka z żurawiny do mięs

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Kociewska bania / Dynia po królewsku

Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna

Pikle kociewskie

Borówka z gruszką po Pomorsku

Żurawina z jabłkiem i chrzanem

Konfitura borówkowa z Borów Tucholskich

Czarna jagoda we własnym soku

Powiślańska śliwka w occie

Jabłko czernińskie

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo

Gruszka gdańczonka w occie

Galaretka porzeczkowa (galaretka ze świętojanki)

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Młodzowy kuch z kruszonką

Chleb słowiński

Fefernuski kociewskie

Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)

Kaszubski sernik z ziemniakami

Kaszubski chleb żytni na ziemniakach

Marcepanowe serduszka z Piekła

Rogalik z wiśniami

Wianek debrzneński

Piernik z kamionki

Wiejska kociewska drożdżówka kiszona

Kociewski chleb wiejski na serwatce

Ruchanki

Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny

Mleko gdańskie

Pùrcle kaszubskie (pączki)

Chleb pumpernikiel

Kaszubski kuch marchewny

Kukle kaszubskie

Tort gdański

Wafle gdańskie

Chleb z Pirsna

Bómbómy z dekla

Bałabuchy marzęcińskie

Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę

Sznëka z glancã (drożdżówka z lukrem)

Pùlwerkùch/deszny kùch (ciasto proszkowe)

Kaszubskie orzechy z marchwi

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Masło kociewskie

Smalec z gęsi pomorskiej

Miody

Miód kaszubski

Miód pszczółkowski

Miód leśny z Biernatki

Gotowe dania i potrawy

Zupa z żółtej brukwi / Zupa z żółtich wrëków

Kiszka kaszubska / Cziszka kaszëbska

Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete”

Mermecka galaretka z żurawiny

Czernina kaszubska / Czôrnina

Mus truskawkowy „Kremowe malene”

Rosół pomorski

Szandar kociewski

Pułki kaszubskie

Kaszubska zupa brzadowa

Kaszubska jajecznica na węgorzu / Prażnica

Plince kaszubskie

Zylc – galareta z nóżek

Polewka kaszubska

Polewka grzybowa po kaszubsku

Kaszubska polewka z kminkiem

Pieróg z gomółką z Kociewia

Polewka z ryb po kaszubsku

Zupa kaszubska

Szadolce i kulanki kaszubskie

Kaszubskie kluski ziemniaczane

Pierogi z kaszą gryczaną

Pyzy borowiackie

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Kociewska zapiekanka z grzybów

Kociewskie kluski ziemniaczane

Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów

Gòlce / nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)

Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione

Pomorskie borowiki suszone w śmietanie

Sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem

Borowiacka polewka z maślanki

Zupa zagraj (dziadowska zupa)

Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak)

Stupka – sos śledziowy na zaklepce

Kociewski salceson z grzybów

Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce

Gołąbki z pęczaku z grzybami

Szarpak, szarpaki (kapuśniak borowiacki)

Gęś pomorska pieczona

Sos zimny żuławski

Zupa z Pasternaka

Parzybroda/kapuśniak ze świeżej kapusty po borowiacku

Zacierka z mątewki/zacierka z koziełka

Kociewska zupa szczawiowa

Psiocha z Dolnego Powiśla

Żur z Kaszub

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka „onisiówka”

Żurawinówka po mermecku

Sok leczniczy z żurawiny po mermecku

Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku

Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak

Jagodzica po kociewsku

Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

Sok z kwiatu czarnego bzu

Kaszubski miód pitny

Nebrowianka – nalewka śliwkowa

Kaszubska nalewka bursztynowa

Wódka gdańska

Nalewka jagodowa

Choczewskie wino z róży

Brëjka – kawa po kaszubsku

Piwo pomorskie

Inne produkty

Syrop z mniszka lekarskiego

Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej

Prawdziwki suszone z Borów Tucholskich

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser klagany

Ser wołoski wędzony

Oscypek (oszczypek)

Bryndza żywiecka

Bundz / grudka

Żętyca

Bryndza wołoska wędzona

Ser domowy – zależok

Ser gazdowski – gołka

Redykołka

Śląska kiszka

Twaróg krzepicki

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Krupniok śląski

Żymlok śląski / zemlok / zemlouk / bułczanka

Siewierska gęś pieczona

Siewierska kaczka pieczona

Żołądki z gęsi po siewiersku

Nec / necówka – polędwica w otrzewnej

Szynka wieprzowa parzona porębska

Jagnięcina beskidzka

Kaszanka pieczona szczekocińska

Cieszyńska kita wędzona

Szczekocińska kiełbasa siekana na słomie pieczona

Beskidzkie szpyrki (wyrzoski)

Kiełbasa Porębska

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Złotopotocki pstrąg z rusztu

Złotopotocki karp smażony

Karp gołyski

Bestwiński karp królewski

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Bób / bober

Borówka / brusznica siewierska

Śląskie pieczki

Dynia w winie po cieszyńsku

Cieszyńskie pieczoki

Cieszyńska dynia

Marmelada z dyni po cieszyńsku

Kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia

Jabłka żniwówki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Zozworki / Imbirki

Chleb „Herbski”

Murzin wielkanocny

Ciastka ze szpyrek

Buchciki / buchciczki

Kołocz weselny cieszyński

Krepliki / krepie

Kołocz weselny śląski

Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)

Koszyki / koszyczki

Dołki – racuchy drożdżowe

Śląski piernik tradycyjny

Drobne ciasteczka cieszyńskie

Chleb zwykły sławkowski

Brutfaniok / krupiczniok

Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór

Żareckie obwarzanki odpustowe

Chleb tatarczuch

Cieszyński szodon z wina

Pierniki żywieckie

Strudel jabłkowy z Podbeskidzia

Chleb jurajski mieszany jasny

Cieszyńskie herbatniki ze skwarków

Śląskie obiaty

Cieszyńskie ciasto do zapiekania kiełbas

Śląskie kołaczyki wykwintne

Chleb kłobucki mieszany

Śląski chrustek/chrust/faworki

Cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny

Kopa ornontowicka

Szplitry i szpliterki z Radzionkowa

Kluski z miodem

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Smalec gęsi z Siewierza

Masło krzepickie

Miody

Miód z nektaru kwiatów jurajskich

Miód rzepakowy Ziemi Cieszyńskiej

Miód lipowo-spadziowy Ziemi Cieszyńskiej

Gotowe dania i potrawy

Ciulim lelowski

Porębskie prażonki

Placki z blachy ze szpyrkami lub z wyrzoskami

Kluski białe śląskie

Bachor

Poleśniki (poliźniki)

Garus / garusek / kwaśne

Żebroczka

Szałot śląski (sałatka śledziowa)

Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

Żur śląski

Zacierka zagłębiowska

Prażuchy

Moczka / bryja

Makówki / makiełki

Kwaśnica

„Modro kapusta” – sałatka z czerwonej kapusty

Rolada wołowa śląska

Żur z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)

Kubuś / kubusz

Wodzionka / wodzianka

Kapusta z grochem po częstochowsku

Czernina / czarnina / szwarc

Polewka na maślance z ziemniakami

Śląska parzybroda / parzy-broda

Żurek siewierski

Wątróbki gęsie po siewiersku

Schab sztygarski

Babraczka cieszyńska

Hekele / hekerle górnośląskie

Karminadle / karbinadle / kardinadle

Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku

Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką

Jaskółcze gniazda

Rosół z nudlami (rosół z makaronem)

Bigos śląski

Jurajski żur na grzybach

Flaki po cieszyńsku (Pajszle)

Cieszyńska fasola / fazola / becok na sypko

Rosół z gołębi (gołąbki w rosole) po śląsku

Cieszyńskie sosy (moczki): krzónowy, grzybowy, cebulowy

Garnuszek górniczy

Grochówka po częstochowsku

Ciapkapusta

Chuda Jewa

Gałuszki – kluski po cieszyńsku

Schab w kapuście po beskidzku

Golonko po beskidzku

Beskidzkie jelita

Kluchy połom bite

Kluski z tarcinami

Gruszki z mięsem

Królik po śląsku

Jajecznica po wiłamowsku/ szusterpop/ mołfonküch

Zupa ziemniaczana – ziemnioczonka po meszniańsku

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Warzonka

Miodula / miodunka / miodonka

Tatarczówka

Cieszyńska herbata z zielin

Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi

Napój z kwiatów czarnego bzu

Inne produkty

Makaron z Rudnik

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Jędrzejowski twarożek śmietankowy

Ser kozi z Machor

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Dzionie Rakowskie

Salceson kurozwęcki

Kiełbasa swojska wąchocka hycowana

Salceson ozorkowy wiejski

Chmielnicka gęś pieczona

Szynka sznurowana wąchocka

Polędwica tradycyjna z Wąchocka

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka

Kiełbasa łosieńska

Polędwiczki świąteczne Prokopa

Salceson cwaniak z Łosienia

Kiełbasa radoszycka

Kiełbasa swojska z Kunowa

Udziec dworski z Kunowa

Pasztetowa radoszycka

Kaszanka szarbianka

Kiełbasa z Pacanowa

Szynka z Broniny

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp z Rudy Malenieckiej

Karp małyszyński

Karp z Oksy

Rytwiański karp

Karp z Wójczy

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Wiśnia sokowa nadwisianka

Ser jabłeczny

Konfitury z jarzębiny

Kasza jaglana gierczycka

Fasola korczyńska

Truskawka buska faworytka

Czerkieska mąka orkiszowa

Truskawka bielińska

Susz owocowy dębniacki

Jabłka sandomierskie

Suszona damacha z Ponidzia

Skalbmierskie ogórki kiszone

Czosnek wójczański

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Placek spod kamienia

Chleb bodzentyński

Piernik z żytniej mąki

Chleb wiejski konecki

Wólecka chałka pleciona

Gryska z Bliżyna

Krówka opatowska

Chleb iwański

Szczodroki

Burocorz bogoryjski

Pączek opatowski

Chleb wąchocki

Chleb żytni kielecki

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Pińczowski olej z lnicy

Sandomierski olej rzepakowy

Masło jędrzejowskie

Masło chmielnickie

Miody

Fałkowski miód wielokwiatowy

Świętokrzyski miód spadziowy

Miód królewski z Osieka

Gotowe dania i potrawy

Zalewajka świętokrzyska

Kugiel z Czermna

Prazoki

Słupiński siekaniec dworski

Fitka kazimierska

Rakowski ziemniak pieczony

Żabieckie gały

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Kwas burakowy po wzdolsku

Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów

Opatkowickie wino chlebowe

Kamcia – moskorzewska nalewka miętowa

Inne produkty

Farsz z kaszy gryczanej

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser salami mazurski

Ser welski

Mleko zsiadłe

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Mazurski boczek wędzony

Mazurska słonina wędzona

Mazurska szynka wędzona

Mazurska polędwica wędzona

Mazurska kiełbasa wędzona

Mazurska karkówka wędzona

Szynka z mazurskiej masarni

Kiełbasa wiejska pieczona z mazurskiej masarni

Kiełbasa jałowcowa z mazurskiej masarni

Boczek wędzony z mazurskiej masarni

Baleron wędzony z mazurskiej masarni

Polędwica wędzona z mazurskiej masarni

Szynka dylewska dojrzewająca

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Syrop buraczany

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Sękacz mazurski

Brukowiec mazurski

Fefernuszki

Miody

Miód Mazur Garbatych

Miód lipowy z Barcji

Miód wielokwiatowy z Barcji

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Niedźwiedziówka mazurska nalewka

Okowita miodowa warmińska

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Wielkopolski ser smażony

Serek twarogowy kozi witoldziński

Gzik wielkopolski

Ser liliput wielkopolski

Serek śmietankowy wielkopolski

Twaróg tradycyjny

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Wielkopolska wieprzowina złotnicka

Kiełbasa jałowcowa rokietnicka

Wędzonka ostrzeszowska

Udziec wieprzowy ostrzeszowski

Kiełbasa wiejska ostrzeszowska

Kiełbasa nowotomyska

Półgęski wędzone

Kiełbasa wiejska kruszewska

Wątrobianka wiejska kruszewska

Salceson wiejski kruszewski

Udziec pieczony ze świni złotnickiej białej

Jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej

Kiełbasa biała parzona wielkopolska

Wędzonka krotoszyńska

Kiełbasa polska wędzona

Szynka tylna gotowana sznurowana

Kiełbaski rawickie

Leberka wielkopolska

Bułczanka grodziska

Kaszanka rychtalska

Salceson ozorowy grodziski

Pasztetowa grodziska

Kiełbasa grodziska

Salceson biały z Wielkopolski

Salceson czarny z Wielkopolski

Kiełbasa swojska nadnotecka

Wielkopolska pieczeń z dzika

Szynka wielkopolska dojrzewająca wędzona

Szynka staropolska

Polędwica staropolska

Szynka swój ska wędzona

Szynka olchowa wielkopolska

Kiełbasa chłopska suszona

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Sielawa wędzona z Jeziora Powidzkiego

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kiszony „osiecki”

Susz wigilijny wielkopolski

Marynata z korbola

Wielkopolskie kompoty

Szabel w zalewie

Szparag kiszony pakosławski

Wielkopolski dżem z wiśni sokówki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Andruty kaliskie

Chleb żytni wielkopolski

Poznański pumpernikel Adama

Chleb z Komorowa

Chleb cygański

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej rydzowy

Masło wielkopolskie

Olej rzepakowy wielkopolski

Olej z pestek dyni wielkopolski

Wielkopolski olej lniany tłoczony na zimno

Masło ze Strzałkowa

Miody

Miód witosławski

Gotowe dania i potrawy

Pierogi z Wargowa

Szare kluski

Kaczka pieczona po wielkopolsku

Zrazy zawijane po wielkopolsku

Czernina (czarnina, czarna zalewajka)

Golonka po wielkopolsku

Gęś owsiana ostrzeszowska

Galart (zimne nóżki, studzienina)

Żur na kiełbasie

Parzybroda

Bigos wielkopolski

Ślepe ryby

Plyndze (plendze, plindze, placki kartoflane)

Wielkopolski rosół z kury

Barszcz czerwony czysty na wywarze grzybowym

Rumpuć (Ajntopf)

Pieczeń z jeleniowatych w warzywach po wielkopolsku

Karp smażony z sosem szarym

Bambrzok (bambrzak)

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miodówka witosławska

Piwo noteckie

Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej

Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)

Piwo czarne

Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców

Napój z hyćki (hyczki) – kwiatu czarnego bzu

Benedyktynka

Wielkopolska nalewka z wiśni sokówki

Piwo z Bojanowa

Inne produkty

Borowik wielkopolski

Wielkopolskie grzyby solone

WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Pasztet z gęsi

Szynka świdwińska

Kiełbasa krucha domowa

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Paprykarz szczeciński

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego

Sieja miedwieńska (sieja miedwiańska)

Miedwieńskie (miedwiańskie) ryby wędzone

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kołobrzeski

Kapusta kiszona z beczki

Jeziorowy ogórek kiszony

Konfitura szczecińska z owoców róży

Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów

Ziemniak wyszoborski

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb razowy koprzywieński

Pierniki szczecińskie

Chleb wiejski wojenny

Chleb gwdowski

Choszczeńska strucla z makiem

Miody

Miód drahimski

Miody przelewickie

Miody wałeckie

Akacjowy miód cedyński

Miody z Lasu Świętej Marii

Miody Puszczy Barlinieckiej

Miody Pojezierza Choszczeńskiego

Gotowe dania i potrawy

Pasztecik szczeciński

Kiszka szwedzka

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Wino ze śliwek

Nalewka ze śliwek z Dębiny

Miód pitny trójniak

Inne produkty

Grzyby marynowane z szyszką

 

1) Wykaz zawiera produkty tradycyjne, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych do dnia 27 lutego 2015 r.

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Radosław Michał Stępień

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »