REKLAMA
Monitor Polski - rok 2000 nr 38 poz. 747
OBWIESZCZENIE GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
z dnia 8 listopada 2000 r.
w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze, oraz wzorów świadectw zdrowia dla tych towarów.
Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:
1) rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,
2) rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia,
3) wzór świadectwa zdrowia, w które powinno być zaopatrzone przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, stanowiący załącznik nr 3 do obwieszczenia – stosowany od dnia 1 grudnia 2000 r.
Ustalone w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszego obwieszczenia rejestry państw zastępują rejestry państw stanowiące załączniki nr 1 i 2 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 sierpnia 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze (Monitor Polski Nr 28, poz. 589).
Ustalony w załączniku nr 3 do niniejszego obwieszczenia wzór świadectwa zdrowia zastępuje wzór świadectwa zdrowia stanowiący załącznik nr 18 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 2 marca 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze, oraz wzorów świadectw zdrowia dla tych towarów (Monitor Polski Nr 9, poz. 190).
Główny Lekarz Weterynarii: A. Komorowski
Załączniki do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii
 z dnia 8 listopada 2000 r. (poz. 747)
Załącznik nr 1
Rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne:
wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie;
zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji1); mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów 2).
| Kod ISO | Kraj | Świeże mięso, podroby i jelita naturalne | Świeże mięso i podroby drobiowe 
 | Przedżołądki wołowe i baranie 
 | Mleko i przetwory mleczne 
 | Tłuszcze topione, smalec 
 | Ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki, i przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków 
 | Jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie 
 | Zwierzęce jadalne preparaty białkowe | Mączka rybna, pasza dla zwierząt, przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt | Świeże mięso wieprzowe nie przeznaczone do konsumpcji | Świeże mięso wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji 
 | |
| wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie 
 | wieprzowe 
 | ||||||||||||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 
| AR | Republika Argentyńska | - | - | x | x* | x | x | x | x | x | x | - | - | 
| AU | Związek Australijski | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| A | Republika Austrii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| B | Królestwo Belgii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| BY | Republika Białoruś | - | - | - | x* | - | - | x | x | - | - | - | - | 
| BG | Republika Bułgarii | - | x | x | - | - | x | x | x | x | x | x | - | 
| CN | Chińska Republika Ludowa | w*** | w* | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | 
| HR | Republika Chorwacji | x | - | x | x | x | x | x | x | x | x | - | x | 
| CZ | Republika Czeska | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| DK | Królestwo Danii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| ES | Republika Estonii | w*** | w*** | - | x* | x | - | x | x | - | x | - | - | 
| SF | Republika Finlandii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| F | Republika Francuska | - | x | x | - | x | x | x | x | - | - | x | - | 
| GR | Republika Grecka | - | x | x | - | - | x | x | x | x | x | x | - | 
| E | Królestwo Hiszpanii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| NI | Królestwo Niderlandów | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| IR | Irlandia | - | x | x | - | x | x | x | x | - | - | x | - | 
| IS | Republika Islandii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| IL | Państwo Izrael | x | - | x | x | x | x | x | x | x | x | - | x | 
| CA | Kanada | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| LI | Republika Litewska | w*** | w*** | - | x* | x | - | x | x | - | - | - | - | 
| LX | Wielkie Księstwo Luksemburga | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| LV | Republika Łotewska | w*** | w*** | - | x* | x | - | x | x | - | - | - | - | 
| N | Królestwo Norwegii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| NZ | Nowa Zelandia | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| P | Republika Portugalska | - | - | x | - | x | x | x | x | - | - | - | - | 
| D | Republika Federalna Niemiec | x | w* | x | x | x | x | x | x | x | x | - | x | 
| RU | Federacja Rosyjska | - | - | - | x* | - | - | x | x | - | - | - | - | 
| RO | Rumunia | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| SK | Republika Słowacka | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| Sl | Republika Słowenii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| CH | Konfederacja Szwajcarska | - | x | x | - | x | x | x | x | - | - | x | - | 
| S | Królestwo Szwecji | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| H | Republika Węgierska | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| l | Republika Włoska | w**** | w** | x | x | x | x | x | x | x | x | w** | x | 
| UA | Ukraina | - | - | - | x* | - | - | x | x | - | - | - | - | 
| UY | Wschodnia Republika Urugwaju | - | - | x | x* | x | x | x | x | x | x | - | - | 
| US | Stany Zjednoczone Ameryki3) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | 
| GB | Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii | - | - | - | - | x | x | x | x | - | - | - | - | 
Legenda:
1) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj wysyłający jest krajem pochodzenia. W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:
- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,
- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę, wystawione w kraju wysyłającym towar.
2) Kraj wysyłający jest krajem pochodzenia (z wyjątkiem UE). W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:
- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,
- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę wystawione w kraju wysyłającym towar.
3) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.
x⋆ - możliwość przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii,
x - przedżołądki muszą być poddane obróbce termicznej do temp. nie niższej niż 1000C przez co najmniej 5min lub nie niższej niż 900C przez co najmniej 15 min,
w * - możliwość przywozu i przewozu jelit wyłącznie z landów/ prowincji wolnych od klasycznego pomoru świń,
w ** - z wykluczeniem Sardynii i Sycylii,
w *** - możliwość przywozu i przewozu wyłącznie jelit,
w **** - z wykluczeniem Sardynii.
Załącznik nr 2
Rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego 1)
| Kod ISO | Kraj | Przetwory mięsne z: | |||||||||
| bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych | domowych owiec lub kóz | świń domowych, dzików hodowlanych | domowych jedno-kopytnych | drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego | domowych królików | parzystokopytnych zwierząt łownych | dzików 
 | dzikich królików i zajęcy 
 | dzikiego ptactwa łownego 
 | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 
| A | Republika Austrii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| B | Królestwo Belgii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| BG | Republika Bułgarii | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | B - D | 
| CZ | Republika Czeska | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A | 
| DK | Królestwo Danii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| SF | Republika Finlandii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| F | Republika Francuska | - | - | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| GR | Republika Grecka | B - D | B - D | A | A | A | A | B - D | A | A | A | 
| E | Królestwo Hiszpanii | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| NL | Królestwo Niderlandów | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| IR | Irlandia | - | - | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| IS | Republika Islandii | B | B | B | A | - | A | B | B | A | - | 
| CA | Kanada | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| LX | Wielkie Księstwo Luksemburga | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| D | Republika Federalna Niemiec | A | A | B-D | A | A | A | A | B - D | A | A | 
| P | Republika Portugalska | - | - | B-D | A | A | A | A | B – D | A | A | 
| RO | Rumunia | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A | 
| SK | Republika Słowacka | A | A | D | A | A | A | A | D | A | A | 
| Sl | Republika Słowenii | A | A | D | A | D | A | A | D | A | D | 
| US | Stany Zjednoczone Ameryki 2) | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| CH | Konfederacja Szwajcarska | - | - | A | A | A | A | A | D | A | A | 
| S | Królestwo Szwecji | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| HU | Republika Węgierska | A | A | A | A | A | A | A | A | A | A | 
| l | Republika Włoska | A | A | A* | A | A | A | A | A* | A | A | 
| UK | Zjedn. Królestwo Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii | - | - | B-D | A | A | A | A | B-D | A | A | 
Legenda:
1) Przetwory mięsne mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub USA lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj pochodzenia jest krajem wysyłającym; przetwory mięsne odpowiadać muszą polskim wymaganiom, w tym mikrobiologicznym, chemicznym i fizycznym; świeże mięso użyte do wytworzenia przetworów mięsnych musi odpowiadać wymaganiom zdrowotnym określonym dla eksportu mięsa;
2) Przetwory mięsne mogą pochodzić wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE;
Minimalne parametry obróbki termicznej przetworów mięsnych
A. Nie ustalono specyficznej temperatury obróbki termicznej, jednakże produkt musi być poddany obróbce w taki sposób, aby na przekroju nie posiadał cech mięsa świeżego.
B. Obróbka w hermetycznie zamykanych pojemnikach (konserwy) do wartości Fo 3 lub wyższej.
C. Minimalna temperatura 80° C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej.
D. Minimalna temperatura 70° C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej, lub dla szynek-procesy obejmujące naturalną fermentację i dojrzewanie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy, w wyniku których uzyskuje się:
 aw nie wyższą od 0,93
 pH nie wyższe od 6,0.
A*- z Sycylii i Sardynii B - D
Załącznik nr 3
 
 
 
- Data ogłoszenia: 2000-11-24
- Data wejścia w życie: 2000-11-24
- Data obowiązywania: 2000-12-26
- Dokument traci ważność: 2002-12-31
- OBWIESZCZENIE GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII z dnia 2 marca 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze, oraz wzorów świadectw zdrowia dla tych towarów.
- OBWIESZCZENIE GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII z dnia 25 sierpnia 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze
REKLAMA
Monitor Polski
REKLAMA
REKLAMA
