REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 56 poz. 392
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 22 marca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne
Na podstawie art. 92 ust. 4 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622 i Nr 273, poz. 2703) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: w z. E. Suchocka-Roguska
|
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 220, poz. 1887).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 marca 2006 r. (poz. 392)
RYCZAŁTOWE STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LUB ANALIZY PRZEPROWADZANE PRZEZ LABORATORIA CELNE
| Lp. | Rodzaj badania | Stawka w zł |
| 1 | 2 | 3 |
| Badania fizykochemiczne | ||
| 1. | Analiza mikroskopowa | 70,00 |
| 2. | Analiza sitowa | 35,00 |
| 3. | Analiza sitowa substancji mineralnych | 40,00 |
| 4. | Analiza termograwimetryczna (do 1000°C) | 600,00 |
| 5. | Analiza termograwimetryczna z identyfikacją produktów rozpadu techniką IR | 1 000,00 |
| 6. | Badania amylograficzne | 35,00 |
| 7. | Badania makroskopowe | 35,00 |
| 8. | Barwa cukru | 70,00 |
| 9. | Ilościowe oznaczenie pierwiastków metodą ICP | 250,00 (za 1 pierwiastek) |
| 10. | Jakościowe oznaczanie pierwiastków metodą ED XRF z wyłączeniem produktów petrochemicznych | 70,00 |
| 11. | Jakościowe oznaczenie pierwiastków metodą ICP | 120,00 (za 1 pierwiastek) |
| 12. | Kwasowość ogólna | 40,00 |
| 13. | Kwasowość miareczkowa | 40,00 |
| 14. | Liczba formolowa | 55,00 |
| 15. | Masa właściwa (gęstość) ciała stałego metodą piknometryczną | 70,00 |
| 16. | Masa właściwa (gęstość) cieczy metodą oscylacyjną | 20,00 |
| 17. | Pomiar grubości metodą mikrometryczną | 30,00 |
| 18. | Określenie grubości na podstawie gęstości materiału | 50,00 |
| 19. | Określenie zawartości towaru w opakowaniu jednostkowym (określenie objętości) – 1 opakowanie | 30,00 |
| 20. | Określenie zawartości towaru w opakowaniu jednostkowym (określenie masy) – 1 opakowanie | 30,00 |
| 21. | Oznaczanie pH | 30,00 |
| 22. | Oznaczenie kwasowości lotnej w winie | 120,00 |
| 23. | Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg (na 1 związek) | 150,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 24. | Oznaczenie zawartości hydroxyproliny/kolagenu | 150,00 |
| 25. | Oznaczanie wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) | 30,00 |
| 26. | Oznaczanie liczby nadtlenkowej | 20,00 |
| 27. | Oznaczanie liczby jodowej | 30,00 |
| 28. | Spektrofotometryczne badanie tłuszczów w zakresie UV | 55,00 |
| 29. | Pomiar konduktometryczny | 30,00 |
| 30. | Pomiar lepkości z wykorzystaniem lepkościomierza rotacyjnego (1 temperatura) | 80,00 |
| 31. | Pomiar napięcia powierzchniowego | 40,00 |
| 32. | Pomiar temperatury kropienia wosków organicznych | 40,00 |
| 33. | Pomiar temperatury mięknięcia | 40,00 |
| 34. | Pomiar temperatury topnienia | 60,00 |
| 35. | Pomiar temperatury wrzenia cieczy | 60,00 |
| 36. | Rejestracja widma absorpcyjnego w podczerwieni próbki oraz porównanie z widmem wzorcowym (promieniowanie odbite lub przechodzące) | 100,00 |
| 37. | Rejestracja widma absorpcyjnego w podczerwieni z wykorzystaniem technik mikroskopowych oraz porównanie z widmem wzorcowym | 200,00 |
| 38. | Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym | 35,00 |
| 39. | Różnicowa kalorymetria skaningowa (zakres temperatur -90° do 500 °C) – charakterystyka dla jednego parametru | 600,00 |
| 40. | Wilgotność przez suszenie | 40,00 |
| 41. | Zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w produktach mięsnych | 30,00 |
| 42. | Zawartość alkoholu etylowego w piwie albo w winie | 50,00 |
| 43. | Zawartość azotu/białka metodą Duma | 100,00 |
| 44. | Zawartość azotu/białka metodą Kjeldahla | 85,00 |
| 45. | Zawartość chlorków metodą Mohra | 35,00 |
| 46. | Zawartość skrobi metodą Luffa-Schoorla | 130,00 |
| 47. | Zawartość cukrów po inwersji | 90,00 |
| 48. | Zawartość cukrów bezpośrednio redukujących | 55,00 |
| 49. | Zawartość cukru(ów) (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną | 165,00 |
| 50. | Zawartość laktozy metodą Luffa-Schoorla | 30,00 |
| 51. | Zawartość laktozy metodą enzymatyczną | 160,00 |
| 52. | Zawartość ekstraktu bezcukrowego | 70,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 53. | Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO) | 75,00 |
| 54. | Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła | 20,00 |
| 55. | Zawartość glutenu | 45,00 |
| 56. | Zawartość jonów fluorkowych z wykorzystaniem elektrody jonoselektywnej | 80,00 |
| 57. | Zawartość chlorków metodą potencjometryczną | 20,00 |
| 58. | Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI | 110,00 |
| 59. | Zawartość popiołu siarczanowego | 55,00 |
| 60. | Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego | 40,00 |
| 61. | Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną | 70,00 |
| 62. | Zawartość skrobi metodą Eversa | 70,00 |
| 63. | Zawartość suchej masy metodą suszarkową | 40,00 |
| 64. | Zawartość pozostałości po odparowaniu rozpuszczalnika | 50,00 |
| 65. | Zawartość tłuszczu metodą Gerbera | 40,00 |
| 66. | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta bez hydrolizy | 55,00 |
| 67. | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą | 90,00 |
| 68. | Zawartość węglowodanów ogółem | 135,00 |
| 69. | Zawartość wody metodą Karla Fischera | 100,00 |
| 70. | Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba | 50,00 |
| 71. | Zawartość tłuszczu w maśle metodą pośrednią (poprzez oznaczanie zawartości wody i suchej pozostałości beztłuszczowej) | 30,00 |
| 72. | Zawartość formaldehydu w alkoholu etylowym metodą spektrofotometryczną | 150,00 |
| 73. | Zawartość glukonianu chlorheksydyny w alkoholu etylowym metodą spektrofotometryczną | 100,00 |
| 74. | Liczba kwasowa | 60,00 |
| 75. | Liczba hydroksylowa | 60,00 |
| 76. | Zawartość azotu amonowego metodą formalinową | 100,00 |
| 77. | Określenie obecności barwnika spożywczego metodą UV–VIS | 80,00 |
| 78. | Określenie obecności narkotyku za pomocą narkotestów | 20,00 |
| 79. | Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym | 30,00 |
| 80. | Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz) | 35,00 |
| 81. | Oznaczanie szklistości kukurydzy | 30,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 82. | Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż | 40,00 |
| 83. | Określenie wskaźnika flotacji | 50,00 |
| 84. | Ocena wizualna tuszek drobiowych | 55,00 |
| 85. | Oznaczanie płci metodą PCR | 150,00 |
| 86. | Oznaczanie gatunku roślin i zwierząt metodą PCR | 150,00 |
| 87. | Zawartość mięsa chudego (z wyłączeniem tłuszczu) | 85,00 |
| 88. | Identyfikacja białek pochodzenia zwierzęcego po obróbce termicznej w produktach mięsnych i w paszach. Metoda immunoenzymatyczna | 230,00 |
| 89. | Oznaczanie zawartości beta laktoglobuliny w produktach spożywczych metodą immunoenzymatyczną | 100,00 |
| 90. | Oznaczanie zawartości białka jaja w produktach spożywczych metodą immunoenzymatyczną | 100,00 |
| 91. | Zawartość związków chemicznych metodami immunoenzymatycznymi | 400,00 |
| 92. | Jakościowe oznaczenie białka mlecznego metodą elektroforetyczną | 90,00 |
| 93. | Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS | 80,00 |
| 94. | Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS | 150 00 |
| 95. | Identyfikacja substancji metodami chemicznymi | 100,00 |
| 96. | Ilościowe oznaczenie substancji metodami chemicznymi | 200,00 |
| Analizy chromatograficzne | ||
| Chromatografia cienkowarstwowa | ||
| 97. | Chromatografia jednokierunkowa | 320,00 |
| 98. | Chromatografia wielokierunkowa | 475,00 |
| Chromatografia gazowa | ||
| 99. | Analiza ilościowo-jakościowa węglowodorów (14 składników) próbki gazu płynnego LPG | 520,00 |
| 100. | Zawartość alkoholu etylowego | 40,00 |
| 101. | Zawartość alkoholu metylowego | 40,00 |
| 102. | Zawartość fuzli | 90,00 |
| 103. | Zawartość kumaryny | 110,00 |
| 104. | Zawartość delta 9 THC | 300,00 |
| 105. | Zawartość kwasów benzoesowego sorbowego | 250,00 |
| 106. | Zawartość kwasów tłuszczowych | 220,00 |
| 107. | Zawartość kwasu erukowego | 180,00 |
| 108. | Zawartość kwasu masłowego | 150,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 109. | Zawartość steroli | 250,00 |
| 110. | Zawartość waniliny | 150,00 |
| 111. | Zawartość alkoholi alifatycznych | 400,00 |
| 112. | Zawartość uvaolu i erytrodiolu | 270,00 |
| 113. | Zawartość kwasów tłuszczowych w pozycji 2 trójglicerydów | 205,00 |
| 114. | Zawartość wosku | 110,00 |
| 115. | Zawartość stigmastadienów | 75,00 |
| 116. | Zawartość rozpuszczalników fluorowcowanych | 70,00 |
| 117. | Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas – | 100,00 |
| 118. | Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas – | 350,00 |
| 119. | Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas – powyżej 10 związków | 500,00 |
| 120. | Zawartość związku organicznego z wykorzystaniem spektrometrii mas (GC-MS) | 150,00 |
| 121. | Zawartość związku organicznego z wykorzystaniem detektora innego niż detektor MS | 100,00 |
| Wysoko sprawna chromatografia cieczowa | ||
| 122. | Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi | 260,00 |
| 123. | Zawartość beta-karotenu | 150,00 |
| 124. | Zawartość cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza) | 180,00 |
| 125. | Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego | 260,00 |
| 126. | Zawartość kakao w przeliczeniu na całkowitą odtłuszczoną masę | 120,00 |
| 127. | Zawartość karotenoidów i beta-karotenu | 200,00 |
| 128. | Zawartość kofeiny | 120,00 |
| 129. | Zawartość kwasu cytrynowego | 120,00 |
| 130. | Zawartość laktozy | 230,00 |
| 131. | Zawartość maltozy | 230,00 |
| 132. | Zawartość sorbitolu lub słodzików | 180,00 |
| 133. | Zawartość witamin (za jedną witaminę) | 250,00 |
| 134. | Zawartość trilinoleiny | 80,00 |
| 135. | Zawartość trójglicerydów z ECN 42 (z równoważną liczbą atomów węgla 42) | 110,00 |
| 136. | Zawartość pozostałości środków farmakologicznych i innych zanieczyszczeń chemicznych w żywności i paszach | 350,00 |
| 137. | Analiza enzymów w mieszaninie lub na nośniku | 250,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 138. | Zawartość galaktozy | 230,00 |
| 139. | Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego | 300,00 |
| 140. | Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas | 350,00 |
| 141. | Zawartość glukonianu chlorheksydyny w wyrobach spirytusowych/spirytusach skażonych | 350,00 |
| 142. | Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC | 150,00 |
| 143. | Zawartość związków chemicznych metodą HPLC | 350,00 |
| Analizy produktów petrochemicznych | ||
| 144. | Skład frakcyjny – metoda destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym | 175,00 |
| 145. | Gęstość produktów naftowych | 40,00 |
| 146. | Siarka, zawartość – metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej | 150,00 |
| 147. | Siarka, zawartość – metoda fluorescencji UV | 250,00 |
| 148. | Azot zawartość – metoda chemiluminescencyjna | 250,00 |
| 149. | Ołów, zawartość – metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej | 150,00 |
| 150. | Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky – Martens) | 80,00 |
| 151. | Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel) | 100,00 |
| 152. | Lepkość kinematyczna lub lepkość dynamiczna | 100,00 |
| 153. | Wskaźnik lepkości (obejmuje badanie lepkości w 40 °C i 100 °C oraz obliczenia) | 210,00 |
| 154. | Węglowodory aromatyczne olefiny, parafiny, nafteny, liczba oktanowa – badawcza związki tlenowe (identyfikacja zawartość) w benzynach i innych lekkich frakcjach naftowych – metoda chromatografii gazowej | 350,00 |
| 155. | Rozkład temperatur wrzenia cięższych frakcji naftowych – metoda chromatografii gazowej (destylacja symulowana) | 350,00 |
| 156. | Rozkład temperatur wrzenia benzyn i frakcji benzynowych – metoda chromatografii gazowej (destylacja symulowana) | 350,00 |
| 157. | Temperatura płynięcia | 200,00 |
| 158. | Temperatura mętnienia | 200,00 |
| 159. | Kolor naturalny lub rozcieńczony kolor C | 40,00 |
| 160. | Identyfikacja składu grupowego na podstawie widma próbki lub porównanie widma próbki z widmem wzorcowym – metoda spektrofotometrii IR | 200,00 |
| 161. | Oznaczenie zawartości estru metylowego rzepakowego w średnich (właściwych) destylatach (oleju napędowego) – metoda spektrofotometrii IR | 150,00 |
| 162. | Jakościowe oznaczenie pierwiastków – metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej | 80,00 |
| 163. | Ilościowe oznaczenie pierwiastków – metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometru fluorescencyjnej | 200,00 |
| 164. | Liczba oktanowa badawcza i motorowa zawartość w benzynach silnikowych związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym benzen, toluen ksyleny) związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE, TAME, TBA etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni | 200,00 |
| 1 | 2 | 3 |
| 165. | Próba kwasowa | 10,00 |
| 166. | Zawartość znacznika Solvent Yellow 124 w olejach napędowych metodą spektrofotometrii UV-VIS | 150,00 |
| 167. | Zawartość barwnika typu Solvent Red 19 lub Solvent Red 164 – metoda spektrofotometrii UV-VIS | 180,00 |
| 168. | Zawartość barwnika typu Solvent Blue 35 – metoda spektrofotometrii UV-VIS | 180,00 |
| 169. | Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych | 80,00 |
| 170. | Zawartość oleju w woskach petrochemicznych | 300,00 |
| 171. | Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych | 80,00 |
| 172. | Zawartość popiołu siarczanowego | 200,00 |
| 173. | Liczba zmydlenia | 150,00 |
| 174. | Indeks cetanowy olejów napędowych (obejmuje badanie składu frakcyjnego i gęstości oraz obliczenia) | 225,00 |
| 175. | Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów – metoda chromatografii elucyjnej | 150,00 |
| 176. | Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych aromatycznych i nasyconych) – metoda chromatografii elucyjnej | 200,00 |
| Analizy produktów włókienniczych | ||
| 177. | Badanie identyfikacyjne 1 składnika metodami zespolonymi | 150,00 |
| 178. | Badanie identyfikacyjne mikroskopowe | 70,00 |
| 179. | Spalanie włókna w płomieniu | 30,00 |
| 180. | Określenie masy powierzchniowej | 50,00 |
| 181. | Określenie masy liniowej włókien | 70,00 |
| 182. | Określenie średniej grubości włókien odtłuszczonych metodą mikroskopową | 100,00 |
| Analizy tytoni | ||
| 183. | Analiza ilościowa zawartości cukrów w tytoniu metodą Luffa-Schoorla | 160,00 |
| 184. | Analiza półilościowo-jakościowa próbki tytoniu metodą chromatografii gazowej z detekcją mas GC-MS w zakresie podstawowym (humektanty oraz cukry glukoza, fruktoza i sacharoza) | 250,00 |
| 185. | Analiza półilościowo-jakościowa próbki tytoniu metodą chromatografii gazowej z detekcją mas GC-MS w zakresie poszerzonym (humektanty, cukry glukoza, fruktoza i sacharoza, nikotyna, składniki mieszanin sosujących, profilowanie typu tytoniu) | 350,00 |
| 186. | Badania makro- i mikroskopowe tytoniu | 80,00 |
| 187. | Identyfikacja humektantów w tytoniu i wyrobach tytoniowych metodą chromatografii gazowej w zakresie podstawowym (gliceryny, glikolu propylenowego) | 80,00 |
| 188. | Identyfikacja humektantów w tytoniu i wyrobach tytoniowych metodą chromatografii gazowej w zakresie poszerzonym (gliceryny, glikolu propylenowego i innych glikoli) | 120,00 |
| 189. | Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników | 60,00 |
| 190. | Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej | 150,00 |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 20 kwietnia 2006 r.
- Data ogłoszenia: 2006-04-05
- Data wejścia w życie: 2006-04-20
- Data obowiązywania: 2006-04-20
- Dokument traci ważność: 2018-05-30
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
