reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 5 maja 2005 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach2)

Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. Nr 83, poz. 771 i Nr 285, poz. 2864) w załączniku wprowadza się następujące zmiany:

1) Ip. 9 otrzymuje brzmienie:

 

9

AZOKSYSTROBINA

metylo (E)-2-2-(6-(2
-cyjanofenoksy)pirimidyno-
-4-yloksy]fenyl-3-
-metoksyakrylan

20

chmiel (suszony)

5,0

seler naciowy, ryż, warzywa kapustne liściaste

3,0

sałata i podobne, świeże zioła, jeżyny, maliny

2,0

truskawki (inne niż dziko rosnące), banany, pomidory, papryka, oberżyna, winogrona, cebula dymka

1,0

karczochy, ogórki, cukinie, korniszony, fasolka warzywna (ze strąkami), owoce cytrusowe

0,5

melony, arbuzy, kabaczki, brokuły, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona soi, nasiona rzepaku, kalafiory

0,3

owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, kapusta głowiasta, bulwa selera

0,2

groszek warzywny (bez strąków), marchew karotka, chrzan, pasternak, fasolka warzywna (bez strąków), korzeń pietruszki, salsefia, kalarepa, endywia

0,1

brukselka, nasiona warzyw strączkowych, por, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4)

0,01

mleko5)

 

2) Ip. 80 otrzymuje brzmienie:

 

80

FENHEKSAMID

2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocykloheksanokarboksa-nilid

30,0

sałata

10,0

owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną), kiwi

5,0

wiśnie, czereśnie, truskawki

 

(inne niż dziko rosnące). winogrona, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki), morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy)

2,0

papryka

1,0

pomidory, śliwki, oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony

0,1

nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne,

 

Camellia sinensis), chmiel (suszony)

 

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)

 

3) Ip. 82 otrzymuje brzmienie:

 

82

FENPROPIMORF

(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) -

-2-metylopropylo]-2,6-

-dimetylomorfolina

10,0

chmiel (suszony)

2,10

banany

1,0

truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną, czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki)

0,5

jęczmień, pszenica, owies, żyto, pszenżyto, orkisz, brukselka, por

0,3

wątroba bydlęca, kóz, świń i owiec

0,1

herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, CameIlia sinensis)

0,05

inne zboża, nerki bydlęce, kóz, świń i owiec, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego

0,02

mięso bydlęce, kóz, świń i owiec

0,01

pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)

 

4) Ip. 104 otrzymuje brzmienie:

 

104

IPROWALIKARB

izopropyle 2-metyl-1-[(1-p
-tolyletyl)karbamoiIo]-(S)-
-propylokarbaminian

2,0

winogrona

1,0

pomidory, sałata i podobne

0,2

melony, arbuzy

0,1

cebula, ogórki, korniszony, cukinie, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża

 

5) Ip. 127–131 otrzymują brzmienie:

 

127

MANEB

MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, ZINEB - (suma wyrażona jako CS2)

25,0

chmiel (suszony)

5,0

porzeczki, świeże zioła, oliwki, sałata i podobne, agrest, owoce cytrusowe

128

MANKOZEB

 

3,0

owoce ziarnkowe, por, pomidory

2,0

morele, korniszony, truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, owies, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), rzodkiewki, winogrona, cukinie, jarmuż, warzywa psiankowate (inne niż pomidory)

129

METIRAM

 

1,0

warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkam) wiśnie, czereśnie, warzywa kapustne głowiaste, śliwki, żyto, pszenica, cebula dymka

0,5

warzywa kapustne liściaste (inne niż jarmuż), melony, kabaczki, arbuzy, ogórki (z wyjątkiem korniszonów), czosnek, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, seler naciowy

130

PROPINEB

 

0,3

rukiew wodna

0,2

endywia, marchew karotka, bulwa selera, salsefia

131

ZINEB

 

0,1

ziemniaki, fasolka warzywna (bez strąków), groszek warzywny (bez strąków), kalarepa, nasiona roślin oleistych (z wyjątkiem nasion rzepaku), orzechy, herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)

 

6) Ip. 134 otrzymuje brzmienie:

 

134

METALAKSYL

METALAKSYL, w tym inne mieszaniny izomerów składowych zawierające METALAKSYL M
(suma izomerów)

10,0

chmiel (suszony)

2,0

winogrona na wino, sałata

1,0

winogrona spożywcze, owoce ziarnkowe, kapusta głowiasta, świeże zioła, cykoria

0,5

papryka, czosnek, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), ogórki, cebula szalotka, cebula, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4)

0,3

endywia

0,2

pomidory, jarmuż, melony, por, arbuzy, cebula dymka

0,1

warzywa kapustne kwiatostanowe, marchew karotka, pasternak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko5), jaja6)

 

7) Ip. 138 i 139 otrzymują brzmienie:

 

138

METOMYL

S-metylo-N-(metylokarbamo­iloksy)tioacetamid

10,0

chmiel (suszony)

2,0

sałata, szpinak i podobne, świeże zioła

 

1,0

cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne hybrydy), winogrona spożywcze

 

0,5

grejpfruty, pomarańcze, pomelo, śliwki, rzodkiewki, pomidory, oberżyna

139

TIODIKARB

3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-
-4,7,9,12-tetraazapentadeka-3,12-dieno-6,10-dion

0,2

owoce ziarnkowe, morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), brokuły

0,1

wiśnie, czereśnie, orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

 

 

(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl)

 

 

 

 

0,05

pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża

 

 

 

0,02

materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) mleko5), jaja6)

 

8) Ip. 146 otrzymuje brzmienie:

 

146

MYCHLOBUTANIL

2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl

5,0

sałata roszponka

3,0

owoce cytrusowe

2,0

banany, chmiel (suszony)

1,0

wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, agrest, porzeczki)

0,5

owoce ziarnkowe, śliwki, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy), papryka, karczochy

0,3

pomidory, morele, oberżyna

0,2

marchew karotka, melony, kabaczki, arbuzy, chrzan, pasternak, korzeń pietruszki

0,1

ogórki, cukinie, korniszony

0,05

orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

0,02

pozostałe materiaty paszowe pochodzenia roślinnego i zboża

0,01

materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego mleko5), jaja6)

 

9) Ip. 154 otrzymuje brzmienie:

 

154

PENKONAZOL

(RS)-1-[2 (2,4-dichlorotenylo) pentylo]-1H-1,2,4-triazol

0,5

porzeczki, chmiel (suszony)

0,2

owoce ziarnkowe, winogrona, karczochy

0,1

morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), melony, kabaczki, arbuzy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, CameIlia sinensis)

0,05

zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), jaja6)

0,01

mleko5)

 

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 23 czerwca 2005 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. J. J. Pilarczyk

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 2004/115/WE z dnia 15 grudnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów (Dz. Urz. UE L 374 z 22.12.2004, str. 64; Dz. Urz. UE L 5 z 7.1.2005, str. 26).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

4) W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu nie większej niż 10 %, dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin odnoszą się do całej masy materiału paszowego, licząc kości; w tym przypadku dopuszczalną zawartością pozostałości środka ochrony roślin jest jedna dziesiąta określonej wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, nie mniejsza jednak niż 0,01 mg/kg.

5) W przypadku oznaczania dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w surowym pełnym mleku pochodzącym od krów, jako podstawę do obliczeń bierze się 4 % wagową zawartość tłuszczu. W przypadku mleka surowego pełnego pochodzącego od innych zwierząt gospodarskich oznacza się niższe poziomy dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin od wziętej za podstawę zawartości tłuszczu.

Dla przetworów mlecznych:

– przy wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 2 % – dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wynosi połowę określonej wartości dla mleka surowego pełnego,

– przy wagowej zawartości tłuszczu większej niż 2 % – dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin są 25 razy wyższe od określonej wartości dla mleka surowego pełnego.

6) W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10 % tłuszczu dopuszczalną zawartość pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku dopuszczalne poziomy zawartości pozostałości są 10 razy wyższe od dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Poniewierka Kancelaria Radcy Prawnego

Kancelaria Radców Prawnych i Mediatorów

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama