REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2025 poz. 1603

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 7 listopada 2025 r.

w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 oraz z 2025 r. poz. 1424) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, zwane dalej "czynnościami kontrolnymi", w tym metody obliczania niektórych opłat, ich stawki oraz sposób wnoszenia.

§ 2.

Stawki opłat wynoszą:

1) za czynności kontrolne sprawdzające, czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia obowiązujące wymagania prawa żywnościowego:

a) trwające nie dłużej niż godzinę - 80 zł,

b) trwające dłużej niż godzinę:

- za pierwszą godzinę - 80 zł,

- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny - 20 zł;

2) za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych, o których mowa w pkt 1:

a) do 25 km - 30 zł,

b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2025 r. poz. 1490);

3) w przypadku dokumentu, który potwierdza spełnienie obowiązujących wymagań prawa żywnościowego przez podmiot działający na rynku spożywczym, w tym świadectwa, certyfikatu lub zaświadczenia, wydawanego na wniosek tego podmiotu, za:

a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł.

§ 3.

Stawki opłat za czynności kontrolne mające na celu ocenę spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności dotyczące jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) za ocenę organoleptyczną - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;

2) za ocenę prawidłowości oznakowania, prezentacji i reklamy - 35 zł, a w przypadku suplementu diety, środka spożywczego, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz. Urz. UE L 181 z 29.06.2013, str. 35, z późn. zm.2)), oraz środka spożywczego, do którego dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.3)) - 70 zł;

3) za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:

a) proste pobranie próbek - 40 zł,

b) złożone pobranie próbek - 80 zł;

4) za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;

5) za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3.

§ 4.

Stawki opłat za czynności kontrolne w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów - przeznaczonych do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych:

a) do 25 km - 30 zł,

b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;

2) za kontrolę dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 50 zł;

3) za oględziny towaru o masie netto:

a) do 500 kg - 50 zł,

b) powyżej 500 kg do 1 t - 80 zł,

c) powyżej 1 t do 10 t - 200 zł,

d) powyżej 10 t do 25 t - 300 zł,

e) powyżej 25 t do 60 t - 400 zł,

f) powyżej 60 t do 100 t - 700 zł,

g) powyżej 100 t do 500 t - 800 zł,

h) powyżej 500 t do 1000 t - 900 zł,

i) powyżej 1000 t - 1000 zł;

4) za kontrolę:

a) środka transportu, którym jest przewożony towar - 60 zł,

b) przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu) - 30 zł,

c) środka transportu, który przewozi towar należący do kilku importerów - 30 zł od każdego z nich,

d) przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu), która obejmuje przewożony jednym środkiem transportu towar należący do kilku importerów - 15 zł od każdego z nich;

5) za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:

a) proste pobranie próbek - 50 zł,

b) złożone pobranie próbek - 100 zł;

6) za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;

7) za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3;

8) w przypadku świadectwa, które potwierdza spełnienie wymagań zdrowotnych przez przywożone z państwa trzeciego środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością, za:

a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 20 zł;

9) w przypadku wspólnego zdrowotnego dokumentu wejścia (CHED - Common Health Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, z państwa trzeciego, za:

a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CHED lub innego dokumentu - 20 zł;

10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na wniosek przy wywozie środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, do państwa trzeciego, za:

a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł;

11) w przypadku dokumentu lub jego duplikatu, wydanego na żądanie strony, innego niż dokumenty określone w pkt 8-10 - 50 zł za każdy.

§ 5.

1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określa załącznik do rozporządzenia.

2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu jej wysokości uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.

3. Stawki opłat za przewóz próbek do laboratorium:

1) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:

a) do 25 km - 30 zł,

b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczana jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;

2) za pośrednictwem podmiotu świadczącego usługi kurierskie - określone przez ten podmiot.

§ 6.

1. Czynność, o której mowa w § 3 pkt 3 lit. a oraz § 4 pkt 5 lit. a, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.

2. Czynność, o której mowa w § 3 pkt 3 lit. b i § 4 pkt 5 lit. b, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.

§ 7.

Opłaty za czynności kontrolne wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są wnoszone na wskazany rachunek bankowy:

1) właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub w kasie właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo

2) właściwego organu Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.

§ 8.

Do opłat za czynności kontrolne wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawach wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.

§ 9.

Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. z 2022 r. poz. 1130).

§ 10.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2026 r.

Minister Zdrowia: wz. K. Kęcka


1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 lipca 2025 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1004).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 349 z 05.12.2014, str. 67, Dz. Urz. UE L 25 z 02.02.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 158 z 21.06.2017, str. 5, Dz. Urz. UE L 230 z 06.09.2017, str. 1, Dz. Urz. UE L 234 z 12.09.2017, str. 7, Dz. Urz. UE L 259 z 07.10.2017, str. 2, Dz. Urz. UE L 94 z 12.04.2018, str. 1, Dz. Urz. UE L 120 z 08.04.2021, str. 1, Dz. Urz. UE L 64 z 01.03.2023, str. 1, Dz. Urz. UE L 2024/2791 z 31.10.2024 oraz Dz. Urz. UE L 2025/1735 z 12.08.2025.

3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 11, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36, Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, Dz. Urz. UE L 39 z 08.02.2014, str. 44, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2015, str. 4, Dz. Urz. UE L 173 z 06.07.2017, str. 9, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 17, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 21, Dz. Urz. UE L 96 z 19.03.2021, str. 6, Dz. Urz. UE L 151 z 02.06.2022, str. 37, Dz. Urz. UE L 310 z 01.12.2022, str. 7, Dz. Urz. UE L 143 z 02.06.2023, str. 6 oraz Dz. Urz. UE L 2024/1821 z 27.06.2024.

Załącznik 1. [STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 7 listopada 2025 r. (Dz. U. poz. 1603)

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

I. Badania fizykochemiczne

Lp.

Rodzaj oznaczenia

Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej

1

Alkaloidy pirolizydynowe:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

1144

2

Alkaloidy sporyszu:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

553

3

Alkaloidy tropanowe:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

402

4

Alkohol etylowy - fuzle:

 

 

metoda spektrofotometryczna

109

5

Alkohol metylowy:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

183

 

2) metoda chromatografii gazowej (GC)

195

6

Azotany i azotyny:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

428

 

2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

376

7

Barwniki:

 

 

1) wykrywanie

55

 

2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej

156

 

3) oznaczanie ilościowe - metoda spektrofotometryczna

310

 

4) oznaczenie ilościowe - metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

466

8

Chlorki:

 

 

metoda miareczkowa

112

9

Cyjanowodór:

 

 

metoda spektrofotometryczna

271

10

Furan, 2-metylofuran, 3-metylofuran:

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC)

515

11

Alergeny (w tym gluten, orzech ziemny / białko orzecha ziemnego, soja):

 

 

metoda immunoenzymatyczna

496 (jeden alergen)

12

Glutaminian sodu:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

330

 

2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

360

13

Jod w soli kuchennej:

 

 

metoda spektrofotometryczna

236

14

Histamina:

 

 

metoda chromatograficzna (HPLC):

 

 

1) badanie jednej próbki

662

 

2) ocena partii produktu (badanie 9 próbek)

1986

15

Karbaminian etylu:

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC)

562

16

Kofeina:

 

 

1) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

298

 

2) metoda miareczkowa

81

17

Konserwanty - kwas benzoesowy:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

301

 

2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

359

18

Konserwanty - kwas sorbowy:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

301

 

2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

359

19

Konserwanty - kwas sorbowy i kwas benzoesowy:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

376

20

Konserwanty - dwutlenek siarki:

 

 

1) metoda miareczkowa

191

 

2) metoda jodometryczna

186

21

Kwas erukowy:

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC)

379

22

Liczba kwasowa w tłuszczach:

 

 

metoda miareczkowa

108

23

Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:

 

 

metoda miareczkowa

161

24

Liczba jodowa w tłuszczach:

 

 

metoda miareczkowa

55

25

Związki polarne w tłuszczach smażalniczych:

 

 

metoda wagowa

454

26

Metale - ołów, kadm:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA):

 

 

a) jeden pierwiastek

371

 

b) dwa pierwiastki

410

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS):

 

 

a) jeden pierwiastek

389

 

b) dwa pierwiastki

438

27

Metale - rtęć:

 

 

metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

305

28

Metale - arsen:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

364

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

390

29

Metale - arsen nieorganiczny:

 

 

metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

576

30

Metale - cyna:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

317

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

390

31

Metale - nikiel, glin:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

371 (jeden pierwiastek)

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

389 (jeden pierwiastek)

32

Metale - żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez, sód, potas, selen:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

282 (jeden pierwiastek)

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

299 (jeden pierwiastek)

33

Metale - żelazo:

 

 

metoda spektrofotometryczna

165

34

Metale (arsen, kadm, ołów, rtęć, cyna, nikiel, miedź) w naturalnej wodzie mineralnej, wodzie źródlanej i wodzie stołowej:

 

 

1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

150 (jeden pierwiastek)

 

2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

80 (jeden pierwiastek)

35

Mikotoksyny - ochratoksyna A:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

843

 

2) metoda chromatografii cieczowej

604

36

Mikotoksyny - aflatoksyna B1:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

763

 

2) metoda chromatografii cieczowej

654

37

Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

763

 

2) metoda chromatografii cieczowej

870

38

Mikotoksyny - aflatoksyna M1:

 

 

metoda chromatografii cieczowej

641

39

Mikotoksyny - zearalenon (ZEA):

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

670

 

2) metoda chromatografii cieczowej

602

40

Mikotoksyny - fumonizyny:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

687

 

2) metoda chromatografii cieczowej

701

41

Mikotoksyny - deoksyniwalenol (DON):

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA)

594

 

2) metoda chromatografii cieczowej

593

42

Mikotoksyny - patulina:

 

 

metoda chromatografii cieczowej

556

43

Mikotoksyny - toksyny T2, HT-2:

 

 

metoda chromatografii cieczowej

679

44

Mikotoksyny - cytryniny:

 

 

metoda chromatografii cieczowej

645

45

Mikotoksyny - przygotowanie przed oznaczaniem dla próbek o masie od 10 kg:

113

46

Estry 2,3-MCPD i glicydolu:

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC)

797

47

2-MCPD (2-monochloropropano-1,2-diol), 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol):

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC):

 

 

1) za jeden związek

1450

 

2) dwa związki

2167

48

Akryloamid:

 

 

1) metoda chromatografii gazowej (GC)

1004

 

2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

655

49

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC):

 

 

1) bez zmydlania

688

 

2) ze zmydlaniem

992

50

Fosfor dodany:

 

 

metoda obliczeniowa

519

51

Fosfor ogólny:

 

 

metoda wagowa

231

52

Pestycydy - jon bromkowy:

 

 

1) metoda chromatografii gazowej (GC)

340

 

2) metoda chromatografii cieczowej

440

53

Pestycydy - ditiokarbaminiany:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

250

 

2) metoda chromatografii gazowej

357

54

Pestycydy - związki analizowane metodą wielopozostałościową:

 

 

1) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS)

932

 

2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

530

 

3) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS)

550

 

4) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

472

 

5) metoda chromatografii gazowej (GC)

391

55

Pestycydy - związki analizowane metodą pojedynczą:

 

 

1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

596

 

2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS)

559

 

3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS)

527 (jedna definicja1))

 

4) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

299 (jeden pierwiastek)

 

5) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

282 (jeden pierwiastek)

56

Pestycydy - związki analizowane metodą inną niż metoda wielopozostałościowa i pojedyncza:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

501

57

Pestycydy - pestycydy o złożonej definicji, w skład której wchodzą sole, estry i koniugaty:

 

 

1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS)

610

 

2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS)

459

 

3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS)

790

58

Składniki żywności (inne):

 

 

1) diosmina:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

411

 

2) rutyna:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

326

 

3) koenzym Q10:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

302

59

Substancje słodzące - aspartam, acesulfam K, sacharyniany:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

426

60

Substancje słodzące - cyklaminiany:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

237

61

Witamina C:

 

 

1) metoda miareczkowa

133

 

2) metoda spektrofotometryczna

234

 

3) metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

424

62

Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC):

 

 

1) witaminy B7, B9, B12

620

 

2) witaminy B2, B3, B5, B6

599

 

3) witamina B1

434

63

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC):

 

 

1) witamina D

514

 

2) witaminy A i E

696

64

Wartość energetyczna z obliczeń

51

65

Tłuszcz:

 

 

1) metoda Soxhleta

267

 

2) metoda Szmidta-Bondzyńskiego

310

66

Kwasy tłuszczowe, w tym izomery trans:

 

 

metoda chromatografii gazowej (GC)

542

67

Białko:

 

 

metoda Kjeldahla

258

68

Cukry:

 

 

metoda miareczkowa

309

69

Błonnik:

 

 

metoda enzymatyczno-wagowa

433

70

Popiół ogólny:

 

 

metoda wagowa

163

71

Wilgotność / sucha masa:

 

 

metoda wagowa

115

72

Zanieczyszczenia fizyczne:

 

 

1) wykrywanie obecności

115

 

2) oznaczanie ilościowe - metoda wagowa

165

73

Zanieczyszczenia biologiczne, w tym szkodniki żywnościowe

115

74

Przetrwalniki buławinki czerwonej

115

75

Oznaczanie jakościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej:

 

 

1) metoda PCR

681

 

2) metoda Real-Time PCR

598

76

Oznaczanie ilościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej:

 

 

metoda Real-Time PCR

877

77

Oznaczanie jakościowe DNA (przesiewowe) jednej sekwencji specyficznej dla modyfikacji genetycznej:

 

 

1) metoda PCR

681

 

2) metoda Real-Time PCR

464

78

Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji p35S, TNOS, CryIAb/Ac w produktach z ryżu pochodzących z Chin:

 

 

metoda Real-Time PCR

1596

79

Pierwiastek promieniotwórczy cez-137 w żywności:

 

 

metoda spektrometrii gamma

243

80

Pierwiastek promieniotwórczy stront-90 w żywności:

 

 

metoda radiochemiczna

714

81

Wykrywanie napromieniania żywności:

 

 

1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)

394

 

2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening

217

 

3) metoda termoluminescencji (TL)

850

 

4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej (GC)

1100

82

Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:

 

 

1) metoda bezpośrednia (bez obróbki)

64

 

2) po przygotowaniu próbki

115

83

Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej

115

84

Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:

 

 

1) metoda trójkątowa (smak, zapach) - do jednej substancji wzorcowej

230

 

2) metoda multiporównawcza (smak, zapach), test różnicy w stosunku do kontroli - do jednej substancji wzorcowej

360

85

Migracja globalna (wyroby jednorazowego użytku):

 

 

1) do wody destylowanej

489

 

2) do 3 % kwasu octowego

500

 

3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego

558

 

4) do 50 % alkoholu etylowego

669

 

5) do 95 % alkoholu etylowego

760

 

6) do izooktanu

670

86

Migracja globalna (wyroby wielokrotnego użytku):

 

 

1) do wody destylowanej

672

 

2) do 3 % kwasu octowego

745

 

3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego

870

 

4) do 50 % alkoholu etylowego

1138

 

5) do 95 % alkoholu etylowego

1524

 

6) do izooktanu

1207

87

Migracja bisfenolu A (wyroby jednokrotnego użytku):

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC):

 

 

1) do 3 % kwasu octowego

958

 

2) do 10 % etanolu

976

 

3) do 20 % etanolu

1061

 

4) do 50 % etanolu

1130

88

Migracja bisfenolu A (wyroby wielokrotnego użytku):

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC):

 

 

1) do 3 % kwasu octowego

1295

 

2) do 10 % etanolu

1312

 

3) do 20 % etanolu

1374

 

4) do 50 % etanolu

1492

89

Migracja specyficzna do poli(tlenku 2,6-difenylo-p-fenylenu)

2020

90

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:

 

 

metoda chromatografii cieczowej (HPLC)

1980

91

Migracja formaldehydu z tworzyw sztucznych:

 

 

metoda spektrofotometryczna

780

92

Migracja ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:

 

 

metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)

368

93

Metale - antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, kobalt, miedź, żelazo, lit, mangan, cynk, glin, nikiel (tworzywa sztuczne):

 

 

metoda spektrometrii masowej (ICP-MS)

202 (jeden pierwiastek)

 

II. Badania mikrobiologiczne2)

Lp.

Rodzaj oznaczenia

Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej

1

Salmonella spp.:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

129

 

2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR

160

 

3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 1 próbki

332

 

4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii

875

 

5) identyfikacja - metoda hodowlana

300

 

6) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna

160

2

Bakterie z grupy coli:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

110

 

2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

150

 

3) identyfikacja

17

3

Escherichia coli:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

110

 

2) identyfikacja

25

 

3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

120

4

Enterobacteriaceae:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

110

 

2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

130

 

3) identyfikacja

70

5

Cronobacter spp.:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

120

 

2) identyfikacja

158

6

Przypuszczalne Bacillus cereus:

 

 

1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

150

 

2) identyfikacja

35

7

Gronkowce koagulazo-dodatnie:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

100

 

2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew powierzchniowy

150

 

3) identyfikacja

90

 

4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew wgłębny

170

8

Enterotoksyny gronkowcowe:

 

 

wykrywanie obecności metodą immunoenzymatyczną:

 

 

1) bez zagęszczenia

251

 

2) z zagęszczeniem

323

9

Listeria monocytogenes:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

170

 

2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR

216

 

3) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna

127

 

4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

160

 

5) identyfikacja

160

10

Yersinia enterocolitica:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

150

 

2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR

212

 

3) identyfikacja

476

11

Campylobacter spp.:

 

 

1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana

148

 

2) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna

158

 

3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR

289

 

4) identyfikacja

180

12

Pleśnie i drożdże:

 

 

oznaczanie liczby - metoda płytkowa

170

13

Drobnoustroje tlenowe mezofilne:

 

 

oznaczanie liczby - metoda płytkowa

120

14

Clostridium perfringens:

 

 

1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa

100

 

2) identyfikacja

50

15

Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:

 

 

1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 +/- 2 °C - metoda płytkowa

54

 

2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36 +/- 2 °C - metoda płytkowa

51

 

3) bakterie z grupy coli lub Escherichia coli:

 

 

a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej

67

 

b) identyfikacja

21

 

4) enterokoki kałowe:

 

 

a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej

59

 

b) identyfikacja

23

 

5) Pseudomonas aeruginosa:

 

 

a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej

64

 

b) identyfikacja

51

 

6) Clostridia redukujące siarczyny (spory):

 

 

oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej

83

 

7) Clostridia redukujące siarczyny (formy wegetatywne)

 

 

oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej

83

16

Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC):

 

 

1) obecność specyficznego DNA - metoda Real-Time PCR:

 

 

a) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 5 próbek

1400

 

b) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki

897

 

c) identyfikacja we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki

550

 

2) obecności szczepów - metoda Real-Time PCR:

 

 

a) wykrywanie genów stx i eae (screeening) w "puli" - analiza 1 próbki (5 puli po 10 kolonii)

1400

 

b) wykrywanie genów stx i eae (screeening) "rozpulowanych" pozytywnych kolonii - analiza 1 puli (10 kolonii)

2500

 

c) identyfikacja pozytywnych kolonii Escherichia coli do serogrupy oraz potwierdzanie biochemiczne - analiza 1 kolonii

550

17

Wirusy:

 

 

obecność wirusów - metoda Real-Time RT-PCR:

 

 

1) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w żywności - analiza 5 próbek

4560

 

2) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w wymazach - analiza 1 próbki

1840

 

3) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek

5110

 

4) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki

1995

 

5) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek

6690

 

6) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 1 próbki

2780

 

7) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki

2550


1) Jedna definicja - suma związków składających się na wyrażenie pozostałości pestycydu zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.), z których każdy związek wymaga osobnej analizy (np. definicja pozostałości disulfotonu to suma disulfotonu, sulfotlenku disulfotonu i sulfonu disulfotonu wyrażona jako disulfoton).

2) Badania dotyczą również powierzchni kontaktujących się z żywnością (w tym wymazów).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2025-11-24
  • Data wejścia w życie: 2026-01-01
  • Data obowiązywania: 2026-01-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA