REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2005 nr 181 poz. 1512
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 września 2005 r.
w sprawie kwalifikacji osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach
Na podstawie art. 20 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 23, poz. 188) zarządza się, co następuje:
1) kwalifikacje wymagane od osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach;
2) sposób i warunki uzyskiwania kwalifikacji, w tym zakres szkolenia osób, o których mowa w pkt 1;
3) wzór zaświadczenia potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji w zakresie wykonywania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach, zwanego dalej „zaświadczeniem”;
4) tryb powoływania komisji przeprowadzającej egzaminy oraz zakres i sposób przeprowadzania egzaminu.
1) odbyła szkolenie, o którym mowa w § 3;
2) zdała egzamin określony w § 6, obejmujący sprawdzenie znajomości zagadnień zawartych w programach szkolenia, potwierdzony wydaniem zaświadczenia.
2. Upoważnienie do prowadzenia szkoleń wydaje właściwy miejscowo wojewódzki lekarz weterynarii na wniosek podmiotu dysponującego przygotowaną merytorycznie kadrą dydaktyczną i posiadającego doświadczenie organizacyjne w prowadzeniu tego typu szkoleń.
3. Programy szkoleń dla osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1) studia wyższe na kierunku biologia, chemia, weterynaria lub
2) studia podyplomowe w zakresie przeprowadzania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników, lub
3) szkolenia, przed wejściem w życie rozporządzenia, których program odpowiada programowi szkolenia określonemu w załączniku nr 1 do rozporządzenia
– wydaje się zaświadczenie, po zdaniu egzaminu, o którym mowa w § 6.
2. Wzór zaświadczenia jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. Zaświadczenie, na kolejne 5 lat, wydaje się na wniosek zainteresowanego, po odbyciu przez niego szkoleń uzupełniających i zdaniu egzaminu, o którym mowa w § 6.
4. Szkolenia uzupełniające są prowadzone w formie kursu w wymiarze 30 godzin w zakresie odkażania i 40 godzin w zakresie zwalczania szkodników w zakładach.
5. Szkolenia uzupełniające prowadzi się zgodnie z programem szkolenia określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1) co najmniej 7-letnią praktykę w zakresie odkażania lub zwalczania szkodników lub
2) wykształcenie wyższe na kierunku biologia, chemia lub weterynaria.
2. Komisja egzaminacyjna przeprowadza egzamin w formie testu pisemnego obejmującego sprawdzenie znajomości zagadnień zawartych w programach szkoleń, o których mowa w § 3 ust. 3.
3. Test pisemny przygotowuje komisja egzaminacyjna.
2. Protokół przechowuje przewodniczący komisji egzaminacyjnej przez 6 lat od dnia przeprowadzenia egzaminu.
2. Osobom, które zdały egzamin, komisja egzaminacyjna wydaje zaświadczenie w terminie 30 dni od dnia egzaminu.
2. Osoby zatrudnione przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, w zespołach lub na samodzielnych stanowiskach do spraw odkażania w powiatowych inspektoratach weterynarii zachowują dotychczasowe uprawnienia do wykonywania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników przez okres 5 lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. J. Pilarczyk
| 
 | 
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
 dnia 5 września 2005 r. (poz. 1512)
Załącznik nr 1
I. PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ODKAŻANIA W ZAKŁADACH
| Lp. | Temat | Wykłady | Ćwiczenia | 
| liczba godzin | |||
| 1 | Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Budowa, rozmnażanie, metabolizm, zagrożenia: | 
 | 
 | 
| 
 | – priony, | 
 | 
 | 
| 
 | – wirusy i riketsje, | 
 | 
 | 
| 
 | – bakterie, | 
 | 
 | 
| 
 | – grzyby | 8 | 4 | 
| 2 | Podstawowe pojęcia z epidemiologii i epizoocjologii | 4 | – | 
| 3 | Zakażenia, drogi szerzenia się chorób zakaźnych i pasożytniczych | 4 | – | 
| 4 | Charakterystyka środków dezynfekcyjnych: | 
 | 
 | 
| 
 | – klasyfikacja według substancji aktywnych, | 
 | 
 | 
| 
 | – mechanizm biobójczego działania, | 
 | 
 | 
| 
 | – techniki zabiegów dezynfekcyjnych, | 
 | 
 | 
| 
 | – toksyczność, | 
 | 
 | 
| 
 | – zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami dezynfekcyjnymi | 10 | 
 | 
| 5 | Mycie i odkażanie w obiektach inwentarskich oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego: | 
 | 
 | 
| 
 | – zasady doboru preparatów, | 
 | 
 | 
| 
 | – czynniki warunkujące prawidłowy przebieg procesu odkażania, | 
 | 
 | 
| 
 | – ocena skuteczności procesu mycia i odkażania, | 
 | 
 | 
| 
 | – odkażanie wody | 8 | 4 | 
| 6 | Odkażanie w przypadku wystąpienia chorób zakaźnych u ludzi i zwierząt oraz zagrożeń bioterrorystycznych | 4 | 
 | 
| 7 | Uregulowania prawne dotyczące zabiegów odkażania oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym | 4 | 
 | 
| 8 | Dokumentacja zabiegów odkażania | 2 | 2 | 
| 9 | Aparatura i sprzęt do zabiegów odkażania | – | 2 | 
| 10 | Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów odkażania | 2 | 2 | 
| 
 | Razem godzin | 46 | 14 | 
II. PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ZWALCZANIA SZKODNIKÓW W ZAKŁADACH
| Lp. | Temat | Wykłady | Ćwiczenia | |
| liczba godzin | ||||
| 1 | Podstawowe wiadomości o stawonogach uznanych za szkodniki, ze względu na ich gospodarcze znaczenie: | 
 | 
 | |
| 
 | – zarys biologii, klasyfikacja, rozmnażanie, | 
 | 
 | |
| 
 | – identyfikacja szkodników, | 
 | 
 | |
| 
 | – zagrożenia dla przetwórstwa spożywczego wynikające z obecności szkodliwych stawonogów, | 
 | 
 | |
| 
 | – profilaktyka oraz dopuszczone sposoby monitorowania obecności stawonogów | 10 | 4 | |
| 2 | Środki dezynsekcyjne dopuszczone do stosowania w przetwórstwie spożywczym: | 
 | 
 | |
| 
 | – klasyfikacja według substancji aktywnych. | 
 | 
 | |
| 
 | – mechanizm działania, | 
 | 
 | |
| 
 | – techniki zabiegów i sprzęt w zabiegach dezynsekcyjnych, | 
 | 
 | |
| 
 | – toksyczność, | 
 | 
 | |
| 
 | – zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami dezynsekcyjnymi | 10 | – | |
| 3 | Przygotowanie obiektu do zabiegu dezynsekcji w przypadku zastosowania techniki stwarzającej zagrożenie produkcji czynnikiem chemicznym | 2 | 2 | |
| 4 | Podstawowe wiadomości o gryzoniach: | 
 | 
 | |
| 
 | – zarys biologii i identyfikacja gatunków o znaczeniu gospodarczym, | 
 | 
 | |
| 
 | – symptomy obecności gryzoni i sposoby monitorowania gryzoni, | 
 | 
 | |
| 
 | – szkodliwość, etologia gryzoni oraz wynikające z tego następstwa w podejmowanej działalności prewencyjnej | 10 | 2 | |
| 5 | Charakterystyka środków deratyzacyjnych: | 
 | 
 | |
| 
 | – klasyfikacja według substancji aktywnych i mechanizm działania, | 
 | 
 | |
| 
 | – toksyczność, | 
 | 
 | |
| 
 | – zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami deratyzacyjnymi | 10 | – | |
| 6 | Ochrona obiektów przed szkodnikami innymi niż wymienione w lp. 1 i 4 | 4 | 2 | |
| 7 | Zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM) | 4 | 2 | |
| 8 | Uregulowania prawne dotyczące prewencji i zabiegów zwalczania szkodników w zakładach oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym | 4 | – | |
| 9 | Dokumentacja zwalczania i monitorowania szkodników w aspekcie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) | 2 | 2 | |
| 10 | Aparatura i sprzęt do zabiegów dezynsekcji i deratyzacji | 2 | 4 | |
| 11 | Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów dezynsekcji i deratyzacji | 2 | 2 | |
| 
 | Razem godzin | 60 | 20 | |
Załącznik nr 2
 
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 6 października 2005 r.
- Data ogłoszenia: 2005-09-21
- Data wejścia w życie: 2005-10-06
- Data obowiązywania: 2005-10-06
- Dokument traci ważność: 2006-02-17
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
