Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Gastronomia

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Północna Izba Gospodarcza: Gastronomia tez potrzebuje zamrożenia cen gazu

Gastronomia jest najbardziej prądochłonną i gazochłonną działalnością w sektorze MŚP. Kuchenki, lodówki, ogrzewanie, przetwarzanie. Tutaj mamy pracę bez przerwy. Nie rozumiemy dlaczego Rząd RP nie poszedł krok dalej i nie pomógł tym, którzy pomocy tak bardzo potrzebują – mówi Hanna Mojsiuk, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie. 

Może zniknąć nawet co czwarta restauracja? "Przedsiębiorcy czekają na pierwsze rachunki w roku 2023

Wielu przedsiębiorców bardzo poważnie rozważa zawieszenie działalności czy likwidację swoich restauracji - pojawiają się głosy, że decyzje uzależnione będą od rachunków za media w pierwszym kwartale 2023 roku.

10% VAT w restauracjach i obiektach sportowych od stycznia do marca 2023 r. na Słowacji

Koleje linowe, wyciągi narciarskie, parki wodne, obiekty sportowe i restauracje będą miały przez trzy miesiące niższy, 10-procentowy VAT - uchwaliła we wtorek Rada Narodowa (parlament). Tym samym rekreacyjne pobyty zimowe na Słowacji powinny być atrakcyjniejsze.

Które branże najbardziej poszkodowane przez inflacje

Największe straty inflacyjne: energochłonne firmy produkcyjne – małe i średnie przedsiębiorstwa z tej kategorii zwiększyły w III kw. faktury średnio o 16,9%, a nośniki energii podrożały o ponad 40%.

Lewiatan: wzrost przeciętnego zatrudnienia to efekt wzmożonego naboru m.in. w gastronomii

Wzrost przeciętnego zatrudnienia w październiku wynikał w głównej mierze ze wzmożonego naboru w gastronomii i zakwaterowaniu - wskazał we wtorek ekspert ekonomiczny Konfederacji Lewiatan Mariusz Zielonka w komentarzu do danych GUS. Jak ocenił, wieszczenie kryzysu na rynku pracy było przedwczesne.

Branża hoteli, restauracji i cateringu z długiem ponad 1,8 mld zł

Długi sektora hoteli, restauracji i cateringu wzrosły od początku pandemii do ponad 1,8 mld zł we wrześniu br. - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Co trzeci Polak przyznaje, że w ostatnim czasie wydaje mniej na wyjścia do restauracji i kawiarni, tnie też wydatki na podróżowanie - zwracają uwagę analitycy rejestru.

Gastronomia w czasach Home Office [RAPORT]

Nowa rzeczywistość społeczno-ekonomiczna i globalny trend wdrażania pracy hybrydowej wpłynęły na funkcjonowanie sektora gastronomii w nieruchomościach biurowych.

Sprzedaż napojów w restauracji - jakie stawki VAT

Czy jest możliwość zastosowania stawki 0% VAT do napojów w restauracji? Sprzedaż dotyczy np. soku pomarańczowego, który kupowany jest w hurtowni ze stawką 0%. A co z herbatą z suszu owocowego, smoothie, shake'ami?

Dramatyczne prognozy dla gastronomii

Rosnąca inflacja i ceny produktów spożywczych (w tym cukru) powodują, że przedsiębiorcy obawiają się, że jesień dla gastronomii będzie trudna do przetrwania. Poważne obawy wiążą się także ze wzrostem cen prądu i gazu. Wiele restauracji już teraz wnosi o wzrost kredytów kupieckich.

Restauracje popadają w długi lub upadają

Restauratorzy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie biją na alarm - ceny produktów spożywczych są absolutnie rekordowe, co musi przedkładać się na wzrosty cen dań oferowanych w lokalach. Izba alarmuje rzecznika MŚP o sytuacji gastronomii.

Wysoki popyt na pracowników z obszaru HoReCa

Pandemia COVID-19 spowodowała wzrost liczby wolnych miejsc pracy w branży HoReCa. Przedsiębiorcy z tego sektora praktycznie każdego dnia poszukują kandydatów na etat w hotelu, restauracji, barze, kawiarni czy firmie cateringowej.

Turystyka i gastronomia najlepsze w cyfrowych doświadczeniach klientów

Turystyka i gastronomia liderami raportu oceniającego poziom obsługi klienta i dostarczanych mu, w cyfrowych kanałach, doświadczeń zakupowych. Spośród 11 uwzględnionych sektorów gospodarki, najwyższy wynik uzyskała branża turystyczno-gastronomiczna.

Więcej JDG. Problemy w gastronomii, budowlance i transporcie

Liczba podmiotów gospodarczych zwiększa się dynamicznie – to efekt częstszego przechodzenia z umowy o pracę na działalność - ocenił Michał Gniazdowski z Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Dodał, że liczniejsze zawieszenia firm budowalnych i transportowych to skutek niedoborów materiałów.

Stawka 5% VAT na dania gotowe na wynos

Stawka 5% VAT - dania gotowe na wynos. W kolejnych dziewięciu wyrokach z 19 października 2021 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie podzielił argumentację Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców i potwierdził, że do dostaw dań gotowych na wynos powinna być stosowana 5 proc. stawka podatku VAT.

Kasa fiskalna online a usługi cateringowe

Kasa fiskalna online. Czy świadcząc usługi cateringowe polegające na sprzedaży gotowych dań klientom zewnętrznym podatnik ma obowiązek zakupu i zainstalowania kasy rejestrującej online?

Kasy fiskalne online w gastronomii - wyrok WSA

Kasy fiskalne online w gastronomii. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie wydał wyrok w zakresie obowiązku stosowania kas fiskalnych online do rejestrowania sprzedaży w placówkach gastronomicznych. Czego dotyczyła sprawa i co orzekł WSA?

Prawa konsumenta w gastronomii. Eksperci radzą: Nie zjadaj dowodów

Prawa konsumenta w gastronomii. Ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli albo krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany – to przykłady nierzetelności w lokalach gastronomicznych. W co trzecim zaniżano wagę lub pojemność potraw i napojów. Ceny też nie zawsze widzimy przy zamawianiu. Jak się przed tym wszystkim bronić?

Stawka 5% VAT dla dostaw towarów na wynos

Stawka VAT - jedzenie na wynos. W sprawach toczących się przy udziale Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców, Naczelny Sąd Administracyjny w wyrokach w sprawach połączonych I FSK 1290/18, I FSK 1678/18, I FSK 1461/18, I FSK 1749/18, I FSK 1516/18, I FSK 1649/18 wskazał, że dla dostaw towarów na wynos zastosowanie znajduje stawka 5% VAT.

Czy za braki kadrowe zapłaci klient?

Braki kadrowe, z którymi walczą przedsiębiorcy – wpływają na obsługę gości hoteli czy restauracji i wydłużają czas oczekiwania na zamówienie. Problemów w branży HoReCa jest więcej, a wiele z nich odczują również klienci.

Jak wybrać lokal gastronomiczny w miejscowości turystycznej?

Lokale gastronomiczne w polskich miejscowościach turystycznych zostały skontrolowane przez Inspekcję Handlową. Czy stwierdzono nieprawidłowości?

Hotele i restauracje szukają pracowników - III kwartał 2021 r.

Hotele i restauracje szukają pracowników w III kwartale 2021 r. czyli w okresie wakacyjnym. Ile firm planuje zwalniać?

Stawki VAT w gastronomii - dania na wynos z 5% czy 8% VAT?

Stawki VAT w gastronomii. Sprzedaż w lokalach gastronomicznych dań na wynos jest dostawą towarów, dlatego mogła być opodatkowana stawką 5% zamiast 8%. Tak wynika z orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE z 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19, dotyczącej polskiego podatnika. Wyrok ma praktyczne konsekwencje głównie w stanie prawnym obowiązującym do 30 czerwca 2020 r. Zawiera jednak przydatne wskazówki odnoszące się również do stosowania obecnych przepisów, po wprowadzeniu nowej matrycy stawek VAT.

Jacek Czauderna: Panie Premierze, przedsiębiorcy czekają na konkrety [PODCAST]

Polski Ład to kolejna piękna, marketingowa, ale polityczna akcja – mówi Jacek Czauderna. Na co mogą liczyć przedsiębiorcy? Zapraszamy do wysłuchania podcastu.

Jak branża gastronomiczna może na nowo zdobyć klientów?

Przed branżą gastronomiczną pojawiło się nowe wyzwanie. W jaki sposób ponownie pozyskać kandydatów do pracy? Czy pomoże im w tym pozytywny wizerunek pracodawcy?

Usługi gastronomiczne na kasie fiskalnej online - interpretacje

Kasy fiskalne online w branży gastronomicznej pojawiły się od 1 stycznia 2021 r. Obowiązek wymiany starych kas na nowe objął bowiem usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Pojawiło się jednak szereg wątpliwości interpretacyjnych związanych z nowym obowiązkiem. Oto niektóre z nich.

Jaka stawka ryczałtu dla usług gastronomicznych?

Stawka ryczałtu - usługi gastronomiczne. Czy sprzedaż usług gastronomicznych (przygotowywanie gotowych posiłków na rzecz kontrahentów) można opodatkować na zasadach ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych ze stawką 3%?

Sezonowa działalność gastronomiczna a kasa fiskalna online

Sezonowa gastronomia a kasa fiskalna online. Prowadzimy działalność gastronomiczną sezonowo. Od 1 października 2020 r. mamy zawieszoną działalność. Mamy zamiar ją odwiesić w maju. Do końca grudnia nie kupiliśmy kasy online. Czy nas również obowiązywała wymiana? Czy jeśli teraz zakupimy kasę, to możemy wystąpić o ulgę? Czy kasa online będzie musiała być włączona z dostępem do Internetu również wtedy, gdy działalność będzie zawieszona?

Gastronomia wróciła do pracy i musi odrobić straty

Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach.

Od kiedy otwarte restauracje? [DATA]

Restauracje czekają na otwarcie. Działają już hotele, a do otwarcia przygotowują się restauratorzy. Na początek otwarte zostaną jedynie ogródki.

Sprzedaż posiłków na wynos a VAT

Sprzedaż posiłków na wynos a VAT. Pojęcie „usług restauracyjnych i cateringowych” obejmuje (dla potrzeb opodatkowania VAT) dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta . Tak uznał Trybunał Sprawiedliwości UE w wyroku z 22 kwietnia 2021 r. (sygn. C‑703/19).

FPP chce ratować branżę gastronomiczną

Federacja Przedsiębiorców Polskich proponuje rozwiązanie, które pozwoli innym przedsiębiorcom solidaryzować się z kolegami z sektora gastronomicznego.

Hotelarstwo i gastronomia - pracownicy odchodzą

Hotelarstwo i gastronomia będą zmagać się z poważnym problemem braku pracowników. Personel zatrudniony w branży HoReCa doświadczony przez pandemię masowo się przebranżawia.

Gastronomia: chcemy otworzyć ogródki na majówkę

Uruchomienie ogródków na majówkę pozwoliło by restauracjom na bezpieczny powrót do pracy - apeluje branża. Czy rząd wyda zgodę na otwarcie ogródków gastronomicznych?

Rynek pracy HoReCa jest coraz trudniejszy [RAPORT]

HoReCa zwalnia pracowników, wysyła ich na bezpłatne urlopy lub obniża wymiar etatu czy wynagrodzenie. Gdzie pracownicy z zamkniętych branż szukają zatrudnienia?

Coraz większe zaległości branży gastronomicznej

Zaległości firm gastronomicznych wzrosły do prawie 715 mln zł - tak wynika z informacji BIG InfoMonitor. Kto z branży ma największe zobowiązania? Ile straciła do tej pory branża?

Czy jednolita stawka 5% VAT to ratunek dla gastronomii?

Czy wprowadzenie jednolitej stawki VAT 5% pomoże gastronomii? Wbrew pojawiającym się w przestrzeni publicznej opiniom, istotą tej zmiany nie jest zwiększenie popytu na usługi gastronomiczne przez obniżenie cen.

20 tys. lokali gastronomicznych nadal bez wsparcia

Przez pandemię koronawirusa gastronomia nie fukcjonuje w pełni możliwości. Sprzedaż na wynos nie pokrywa ponoszonych kosztów, a około 20 tyś. punktów nie otrzymało dotąd żadnej pomocy.

Fast foody wciąż na dużym minusie. Spadek ruchu o ponad 40%

Analiza wizyt konsumenckich, zarejestrowanych w 750 fast foodach, wykazała, że ruch spadł średnio o 40,5% w relacji rocznej. Najpoważniejsze straty, powyżej 40%, odnotowano w woj. podlaskim, mazowieckim, pomorskim, łódzkim, dolnośląskim, małopolskim i wielkopolskim.

Obniżka VAT dla gastronomii do końca 2021 roku?

Obniżka VAT dla gastronomii. Wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk popiera pomysł obniżenia VAT dla podatników świadczących usługi gastronomiczne do końca 2021 roku.

Złe oceny przedłużonego lockdownu dla branży gastronomicznej [BADANIE]

Z najnowszego sondażu opinii społecznej wynika, że blisko 70% Polaków źle ocenia ponowne przedłużenie obostrzeń w gastronomii. Do tego niecałe 76% stwierdza, że nie należy bezwzględnie karać właścicieli lokali, które są otwierane mimo zakazu.

Ruszyły kontrole sanepidu w gastronomii. Nawet 1300 kontroli dziennie

Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej obecnie sanepid wykonuje nawet 1300 kontroli dziennie w całym kraju. Sądy administracyjne rozpatrują w ostatnich tygodniach dziesiątki spraw, które dotyczą kar nakładanych przez sanepid za złamanie pandemicznych obostrzeń.

HoReCa podsumowała rok – w 2020 zadłużenie branży wzrosło o 1/3

Rok 2020 był dla sektora HoReCa trudny. Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło o jedną trzecią w porównaniu do poprzedniego roku i wyniosło niemal 280 mln zł.

Kiedy restauracje zostaną otwarte? Morawiecki odpowiada

Restauracje, siłownie i hotele nadal nie są otwarte. To w związku z wprowadzoną kwarantanną. Ten etap ma trwać do 17 stycznia. A co dalej? Czy restauracje zostaną otwarte? Co z hotelami?

Duże straty branży gastronomicznej z powodu COVID-19

Pandemia COVID-19 okazała się poważnym wyzwaniem dla branży gastronomicznej, zatrudniającej jeszcze na początku 2020 roku około 1 miliona pracowników i generującej przychody na poziomie ok. 37 mld złotych. Eksperci szacują, że w wielu lokalach zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% lokali gastronomicznych może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski.

3 tys. zł miesięcznie dla pracowników gastronomii

3 tysiące złotych pomocy miesięcznie na każdego pracownika gastronomii do czasu ponownego otwarcia lokali - zapowiedział marszaek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Uwaga przedsiębiorcy! Bary i restauracje zamknięte do odwołania

Nie na 2 tygodnie jak zapowiadano, ale do odwołania gastronomia zostaje zamknięta. Jedzenie można sprzedawać na wynos lub z dowozem.

Czy Tarcza Branżowa osłoni biznes?

26 października do Sejmu wpłynął poselski projekt tzw. Tarczy Branżowej. Przedsiębiorcy, m.in. z branży gastronomicznej czy rozrywkowej, fotografowie lub fizjoterapeuci, będą mogli liczyć na wsparcie w postaci zwolnienia ze składek ZUS za listopad oraz dodatkowego świadczenia postojowego. Zdaniem ekspertów proponowana przez rząd pomoc jest niewystarczająca wobec skali problemów, z jakimi zmagają się właściciele firm.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa. Kto skorzysta i na jakich warunkach?

Antykryzysowa Tarcza Branżowa to nowe wsparcie dla przedsiębiorców w związku z COVID-19, które ma pomóc 200 tys. firm oraz 372 tys. pracowników. Z pomocy będą mogły skorzystać branże takie jak gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej. Pracownicy skorzystają m.in. z odroczonej płatności zaliczek na PIT. Na jaką pomoc mogą liczyć przedsiębiorcy i na jakich warunkach?

Druga fala. Są propozycje pomocy dla gastronomii m.in. zwolnienie z ZUS

Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja – to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc – listopad – dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas konsultacji.

Lockdown: rząd zapewnia, że będzie program wsparcia dla zamknietych branż

Jak zapowiedział premier Mateusz Morawiecki trwają prace nad nowymi instrumentami wsparcia dla branż dotkniętych obostrzeniami z powodu pandemii koronawirusa. Rozwiązania mają być przedstawione lada dzień.