reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 27 czerwca 2002 r.

w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:

1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,

2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 2.
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:

1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,

2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

Załącznik 1. [WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 czerwca 2002 r. (poz. 888)

Załącznik nr 1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec i składniki

śmietanka otrzymana z mleka krowiego pasteryzowana nieukwaszona lub ukwaszona (śmietana);
w produkcji z ukwaszonej śmietanki (śmietany) stosuje się maślarskie kultury startowe;
w produkcji masła solonego stosuje się sól spożywczą;
śmietankę lub śmietanę przeznaczoną do wyrobu masła można barwić zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780)

2

Wygląd, barwa i rozmieszczenie wody

jednostka starannie uformowana, barwa jednolita, dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni; wygniecenie prawidłowe; powierzchnia gładka, sucha

3

Konsystencja

jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą

4

Smak i zapach

zapach – czysty, lekko kwaśny, mlekowy;
smak – czysty, lekko kwaśny, mlekowy, lekki posmak pasteryzacji, lekko tłuszczowy;
dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko odbiegający od czystego

5

Zawartość wody (m/m)

nie więcej niż 16%

6

Zawartość tłuszczu (m/m) w:
– maśle niesolonym
– maśle solonym

nie mniej niż 82,0%
nie mniej niż 80,0%

7

Rodzaj i zawartość soli (m/m)

sól spożywcza, nie więcej niż 2%

8

Skuteczność pasteryzacji

dodatnia

9

pH plazmy masła

4,5÷6,9

10

Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości

nie więcej niż 2

11

Zawartość ołowiu (mg/kg)

zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach

12

Zawartość kadmu (mg/kg)

13

Zawartość rtęci (mg/kg)

14

Zawartość arsenu (mg/kg)

15

Zawartość miedzi (mg/kg)

16

Zawartość żelaza (mg/kg)

17

Zawartość pozostałości środków chemicznych (mg/kg)

zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476, z 1997 r. Nr 43, poz. 273 i z 2001 r. Nr 9, poz. 72)

18

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 0,01 g

19

Liczba pleśni w 1 g

nie większa niż 100

20

Liczba drożdży w 1 g

nie większa niż 300

21

Obecność pałeczek Salmonella

nieobecne w 25 g

 

Załącznik 2. [WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI]

Załącznik nr 2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec

– mleko krowie

– maślanka w ilości do 20%, otrzymana z mleka krowiego, pochodząca z tego samego zakładu przetwórczego, uzyskana ze zmaślenia słodkiej i wysoko pasteryzowanej śmietanki

2

Wygląd

proszek sypki, jednolity, dopuszcza się lekkie zbrylenia łatwo rozsypujące się

3

Barwa

biała, lekko kremowa, jednolita

4

Smak i zapach

typowy dla mleka pasteryzowanego bez obcych posmaków i zapachów

5

Zanieczyszczenia mechaniczne

niedopuszczalne, dopuszcza się cząstki przypalone oznaczone zgodnie z wzorcem A i B

6

Zawartość tłuszczu

nie więcej niż 1,25%

7

Zawartość wody

nie więcej niż 4,0%

8

Kwasowość mleka regenerowanego

nie wyższa niż 8,0 °SH

9

Wskaźnik rozpuszczalności wyrażony jako osad

nie więcej niż 1,0 ml

10

Liczba ogrzewania

 

– mleko nisko ogrzewane

nie wyższa niż 80,0

– mleko średnio ogrzewane

80,1÷83,0

– mleko średnio-wysoko ogrzewane

83,1÷88,0

– mleko wysoko ogrzewane

nie niższa niż 88,1

 

1

2

3

 

lub zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych, mg/g mleka w proszku

 

– mleko nisko ogrzewane

nie niższa niż 6,0

– mleko średnio ogrzewane

4,5÷5,9

– mleko średnio-wysoko ogrzewane

1,5÷4,4

– mleko wysoko ogrzewane

nie wyższa niż 1,4

11

Zawartość ołowiu (mg/kg)

zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach

12

Zawartość kadmu (mg/kg)

13

Zawartość rtęci (mg/kg)

14

Zawartość arsenu (mg/kg)

15

Zawartość cynku (mg/kg)

16

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g

nie więcej niż 50 000

17

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 0,1 g

18

Obecność gronkowców koagulazododatnich

nieobecne w 0,1 g

19

Obecność pałeczek Salmonella

nieobecne w 25 g

20

Zanieczyszczenia antybiotykami i innymi substancjami hamującymi

niedopuszczalne

21

Metoda produkcji

metoda rozpyłowa z mleka pasteryzowanego

 

reklama
reklama

POLECANE

reklama

Artykuł sponsorowany

reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Najda Consulting

Realizacja projektów inwestycyjnych dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama