REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2014 poz. 333

OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

z dnia 2 października 2014 r.

w sprawie wykazu jednostek certyfikujących i jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), wraz z zakresami akredytacji

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 65/SS, Nr 66/SS z dnia 08 lipca 2014 r. w sprawie udzielenia akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (nie ogł.), ogłaszam:

1) wykaz jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;

2) zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21);

3) wykaz jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 3;

4) zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 41).

z upoważnienia

Ministra Obrony Narodowej:

Sekretarz Stanu: Cz. Mroczek

 

1) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 07 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Nr 22, poz. 331).

Załącznik 1. [WYKAZ JEDNOSTEK CERTYFIKUJĄCYCH, KTÓRYM UDZIELONO AKREDYTACJI OiB]

Załączniki do obwieszczenia
Ministra Obrony Narodowej
z dnia 2 października 2014 r. (poz. 333)

Załącznik Nr 1

WYKAZ

jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB

Lp.

Nazwa jednostki certyfikującej

Zakres udzielonej akredytacji OiB

1.

Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej

Określa załącznik Nr 2

 

Załącznik 2. [ZAKRES AKREDYTACJI OiB NR 12/MON/2014]

Załącznik Nr 2

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 12/MON/2014

Wydanie 1

PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ

ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Numer grupy wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

System** certyfikacji

Program** certyfikacji

Numer normy lub dokumentu normatywnego

Tytuł normy lub dokumentu normatywnego

Grupa 15

Indywidualne i grupowe racje żywnościowe

5

OiB

NO-89-A204

Grupowa racja żywnościowa „PS-ląd”

5

OiB

NO-89-A205

Grupowa racja żywnościowa „PS-m”

5

OiB

WDTT-04/Żywn.

Grupowa racja żywnościowa „PS”

5

OiB

NO-89-A206

Indywidualna racja żywnościowa „S”

5

OiB

WDTT-01/Żywn.

Indywidualna racja żywnościowa „S-RG”

5

OiB

WDTT-02/Żywn.

Indywidualna racja żywnościowa „S-RS”

5

OiB

WDTT-03/Żywn.

Indywidualna racja żywnościowa „SR”

Konserwy mięsne

5

OiB

NO-89-A201

Konserwy mięsne sterylizowane

5

OiB

WDTT-04/Żywn. Załącznik nr 2

Grupowa racja żywnościowa „PS”, Wymagania dotyczące konserw mięsnych

Konserwy warzywno-mięsne

5

OiB

NO-89-A202

Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane

5

OiB

ST-01/2013

Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane porcjowe

5

OiB

ST-02/2013

Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane typu makaron lub ziemniaki z dodatkami

Konserwy drobiowe

5

OiB

NO-89-A203

Konserwy drobiowe sterylizowane

Konserwy mięsno-tłuszczowe

5

OiB

PN-V-74017

Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne

Zupy zagęszczone

5

OiB

PN-V-74015

Zupy zagęszczone, specjalne

 

Uwaga:

* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

** – wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.

Załącznik 3. [WYKAZ JEDNOSTEK BADAWCZYCH, KTÓRYM UDZIELONO AKREDYTACJI OiB]

Załącznik Nr 3

WYKAZ

jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB

Lp.

Nazwa jednostki badawczej

Zakres udzielonej akredytacji OiB

1.

Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej

Określa załącznik Nr 4

 

Załącznik 4. [ZAKRES AKREDYTACJI OiB NR 13/MON/2014]

Załącznik Nr 4

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 13/MON/2014

Wydanie 1

LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ

ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Grupa wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze

Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze

Grupa 15

Konserwy mięsne

Ocena organoleptyczna opakowań.

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Masa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 19 g – 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% – 50%

PN-ISO 1444:2000

Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa).

PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1

PN-A-82055-4:1997/Az1:2002

Zawartość wody.

Metoda suszarkowo-wagowa.

Zakres roboczy: 30% – 75%

PN-ISO 1442:2000

Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Zawartość chlorków.

Metoda potencjometryczna.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-ISO 1841-2:2002

Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8

Konserwy warzywno-mięsne

Ocena organoleptyczna opakowań.

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Konserwy warzywno-mięsne

Masa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 3000 g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 2000 g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% – 50%

PN-ISO 1444:2000

Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa).

PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2

Konserwy drobiowe

Ocena organoleptyczna opakowań.

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Masa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 3000 g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 2000 g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% – 50%

PN-ISO 1444:2000

Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa).

PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1

PN-A-82055-4:1997/Az1:2002

Zawartość galarety i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10 g – 500 g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8

Zawartość wody.

Metoda suszarkowo-wagowa.

Zakres roboczy: 30% – 75%

PN-ISO 1442:2000

Zawartość azotu i przeliczanie na białko.

Metoda Kjeldahla.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Zawartość chlorków.

Metoda potencjometryczna.

Zakres roboczy: 1% – 3%

PN-ISO 1841-2:2002

Indywidualne i grupowe racje żywnościowe

Ocena organoleptyczna racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji.

Procedura Badawcza PB-01

Uwaga:

* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2014-10-07
  • Data wejścia w życie: 2014-10-07
  • Data obowiązywania: 2014-10-07
  • Dokument traci ważność: 2016-11-17
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA