REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2021 poz. 28

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 1 czerwca 2021 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2021 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522 oraz z 2020 r. poz. 2016) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2021 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Bartosik


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2021 r. poz. 942).

Załącznik 1. [LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE, I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2021 R.]

Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 czerwca 2021 r. (poz. 28)

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2021 r.

L.p.

Organizacja badawcza

Temat badania

Cel badania

1

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w uprawie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania i opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

Celem badań jest określenie czynników pozbiorczych wpływających na kumulowanie się pozostałości pestycydów w surowicach zielarskich typu kwiat i owoc oraz opracowanie metod ekologicznego zbioru wybranych dziko rosnących roślin leczniczych.

2

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
w Olsztynie

Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.

Celem badań jest doskonalenie ekologicznej uprawy soi na cele paszowe oraz określenie jakości nasion.

3

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
w Olsztynie

Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.

Celem badań jest określenie na ile uprawa łubinu wąskolistnego w mieszankach z pszenicą i soi oraz zastosowanie nawożenia startowego azotem ogranicza zachwaszczenie, poprawia wydajność i zdrowotność.

4

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
w Warszawie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Technologia produkcji ekologicznych wyrobów mięsnych z dodatkiem octu owocowego.

Celem badań jest wykorzystanie octu owocowego z naturalnej fermentacji w procesach technologicznego przerobu mięsa.

5

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
w Skierniewicach

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego.

Opracowanie ekologicznych metod zwiększenia produktywności materiału rozmnożeniowego cebuli, z uwzględnieniem zasad dobrej praktyki oraz czynników optymalizujących produkcję nasienną w systemie rolnictwa ekologicznego wraz z wytycznymi (kompleksowy przewodnik 2-letniej produkcji cebuli na nasiona).

Celem badań jest ocena skuteczności biologicznych metod stosowanych w uprawach cebuli w 2020 roku oraz zaprawiania wysadków przed składowaniem na jego wartość przechowalniczą i zdrowotność oraz produktywność materiału rozmnożeniowego w II roku produkcji cebuli na nasiona.

6

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi: opracowanie metodyk produkcji ekologicznej dla roślin jagodowych (truskawka i malina), z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy. Opracowanie poradnika ochrony truskawki przed chorobami i szkodnikami.

Celem badań jest przygotowanie poradnika ochrony plantacji truskawek przed szkodliwymi agrofagami (szkodnikami i chorobami), który będzie gromadził wiedzę na temat monitoringu, terminu oraz sposobu wykonywania obserwacji.

7

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy. Opracowanie metod ochrony borówki wysokiej przed muszką plamoskrzydłą Drosophila suzukii (Matsumura) oraz patogenami powodującymi szarą pleśń (Botrytis cinerea) i antraknozę (Colletotrichum acutatum sensu lato), w ekologicznym systemie produkcji.

Celem badań jest opracowanie metod ochrony ekologicznych plantacji borówki wysokiej przed muszką plamoskrzydłą i wybranymi chorobami grzybowymi.

8

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
w Skierniewicach

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie ochrony warzyw przed chorobami i szkodnikami. Opracowanie, w formie przewodnika, metod zapobiegawczych przed chorobami i szkodnikami. Możliwości wykorzystania substancji podstawowych i bioproduktów w ochronie ekologicznych upraw jarmużu, kalafiora i kapusty głowiastej przed chorobami i szkodnikami.

Celem badań jest ocena przydatności biopreparatów oraz wybranych substancji podstawowych do ograniczania najgroźniejszych patogenów kalafiora i kapusty głowiastej oraz szkodników jarmużu, a także opracowanie programów ochrony tych gatunków roślin.

9

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy. Zastosowanie substancji podstawowych do ograniczania populacji agrofagów (szkodników i chorób) na rokitniku.

Celem badań jest określenie patogenów na rokitniku oraz monitorowanie chorób przez nie wywoływanych oraz rozpoznanie możliwości wykorzystania środków zawierających substancje roślinne oraz substancje podstawowe do ograniczania nasionnicy i chorób na rokitniku.

10

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
w Poznaniu

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy. Opracowanie narzędzia internetowego umożliwiającego wyszukiwanie substancji podstawowej wraz z jej przeznaczeniem dla ochrony upraw ekologicznych.

Celem badań jest ocena zdolności inhibicyjnych ekstraktu z cebuli zwyczajnej i oleju słonecznikowego na wzrost Alternaria solani, A. alternata i Phytophthora infestans oraz zaprojektowanie bazy danych dotyczących przeznaczenia substancji podstawowych i wykorzystywania ich w ochronie upraw ekologicznych.

11

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
w Poznaniu

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w zbożach i produktach przetworzonych.

Celem badań jest określenie wpływu termicznych procesów technologicznych zbóż na redukcję/koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach zbożowych i przechowalnictwie.

12

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.

Celem badań jest dopracowanie norm transportowych i przetrzymywania żywych karpi.

13

Instytut Zootechniki
- Państwowy Instytut Badawczy
w Krakowie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków prowadzenia ekologicznej produkcji drobiu, świń oraz przeżuwaczy. Opracowanie przewodnika dobrej praktyki w przydomowym chowie tych zwierząt, z uwzględnieniem zwalczania chorób i pasożytów. Ograniczenie zapadalności krów mlecznych na mastitis w okresie laktacji i zasuszania poprzez stosowanie ekologicznych preparatów do dippingu strzyków.

Celem badań jest uzyskanie skutecznej metody zwalczania patogenów wywołujących zapalenie strzyków i mastitis, poprzez opracowanie i zastosowanie ekologicznego preparatu do dippingu strzyków krów mlecznych w okresie laktacji oraz zasuszenia.

14

Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie Rybacki Zakład Doświadczalny
w Żabieńcu

Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów.

Celem badań jest kontynuowanie obserwacji w zakresie możliwości ekologicznej produkcji pstrągów, szczególnie w obiektach karpiowych już prowadzących chów ekologicznych karpi.

15

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności tolerancji na choroby. Opracowanie technologii produkcji nasion pszenicy ozimej orkisz i pszenżyta ozimego dla gospodarstw ekologicznych.

Celem badań jest opracowanie efektywnych technologii produkcji ekologicznego materiału siewnego pszenicy orkisz i pszenżyta.

16

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy ziemniaka. Opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie ekologicznej uprawy ziemniaka, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy.

Celem badań jest opracowanie przewodnika w zakresie ekologicznej produkcji ziemniaka.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2021-06-02
  • Data wejścia w życie: 2021-06-02
  • Data obowiązywania: 2021-06-02
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA