| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Prezydenta Bytomia

z dnia 31 stycznia 2011r.

Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI BEZPIECZEŃSTWA I PORZĄDKU DLA MIASTA BYTOMIA ZA ROK 2010

Zgodnie z zarządzeniem nr 86 Prezydenta Bytomia z dnia 12 marca 2008 r. Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w 2010 roku wykonywała swoje zadania ustawowe w następującym składzie:

1) Piotr Koj – przewodniczący, Prezydent Bytomia;

2) Tadeusz Ostrowski – sekretarz, Pełnomocnik Prezydenta ds. Bezpieczeństwa Miasta;

3) Tomasz Olesiński – członek Komisji, Zastępca Komendanta Miejskiego Policji;

4) Zbigniew Walasek – członek Komisji, Naczelnik Sekcji Prewencji KMP;

5) Bożena Malik – członek Komisji, Dyrektor Centrum Interwencji Kryzysowej i Przeciwdziałania Uzależnieniom;

6) Artur Paczyna – członek Komisji, Komendant Straży Miejskiej;

7) Adam Wilk – członek Komisji, Zastępca Komendanta KM PSP;

8) Artur Ott – członek Komisji, Prokurator Rejonowy;

9) Michał Niedopytalski – członek Komisji, Prezes Sądu Rejonowego;

10) Mieczysław Kucharski – członek Komisji, Radny Rady Miejskiej;

11) Henryk Bonk – członek Komisji, Radny Rady Miejskiej;

12) Andrzej Głogowski – członek Komisji, naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego UM.

W posiedzeniach plenarnych uczestniczyły również inne osoby spoza składu Komisji, których obecność była niezbędna do merytorycznego przedstawienia istotnych problemów w zakresie bezpieczeństwa i porządku publicznego w naszym mieście.

Działalność Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2010 roku skupiała się przede wszystkim na wykonywaniu zadań wynikających z art. 38a pkt 2 ustawy o samorządzie powiatowym oraz na realizowaniu celów i kierunków zawartych w Powiatowym Programie Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Obywateli i Porządku Publicznego „Bezpieczny Bytom”na lata 2006-2011.

W 2010 roku Komisja Bezpieczeństwa i Porządku odbyła sześć posiedzeń plenarnych w dniach 27 stycznia, 18 marca, 25 maja, 21 lipca, 22 września i 22 grudnia.

W trakcie każdego posiedzenia przedstawiciele Policji, Straży Miejskiej, Państwowej Straży Pożarnej i Wydziału Zarządzania Kryzysowego przedstawiali aktualne informacje o stanie bezpieczeństwa i porządku oraz realizacji zadań wynikających z Powiatowego Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Obywateli i Porządku Publicznego „Bezpieczny Bytom” na lata 2006-2011 zgodnie z zakresem swojej działalności. Informacje te były szczegółowo analizowane i oceniane przez członków Komisji.

Porządek obrad plenarnych odbywał się zgodnie z przyjętym harmonogramem posiedzeń Komisji na 2010 rok. Podczas odbytych posiedzeń Komisji poruszano m.in. następujące kwestie :

- omówiono i przyjęto sprawozdanie z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku za rok 2009,

- omówiono i przyjęto harmonogram porządku obrad Komisji Bezpieczeństwa i Porządku na rok 2010,

- zaopiniowano pozytywnie sprawozdania z działalności za rok 2009: Komendy Miejskiej Policji, Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej, Straży Miejskiej,

- dokonano oceny przygotowań do zapewnienia bezpiecznych ferii i wakacji dla dzieci i młodzieży na terenie Bytomia, a następnie omówiono przebieg tych akcji,

- omówiono stan realizacji zadań wynikających z Powiatowego Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Obywateli i Porządku Publicznego „Bezpieczny Bytom” na lata 2006-2011,

- dokonano analizy i oceny stanu aktualnego i pożądanego dróg pożarowych i zaopatrzenia w wodę w celach przeciwpożarowych na terenie miasta Bytomia,

- omówiono stan przygotowań organizatorów do rozgrywek piłkarskich i innych imprez masowych w kontekście przestrzegania ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych z dnia 20 marca 2009 r.,

- omówiono zasady ewakuacji ludności, zwierząt i mienia na wypadek masowego zagrożenia na podstawie „Planu ewakuacji III stopnia miasta Bytomia”,

- omówiono możliwości poszerzenia współpracy służb dyżurnych funkcjonujących na terenie Bytomia, mających na celu poprawę współdziałania poszczególnych straży i służb podczas tzw. sytuacji kryzysowych,

- zaopiniowano projekt budżetu na 2011 rok w zakresie zadań dot. bezpieczeństwa i porządku publicznego oraz ochrony przeciwpożarowej.

Oprócz tematów zasadniczych wynikających z harmonogramu członkowie Komisji omawiali również inne ważne problemy dotyczące poprawy bezpieczeństwa i porządku publicznego w naszym mieście m.in.:

- w dniu 18 lutego 2010 roku zorganizowano spotkanie służb, inspekcji i straży z właścicielami i zarządcami budynków mieszkalnych, podczas którego dokonano wymiany informacji w zakresie przeciwdziałania negatywnym zjawiskom i eliminowania niekorzystnych zdarzeń stwarzających zagrożenie dla życia i zdrowia mieszkańców naszego miasta,

- w dniu 25 maja 2010 roku na posiedzeniu Komisji Bezpieczeństwa i Porządku omówiono stan bieżących zagrożeń związanych z potencjalnym składowaniem substancji niebezpiecznych na terenie Bytomia,

- w dniu 22 grudnia 2010 roku omówiono wystąpienie Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji informujące Prezydenta Miasta o negatywnej ocenie stanu bezpieczeństwa na stadionie przy ul. Narutowicza 11 w Bytomiu podczas meczu piłkarskiego KS Ruch Radzionków z Piastem Gliwice, rozegranego 30 października 2010 r.

Podczas posiedzeń Komisji Bezpieczeństwa w 2010 roku członkowie Komisji w ramach spraw bieżących poruszali problemy związane z aktualnym stanem bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie miasta Bytomia.

Wszystkie omawiane kwestie zawarto w sporządzonych kolejno protokołach z posiedzeń. Podejmowane decyzje i wnioski były bezpośrednio przez Prezydenta Miasta lub za pośrednictwem Pełnomocnika Prezydenta ds. Bezpieczeństwa Miasta niezwłoczne przekazywane do realizacji właściwym jednostkom organizacyjnym.

Prezydent Miasta

Piotr Koj