REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2004 nr 269 poz. 3

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1453/2004

z dnia 16 sierpnia 2004 r.

dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r., dotyczącą dodatków paszowych (1), w szczególności jej art. 3 i art. 9d ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 70/524/EWG uwzględnia dopuszczenie dodatków, które mogą być używane we Wspólnocie. Dodatki określone w części II załącznika C do tej dyrektywy mogą być dopuszczone bez ograniczenia czasowego, pod warunkiem że zostały spełnione określone warunki.

(2) Użycie preparatu mikroorganizmów Bacillus licheniformis (DSM 5749) i Bacillus subtilis (DSM 5750) zostało tymczasowo dopuszczone, po raz pierwszy dla macior, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2437/2000 (2).

(3) Nowe dane dotyczące tego preparatu zostały dostarczone na poparcie udzielenia zezwolenia bez ograniczenia czasowego. Ocena wykazuje, że warunki takiego zezwolenia, ustanowione w dyrektywie 70/524/EWG, są spełnione.

(4) Odpowiednio, stosowanie tego preparatu u macior, jak określa załącznik I, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(5) Użycie preparatu mikroorganizmów Bacillus cereus zam. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) do użycia po raz pierwszy dla świń do tuczenia, zostało tymczasowo dopuszczone dyrektywą Komisji 94/17/WE (3).

(6) Komitet Naukowy ds. Żywienia Zwierząt (SCAN) w raporcie na temat Bacillus cereus var. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) przyjętym dnia 5 grudnia 2001 r., potwierdziła, że preparat, w przypadku użycia wobec takich kategorii zwierząt, jak: prosiaki, świnie do tuczu i maciory, spełnia wymagania art. 3a lit. b) dyrektywy 70/524/EWG. Raport SCAN zawierał również korzystne wnioski co do skuteczności preparatu użytego wobec takich kategorii zwierząt, jak: prosiaki do drugiego miesiąca życia i maciory.

(7) Zostały dostarczone nowe dane dotyczące tego preparatu, na poparcie zastosowania zezwolenia bez ograniczenia czasowego.

(8) Poproszono Europejskie Władze ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aby wydały opinię na temat skuteczności preparatu w przypadku jego użycia jako dodatku do pożywienia dla świń do tuczu. W opinii przyjętej dnia 7 maja 2004 roku EFSA zawarło korzystne wnioski co do skuteczności, biorąc pod uwagę, że preparat oraz cała ocena wykazuje, że warunki ustanowione dla takich zezwoleń w dyrektywie 70/524/EWG są spełnione.

(9) Odpowiednio, stosowanie tego preparatu u świń do tuczu, jak określono w załączniku 1, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(10) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-xyla-nase i endo-1,4-beta-glucanase wytworzonych z Aspergillus niger (CBS 600.94) wykazanego w pierwszym rzędzie załącznika II, jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, indyków do tuczu i prosiąt, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 654/2000(4).

(11) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-gluca-nase i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonych z Aspergillus niger (CBS 600.94) wykazanego w drugim rzędzie załącznika II, jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 654/2000.

(12) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,3(4) –beta-glucanase wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) oraz polygalac-turonase wytworzonego z Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), jako do użycia po raz pierwszy dla świń do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2690/99 (5).

(13) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,3(4) –beta-glucanase i endo-1,4-beta-xylanase wytworzonych z Aspergillus niger (phoenicis) (NRRL 25541) oraz użycie alfa-amylazy wytworzonej z Aspergillus oryzae (ATCC 6622), jako do użycia po raz pierwszy dla prosiąt, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/99 (6).

(14) Użycie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-xyla-nase, wytworzonego z Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10W), jako do użycia po raz pierwszy dla kurczaków do tuczu, zostało tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 (7).

(15) Nowe dane dotyczące tych pięciu preparatów enzymatycznych zostały dostarczone na poparcie zastosowania autoryzacji bez ograniczenia czasowego. Ocena wykazuje, że warunki takiego zezwolenia, ustanowione w dyrektywie 70/524/EWG są spełnione.

(16) Odpowiednio, użycie tych pięciu preparatów enzymatycznych, jak określono w załączniku II, powinno być dopuszczone bez ograniczenia czasowego.

(17) Ocena tych siedmiu zastosowań wykazuje, że wymagane są określone procedury, aby chronić pracowników przed wystawianiem na działanie tych dodatków ustanowionych w załącznikach. Taka ochrona powinna być zapewniona przez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 roku w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy (8).

(18) Środki uwzględnione w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Preparaty należące do grup „Mikro-organizmów” i „Enzymów” , jak wykazano w załączniku I i II, są dopuszczone do użytku bez ograniczenia czasowego, jako dodatki w żywieniu zwierząt, według warunków ustanowionych w niniejszych załącznikach.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 16 sierpnia 2004 r.

 

W imieniu Komisji

David BYRNE

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1289/2004 (Dz.U. L 243, z 15.7.2004, str. 15).

(2) Dz.U. L 280 z 4.11.2000, str. 28.

(3) Dz.U. L 105 z 26.4.1994, str. 19.

(4) Dz.U. L 79 z 30.3.2000, str. 26.

(5) Dz.U. L 326 z 18.12.1999, str. 33.

(6) Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 17.

(7) Dz.U. L 191, z 7.7.1998, str. 17.

(8) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK I

EC Nr

Dodatek

Wzór chemiczny, opis

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Inne zalecenia

Koniec okresu autoryzacji

CFU/kg całkowitej paszy

Mikroorganizmy

E 1700

Bacillus licheniformis DSM 5749

Bacillus subtilis DSM 5750

(W stosunku 1/1)

Mieszanka Bacillus licheniformis i Bacillus subtilis zawierająca minimum:

3,2 x 109 CFU/ g dodatku (1,6 x 109 CFU/ g dodatku bakterii)

Maciory

 

1,28 x 109

1,28 x109

We wskazówkach stosowania dodatku i premiksu, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji

Dla macior 2 tygodnie przed prosieniem i podczas laktacji.

Bez ograniczenia czasowego

E 1701

Bacillus cereus var. toyoi NCIMB 40112/CNCM 1-1012

Preparat Bacillus cereus zam. toyoi zawierający minimum 1 x 1010 CFU/ g dodatku

Prosiaki

Od 2 do 4 miesięcy

0,5 x 109

1 x 109

We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania stabilność podczas granulacji

Bez ograniczenia czasowego

Świnie do tuczu

Od 4 miesięcy do uboju

0,2 x 109

1 x 109

We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji

Bez ograniczenia czasowego

 

Załącznik 2.

ZAŁĄCZNIK II

EC Nr

Dodatek

Wzór chemiczny, opis

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Inne zalecenia

Koniec okresu autoryzacji

Jednostki aktywności/kg całkowitej paszy

Mikroorganizmy

E 1609

Endo-1,4-beta-xylanase

EC 3.2. 1.8

Endo-l,4-beta-glucanase

EC 3.2. 1.4

Preparat endo-1,4-beta-xylanase i endo-1,4–beta-glucanase otrzymany z Aspergillus niger (CBS 600.94) posiadający minimalną aktywność:

Forma powłoki:

Endo-1,4-beta-xylanase: 36 000 FXU(1)/ g

Endo-1,4-beta-glucanase: 15 000 BGU(2)/ g

Forma cieczy:

Endo-1,4-beta-xylanase: 36 000 FXU/ml

Endo-1,4-beta-glucanase: 15 000 BGU/ml

Forma stała:

Endo-1,4-beta-xylanase: 36 000 FXU/ g

Endo-1,4-beta-glucanase: 15 000 BGU/ g

Kurczaki do tuczu

4 860 FXU

1. We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i Stabilność podczas granulacji

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: 4 860 – 6 000 FXU 2 025 – 2 500 BGU.

3. Do stosowania w złożonych paszach bogatych w nieskrobiowe polisacharydy (głównie arabino-xylany i beta-glucany) n.p. zawierające więcej niż 35% jęczmienia i 20% pszenicy.

Bez ograniczenia czasowego

2 025 BGU

 

Indyki do tuczenia

6 000 FXU

1. W zaleceniach stosowania dodatku i premiksu, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: 6 000 FXU 2 500 BGU.

3. Do stosowania w złożonych mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabino-xylany i beta-glucany) n.p. zawierające więcej niż 40% pszenicy.

Bez ograniczenia czasowego

2 500 BGU

 

Prosiaki (odstawione od matki)

6 000 FXU

1. W zaleceniach stosowania dodatku i premiksu, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji

2. Zalecana dawka na kilogram paszy kompletnej: 6 000 FXU 2 500 BGU.

3. Do stosowania w złożonych mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabino-xylany i beta-glucany) n.p. zawierające 30% i więcej pszenicy.

4. Do stosowania w przypadku prosiaków odstawionych od matki dopóki nie osiągną około 35 kg.

Bez ograniczenia czasowego

2 500 BGU

 

E 1610

Endo-1,4-beta-glucanase

EC 3.2. 1.4

Endo-1,4-beta-xyla-nase

EC 3.2. 1.8

Preparat endo-1,4-beta-glucanase i endo-1,4-beta-xylanase wytworzone z Aspergillus niger (CBS 600.94) posiadający minimalną aktywność:

Forma powłoki:

Endo-1,4-beta-glucanase:

10 000 BGU/(11) g

Endo-1,4-beta-xylanase:

4 000 FXU(12)/ g Forma cieczy:

Endo-1,4-beta-glucanase: 20 000 BGU/ml

Endo-1,4-beta-xylanase: 8 000 FXU/ml

Forma stała:

Endo-1,4-beta-glucanase:

20 000 BGU/ g

Endo-1,4-beta-xylanase:

8 000 FXU/ g

Kurczaki do tuczenia

5 000 BGU

1. W zaleceniach stosowania dodatku i premiksu, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i trwałość do granulowania.

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: 5 000 – 10 000 BGU 2 000 – 4 000 FXU.

3. Do stosowania w złożonych mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskro-biowe (głównie arabino-xylany i beta-glucany) n.p. zawierające więcej niż 60% jęczmienia.

Bez ograniczenia czasowego

2 000 FXU

E 1611

Endo-1,3 (4) –beta-glucanase

EC 3.2. 1.6

Endo-1,4-beta-xyla-nase

EC 3.2. 1.8

Poligalacturonase

EC 3.2. 1.15

Preparat endo-1,3(4) – beta-glucanase wykonany z Trichodenna longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-xylanase wykonany z Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)) i polygalacturonase wykonany z Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) posiadający minimalną aktywność:

Endo-1,3(4) –beta-glucanase:

400 U(13)/ g

Endo-1,4-beta-xylanase:

400 U(14)/ g

Poligalacturonase:

50 U(15)/ g

Świnie do tuczu

 

endo-l,3(4) –beta-glucanase: 400 U

1. W zaleceniach stosowania dodatku i premiksu, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i stabilność podczas granulacji

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: endo-1,3(4) –beta-glucanase: 400 U endo-1,4– beta-xylanase: 400 U poligalacturonase: 50 U.

3. Do stosowania w złożonych mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskro-biowe. Do stosowania jako część składowa pożywienia bogata w poliozy nie-skrobiowe (głównie arabinoxylany i beta-glucany) n.p. zawierające więcej niż 40% jęczmienia.

Bez ograniczenia czasowego

E 1612

Endo-1,3 (4) –beta-glucanase EC 3.2. 1.6

Endo-1,4-beta-xyla-nase

EC 3.2. 1.8

Alfa-amylaza

EC 3.2. 1.1

Preparat endo-1,3(4) –beta-glucanase i endo-1,4-beta-xylanase wykonany z Aspergillus niger (phoeniciś) (NRRL 25541) i alfa-amylazy wykonany z Aspergillus oryzae (ATCC 66222) posiadający minimalną aktywność:

Endo-1,3(4) –beta-glucanase:

275 U(8)/ g

ndo-1,4-beta-xylanase:

400 U(9)/ g

Alfa-amylaza:

3 100 U(10)/ g

Prosiaki (odstawione od matki)

endo-1,4-beta-xyla-nase: 400 U

1. We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i trwałość do granulowania.

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: endo-l,3(4) –beta-glucanase: 138 U endo-1,4– beta-xylanase: 200 U alfa-amylaza: 1 550 U

3. Do stosowania jako część składowa pożywienia bogata w poliozy nie-skrobiowe, przykładowo mieszana dieta zawierająca jęczmień, kukurydzę, pszenicę.

4. Do stosowania w przypadku prosiaków odstawionych od matki aż osiągną około 3 5 kg.

Bez ograniczenia czasowego

polygalactu-ronase: 50 U

endo-1,3(4) –beta-gluca-nase: 138 U

E 1613

Endo-1,4-beta-xyla-nase

EC 3.2. 1.8

Preparat endo-1,4-beta-xylanase, wykonany z Trichodenna longibrachiatum (CNCM MA 6 –IOW), posiadający minimalną aktywność: Forma proszku:

70 000 IFP(11))/ g Forma cieczy: 7 000 IFP/ml

Kurczaki do tuczenia

endo-1,4-beta-xyla-nase: 200 U

1. We wskazówkach stosowania dodatku i mieszanki wstępnej, podaj temperaturę przechowywania, okres przechowywania i trwałość do granulowania.

2. Zalecana dawka na kilogram całkowitej paszy: 1 400 IFP. 3. Do stosowania jako część składowa pożywienia bogata w poliozy nie-skrobiowe (głównie arabinoxylany) n.p. zawierające więcej niż 40% pszenicy.

Bez ograniczenia czasowego

alfa-amylaza: 1 550 U

1 050 IFP

(1) 1 FXU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z azuryny sieciowanej xylanem na minutę w pH 5,0 i 40 °C.

(2) 1 BGU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z azuryny sieciowanej beta-glucanem na minutę w pH 5,0 i 40°C.

(3) 1 BGU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z wiązanego-poprzecznie azurynu beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 40 °C.

(4) 1 FXU jest ilością enzymu który uwalnia 0,15 mikromoli xylosu z wiązanego-poprzecznie azurynu xylanu na minutę w pH 5,0 i 40°C.

(5) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z jęczmienia beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 30°C.

(6) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik xylosy) z oznaczonego owsa xylanu na minutę w pH 5,3 i 50°C.

(7) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik kwasu galakturonowego) z substratu poli D-galacturonic na minutę w pH 5,0 i 40°C.

(8) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z owsa beta-glucanu na minutę w pH 5,0 i 40°C.

(9) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z owsa xylanu na minutę w pH 4,0 i 30 C.

(10) 1 U jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważnik glukozy) z skrobi pszenicy na minutę w pH 4,0 i 30°C.

(11)IFP jest ilością enzymu który uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (mierzony jako równoważnik xylosu) z owsa xylanu na minutę w pH 4,8 i 50 °C.

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2004-08-17
  • Data wejścia w życie: 2004-08-20
  • Data obowiązywania: 2018-11-08
  • Dokument traci ważność: 2023-07-06
Jest zmieniany przez:
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA