| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr SM.I.0717-4-1/14 Prezydenta Miasta Częstochowy

z dnia 23 stycznia 2014r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Częstochowy za 2013 rok

Na podstawie art. 38b ust. 3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (jt. Dz. U. z 2013 r. poz. 595 z późn. zm.)

Składam sprawozdanie

1) Komisja Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Częstochowy działa w obecnej kadencji od 23 kwietnia 2012 roku;

2) pierwsze spotkanie plenarne Komisji odbyło się w dniu 10 maja 2013 roku. Prezydent Miasta Częstochowy Zarządzeniem Nr 1454/13 z dnia 7 maja 2013 roku dokonał zmian w składzie Komisji w związku z przeniesieniem jednego z członków (policjanta) do służby w innym powiecie ziemskim; Następnie omówiono poniższe zagadnienia:

a) przygotowania inspekcji, służb i straży do sezonu pielgrzymkowego i głównych uroczystości religijnych na Jasnej Górze,

b) pustostany, niezamieszkałe i zrujnowane budynki w Częstochowie; problemy prawne z ustalaniem właścicieli i likwidacja zagrożeń,

c) stan przygotowań i prac związanych z rozbudową monitoringu wizyjnego Miasta Częstochowy;

3) drugie spotkanie plenarne Komisji odbyło się w dniu 28 listopada 2013 r., omówiono:

a) podsumowanie zabezpieczenia sezonu pielgrzymkowego i głównych uroczystości religijnych na Jasnej Górze,

b) przygotowanie miasta do zabezpieczenia w zakresie ruchu drogowego i pomocy społecznej w okresie zimowym,

c) prace nad raportem bezpieczeństwa publicznego Województwa Śląskiego w ramach aktualizacji Strategii Polityki Społecznej Województwa Śląskiego na lata 2006-2020,

d) zabezpieczenie przebiegu spotkania wigilijnego służb mundurowych Województwa Śląskiego w Częstochowie.

4) ponadto Komisja wizytowała nowe centrum monitoringu wizyjnego Miasta Częstochowy.

z up. Prezydenta Miasta Częstochowy
Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy

Mirosław Soborak

Bridgestone

To czołowy światowy producent opon do samochodów osobowych, dostawczych, ciężarowych, motocykli, maszyn rolniczych, samolotów oraz maszyn do robót ziemnych, a także dostawca rozwiązań w zakresie bieżnikowania Bandag dla samochodów ciężarowych.