REKLAMA
Akty ujednolicone - rok 2005 nr 45 poz. 3
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 255/2005
z dnia 15 lutego 2005 r.
w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych (Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych (1), w szczególności jej art. 3 i 9d ust. 1,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (2), w szczególności jego art. 25,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje dopuszczenie do użytku dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt w Unii Europejskiej.
(2) Artykuł 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wniosków o dopuszczenie dodatków paszowych, przedłożone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed datą wejścia w życie wspomnianego rozporządzenia.
(3) Wnioski o dopuszczenie dodatków wyszczególnionych w załącznikach do niniejszego rozporządzenia zostały przedłożone przed datą wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(4) Wstępne uwagi Państw Członkowskich na temat wspomnianych wniosków, złożone zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed datą wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Dlatego też wnioski takie będą wciąż rozpatrywane zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.
(5) Wykorzystanie preparatu zawierającego mikroorganizmy z grupy Bacillus cereus var. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla bydła przeznaczonego na tucz przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1411/1999 (3).
(6) Wykorzystanie preparatu zawierającego mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium (DSM 10663/NCIMB 10415) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla cieląt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/1999 (4).
(7) Dla poparcia wniosków o dopuszczenie tych dwóch preparatów zawierających mikroorganizmy wyszczególnione w załączniku I do niniejszego rozporządzenia bez ograniczeń czasowych przedstawiono nowe dane. Z oceny tych wniosków wynika, że określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.
(8) Wykorzystanie preparatu endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Aspergillus niger (NRRL 25541) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kur niosek rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 (5).
(9) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych przedstawiono nowe dane.
(10) Dnia 14 września 2004 r. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat skuteczności stosowania tego preparatu dla kur niosek.
(11) Z oceny tych wniosków wynika, że określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.
(12) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego 6-fitazy wytwarzanego przez Aspergillus oryzae (DSM 11857) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz, kur niosek, indyków na tucz, prosiąt i tuczników przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1353/2000 (6) oraz dla macior rozporządzeniem Komisji (WE) nr 261/2003 (7). Zezwolenie na wykorzystanie tego preparatu enzymatycznego w odniesieniu do podanych kategorii zwierząt wydano bez ograniczeń czasowych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1465/2004 (8).
(13) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego samego preparatu enzymatycznego wytworzonego przez szczep DSM 14223 Aspergillus oryzae dla tych samych kategorii zwierząt bez ograniczeń czasowych przedstawiono nowe dane.
(14) Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat stosowania tego preparatu, wytwarzanego przez szczep Aspergillus oryzae DSM 14223 zamiast szczepu DSM 11857, zgodnie z którą preparat ten nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, wyszczególnionych kategorii zwierząt ani środowiska naturalnego, po spełnieniu wymienionych warunków określonych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
(15) Z oceny tych wniosków wynika, że określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG warunki dopuszczenia tego preparatu bez ograniczeń czasowych zostały spełnione.
(16) Wykorzystanie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-ksylanazy, wytwarzanego przez Aspergillus niger (CBS 270.95), zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla kurcząt przeznaczonych na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 oraz dla indyków przeznaczonych na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 654/2000 (9).
(17) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego samego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych przedstawiono nowe dane.
(18) Z oceny tych wniosków wynika, że określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.
(19) Wykorzystanie tych trzech preparatów enzymatycznych wymienionych w załączniku II, powinno zatem zostać dopuszczone bez ograniczeń czasowych.
(20) Z oceny tych wniosków wynika, że w celu ochrony pracowników przed narażeniem na działanie dodatków opisanych w załącznikach należy wymagać stosowania określonych procedur. Ochronę taką powinno zapewnić stosowanie przepisów dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy (10).
(21) Środki przyjęte w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Dopuszcza się preparaty należące do grupy „Mikroorganizmy” do wykorzystania bez ograniczeń czasowych jako dodatki w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w załączniku I.
Artykuł 2
Dopuszcza się preparaty należące do grupy „Enzymy” do wykorzystania bez ograniczeń czasowych jako dodatki w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w załączniku II.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 lutego 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1800/2004 (Dz.U. L 317 z 16.10.2004, str. 37).
(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29.
(3) Dz.U. L 164 z 30.6.1999, str. 56.
(4) Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 17.
(5) Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 15.
(6) Dz.U. L 155 z 28.6.2000, str. 15.
(7) Dz.U. L 37 z 13.2.2003, str. 12.
(8) Dz.U. L 270 z 18.8.2004, str. 11.
(9) Dz.U. L 79 z 30.3.2000, str. 26.
(10) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1.
ZAŁĄCZNIK I
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne warunki | Data ważności zezwolenia |
CFU/kg paszy pełnoporcjowej | ||||||||
Mikroorganizmy | ||||||||
„E 1701 | Bacillus cereus var. Toyoi | Preparat Bacillus cereus var. Toyoi zawierający minimum: | Bydło przeznaczone na tucz | - | 0,2 x 109 | 0,2 x 109 | W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać | Bez ograniczeń czasowych |
|
| 1 x 1010 CFU/g dodatku |
|
|
|
| temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania, i stabilność granulacji. |
|
|
|
|
|
|
|
| Ilość Bacillus cereus var. Toyoi w dawce dziennej nie może przekraczać 1 x 109 CFU na 100 kg mc. Należy dodać 0,2 x 109 CFU na każde dodatkowe 100 kg mc. |
|
E 1707 | Enterococcus faecium | Preparat Enterococcus faecium zawierający minimum: | Cielęta | 6 miesięcy | 1 x 109 | 1 x 1010 | W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać | Bez ograniczeń czasowych” |
|
| Proszek i granulki: 3,5 x 1010 CFU/g dodatku |
|
|
|
| temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. |
|
|
| Forma powlekana: 2,0 x 1010 CFU/g dodatku |
|
|
|
|
|
|
|
| Forma płynna: 1 x 1010 CFU/ml dodatku |
|
|
|
|
|
|
ZAŁĄCZNIK II
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne warunki | Data ważności zezwolenia |
Jednostek aktywności/kg paszy pełnoporcjowej | ||||||||
Enzymy | ||||||||
„E 1601 | Endo-1,3(4)-beta-gluknaza EC 3.2.1.6 | Preparat endo-1,3(4)-beta-gluka-nazy i endo-1,4-beta-ksylanazy produkowanych przez Aspergillus niger (NRRL 25541) o minimalnej aktywności: | Kury nioski | - | endo-1,3(4)-beta-gluknaza: 138 U | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
| Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 | Endo-1,3 (4)-beta-glukanaza: 1 100 U (1)/g |
|
| endo-1,4-beta-ksylanaza: 200 U | - | 2. Zalecana dawka na kilogram paszy pełnoporcjowej: endo-1,3 (4)-beta-glukanaza: 13 8 U endo-1,4-beta-xylanaza: 200 U. |
|
|
| Endo-1,4-beta-ksylanaza: 1 600 U(2)/g |
|
|
|
| ||
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabinoksylany i beta-glukany), np. mieszankach pasz zawierających zboża (np. jęczmień, pszenica, ryż, pszenżyto). |
|
E 1614 (i) | 6-fitaza EC 3.1.3.26 | Preparat 6-fitazy produkowanej przez Aspergillus oryzae (DSM 14223) o minimalnej aktywności: | Kurczęta przeznaczone na tucz | - | 250 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
| Forma stała: 5 000 FYT(3)/g |
|
|
|
|
| |
|
| Forma płynna: 20 000 FYT/ml |
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 500-1 000 FYT. |
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
|
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne warunki | Data ważności zezwolenia |
Jednostek aktywności/kg paszy pełnoporcjowej | ||||||||
|
|
| Kury nioski | - | 300 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 450-1 000 FYT. |
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
|
|
|
| Indyki przeznaczone na tucz | - | 250 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 500-1 000 FYT. |
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
|
|
|
| Prosięta | - | 250 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 500-1 000 FYT. |
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
|
|
|
|
|
|
|
| 4. Do stosowania u prosiąt odstawionych do ok. 3 5 kg. |
|
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne warunki | Data ważności zezwolenia | |
Jednostek aktywności/kg paszy pełnoporcjowej | |||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
| Tuczniki | - | 250 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych | |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 500-1 000 FYT. |
| |
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
| Maciory | - | 750 FYT | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych | |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 750-1 000 FYT. |
| |
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych o zawartości więcej niż 0,25% fosforu związanego przez fitynę. |
|
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne warunki | Data ważności zezwolenia |
Jednostek aktywności/kg paszy pełnoporcjowej | ||||||||
E 1618 | Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy produkowanej przez Aspergillus niger (CBS 270.95) o minimalnej aktywności: | Kurczęta przeznaczone na tucz | - | 2 800 EXU | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
| Forma stała: 28 000 EXU(4)/g |
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 2 800-5 600 EXU. |
|
|
| Forma płynna: 14 000 EXU/ml |
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabinoksylany), np. o zawartości więcej niż 50% pszenicy. |
|
|
|
| Indyki przeznaczone na tucz | - | 5 600 EXU | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę składowania, dopuszczalny czas składowania i stabilność granulacji. | Bez ograniczeń czasowych |
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na kg paszy pełnoporcjowej: 5 600 EXU |
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabinoksylany), np. o zawartości więcej niż 30% pszenicy i 30% żyta. |
|
(1) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników glukozy) z beta-glutanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 30 °C. (2) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 30 °C. (3) 1 FYT odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol fosfatów nieorganicznych w ciągu minuty z fitanu sodu przy pH 5,5 i temperaturze 37°C. (4) 1 EXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z arabinoksylanu w ciągu minuty przy pH 3,5 i temperaturze 55 °C.” |
- Data ogłoszenia: 2005-02-16
- Data wejścia w życie: 2005-02-19
- Data obowiązywania: 2017-11-07
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 171/2011 z dnia 23 lutego 2011 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie 6-fitazy (EC 3.1.3.26)
- ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/1053 z dnia 1 lipca 2015 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415 jako dodatku paszowego dla cieląt do dalszego chowu, prosiąt, kurcząt rzeźnych, indyków rzeźnych, kotów i psów oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1259/2004, (WE) nr 255/2005, (WE) nr 1200/2005 i (WE) nr 1520/2007 (posiadacz zezwolenia Chevita Tierarzneimittel-GmbH)
- ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/1399 z dnia 17 sierpnia 2015 r. dotyczące odmowy przyznania zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus toyonensis (NCIMB 14858T) (wcześniej Bacillus cereus var. toyoi NCIMB 40112/CNCM I-1012) jako dodatku paszowego dla bydła opasowego, królików rzeźnych, kurcząt rzeźnych, prosiąt (odsadzonych od maciory), tuczników, loch przeznaczonych do rozrodu i cieląt przeznaczonych do chowu oraz odwołania zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus cereus var. toyoi (NCIMB 40112/CNCM I-1012) jako dodatku paszowego dla indyków rzeźnych i królic hodowlanych, zmieniające rozporządzenia (WE) nr 256/2002, (WE) nr 1453/2004, (WE) nr 255/2005 i (WE) nr 1200/2005 oraz uchylające rozporządzenia (WE) nr 166/2008, (WE) nr 378/2009 i rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 288/2013
- ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe
- ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1896 z dnia 17 października 2017 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,3(4)-beta-glukanazy (EC 3.2.1.6) i endo-1,4-beta-ksylanazy (EC 3.2.1.8) wytwarzanych przez Aspergillus niger (NRRL 25541) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, tuczników, podrzędnych gatunków drobiu i podrzędnych gatunków świń do tuczu oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 255/2005 i uchylające rozporządzenie (WE) nr 668/2003 (posiadacz zezwolenia: Andrés Pintaluba S.A.)
REKLAMA
Akty ujednolicone
REKLAMA
REKLAMA