REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2025 poz. 20

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 28 maja 2025 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2025 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2025 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134, z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874, z 2023 r. poz. 1562, z 2024 r. poz. 860 oraz z 2025 r. poz. 663.

Załącznik 1. [LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE, I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2025 R.]

Załącznik do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 28 maja 2025 r. (poz. 20)

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2025 r.

Lp.

Organizacja badawcza

Temat badania

Cel badania

1

Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego.

Doskonalenie agrotechniki ekologicznych plantacji nasiennych niewymłacalnej pszenicy samopszy oraz pszenicy płaskurki, celem uzyskania dobrej wydajności i jakości materiału siewnego.

2

Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu.

Ocena porównawcza wartości pokarmowej różnych odmian soi w zakresie m.in.: wartości pokarmowej surowych i ekstrudowanych pełnotłustych nasion soi oraz wartości pokarmowej makucha po wytłoczeniu „oleju na zimno” i makucha sojowego ekstrudowanego.

3

Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. Identyfikacja i ocena metod wspierających efektywne ograniczanie i zwalczanie populacji szkodników oraz wsparcie transferu wiedzy.

Identyfikacja i ocena metod ochrony przed mszycami w uprawach jabłoni, czereśni lub wiśni i porzeczki czarnej oraz muszki plamoskrzydłej w ekologicznych uprawach roślin jagodowych.

4

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji oraz elementów zielonej infrastruktury w celu zapewnienia plonu i ochrony rzepaku ozimego.

Ocena efektywności wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego i wpływu zielonej infrastruktury pola na jakość i plon rzepaku ozimego.



Sadownictwo metodami




ekologicznymi: badania w celu




usprawnienia ekologicznej produkcji




sadowniczego materiału




rozmnożeniowego w systemie




rolnictwa ekologicznego, polegające




na określeniu dobrych praktyk,



Instytut Ogrodnictwa -

standardów postępowania oraz

Kontynuacja oceny możliwości

5

Państwowy Instytut Badawczy w

opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie podniesienia

towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym


Skierniewicach

kondycji sadowniczego materiału

metodami ekologicznymi.



rozmnożeniowego w systemie




rolnictwa ekologicznego. Badania nad




możliwością towarowej produkcji




sadzonek maliny




w mateczniku prowadzonym




metodami ekologicznymi - trzeci rok




prowadzenia plantacji matecznej.




Uprawy polowe metodami




ekologicznymi: badania w zakresie




podnoszenia efektywności i




wydajności w ekologicznej uprawie




roślin rolniczych, ze szczególnym


6

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Rozwój narzędzia wsparcia decyzji dla

Uzupełnienie modułów wiedzy dotyczących uprawy kolejnych gatunków zbóż - owsa i jęczmienia, uprawianych ekologicznie.



ekologicznej uprawy zbóż EKO-




ZBOŻE (e-usługi dla rolnictwa




ekologicznego). Opracowanie




modułów wiedzy dla owsa i




jęczmienia jarego.




Uprawy polowe metodami




ekologicznymi. Badania w zakresie




podnoszenia efektywności i

Ponowne przeprowadzenie badań na



wydajności w ekologicznej uprawie

glebie płowej, typowej dla uprawy



roślin rolniczych, ze szczególnym

buraka cukrowego oraz ocena

7

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej (odchwaszczanie nowoczesnymi maszynami, w zastępstwie

efektów pracy nowoczesnych maszyn odchwaszczających, redukujących prawie całkowicie nakłady pracy ręcznej podczas pielenia roślin uprawianych z szeroką rozstawą rzędów



stosowania herbicydów, na typowym

(kukurydza, soja i inne rośliny



stanowisku dla uprawy buraka

strączkowe, burak cukrowy,



cukrowego; kontynuacja badań).

warzywa w uprawie polowej).

8
Instytut Biotechnologii 
Przemysłu Rolno -
Spożywczego - Państwowy
Instytut Badawczy w
Warszawie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych.

Przygotowanie odpowiedniego zakwasu na bazie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego pozyskanych z rodzimych produktów fermentowanych i bakterii środowiskowych znajdujących się w otoczeniu producenta dla tradycyjnej produkcji twarogów w krajowych gospodarstwach ekologicznych.

9

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Określenie metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Ocena możliwości wykorzystania sorgo i trawy sudańskiej w ekologicznym chowie bydła opasowego w regionach dotkniętych suszą glebową.

Ocena możliwości wykorzystania nowych komponentów żywieniowych jak sorgo, trawa sudańska lub ich mieszanek uprawianych jako główne rośliny paszowe w gospodarstwie zmagającym się z okresowo występującą suszą glebową, niedoborami pasz objętościowych oraz ich wpływ na skład chemiczny mięsa pozyskiwanego od bydła opasowego utrzymywanego w warunkach chowu ekologicznego.

10

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych

w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu upraw ekologicznych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika.

Opracowanie metodyki zapobiegania zanieczyszczeniom alkaloidami pirolizydynowymi surowców zielarskich pochodzących z upraw ekologicznych (mięta i melisa).

11

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Oszacowanie możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii rolnictwa 4.0, w tym robotów rolniczych, jako wsparcia krótkich łańcuchów dostaw w warunkach rolnictwa ekologicznego.

Ocena możliwości zastosowania wybranych elementów technologii rolnictwa 4.0, takich jak autonomiczne maszyny rolnicze w rolnictwie ekologicznym.

12

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi: Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu.

Ocena efektywności wykorzystania ekologicznych pasz wysokobiałkowych produkowanych we własnym gospodarstwie (soja, bobik, groch) w tuczu świń i drobiu.

13

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie identyfikacji metod ochrony dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.

Opracowanie nowych produktów ochrony, przygotowanych na bazie niefermentowanych ekstraktów roślinnych i konsorcjum mikrobiologicznego dla truskawki, maliny i porzeczki czarnej w uprawie polowej metodami ekologicznymi.

14

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju.

Analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce i określenie wartości tego segmentu rynku.



Uprawy polowe metodami




ekologicznymi: Badania w zakresie




produkcji ekologicznego materiału


15

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego.

Określenie dobrych praktyk produkcyjnych w zakresie ograniczania rozwoju chorób wirusowych ziemniaka dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych ziemniaka.



Ekologiczna uprawa sadzeniaków




ziemniaka - kontynuacja badań.




Uprawy polowe metodami




ekologicznymi: Badania w zakresie




produkcji ekologicznego materiału




siewnego roślin rolniczych.




Określenie dobrych praktyk




produkcyjnych, z uwzględnieniem


16

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Doskonalenie produkcji nasiennej

Optymalizacja wybranych elementów technologii uprawy, takich jak gęstość siewu, stosowanie nawozów dolistnych i biopreparatów na wielkość plonu materiału siewnego i jego jakość dla: pszenżyta, pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz.



pszenżyta jarego, pszenicy jarej orkisz




i pszenicy zwyczajnej jarej dla




gospodarstw ekologicznych -




upowszechnienie wyników badan




w formie zaleceń dla producentów




ekologicznych.


17

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa.

Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego z serwatki kwasowej z lokalnej produkcji ekologicznych serów do wytwarzania surowo dojrzewających produktów mięsnych z oceną wpływu na jakość i trwałość przechowalniczą produktu.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2025-05-29
  • Data wejścia w życie: 2025-05-29
  • Data obowiązywania: 2025-05-29
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA