Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Monitor Polski - rok 2022 poz. 284

OŚWIADCZENIE
SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 24 lutego 2022 r.

w sprawie agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę

Tekst pierwotny

Mimo intensywnych wysiłków wspólnoty międzynarodowej Federacja Rosyjska dokonała dziś otwartej, niesprowokowanej i nieusprawiedliwionej agresji na Ukrainę. To brutalny akt gwałtu na normach prawa międzynarodowego, w tym Karty Narodów Zjednoczonych, i ewidentne odrzucenie przez Rosję jej zobowiązań międzynarodowych wynikających z helsińskiego aktu końcowego, karty paryskiej, memorandum budapeszteńskiego, aktu stanowiącego NATO-Rosja i porozumień mińskich.

Stanowi to bezpośredni atak na bezpieczeństwo euroatlantyckie i cały porządek międzynarodowy, który pociąga za sobą olbrzymie konsekwencje geostrategiczne. Federacja Rosyjska wyklucza się z międzynarodowej wspólnoty. Cofamy się do najmroczniejszych czasów XX wieku.

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej stanowczo potępia tę zbrodniczą agresję. Wzywamy Federację Rosyjską oraz współpracującą z nią Republikę Białorusi do zaprzestania działań wojennych, wycofania wszystkich swoich wojsk z terytorium Ukrainy i z pobliża jej granic oraz pełnego przestrzegania międzynarodowego prawa humanitarnego.

Wspieramy demokratyczne władze i naród ukraiński i wyrażamy solidarność z nimi. Konsekwentnie popieramy suwerenność, niezależność i integralność terytorialną Ukrainy. W tej dramatycznej sytuacji nie pozostawimy jej bez wsparcia.

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej z całą mocą zwraca się do Unii Europejskiej, NATO i całej społeczności międzynarodowej o natychmiastowe wprowadzenie jak najszerszych sankcji skierowanych przeciwko agresorowi - Federacji Rosyjskiej. Apelujemy także o jak najszersze wsparcie Ukrainy w zakresie gospodarczym i humanitarnym.

Posłowie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej, reprezentujący naród polski, wspierają deputowanych do Rady Najwyższej Ukrainy, będących przedstawicielami narodu ukraińskiego, w ich pracy i walce na rzecz Ojczyzny oraz wyrażają solidarność z nimi. Jako przedstawiciele naszych narodów mamy prawo i obowiązek apelować do całych społeczeństw i narodów, a także instytucji i organizacji międzynarodowych o zdecydowane, solidarne i jednoznaczne powstrzymanie wrogiego i agresywnego postępowania władz Federacji Rosyjskiej.

Marszałek Sejmu: E. Witek

Metryka