REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Poszukiwanie pracy, Gastronomia

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Kasa fiskalna online a usługi cateringowe

Kasa fiskalna online. Czy świadcząc usługi cateringowe polegające na sprzedaży gotowych dań klientom zewnętrznym podatnik ma obowiązek zakupu i zainstalowania kasy rejestrującej online?

"Męskie" zawody - brak pracowników

Które zawody są "męskie"? Luki kadrowe w tych zawodach wciąż rosną. Nie udaje się ich wypełnić pracownikami zza granicy. Jak zachęcić do pracy w tych zawodach?

Kasy fiskalne online w gastronomii - wyrok WSA

Kasy fiskalne online w gastronomii. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie wydał wyrok w zakresie obowiązku stosowania kas fiskalnych online do rejestrowania sprzedaży w placówkach gastronomicznych. Czego dotyczyła sprawa i co orzekł WSA?

Jesienna rekrutacja w logistyce - jak zachęcić do pracy w firmie?

Startuje jesienna rekrutacja w logistyce. Jakich pracowników brakuje? Jak zachęcić do pracy w danej firmie? Co przyciąga pracowników?

REKLAMA

Wyższe oczekiwania finansowe pracowników po pandemii

Wyższe oczekiwania finansowe pracowników - dlaczego po pandemii zatrudnieni chcą zarabiać więcej? Jakie zawody są najbardziej poszukiwane?

Kompetencje miękkie - które są najbardziej pożądane?

Kompetencje miękkie coraz bardziej zyskują na znaczeniu. Niełatwo znaleźć pracownika rzetelnego, odpowiedzialnego i zdyscyplinowanego. Jakie są najtrudniejsze do pozyskania kompetencje miękkie?

Żeńskie nazwy stanowisk - co na to mężczyźni?

Żeńskie nazwy stanowisk czyli feminatywy - co o nich myślą mężczyźni? Sprawdź wyniki badania "Język ofert pracy".

Prawa konsumenta w gastronomii. Eksperci radzą: Nie zjadaj dowodów

Prawa konsumenta w gastronomii. Ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli albo krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany – to przykłady nierzetelności w lokalach gastronomicznych. W co trzecim zaniżano wagę lub pojemność potraw i napojów. Ceny też nie zawsze widzimy przy zamawianiu. Jak się przed tym wszystkim bronić?

REKLAMA

Więcej ofert pracy po pandemii niż przed

Oferty pracy - po pandemii jest ich więcej niż przed COVID-19. Gdzie brakuje pracowników, a gdzie liczba ogłoszeń spadła?

Praca w Niemczech bez znajomości języka

Praca w Niemczech bez znajomości języka jest możliwa. Pracodawcy w dużych niemieckich miastach zatrudniają wykwalifikowanych pracowników z zagranicy.

Stawka 5% VAT dla dostaw towarów na wynos

Stawka VAT - jedzenie na wynos. W sprawach toczących się przy udziale Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców, Naczelny Sąd Administracyjny w wyrokach w sprawach połączonych I FSK 1290/18, I FSK 1678/18, I FSK 1461/18, I FSK 1749/18, I FSK 1516/18, I FSK 1649/18 wskazał, że dla dostaw towarów na wynos zastosowanie znajduje stawka 5% VAT.

Czy za braki kadrowe zapłaci klient?

Braki kadrowe, z którymi walczą przedsiębiorcy – wpływają na obsługę gości hoteli czy restauracji i wydłużają czas oczekiwania na zamówienie. Problemów w branży HoReCa jest więcej, a wiele z nich odczują również klienci.

Jak wybrać lokal gastronomiczny w miejscowości turystycznej?

Lokale gastronomiczne w polskich miejscowościach turystycznych zostały skontrolowane przez Inspekcję Handlową. Czy stwierdzono nieprawidłowości?

W tym roku łatwiej o pierwszą pracę

Pierwsza praca - w tym roku łatwiej znaleźć zatrudnienie absolwentom.

Hotele i restauracje szukają pracowników - III kwartał 2021 r.

Hotele i restauracje szukają pracowników w III kwartale 2021 r. czyli w okresie wakacyjnym. Ile firm planuje zwalniać?

Stawki VAT w gastronomii - dania na wynos z 5% czy 8% VAT?

Stawki VAT w gastronomii. Sprzedaż w lokalach gastronomicznych dań na wynos jest dostawą towarów, dlatego mogła być opodatkowana stawką 5% zamiast 8%. Tak wynika z orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE z 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19, dotyczącej polskiego podatnika. Wyrok ma praktyczne konsekwencje głównie w stanie prawnym obowiązującym do 30 czerwca 2020 r. Zawiera jednak przydatne wskazówki odnoszące się również do stosowania obecnych przepisów, po wprowadzeniu nowej matrycy stawek VAT.

Jacek Czauderna: Panie Premierze, przedsiębiorcy czekają na konkrety [PODCAST]

Polski Ład to kolejna piękna, marketingowa, ale polityczna akcja – mówi Jacek Czauderna. Na co mogą liczyć przedsiębiorcy? Zapraszamy do wysłuchania podcastu.

Jak branża gastronomiczna może na nowo zdobyć klientów?

Przed branżą gastronomiczną pojawiło się nowe wyzwanie. W jaki sposób ponownie pozyskać kandydatów do pracy? Czy pomoże im w tym pozytywny wizerunek pracodawcy?

Usługi gastronomiczne na kasie fiskalnej online - interpretacje

Kasy fiskalne online w branży gastronomicznej pojawiły się od 1 stycznia 2021 r. Obowiązek wymiany starych kas na nowe objął bowiem usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Pojawiło się jednak szereg wątpliwości interpretacyjnych związanych z nowym obowiązkiem. Oto niektóre z nich.

Jaka stawka ryczałtu dla usług gastronomicznych?

Stawka ryczałtu - usługi gastronomiczne. Czy sprzedaż usług gastronomicznych (przygotowywanie gotowych posiłków na rzecz kontrahentów) można opodatkować na zasadach ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych ze stawką 3%?

Sezonowa działalność gastronomiczna a kasa fiskalna online

Sezonowa gastronomia a kasa fiskalna online. Prowadzimy działalność gastronomiczną sezonowo. Od 1 października 2020 r. mamy zawieszoną działalność. Mamy zamiar ją odwiesić w maju. Do końca grudnia nie kupiliśmy kasy online. Czy nas również obowiązywała wymiana? Czy jeśli teraz zakupimy kasę, to możemy wystąpić o ulgę? Czy kasa online będzie musiała być włączona z dostępem do Internetu również wtedy, gdy działalność będzie zawieszona?

Gastronomia wróciła do pracy i musi odrobić straty

Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach.

Od kiedy otwarte restauracje? [DATA]

Restauracje czekają na otwarcie. Działają już hotele, a do otwarcia przygotowują się restauratorzy. Na początek otwarte zostaną jedynie ogródki.

Sprzedaż posiłków na wynos a VAT

Sprzedaż posiłków na wynos a VAT. Pojęcie „usług restauracyjnych i cateringowych” obejmuje (dla potrzeb opodatkowania VAT) dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta . Tak uznał Trybunał Sprawiedliwości UE w wyroku z 22 kwietnia 2021 r. (sygn. C‑703/19).

FPP chce ratować branżę gastronomiczną

Federacja Przedsiębiorców Polskich proponuje rozwiązanie, które pozwoli innym przedsiębiorcom solidaryzować się z kolegami z sektora gastronomicznego.

Hotelarstwo i gastronomia - pracownicy odchodzą

Hotelarstwo i gastronomia będą zmagać się z poważnym problemem braku pracowników. Personel zatrudniony w branży HoReCa doświadczony przez pandemię masowo się przebranżawia.

Gastronomia: chcemy otworzyć ogródki na majówkę

Uruchomienie ogródków na majówkę pozwoliło by restauracjom na bezpieczny powrót do pracy - apeluje branża. Czy rząd wyda zgodę na otwarcie ogródków gastronomicznych?

Rynek pracy HoReCa jest coraz trudniejszy [RAPORT]

HoReCa zwalnia pracowników, wysyła ich na bezpłatne urlopy lub obniża wymiar etatu czy wynagrodzenie. Gdzie pracownicy z zamkniętych branż szukają zatrudnienia?

Coraz większe zaległości branży gastronomicznej

Zaległości firm gastronomicznych wzrosły do prawie 715 mln zł - tak wynika z informacji BIG InfoMonitor. Kto z branży ma największe zobowiązania? Ile straciła do tej pory branża?

Czy jednolita stawka 5% VAT to ratunek dla gastronomii?

Czy wprowadzenie jednolitej stawki VAT 5% pomoże gastronomii? Wbrew pojawiającym się w przestrzeni publicznej opiniom, istotą tej zmiany nie jest zwiększenie popytu na usługi gastronomiczne przez obniżenie cen.

20 tys. lokali gastronomicznych nadal bez wsparcia

Przez pandemię koronawirusa gastronomia nie fukcjonuje w pełni możliwości. Sprzedaż na wynos nie pokrywa ponoszonych kosztów, a około 20 tyś. punktów nie otrzymało dotąd żadnej pomocy.

Fast foody wciąż na dużym minusie. Spadek ruchu o ponad 40%

Analiza wizyt konsumenckich, zarejestrowanych w 750 fast foodach, wykazała, że ruch spadł średnio o 40,5% w relacji rocznej. Najpoważniejsze straty, powyżej 40%, odnotowano w woj. podlaskim, mazowieckim, pomorskim, łódzkim, dolnośląskim, małopolskim i wielkopolskim.

CV - wzór

CV - pobierz wzór Curriculum Vitae . Sprawdź, jak napisać CV. Jak opisać doświadczenie zawodowe, osiągnięcia, wykształcenie, znajomość języków obcych, kursy i certyfikaty, umiejętności i zainteresowania? Czy dodać zgodę na przetwarzanie danych?

Jak napisać skuteczne CV?

Jak napisać skuteczne CV, które otwiera drzwi do kariery? Jak przekonać do siebie pracodawcę? Sprawdź, czy znasz najważniejsze zasady!

Obniżka VAT dla gastronomii do końca 2021 roku?

Obniżka VAT dla gastronomii. Wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk popiera pomysł obniżenia VAT dla podatników świadczących usługi gastronomiczne do końca 2021 roku.

Rynek pracy - luty 2021

Rynek pracy w lutym 2021 roku został przebadany pod kątem nastrojów pracowników. Ponad połowa pracowników dobrze ocenia sytuację w zakładzie pracy. Kto ocenia ją najgorzej? Jakie są jej prognozy? Jaki wpływ na ocenę sytuacji ma lokalny rynek pracy?

Operator wózka widłowego i magazynier poszukiwany

Operator wózka widłowego i magazynier to jedni z najbardziej poszukiwanych pracowników. Pandemia wpłynęła na rozwój e-handlu, co związaną z nim logistykę., Jakie uprawnienia powinien posiadać operator wózka widłowego?

Złe oceny przedłużonego lockdownu dla branży gastronomicznej [BADANIE]

Z najnowszego sondażu opinii społecznej wynika, że blisko 70% Polaków źle ocenia ponowne przedłużenie obostrzeń w gastronomii. Do tego niecałe 76% stwierdza, że nie należy bezwzględnie karać właścicieli lokali, które są otwierane mimo zakazu.

Firmy w 2021 r. poszukują specjalistów od księgowości

Specjaliści od księgowości i optymalizacji kosztów to jedni z najbardziej poszukiwanych pracowników w 2021 r. Firmy po kryzysie wywołanym COVID-19 szukają sposobów na poprawę efektywności finansowej i operacyjnej. Kogo jeszcze rekrutuje się w 2021 r.?

Ruszyły kontrole sanepidu w gastronomii. Nawet 1300 kontroli dziennie

Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej obecnie sanepid wykonuje nawet 1300 kontroli dziennie w całym kraju. Sądy administracyjne rozpatrują w ostatnich tygodniach dziesiątki spraw, które dotyczą kar nakładanych przez sanepid za złamanie pandemicznych obostrzeń.

HoReCa podsumowała rok – w 2020 zadłużenie branży wzrosło o 1/3

Rok 2020 był dla sektora HoReCa trudny. Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło o jedną trzecią w porównaniu do poprzedniego roku i wyniosło niemal 280 mln zł.

Kiedy restauracje zostaną otwarte? Morawiecki odpowiada

Restauracje, siłownie i hotele nadal nie są otwarte. To w związku z wprowadzoną kwarantanną. Ten etap ma trwać do 17 stycznia. A co dalej? Czy restauracje zostaną otwarte? Co z hotelami?

Pandemia - czas na rozwój zawodowy

Rozwój zawodowy jest kluczem do zmiany pracy. Okazuje się, że pandemia to dobry czas na zdobywanie nowych umiejętności i kompetencji. Teraz kursy i szkolenia są o wiele tańsze i bardziej dostępne. Warto podnieść swoje kwalifikacje, aby po epidemii szybciej znaleźć lepszą pracę.

Problem milionów Polaków. Ale jest dla nich światełko w tunelu

Zintegrowany System Kwalifikacji (ZSK) to system, który pomaga zdobyć certyfikat potwierdzający kwalifikacje zawodowe poszukiwane przez pracodawców. Celem jest więc aktywizacja zawodowa Polaków. Czym jest bierność zawodowa? Dlaczego część osób nie pracuje? Jak się przekwalifikować? Kto może ubiegać się o certyfikat? Jakie kompetencje są poszukiwane? Jak otrzymać certyfikat umiejętności?

Duże straty branży gastronomicznej z powodu COVID-19

Pandemia COVID-19 okazała się poważnym wyzwaniem dla branży gastronomicznej, zatrudniającej jeszcze na początku 2020 roku około 1 miliona pracowników i generującej przychody na poziomie ok. 37 mld złotych. Eksperci szacują, że w wielu lokalach zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% lokali gastronomicznych może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski.

3 tys. zł miesięcznie dla pracowników gastronomii

3 tysiące złotych pomocy miesięcznie na każdego pracownika gastronomii do czasu ponownego otwarcia lokali - zapowiedział marszaek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Uwaga przedsiębiorcy! Bary i restauracje zamknięte do odwołania

Nie na 2 tygodnie jak zapowiadano, ale do odwołania gastronomia zostaje zamknięta. Jedzenie można sprzedawać na wynos lub z dowozem.

Czy Tarcza Branżowa osłoni biznes?

26 października do Sejmu wpłynął poselski projekt tzw. Tarczy Branżowej. Przedsiębiorcy, m.in. z branży gastronomicznej czy rozrywkowej, fotografowie lub fizjoterapeuci, będą mogli liczyć na wsparcie w postaci zwolnienia ze składek ZUS za listopad oraz dodatkowego świadczenia postojowego. Zdaniem ekspertów proponowana przez rząd pomoc jest niewystarczająca wobec skali problemów, z jakimi zmagają się właściciele firm.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa. Kto skorzysta i na jakich warunkach?

Antykryzysowa Tarcza Branżowa to nowe wsparcie dla przedsiębiorców w związku z COVID-19, które ma pomóc 200 tys. firm oraz 372 tys. pracowników. Z pomocy będą mogły skorzystać branże takie jak gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej. Pracownicy skorzystają m.in. z odroczonej płatności zaliczek na PIT. Na jaką pomoc mogą liczyć przedsiębiorcy i na jakich warunkach?

Druga fala. Są propozycje pomocy dla gastronomii m.in. zwolnienie z ZUS

Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja – to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc – listopad – dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas konsultacji.

REKLAMA