REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Artykuły spożywcze

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Co z kasami fiskalnymi 2 kwietnia? Czy sklepy będą otwarte? Sprawdź, gdzie nie zrobisz zakupów.

Powrót 5 proc. stawki VAT na żywność oznacza nie tylko wzrost cen na podstawowe produkty spożywcze, ale także problemy z prowadzeniem sprzedaży w dniu 2 kwietnia.

VAT na żywność wzrośnie. Zapłacimy więcej za podstawowe produkty, a przedsiębiorców obciążą kolejne obowiązki.

Skutkiem zakończenia okresu stosowania stawki VAT 0% na żywność będzie nie tylko wzrost cen, ale również konieczność dopełnienia określonych obowiązków przez przedsiębiorców.

Ile po świętach zapłacimy za jedzenie? MF już zdecydowało, że więcej.

Od razu po świętach czeka nas podwyżka cen na jedzenie. MF już podjęło decyzję - stawka VAT wzrośnie z 0 do 5%.

Czy wydatki na artykuły spożywcze i higieniczne oraz catering dla pracowników można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdziła, że spółka ma prawo zaliczyć poniesione wydatki na artykuły spożywcze i higieniczne oraz catering udostępniane w swojej siedzibie podczas pracy pracownikom do kosztów uzyskania przychodów. Wydatki te nie stanowią kosztów reprezentacji oraz nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 16 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

REKLAMA

Czy wydatki na produkty dla pracowników stanowią koszty podatkowe?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że wydatki ponoszone na zakup produktów spożywczych udostępnianych pracownikom mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.

Czy zakup owoców i warzyw dla pracowników to koszt uzyskania przychodu według CIT?

Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że zakup owoców i warzyw dla pracowników i współpracowników spółki może być zaliczony do kosztów uzyskania przychodu w CIT.

Czy koszty produktów spożywczych używanych do fotografii kulinarnych można uwzględnić jako koszty prowadzenia działalności?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że fotograf kulinarny, działający na własny rachunek, może zaliczać produkty spożywcze wykorzystywane do przygotowania fotografowanych potraw do kosztów prowadzenia działalności gospodarczej. 

Czy wydatki reprezentacyjne podlegają opodatkowaniu ryczałtem od dochodów spółek?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że wydatki poniesione przez spółkę są ściśle powiązane z prowadzoną działalnością gospodarczą. W ocenie organu podatkowego wydatki mają bezpośredni wpływ na podtrzymywanie relacji biznesowych oraz budowanie korzystnego wizerunku firmy, zgodnie z ustawą o CIT. 

REKLAMA

Mniejsza kostka masła, cieńsza rolka papieru toaletowego. Czy downsizing to oszustwo?

Downsizing w handlu. Jak podkreślają eksperci, ze względu na wysoką inflację, ostatnio mocno nasiliło się tzw. zjawisko downsizingu w handlu. I ten trend niestety będzie przyspieszał, bo obecnie producenci są w trudnej sytuacji. Celowo zmniejszają gramaturę opakowań. Jednocześnie znawcy tematu dodają, że wobec tego firmy powinny być bardziej transparentne, tj. wyraźniej i bardziej stanowczo komunikować na opakowaniach takie zmiany. Do tego eksperci wskazują, że obecnie nie ma mowy o oszustwie, jeśli na opakowaniu widnieje wymagana informacja. I dodają, że wina częściowo leży też po stronie konsumentów, którzy rzadko weryfikują gramaturę.

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

Wicepremier: ceny żywności nie spadną w przyszłym roku

Myślę, że ceny żywności nie spadną w przyszłym roku; naszym ogromnym zadaniem i wysiłkiem jest to, aby nie rosły one tak szybko, jak w tym roku - ocenił w piątek w Studiu PAP wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Stawka VAT na żywność 0% utrzymana do 30 czerwca 2023 r.

Utrzymanie obecnej, obniżonej do 0 proc. stawki VAT na żywność zakłada projekt rozporządzenia MF, który został opublikowany w środę na stronach Rządowego Centrum Legislacji.

W ponad 2 tys. sklepów będzie można zostawić żywność dla potrzebujących

Federacja Polskich Banków Żywności pod hasłem "Święta godne, a nie głodne" przeprowadzi 26. edycję świątecznej zbiórki żywności. Akcja trwać będzie w dniach 25-26 listopada, a żywność będzie można zostawić w ponad 2 tys. sklepów. W ub.r. w ten sposób udało się zebrać 250 ton żywności.

Cena koszyka wielkanocnych produktów w 2022 roku

W Święta Wielkanocne w 2022 roku (mimo obniżki stawek VAT na produkty spożywcze) za chleb zapłacimy średnio o 7,8% więcej niż rok temu, za sól o 6,2% więcej, a za chrzan o 7,2%. Ceny tegorocznego koszyka wielkanocnego przeanalizowali ekonomiści CASE (Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych). Analiza cen został przygotowana na podstawie danych CASE Online CPI.

Kiedy nie trzeba płacić podatku cukrowego? Przy sprzedaży słodkich napojów online

Przedsiębiorcy, którzy sprzedają słodzone napoje wyłącznie online, nie płacą tzw. podatku cukrowego (opłaty cukrowej). Bowiem w ustawie o zdrowiu publicznym nie przewidziano umów zawieranych na odległość. Potwierdzają to interpretacje dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej.

Tarcza Antyinflacyjna 2.0. Obniżka stawek VAT i zmiany w kasach fiskalnych od 1 lutego 2022 r.

Tarcza Antyinflacyjna 2.0 zakłada m.in. obniżkę VAT na żywność, nawozy i paliwa. Ministerstwo Finansów wskazuje, że oznacza to m.in. konieczność dostosowania stawek VAT w kasach rejestrujących od 1 lutego 2022 r. na sześć miesięcy, tj. do 31 lipca 2022 r.

Które produkty spożywcze są objęte stawką 0% VAT od 1 lutego 2022 r.? Lista towarów

Uchwalona przez Sejm 13 stycznia 2022 r. i skierowana do prac Senatu RP Tarcza Antyinflacyjna 2.0. przewiduje czasową obniżkę stawek podatku VAT na niektóre towary. Są to paliwa, autogaz, ciepło i energia elektryczna. Ponadto wprowadzi ona zerowy VAT na żywność, gaz ziemny oraz nawozy i inne wybrane środki wykorzystywane w produkcji rolniczej. Obniżki będą obowiązywać od 1 lutego 2022 r. na okres sześciu miesięcy, tj. do końca lipca 2022 r.

Eksport towarów rolno-spożywczych w okresie I-IX wzrósł o 6,9 proc. rdr

Eksport towarów rolno-spożywczych w okresie styczeń-wrzesień wzrósł o 6,9 proc. rdr do 27,1 mld euro - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, powołując się na dane Ministerstwa Finansów.

Wartość eksportu polskiej żywności systematycznie rośnie

Eksport produktów rolno-spożywczych systematycznie rośnie. W 2020 roku wartość eksportu polskiej żywności wyniosła 34,3 mld euro, co było najlepszym wynikiem w historii polskiego handlu tymi produktami - poinformował wiceminister rolnictwa Norbert Kaczmarczyk.

Obiekty spożywcze - rośnie zainteresowanie inwestorów

Rośnie zainteresowanie inwestorów wolnostojącymi sklepami z żywnością z wiodącym najemcą - wynika z opublikowanego w czwartek raportu CBRE.

Kiedy można odliczyć VAT od zakupu artykułów spożywczych?

Odliczenie VAT od artykułów spożywczych. Podatnicy w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą nabywają różnego rodzaju artykuły spożywcze wpływające na komfort organizowania spotkań, motywację pracowników czy postrzeganie przedsiębiorcy na rynku. Kiedy możliwe jest odliczenie VAT od tych artykułów?

Nowa wersja Informacji CUK-1 (opłata cukrowa)

Opłata od środków spożywczych (opłata cukrowa). Resort finansów przygotował nową wersję aplikacji webowej - Informacja CUK-1.

Apel producentów żywności w sprawie podatku cukrowego

Producenci i przetwórcy żywności skierowali apel do premiera dotyczący pomysłu wprowadzenia podatku cukrowego. Piszą w nim: "Znajdźmy rozwiązanie zgodne z Konstytucją Biznesu, nie niszczące polskiej branży plantatorów buraka cukrowego, producentów cukru i przetwórców żywności. Dzięki temu Polska nadal może być krajem atrakcyjnym dla inwestorów".

Start-upy w branży rolno-spożywczej

Coraz więcej start-upów działa w branży rolno-spożywczej. Z ich rozwiązań chętnie korzystają najwięksi producenci żywności.

Artykuły szybko psujące się i środki spożywcze

Które artykuły są szybko psujące się i które to środki spożywcze według rozporządzenia Ministra Transportu w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych rodzajów pojazdów na drogach z dnia 31 lipca 2007 r.

Zmiany w oznakowaniu produktów spożywczych

Zmieniają się przepisy dotyczące znakowania produktów spożywczych. Od 13 grudnia 2014 r. na opakowaniu musi znaleźć się spis wszystkich wykorzystanych składników, a wyszczególnione mają być te, które mogą powodować alergie. Określony jest także minimalny rozmiar czcionki podanych informacji w zależności od powierzchni opakowania.

Większa czcionka i więcej informacji na etykietach żywności

Alergeny wyróżnione w składzie, kraj pochodzenia i informacje o nietypowych dla produktu składnikach od 13 grudnia 2014 r. muszą się znaleźć na etykietach produktów żywnościowych. Nowe prawo nakazuje też, by czcionka nie była zbyt mała, a opis czytelny i zrozumiały. Obowiązują już nowe unijne przepisy etykietowania żywności. Dzięki nim konsumenci będą mogli z większą świadomością dokonywać wyborów.

Darowizna żywności dokonana przez producentów bez VAT

Nieodpłatne przekazanie towarów, w tym artykułów spożywczych z zasady podlega opodatkowaniu VAT, gdy przedsiębiorcy wcześniej przysługiwało prawo do odliczenia tego podatku. Producenci żywności mogą jednak skorzystać ze zwolnienia i VAT-u nie odprowadzać.

Podatek od niezdrowej żywności

W ostatnich miesiącach w mediach wielokrotnie można było usłyszeć hasło „podatek od niezdrowej żywności” w połączeniu z kolejnym krajem, który zamierza takie obciążenie wprowadzić. Samo określenie „podatek od niezdrowej żywności” jest często używane, choć zdaniem niektórych nie powinno mieć zastosowania. Trudno bowiem określić co za niezdrową żywność powinno być uważane. W końcu, wszystko co zostało legalnie dopuszczone do spożycia nie może jednocześnie zagrażać życiu i zdrowiu konsumentów.

Wytwarzasz regionalny produkt spożywczy? - wpisz go na listę produktów tradycyjnych!

Produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe, stanowiące element kulturowego dziedzictwa regionu, mogą być wpisane na listę produktów tradycyjnych. Jakie warunki musi spełniać dany produkt i jak przebiega procedura wpisu? Odpowiedzi udzieli nasz ekspert.

Czy przekazanie produktów spożywczych pracownikom powinno być potwierdzone fakturą wewnętrzną

Przedsiębiorcy w ramach prowadzenia firmy dokonują zakupów kawy, herbaty, cukru, mleka, wody mineralnej z przeznaczeniem dla pracowników. Powstaje wówczas pytanie jak rozliczyć VAT w tych przypadkach.

Warunki przygotowywania żywności sprzedawanej w szkole – wymogi sanitarne

Jeżeli prowadzisz firmę w postaci popularnego sklepiku szkolnego musisz liczyć się z tym, że kanapki, które są w nim sprzedawane powinny być przygotowane w odpowiednich warunkach. Jak przedstawiają się prawne wymagania sanitarno-higieniczne? Dowiesz się czytając poniższy artykuł.

Piotr i Paweł


Żabka


Dierre Trade


REKLAMA