REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2025 poz. 50

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 września 2025 r.

w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2026 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę:

1) obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;

2) badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: S. Krajewski


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 lipca 2025 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1000).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134, z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874, z 2023 r. poz. 1562, z 2024 r. poz. 860 oraz z 2025 r. poz. 663.

Załącznik 1. [LISTA OBSZARÓW BADAWCZYCH, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA]

Załączniki do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 września 2025 r. (poz. 50)

Załącznik nr 1

LISTA OBSZARÓW BADAWCZYCH, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA

1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące innowacyjnych rozwiązań poprawiających efektywność i wydajność ekologicznej uprawy roślin warzywniczych, w tym ziół;

2) badania dotyczące dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych, w tym ziół, do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego;

3) badania dotyczące oceny substancji podstawowych dopuszczonych do stosowania w ochronie ekologicznych upraw warzywniczych, w tym ziół. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;

4) badania dotyczące opracowania zasad efektywnego stosowania środków ochrony roślin, dopuszczonych do stosowania w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych, w tym ziół, ze szczególnym uwzględnieniem preparatów ziołowych i mikrobiologicznych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące opracowania innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami ekologicznych upraw warzywniczych, w tym ziół, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania makro- i mikroorganizmów oraz innych środków ochrony dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące innowacyjnych rozwiązań poprawiających efektywność i wydajność ekologicznej uprawy roślin sadowniczych;

2) badania dotyczące dostosowania ekologicznych upraw sadowniczych do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego;

3) badania dotyczące oceny substancji podstawowych dopuszczonych do stosowania w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;

4) badania dotyczące opracowania zasad efektywnego stosowania środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem preparatów ziołowych i mikrobiologicznych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące opracowania innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami ekologicznych upraw sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania makro- i mikroorganizmów oraz innych środków ochrony dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące innowacyjnych rozwiązań poprawiających efektywność i wydajność w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, uwzględniające nowatorskie rozwiązania, które mogą zastąpić praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;

2) badania dotyczące oceny substancji podstawowych dopuszczonych do stosowania w ochronie ekologicznych upraw rolniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;

3) badania dotyczące opracowania zasad efektywnego stosowania środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w ekologicznej uprawie polowej, ze szczególnym uwzględnieniem preparatów ziołowych i mikrobiologicznych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

4) badania dotyczące opracowania innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami ekologicznych upraw polowych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania makro- i mikroorganizmów oraz innych środków ochrony dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące oceny wpływu uprawy zbóż w mieszankach na plonowanie roślin oraz zwiększenie ich odporności na patogeny.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:

1) badania na rzecz optymalizacji produkcji zwierzęcej metodami ekologicznymi, w tym produktów akwakultury;

2) badania dotyczące określenia metod ograniczania emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej.

Załącznik 2. [LISTA BADAŃ, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA]

Załącznik Nr 2

LISTA BADAŃ, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA

1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:

1) badania dotyczące określenia środków ostrożności, które należy podejmować w gospodarstwie ekologicznym, z uwzględnieniem sposobów zapobiegania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi w ekologicznych uprawach warzywniczych i zielarskich. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

2) badania dotyczące określenia substancji czynnych naturalnie występujących w produktach pochodzących z ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

3) badania dotyczące określenia dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego dla wiodących ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich;

4) badania dotyczące możliwości wykorzystania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji, zarówno do celów zaprawiania nasion w wiodących ekologicznych uprawach warzywniczych i zielarskich, a także jako nawozy o działaniu dolistnym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące identyfikacji odmian dla ekologicznej uprawy warzywniczej i zielarskiej, charakteryzujących się wysoką odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne, w szczególności na suszę. Opracowanie listy odmian rekomendowanych dla rolnictwa ekologicznego;

6) badania dotyczące opracowania innowacyjnych sposobów zwiększania odporności na niekorzystne warunki klimatyczne (susza, grad, przymrozki, deszcze nawalne) oraz zmniejszania strat plonów, z uwzględnieniem praktyk i środków dozwolonych dla ekologicznej uprawy warzywniczej i zielarskiej. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

7) badania dotyczące określenia metod ekologicznej uprawy kwiatów jadalnych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

8) badania dotyczące określenia nowatorskich metod zastosowania mikroorganizmów w ekologicznej ochronie roślin warzywniczych i zielarskich, ze szczególnym uwzględnieniem materiału siewnego. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące określenia środków ostrożności, które należy podejmować w gospodarstwie ekologicznym, z uwzględnieniem sposobów zapobiegania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi w ekologicznych uprawach sadowniczych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

2) badania dotyczące określenia substancji czynnych, naturalnie występujących w produktach pochodzących z ekologicznych upraw sadowniczych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

3) badania dotyczące określenia dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego dla wiodących ekologicznych upraw sadowniczych i jagodowych;

4) badania dotyczące możliwości wykorzystania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji, zarówno do celów zaprawiania nasion w wiodących ekologicznych uprawach sadowniczych i jagodowych oraz jako nawozy o działaniu dolistnym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące identyfikacji odmian dla ekologicznej uprawy sadowniczej, charakteryzujących się wysoką odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne, w szczególności na suszę. Opracowanie listy odmian rekomendowanych dla rolnictwa ekologicznego;

6) badania dotyczące opracowania innowacyjnych sposobów zwiększania odporności na niekorzystne warunki klimatyczne (susza, grad, przymrozki, deszcze nawalne) oraz zmniejszania strat plonów, z uwzględnieniem praktyk i środków dozwolonych dla ekologicznych upraw sadowniczych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

7) badania dotyczące określenia nowatorskich metod zastosowania mikroorganizmów w ekologicznej ochronie roślin sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem materiału siewnego. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące określenia środków ostrożności, które należy podejmować w gospodarstwie ekologicznym, z uwzględnieniem sposobów zapobiegania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi w ekologicznych uprawach polowych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

2) badania dotyczące określenia substancji czynnych naturalnie występujących w produktach pochodzących z ekologicznych upraw polowych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

3) badania dotyczące określenia dobrych praktyk i standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału siewnego dla wiodących ekologicznych upraw polowych;

4) badania dotyczące możliwości wykorzystania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji, zarówno do celów zaprawiania nasion w wiodących ekologicznych uprawach polowych oraz jako nawozy o działaniu dolistnym. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące określenia innowacyjnych metod uprawy roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony tych roślin. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

6) badania dotyczące określenia innowacyjnych metod uprawy roślin wysokobiałkowych na nasiona. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

7) badania dotyczące identyfikacji odmian dla ekologicznej uprawy polowej, charakteryzujących się wysoką odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne, w szczególności na suszę. Opracowanie listy odmian rekomendowanych dla rolnictwa ekologicznego;

8) badania dotyczące opracowania innowacyjnych sposobów zwiększania odporności na niekorzystne warunki klimatyczne (susza, grad, przymrozki, deszcze nawalne) oraz zmniejszania strat plonów, z uwzględnieniem praktyk i środków dozowolonych dla ekologicznych upraw polowych. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

9) badania dotyczące określenia nowatorskich metod zastosowania mikroorganizmów w ekologicznej ochronie upraw polowych, ze szczególnym uwzględnieniem materiału siewnego. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

10) badania dotyczące określenia innowacyjnych metod mechanicznego ograniczania liczebności omacnicy prosowianki w ekologicznej uprawie kukurydzy. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące opracowania zoptymalizowanych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

2) badania dotyczące zwiększenia wydajności i jakości ziarna przy uprawie roślin wysokobiałkowych na cele paszowe. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

3) badania dotyczące opracowania procesu wychowu ekologicznych kur nieśnych od wyklucia do szesnastego tygodnia, w tym opracowanie dawek pokarmowych, składu runi na wybiegu i preparatów ziołowych jako profilaktyki chorób. Opracowanie warunków dobrostanowych, jakie należy zapewnić;

4) badania dotyczące opracowania innowacyjnych metod dla utrzymania higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Opracowanie przewodnika dla rolnika w tym zakresie;

5) badania dotyczące stosowania kwasów organicznych, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym w zwalczaniu chorób pszczół;

6) badania dotyczące opracowania innowacyjnych metod poprawy zdrowotności przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.

5. Marketing, promocja oraz analiza rynku:

1) badania dotyczące oceny trafności i efektywności wsparcia adresowanego do producentów wytwarzających produkty w ramach systemu rolnictwa ekologicznego w Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Przygotowanie raportu.

2) badania dotyczące analizy rynku rolnictwa ekologicznego z perspektywy rolnika, z uwzględnieniem możliwości sprzedaży produktów ekologicznych, analiza najskuteczniejszych kanałów i metod sprzedaży;

3) badania dotyczące określenia barier i dobrych praktyk w budowie lokalnych rynków zbytu dla producentów ekologicznych (kooperatywy, sprzedaż bezpośrednia, targowiska). Przygotowanie raportu;

4) badania dotyczące analizy kosztów i opłacalności wybranych technologii produkcji ekologicznej w porównaniu z konwencjonalną, z uwzględnieniem rekomendacji dla rolników przechodzących na system ekologiczny (opracowanie rzeczywistych kosztorysów dla różnych typów produkcji, np. zboża, warzyw, mleka, mięsa, jaj, owoców);

5) badania dotyczące analizy wpływu zmian klimatycznych na wydajność gospodarstw ekologicznych. Przygotowanie raportu.

6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) badania dotyczące usprawnienia procesów przetwórstwa (doskonalenia metod przetwórczych) produktów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększenia trwałości przechowalniczej przy użyciu metod dopuszczonych w produkcji ekologicznej. Opracowanie przewodnika w tym zakresie;

2) badania dotyczące usprawnienia procesów przetwórstwa (doskonalenia metod przetwórczych) produktów zwierzęcych, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększenia trwałości przechowalniczej przy użyciu metod dopuszczonych w produkcji ekologicznej. Opracowanie przewodnika w tym zakresie.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2025-09-19
  • Data wejścia w życie: 2025-09-19
  • Data obowiązywania: 2025-09-19
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA