REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2025 poz. 20
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 28 maja 2025 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2025 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2025 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134, z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874, z 2023 r. poz. 1562, z 2024 r. poz. 860 oraz z 2025 r. poz. 663.
Załącznik do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 28 maja 2025 r. (poz. 20)
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2025 r. | |||
Lp. | Organizacja badawcza | Temat badania | Cel badania |
1 | Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. | Doskonalenie agrotechniki ekologicznych plantacji nasiennych niewymłacalnej pszenicy samopszy oraz pszenicy płaskurki, celem uzyskania dobrej wydajności i jakości materiału siewnego. |
2 | Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu. | Ocena porównawcza wartości pokarmowej różnych odmian soi w zakresie m.in.: wartości pokarmowej surowych i ekstrudowanych pełnotłustych nasion soi oraz wartości pokarmowej makucha po wytłoczeniu „oleju na zimno” i makucha sojowego ekstrudowanego. |
3 | Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. Identyfikacja i ocena metod wspierających efektywne ograniczanie i zwalczanie populacji szkodników oraz wsparcie transferu wiedzy. | Identyfikacja i ocena metod ochrony przed mszycami w uprawach jabłoni, czereśni lub wiśni i porzeczki czarnej oraz muszki plamoskrzydłej w ekologicznych uprawach roślin jagodowych. |
4 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji oraz elementów zielonej infrastruktury w celu zapewnienia plonu i ochrony rzepaku ozimego. | Ocena efektywności wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego i wpływu zielonej infrastruktury pola na jakość i plon rzepaku ozimego. |
| | Sadownictwo metodami | |
| | ekologicznymi: badania w celu | |
| | usprawnienia ekologicznej produkcji | |
| | sadowniczego materiału | |
| | rozmnożeniowego w systemie | |
| | rolnictwa ekologicznego, polegające | |
| | na określeniu dobrych praktyk, | |
| Instytut Ogrodnictwa - | standardów postępowania oraz | Kontynuacja oceny możliwości |
5 | Państwowy Instytut Badawczy w | opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie podniesienia | towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym |
| Skierniewicach | kondycji sadowniczego materiału | metodami ekologicznymi. |
| | rozmnożeniowego w systemie | |
| | rolnictwa ekologicznego. Badania nad | |
| | możliwością towarowej produkcji | |
| | sadzonek maliny | |
| | w mateczniku prowadzonym | |
| | metodami ekologicznymi - trzeci rok | |
| | prowadzenia plantacji matecznej. | |
| | Uprawy polowe metodami | |
| | ekologicznymi: badania w zakresie | |
| | podnoszenia efektywności i | |
| | wydajności w ekologicznej uprawie | |
| | roślin rolniczych, ze szczególnym | |
6 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Rozwój narzędzia wsparcia decyzji dla | Uzupełnienie modułów wiedzy dotyczących uprawy kolejnych gatunków zbóż - owsa i jęczmienia, uprawianych ekologicznie. |
| | ekologicznej uprawy zbóż EKO- | |
| | ZBOŻE (e-usługi dla rolnictwa | |
| | ekologicznego). Opracowanie | |
| | modułów wiedzy dla owsa i | |
| | jęczmienia jarego. | |
| | Uprawy polowe metodami | |
| | ekologicznymi. Badania w zakresie | |
| | podnoszenia efektywności i | Ponowne przeprowadzenie badań na |
| | wydajności w ekologicznej uprawie | glebie płowej, typowej dla uprawy |
| | roślin rolniczych, ze szczególnym | buraka cukrowego oraz ocena |
7 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej (odchwaszczanie nowoczesnymi maszynami, w zastępstwie | efektów pracy nowoczesnych maszyn odchwaszczających, redukujących prawie całkowicie nakłady pracy ręcznej podczas pielenia roślin uprawianych z szeroką rozstawą rzędów |
| | stosowania herbicydów, na typowym | (kukurydza, soja i inne rośliny |
| | stanowisku dla uprawy buraka | strączkowe, burak cukrowy, |
| | cukrowego; kontynuacja badań). | warzywa w uprawie polowej). |
8 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych. | Przygotowanie odpowiedniego zakwasu na bazie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego pozyskanych z rodzimych produktów fermentowanych i bakterii środowiskowych znajdujących się w otoczeniu producenta dla tradycyjnej produkcji twarogów w krajowych gospodarstwach ekologicznych. |
9 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Określenie metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Ocena możliwości wykorzystania sorgo i trawy sudańskiej w ekologicznym chowie bydła opasowego w regionach dotkniętych suszą glebową. | Ocena możliwości wykorzystania nowych komponentów żywieniowych jak sorgo, trawa sudańska lub ich mieszanek uprawianych jako główne rośliny paszowe w gospodarstwie zmagającym się z okresowo występującą suszą glebową, niedoborami pasz objętościowych oraz ich wpływ na skład chemiczny mięsa pozyskiwanego od bydła opasowego utrzymywanego w warunkach chowu ekologicznego. |
10 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu upraw ekologicznych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika. | Opracowanie metodyki zapobiegania zanieczyszczeniom alkaloidami pirolizydynowymi surowców zielarskich pochodzących z upraw ekologicznych (mięta i melisa). |
11 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Oszacowanie możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii rolnictwa 4.0, w tym robotów rolniczych, jako wsparcia krótkich łańcuchów dostaw w warunkach rolnictwa ekologicznego. | Ocena możliwości zastosowania wybranych elementów technologii rolnictwa 4.0, takich jak autonomiczne maszyny rolnicze w rolnictwie ekologicznym. |
12 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi: Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu. | Ocena efektywności wykorzystania ekologicznych pasz wysokobiałkowych produkowanych we własnym gospodarstwie (soja, bobik, groch) w tuczu świń i drobiu. |
13 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie identyfikacji metod ochrony dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. | Opracowanie nowych produktów ochrony, przygotowanych na bazie niefermentowanych ekstraktów roślinnych i konsorcjum mikrobiologicznego dla truskawki, maliny i porzeczki czarnej w uprawie polowej metodami ekologicznymi. |
14 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju. | Analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce i określenie wartości tego segmentu rynku. |
| | Uprawy polowe metodami | |
| | ekologicznymi: Badania w zakresie | |
| | produkcji ekologicznego materiału | |
15 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. | Określenie dobrych praktyk produkcyjnych w zakresie ograniczania rozwoju chorób wirusowych ziemniaka dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych ziemniaka. |
| | Ekologiczna uprawa sadzeniaków | |
| | ziemniaka - kontynuacja badań. | |
| | Uprawy polowe metodami | |
| | ekologicznymi: Badania w zakresie | |
| | produkcji ekologicznego materiału | |
| | siewnego roślin rolniczych. | |
| | Określenie dobrych praktyk | |
| | produkcyjnych, z uwzględnieniem | |
16 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Doskonalenie produkcji nasiennej | Optymalizacja wybranych elementów technologii uprawy, takich jak gęstość siewu, stosowanie nawozów dolistnych i biopreparatów na wielkość plonu materiału siewnego i jego jakość dla: pszenżyta, pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz. |
| | pszenżyta jarego, pszenicy jarej orkisz | |
| | i pszenicy zwyczajnej jarej dla | |
| | gospodarstw ekologicznych - | |
| | upowszechnienie wyników badan | |
| | w formie zaleceń dla producentów | |
| | ekologicznych. | |
17 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa. | Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego z serwatki kwasowej z lokalnej produkcji ekologicznych serów do wytwarzania surowo dojrzewających produktów mięsnych z oceną wpływu na jakość i trwałość przechowalniczą produktu. |
- Data ogłoszenia: 2025-05-29
- Data wejścia w życie: 2025-05-29
- Data obowiązywania: 2025-05-29
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA