REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Nie wyrzucaj! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Co zrobić z jedzeniem po świętach?
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

W wielu domach, jak co roku, po świętach powstaje problem - co zrobić z jedzeniem, które zostało? Często jest go, niestety, bardzo dużo. Jak można je wykorzystać? Gdzie przekazać? Jak nie zmarnować? Podpowiadamy.

Ogromne ilości marnowanego jedzenia

Jak wynika z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023” [1] przygotowanego przez Banki Żywności, w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. 56% rodaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają: pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. Dlaczego wyrzucane są tak duże ilości jedzenia? Bo się popsuło, bo już nie smakuje, bo za dużo było kupione, bo zostało zapomniane w lodówce… 

REKLAMA

REKLAMA

Jedzenie, które wylądowało w koszu to nie tylko strata pieniędzy, ale i zasobów wykorzystanych na jego produkcję, czasu, energii. To szkoda dla portfela, gospodarki i dla środowiska.

W Święta żywność marnuje się w ogromnych ilościach. Przecież "nie może zabraknąć jedzenia" na bożonarodzeniowym stole. I rzeczywiście, raczej jest go w nadmiarze. Popatrzmy: w Wigilię tradycyjnie dwanaście potraw na stole, w święta kolejne dania, ciasta, przekąski, a żołądek tylko jeden. Niektórzy obiecują sobie, że "w tym roku już tyle nie będę szykować, bo za dużo zostaje", ale kolejny rok z rzędu lodówka pęka w szwach od czekających na podanie potraw. Co z nimi zrobić po świętach?

 

Jak nie marnować jedzenia?

Odpowiedź jest jedna i, wydawałoby się, oczywista - przygotowywać go mniej!  Warto więc, planując potrawy na święta, oszacować, ile będzie osób i ile mniej więcej każda z nich może zjeść. I naprawdę, lepiej czasem pozostawić uczucie niedosytu niż "jeść, bo się zmarnuje". Wiele osób już nie może doczekać się wigilijnego karpia na kilka sposobów czy barszczu z uszkami, ale skoro tradycja mówi o tym, aby spróbować wszystkich potraw z wigilijnej kolacji, to raczej trudno mówić tu o jedzeniu ogromnych porcji. Dobrze, ale co zrobić z tym, które już zostało? 

REKLAMA

Sprawdzić przydatność 

Przede wszystkim należy sprawdzić, które jedzenie nadaje się do spożycia. Pewne potrawy mogą być dobre do zjedzenia tylko do kilku dni po przygotowaniu, inne można przechowywać dłużej. Na przykład popularna sałatka jarzynowa może stać w lodówce około 3-4 dni, suszone wędliny i kiełbasy zachowają świeżość dłużej. Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu, najlepiej w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przetworzone jedzenie nie powinno mieć kontaktu z surowym. Jeśli jedzenie ma oznaki psucia się, należy je bezwzględnie wyrzucić, bo można sobie zaszkodzić.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co można przerobić?

Resztki wędlin i pieczonych mięs mogą być bazą do sosów, zup czy pasztetów, należy je przygotować możliwie szybko. Z sałatki jarzynowej po dodaniu kilku składników może powstać sycąca zupa, a podeschnięte ciasta warto wykorzystać do zrobienia bajaderek. 

Zamrozić co się da

To, co można i jest wciąż przydatne do spożycia warto zamrozić. Pierogi, uszka, mięso, bigos, nawet ciasto - świetnie nadają się do mrożenia. Nie każdy ma ochotę jeść bigos cztery dni z rzędu, ale taki wyjęty z zamrażarki po kilku miesiącach może być wspaniałym posiłkiem i nie wymaga już przygotowania. Mrożenie oszczędzi wyrzucania teraz i czasu później. Każdy potrawę należy opisać razem z datą mrożenia. 

Podzielić się jedzeniem

W Polsce 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. A niektórzy nie dojadają, bo uznają, że dla samych siebie nie opłaca się gotować. Może to sąsiadka piętro wyżej? Nadwyżką jedzenia warto się podzielić! W Polsce w wielu miejscach funkcjonują już jadłodzielnie, w których można zostawić (i wziąć) jedzenie. Żywność, która tam trafia musi być oczywiście w terminie przydatności do spożycia, a  jeśli są to przygotowane potrawy to najlepiej, aby były dokładnie opisane (np. bigos, gotowany 24.12). Warto sprawdzić, czy w danym miejscu jest lodówka, czy tylko np. szafka.

[1] Raport: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023/ 

Zobacz także: Co czwarty Polak świadomie ogranicza konsumpcję i kupuje mniej [BADANIE]
Jesteśmy mięsożerni. Polak spożywa więcej mięsa niż Brytyjczyk, Szwajcar czy obywatel UE [RAPORT]

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
W 2026 r. trzynasta pensja dla każdego etatowego pracownika na minimalnej płacy – otrzymaj nawet 5.379,20 zł więcej w skali roku

Od września 2025 r. są znane kwoty wynagrodzenia minimalnego miesięcznego oraz minimalnej stawki godzinowej. Jest pewien sposób aby zarabiać więcej będąc nadal tylko na minimalnej płacy – nawet o nieco więcej niż jedną dodatkową minimalną pensję w roku! Można otrzymać dodatkowo nawet 5.379,20 zł.

Kontrole na granicach do kwietnia 2026 r. Przedłużenie aż o pół roku powinno mieć swoje uzasadnienie

Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą zostały przedłużone do kwietnia 2026 r. Wydłużenie kontroli aż o pół roku powinno mieć swoje uzasadnienie. Przedsiębiorcy szczególnie boją się okresu ostatnich dwóch miesięcy roku.

Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

Kolejne pytanie do TSUE o kredyty z WIBOR-em. Czy polskie prawo wystarczająco chroni kredytobiorców?

Sąd Okręgowy w Krakowie w osobie sędzi Anny Baran postanowił skierować do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE), pytanie czy polskie regulacje dotyczące zasad oprocentowania kredytów hipotecznych są zgodne z unijnym prawem chroniącym konsumentów. Analizy pytania prejudycjalnego i jego uzasadnienia, dokonuje radca prawny Paweł Stalski, specjalizujący się w prawie ochronnych konsumentów i w sporach sądowych z bankami.

REKLAMA

NSA: Przychodnia musi odbierać telefony od pacjentów. Sam numer nie wystarczy – Rzecznik Praw Pacjenta przypomina o wyroku

Rzecznik Praw Pacjenta przypomina, że placówki medyczne mają obowiązek zapewnić pacjentom realny kontakt telefoniczny z rejestracją. Samo podanie numeru telefonu nie wystarcza. Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził, że utrudniony kontakt z przychodnią może oznaczać naruszenie zbiorowych praw pacjentów. Placówki muszą tak zorganizować pracę, by pacjent mógł dodzwonić się bez zbędnej zwłoki.

Koniec "kopciuchów". Od 1 stycznia 2026 roku całkowity zakaz palenia w piecu. Inaczej grozi mandat 500 zł, a nawet grzywna 5000 zł

Całkowity zakaz używania starych pieców rozszerza się na kolejne województwa. Grzywna do 5 tysięcy złotych grozi za palenie w tzw. "kopciuchach" już od 1 stycznia 2026 roku. Kogo dotyczy obowiązek wymiany kotła i w których regionach czasu, na dostosowanie się do nowych przepisów, jest najmniej? Oto szczegóły.

Ile kosztuje OC i AC w 2025 roku? Sprawdź, gdzie zapłacisz najmniej, a gdzie ceny wciąż biją rekordy

W 2025 roku koszt ubezpieczeń samochodowych wreszcie zwolnił tempo. Ceny OC i AC przestały rosnąć, a kierowcy odetchnęli z ulgą. Jednak pod pozorną stabilizacją kryją się duże różnice między regionami i zaskakujące trendy. W niektórych częściach Polski za polisę płaci się niemal dwa razy więcej niż w innych, a coraz więcej kierowców decyduje się na auta chińskich marek. Sprawdź, co naprawdę dzieje się na rynku OC i AC w 2025 roku.

Ile kosztuje OC i AC w 2025 roku? Sprawdź, gdzie zapłacisz najmniej, a gdzie ceny wciąż biją rekordy

W 2025 roku koszt ubezpieczeń samochodowych wreszcie zwolnił tempo. Ceny OC i AC przestały rosnąć, a kierowcy odetchnęli z ulgą. Jednak pod pozorną stabilizacją kryją się duże różnice między regionami i zaskakujące trendy. W niektórych częściach Polski za polisę płaci się niemal dwa razy więcej niż w innych, a coraz więcej kierowców decyduje się na auta chińskich marek. Sprawdź, co naprawdę dzieje się na rynku OC i AC w 2025 roku.

REKLAMA

Skuteczna windykacja: 5 mitów – dlaczego nie warto w nie wierzyć. Terminy przedawnienia roszczeń (branża TSL)

Wśród polskich przedsiębiorców, w tym także w branży TSL (transport, spedycja i logistyka) temat windykacji należności powraca jak bumerang. Z jednej strony przedsiębiorcy zmagają się z chronicznymi zatorami płatniczymi, z drugiej – wciąż krążą liczne stereotypy, które sprawiają, że wiele firm reaguje zbyt późno albo unika działań windykacyjnych. W efekcie przedsiębiorcy narażają się na utratę płynności finansowej i problemy z dalszym rozwojem.

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

REKLAMA