REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2005 nr 197 poz. 12

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1206/2005

z dnia 27 lipca 2005 r.

dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych (1), w szczególności jej art. 3 i art. 9d ust. 1,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (2), w szczególności jego art. 25,

a także mając na uwadze co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje dopuszczanie do użytku dodatków przeznaczonych do stosowania w żywieniu zwierząt.

(2) Artykuł 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wniosków o dopuszczenie dodatków paszowych, które zostały złożone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wnioski o dopuszczenie do użytku dodatków określonych w załącznikach do niniejszego rozporządzenia zostały złożone przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wstępne uwagi na temat tych wniosków, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Wnioski te powinny zatem być nadal traktowane zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.

(5) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-glukanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74252) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla indyków przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 937/2001 (3). Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o dopuszczenie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. Preparat zawierający mikroorganizmy określony w Załączniku powinien zatem zostać dopuszczony do użytku bez ograniczeń czasowych.

(6) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Penicillium funiculosum (IMI SD101) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla tuczniki rozporządzeniem Komisji (WE) nr 418/2001 (4). Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o dopuszczenie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. Preparat zawierający mikroorganizmy określony w Załączniku powinien zatem zostać dopuszczony do użytku bez ograniczeń czasowych.

(7) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Bacillus subtilis (LMG S-15136) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla prosiąt rozporządzeniem (WE) nr 937/2001. Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o dopuszczenie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. Preparat zawierający mikroorganizmy określony w Załączniku powinien zatem zostać dopuszczony do użytku bez ograniczeń czasowych.

(8) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanego przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanego przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i z subtilizyny wytwarzanego przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone dla kurczaków przeznaczonych do tuczu rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/1999 (5). Przedłożono nowe dane na poparcie wniosku o dopuszczenie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki takiego dopuszczenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG. Preparat zawierający mikroorganizmy określony w Załączniku powinien zatem zostać dopuszczony do użytku bez ograniczeń czasowych.

(9) Z oceny wyżej wymienionych wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur, mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami określonymi w załącznikach. Ochronę tę należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy (6).

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Preparaty należące do grupy „enzymy”, określone w Załączniku, dopuszcza się do użytku jako dodatek w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym Załączniku, bez ograniczeń czasowych.

Artykuł 2

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 lipca 2005 r.

W imieniu Komisji

Neelie Kroes

Członek Komisji

 

 

(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1800/2004 (Dz.U. L 317 z 16.10.2004, str. 37).

(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).

(3) Dz.U. L 130 z 12.5.2001, str. 25.

(4) Dz.U. L 62 z 2.3.2001, str. 3.

(5) Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 17.

(6) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

Nr WE

Dodatek

Wzór chemiczny, opis

Gatunek lub kategoria zwierząt

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

Jednostki aktywne/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej

Enzymy

E 1602

Endo-1,4-beta-glukanaza
EC 3.2.1.4

Endo-1,3(4)-beta-glukanaza
EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

Preparat z endo-1,4-beta-glukanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzany przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74 252) o następującej aktywności minimalnej:

Forma płynna i granulatu:

Endo-1,4-beta-glukanaza:
8000 U (1)/ml lub g

eEndo-1,3(4)-beta-glukanaza:
18000 U (2)/ml lub g

Endo-1,4-beta-glukanaza:
26000 U (3)/ml lub g

Indyki przeznaczone do tuczu

-

endo-1,4-beta-glukanaza:
400 U

endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
900 U

endo-1,4-beta-ksylanaza:
1300 U

-

-

-

1.W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania

2.Zalecana doza na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej:endo-1,4-beta-glukanaza: 400-800 Uendo-1,3(4)-beta-glukanaza: 900-1800 Uendo-1,4-beta-ksylanaza: 1300-2600 U

3.Do użycia w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie arabinoksylany i beta-glukany), np. zawierających więcej niż 25 % pszenicy lub 20 % jęczmienia i 5 % żyta

Bez ograniczeń czasowych

E 1604

Endo-1,3(4)-beta-glukanaza

EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

Preparat z endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzany przez Penicillium funiculosum (IMI SD101) o następującej aktywności minimalnej:

Forma proszku:

endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 2000 U (4)/g

endo-1,4-beta-ksylanaza: 1400 U (5)/g

Forma płynna:

endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 500 U/ml

endo-1,4-beta-ksylanaza:
350 U/ml

Tuczniki

-

endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
100 U

endo-1,4-beta-ksylanaza:
70 U

-

-

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania

2. Zalecana doza na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej:endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 100 Uendo-1,4-beta-ksylanaza: 70 U

3.Do użycia w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie beta-glukany i arabinoksylany), np. zawierających więcej niż 40 % jęczmienia lub więcej niż 20 % pszenicy

Bez ograniczeń czasowych

E 1606

Endo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

Preparat z endo-1,4(4)-beta-ksylanazy wytwarzany przez Bacillus subtilis (LMG S-15136) o następującej aktywności minimalnej:

Forma stała i płynna:

100 IU (6)/g lub ml

Prosięta (odstawione od maciory)

-

10 IU

-

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania

2. Zalecana doza na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej:endo-1,4-beta-ksylanaza: 10 IU

3.Do użycia w mieszankach paszowych bogatych w arabinoksylany np. min. 40 % pszenicy lub jęczmienia

4.Przeznaczone dla prosiąt odstawionych od maciory do około 35 kg

Bez ograniczeń czasowych

E 1633

Endo-1,3(4)-beta-glukanaza

EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

Subtilizyna

EC 3.4.21.62

Preparat z endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) oraz subtilizyny wytwarzanej przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) o następującej aktywności minimalnej:

Forma stała:

endo-1,3(4)-beta-glukanaza:

100 U (7)/g

endo-1,4-beta-ksylanaza:

300 U (8)/g

subtilizyna:

800 U (9)/g

Kurczaki przeznaczone do tuczu

-

endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
30 U

endo-1,4-beta-ksylanaza:
90 U

subtilizyna:
240 U

-

-

-

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania

2. Zalecana doza na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej:endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 30-100 Uendo-1,4-beta-ksylanaza: 90-300 Usubtilizyna: 240-800 U

3.Do użycia w mieszankach paszowych, np. zawierających więcej niż 60 % jęczmienia

Bez ograniczeń czasowych

(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 40 °C.

(2) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 40 °C.

(3) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 40 °C.

(4) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 5,55 mikromola cukrów redukujących (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmiennego w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 50 °C.

(5) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 4,00 mikromola cukrów redukujących (odpowiedników maltozy) z ksylanu z drzewa brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,5 oraz temperaturze 50 °C.

(6) 1 IU to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu z drzewa brzozowego w ciągu minuty przy pH 4,5 oraz temperaturze 30 °C.

(7) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 30 °C.

(8) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 °C.

(9) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikrogram związków fenolowych (odpowiedników tyrozyny) z podłoża kazeinowego w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 40 °C.

 

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 31 lipca 2005 r.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2005-07-28
  • Data wejścia w życie: 2005-07-31
  • Data obowiązywania: 2017-07-19
Jest zmieniany przez:
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA