| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr 1/2012 Prezydenta Miasta Żory

z dnia 26 stycznia 2012r.

Sprawozdanie z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku za 2011 rok

W 2011 roku odbyły się dwa posiedzenia Komisji. Pierwsze posiedzenie poświęcone było analizie sprawozdań koordynatorów z realizacji „Powiatowego Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Bezpieczeństwa Obywateli i Porządku Publicznego - Bezpieczne Żory" na lata 2009 – 2011. Sprawozdania przyjęto jednogłośnie. Przeprowadzono również dyskusję na temat perspektyw rozwoju monitoringu miejskiego miejsc szczególnie zagrożonych przestępczością. Komisja dokonała także oceny zagrożeń porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie Miasta.

Głównym tematem drugiego posiedzenia Komisji było zaopiniowanie projektu budżetu miasta na 2012 r. w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli (budżet na 9 policjantów kontraktowy i kwota 35.000,00 zł. na dodatkowe patrole Policji), oraz analizie dodatkowych służb patrolowych Policji finansowanych z budżetu Miasta. Obecni wysłuchali sprawozdania przedstawiciela Komendanta Miejskiego Policji z pracy patroli oraz informacji o dostosowaniu ich służb do tzw. „zegara zagrożeń”. Zaopiniowali pracę Komendy Miejskiej Policji i innych powiatowych służb, inspekcji i straży, a także jednostek organizacyjnych wykonujących na terenie powiatu zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli.

W 2011 roku skład Komisji przedstawiał się następująco:

- Przewodniczący Komisji - Waldemar Socha - Prezydent Miasta,

- Członkowie – Ewa Mitręga –Kosmal, Krzysztof Mentlik, Ireneusz Jaguś (od 29.09.11) - Radni Rady Miasta,

- Członkowie – Marek Zdziebło, Waldemar Jokel,

- Sekretarz - Sławomir Jędrzejczyk - osoby powołane przez Prezydenta

- Członkowie - Sławomir Sałbut i Dariusz Woźniak, Alicja Popiłka i Bogdan Bąk (od 09.09.11) - przedstawiciele delegowani przez Komendanta Powiatowego Policji,

- Członek - Arkadiusz Honysz, Leszek Urbańczyk (od 09.09.11) - prokurator wskazany przez Prokuratora Okręgowego.

Prezydent Miasta Żory

Waldemar Socha