REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2025 poz. 1603
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 7 listopada 2025 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 oraz z 2025 r. poz. 1424) zarządza się, co następuje:
§ 1.
§ 2.
1) za czynności kontrolne sprawdzające, czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia obowiązujące wymagania prawa żywnościowego:
a) trwające nie dłużej niż godzinę - 80 zł,
b) trwające dłużej niż godzinę:
- za pierwszą godzinę - 80 zł,
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny - 20 zł;
2) za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych, o których mowa w pkt 1:
a) do 25 km - 30 zł,
b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2025 r. poz. 1490);
3) w przypadku dokumentu, który potwierdza spełnienie obowiązujących wymagań prawa żywnościowego przez podmiot działający na rynku spożywczym, w tym świadectwa, certyfikatu lub zaświadczenia, wydawanego na wniosek tego podmiotu, za:
a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł.
§ 3.
1) za ocenę organoleptyczną - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
2) za ocenę prawidłowości oznakowania, prezentacji i reklamy - 35 zł, a w przypadku suplementu diety, środka spożywczego, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz. Urz. UE L 181 z 29.06.2013, str. 35, z późn. zm.2)), oraz środka spożywczego, do którego dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.3)) - 70 zł;
3) za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:
a) proste pobranie próbek - 40 zł,
b) złożone pobranie próbek - 80 zł;
4) za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
5) za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3.
§ 4.
1) za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych:
a) do 25 km - 30 zł,
b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;
2) za kontrolę dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 50 zł;
3) za oględziny towaru o masie netto:
a) do 500 kg - 50 zł,
b) powyżej 500 kg do 1 t - 80 zł,
c) powyżej 1 t do 10 t - 200 zł,
d) powyżej 10 t do 25 t - 300 zł,
e) powyżej 25 t do 60 t - 400 zł,
f) powyżej 60 t do 100 t - 700 zł,
g) powyżej 100 t do 500 t - 800 zł,
h) powyżej 500 t do 1000 t - 900 zł,
i) powyżej 1000 t - 1000 zł;
4) za kontrolę:
a) środka transportu, którym jest przewożony towar - 60 zł,
b) przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu) - 30 zł,
c) środka transportu, który przewozi towar należący do kilku importerów - 30 zł od każdego z nich,
d) przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu), która obejmuje przewożony jednym środkiem transportu towar należący do kilku importerów - 15 zł od każdego z nich;
5) za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:
a) proste pobranie próbek - 50 zł,
b) złożone pobranie próbek - 100 zł;
6) za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
7) za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3;
8) w przypadku świadectwa, które potwierdza spełnienie wymagań zdrowotnych przez przywożone z państwa trzeciego środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością, za:
a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 20 zł;
9) w przypadku wspólnego zdrowotnego dokumentu wejścia (CHED - Common Health Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, z państwa trzeciego, za:
a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CHED lub innego dokumentu - 20 zł;
10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na wniosek przy wywozie środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, do państwa trzeciego, za:
a) sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł;
11) w przypadku dokumentu lub jego duplikatu, wydanego na żądanie strony, innego niż dokumenty określone w pkt 8-10 - 50 zł za każdy.
§ 5.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu jej wysokości uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
3. Stawki opłat za przewóz próbek do laboratorium:
1) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
a) do 25 km - 30 zł,
b) powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczana jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;
2) za pośrednictwem podmiotu świadczącego usługi kurierskie - określone przez ten podmiot.
§ 6.
2. Czynność, o której mowa w § 3 pkt 3 lit. b i § 4 pkt 5 lit. b, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§ 7.
1) właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub w kasie właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2) właściwego organu Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 8.
§ 9.
§ 10.
Minister Zdrowia: wz. K. Kęcka
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 lipca 2025 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1004).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 349 z 05.12.2014, str. 67, Dz. Urz. UE L 25 z 02.02.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 158 z 21.06.2017, str. 5, Dz. Urz. UE L 230 z 06.09.2017, str. 1, Dz. Urz. UE L 234 z 12.09.2017, str. 7, Dz. Urz. UE L 259 z 07.10.2017, str. 2, Dz. Urz. UE L 94 z 12.04.2018, str. 1, Dz. Urz. UE L 120 z 08.04.2021, str. 1, Dz. Urz. UE L 64 z 01.03.2023, str. 1, Dz. Urz. UE L 2024/2791 z 31.10.2024 oraz Dz. Urz. UE L 2025/1735 z 12.08.2025.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 11, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36, Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, Dz. Urz. UE L 39 z 08.02.2014, str. 44, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2015, str. 4, Dz. Urz. UE L 173 z 06.07.2017, str. 9, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 17, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 21, Dz. Urz. UE L 96 z 19.03.2021, str. 6, Dz. Urz. UE L 151 z 02.06.2022, str. 37, Dz. Urz. UE L 310 z 01.12.2022, str. 7, Dz. Urz. UE L 143 z 02.06.2023, str. 6 oraz Dz. Urz. UE L 2024/1821 z 27.06.2024.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 7 listopada 2025 r. (Dz. U. poz. 1603)
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
I. Badania fizykochemiczne
| Lp. | Rodzaj oznaczenia | Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej |
| 1 | Alkaloidy pirolizydynowe: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 1144 |
| 2 | Alkaloidy sporyszu: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 553 |
| 3 | Alkaloidy tropanowe: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 402 |
| 4 | Alkohol etylowy - fuzle: |
|
|
| metoda spektrofotometryczna | 109 |
| 5 | Alkohol metylowy: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 183 |
|
| 2) metoda chromatografii gazowej (GC) | 195 |
| 6 | Azotany i azotyny: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 428 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 376 |
| 7 | Barwniki: |
|
|
| 1) wykrywanie | 55 |
|
| 2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej | 156 |
|
| 3) oznaczanie ilościowe - metoda spektrofotometryczna | 310 |
|
| 4) oznaczenie ilościowe - metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 466 |
| 8 | Chlorki: |
|
|
| metoda miareczkowa | 112 |
| 9 | Cyjanowodór: |
|
|
| metoda spektrofotometryczna | 271 |
| 10 | Furan, 2-metylofuran, 3-metylofuran: |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC) | 515 |
| 11 | Alergeny (w tym gluten, orzech ziemny / białko orzecha ziemnego, soja): |
|
|
| metoda immunoenzymatyczna | 496 (jeden alergen) |
| 12 | Glutaminian sodu: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 330 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 360 |
| 13 | Jod w soli kuchennej: |
|
|
| metoda spektrofotometryczna | 236 |
| 14 | Histamina: |
|
|
| metoda chromatograficzna (HPLC): |
|
|
| 1) badanie jednej próbki | 662 |
|
| 2) ocena partii produktu (badanie 9 próbek) | 1986 |
| 15 | Karbaminian etylu: |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC) | 562 |
| 16 | Kofeina: |
|
|
| 1) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 298 |
|
| 2) metoda miareczkowa | 81 |
| 17 | Konserwanty - kwas benzoesowy: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 301 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 359 |
| 18 | Konserwanty - kwas sorbowy: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 301 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 359 |
| 19 | Konserwanty - kwas sorbowy i kwas benzoesowy: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 376 |
| 20 | Konserwanty - dwutlenek siarki: |
|
|
| 1) metoda miareczkowa | 191 |
|
| 2) metoda jodometryczna | 186 |
| 21 | Kwas erukowy: |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC) | 379 |
| 22 | Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
|
| metoda miareczkowa | 108 |
| 23 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
|
| metoda miareczkowa | 161 |
| 24 | Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
|
| metoda miareczkowa | 55 |
| 25 | Związki polarne w tłuszczach smażalniczych: |
|
|
| metoda wagowa | 454 |
| 26 | Metale - ołów, kadm: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA): |
|
|
| a) jeden pierwiastek | 371 |
|
| b) dwa pierwiastki | 410 |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS): |
|
|
| a) jeden pierwiastek | 389 |
|
| b) dwa pierwiastki | 438 |
| 27 | Metale - rtęć: |
|
|
| metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 305 |
| 28 | Metale - arsen: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 364 |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 390 |
| 29 | Metale - arsen nieorganiczny: |
|
|
| metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 576 |
| 30 | Metale - cyna: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 317 |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 390 |
| 31 | Metale - nikiel, glin: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 371 (jeden pierwiastek) |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 389 (jeden pierwiastek) |
| 32 | Metale - żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez, sód, potas, selen: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 282 (jeden pierwiastek) |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 299 (jeden pierwiastek) |
| 33 | Metale - żelazo: |
|
|
| metoda spektrofotometryczna | 165 |
| 34 | Metale (arsen, kadm, ołów, rtęć, cyna, nikiel, miedź) w naturalnej wodzie mineralnej, wodzie źródlanej i wodzie stołowej: |
|
|
| 1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 150 (jeden pierwiastek) |
|
| 2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 80 (jeden pierwiastek) |
| 35 | Mikotoksyny - ochratoksyna A: |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 843 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 604 |
| 36 | Mikotoksyny - aflatoksyna B1: |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 763 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 654 |
| 37 | Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 763 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 870 |
| 38 | Mikotoksyny - aflatoksyna M1: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej | 641 |
| 39 | Mikotoksyny - zearalenon (ZEA): |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 670 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 602 |
| 40 | Mikotoksyny - fumonizyny: |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 687 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 701 |
| 41 | Mikotoksyny - deoksyniwalenol (DON): |
|
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) | 594 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 593 |
| 42 | Mikotoksyny - patulina: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej | 556 |
| 43 | Mikotoksyny - toksyny T2, HT-2: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej | 679 |
| 44 | Mikotoksyny - cytryniny: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej | 645 |
| 45 | Mikotoksyny - przygotowanie przed oznaczaniem dla próbek o masie od 10 kg: | 113 |
| 46 | Estry 2,3-MCPD i glicydolu: |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC) | 797 |
| 47 | 2-MCPD (2-monochloropropano-1,2-diol), 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol): |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC): |
|
|
| 1) za jeden związek | 1450 |
|
| 2) dwa związki | 2167 |
| 48 | Akryloamid: |
|
|
| 1) metoda chromatografii gazowej (GC) | 1004 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 655 |
| 49 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC): |
|
|
| 1) bez zmydlania | 688 |
|
| 2) ze zmydlaniem | 992 |
| 50 | Fosfor dodany: |
|
|
| metoda obliczeniowa | 519 |
| 51 | Fosfor ogólny: |
|
|
| metoda wagowa | 231 |
| 52 | Pestycydy - jon bromkowy: |
|
|
| 1) metoda chromatografii gazowej (GC) | 340 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej | 440 |
| 53 | Pestycydy - ditiokarbaminiany: |
|
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 250 |
|
| 2) metoda chromatografii gazowej | 357 |
| 54 | Pestycydy - związki analizowane metodą wielopozostałościową: |
|
|
| 1) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) | 932 |
|
| 2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 530 |
|
| 3) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) | 550 |
|
| 4) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 472 |
|
| 5) metoda chromatografii gazowej (GC) | 391 |
| 55 | Pestycydy - związki analizowane metodą pojedynczą: |
|
|
| 1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 596 |
|
| 2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) | 559 |
|
| 3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) | 527 (jedna definicja1)) |
|
| 4) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 299 (jeden pierwiastek) |
|
| 5) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 282 (jeden pierwiastek) |
| 56 | Pestycydy - związki analizowane metodą inną niż metoda wielopozostałościowa i pojedyncza: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 501 |
| 57 | Pestycydy - pestycydy o złożonej definicji, w skład której wchodzą sole, estry i koniugaty: |
|
|
| 1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) | 610 |
|
| 2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) | 459 |
|
| 3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) | 790 |
| 58 | Składniki żywności (inne): |
|
|
| 1) diosmina: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 411 |
|
| 2) rutyna: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 326 |
|
| 3) koenzym Q10: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 302 |
| 59 | Substancje słodzące - aspartam, acesulfam K, sacharyniany: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 426 |
| 60 | Substancje słodzące - cyklaminiany: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 237 |
| 61 | Witamina C: |
|
|
| 1) metoda miareczkowa | 133 |
|
| 2) metoda spektrofotometryczna | 234 |
|
| 3) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 424 |
| 62 | Witaminy rozpuszczalne w wodzie: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC): |
|
|
| 1) witaminy B7, B9, B12 | 620 |
|
| 2) witaminy B2, B3, B5, B6 | 599 |
|
| 3) witamina B1 | 434 |
| 63 | Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC): |
|
|
| 1) witamina D | 514 |
|
| 2) witaminy A i E | 696 |
| 64 | Wartość energetyczna z obliczeń | 51 |
| 65 | Tłuszcz: |
|
|
| 1) metoda Soxhleta | 267 |
|
| 2) metoda Szmidta-Bondzyńskiego | 310 |
| 66 | Kwasy tłuszczowe, w tym izomery trans: |
|
|
| metoda chromatografii gazowej (GC) | 542 |
| 67 | Białko: |
|
|
| metoda Kjeldahla | 258 |
| 68 | Cukry: |
|
|
| metoda miareczkowa | 309 |
| 69 | Błonnik: |
|
|
| metoda enzymatyczno-wagowa | 433 |
| 70 | Popiół ogólny: |
|
|
| metoda wagowa | 163 |
| 71 | Wilgotność / sucha masa: |
|
|
| metoda wagowa | 115 |
| 72 | Zanieczyszczenia fizyczne: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności | 115 |
|
| 2) oznaczanie ilościowe - metoda wagowa | 165 |
| 73 | Zanieczyszczenia biologiczne, w tym szkodniki żywnościowe | 115 |
| 74 | Przetrwalniki buławinki czerwonej | 115 |
| 75 | Oznaczanie jakościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej: |
|
|
| 1) metoda PCR | 681 |
|
| 2) metoda Real-Time PCR | 598 |
| 76 | Oznaczanie ilościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej: |
|
|
| metoda Real-Time PCR | 877 |
| 77 | Oznaczanie jakościowe DNA (przesiewowe) jednej sekwencji specyficznej dla modyfikacji genetycznej: |
|
|
| 1) metoda PCR | 681 |
|
| 2) metoda Real-Time PCR | 464 |
| 78 | Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji p35S, TNOS, CryIAb/Ac w produktach z ryżu pochodzących z Chin: |
|
|
| metoda Real-Time PCR | 1596 |
| 79 | Pierwiastek promieniotwórczy cez-137 w żywności: |
|
|
| metoda spektrometrii gamma | 243 |
| 80 | Pierwiastek promieniotwórczy stront-90 w żywności: |
|
|
| metoda radiochemiczna | 714 |
| 81 | Wykrywanie napromieniania żywności: |
|
|
| 1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) | 394 |
|
| 2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening | 217 |
|
| 3) metoda termoluminescencji (TL) | 850 |
|
| 4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej (GC) | 1100 |
| 82 | Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego: |
|
|
| 1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) | 64 |
|
| 2) po przygotowaniu próbki | 115 |
| 83 | Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej | 115 |
| 84 | Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością: |
|
|
| 1) metoda trójkątowa (smak, zapach) - do jednej substancji wzorcowej | 230 |
|
| 2) metoda multiporównawcza (smak, zapach), test różnicy w stosunku do kontroli - do jednej substancji wzorcowej | 360 |
| 85 | Migracja globalna (wyroby jednorazowego użytku): |
|
|
| 1) do wody destylowanej | 489 |
|
| 2) do 3 % kwasu octowego | 500 |
|
| 3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego | 558 |
|
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 669 |
|
| 5) do 95 % alkoholu etylowego | 760 |
|
| 6) do izooktanu | 670 |
| 86 | Migracja globalna (wyroby wielokrotnego użytku): |
|
|
| 1) do wody destylowanej | 672 |
|
| 2) do 3 % kwasu octowego | 745 |
|
| 3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego | 870 |
|
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 1138 |
|
| 5) do 95 % alkoholu etylowego | 1524 |
|
| 6) do izooktanu | 1207 |
| 87 | Migracja bisfenolu A (wyroby jednokrotnego użytku): |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC): |
|
|
| 1) do 3 % kwasu octowego | 958 |
|
| 2) do 10 % etanolu | 976 |
|
| 3) do 20 % etanolu | 1061 |
|
| 4) do 50 % etanolu | 1130 |
| 88 | Migracja bisfenolu A (wyroby wielokrotnego użytku): |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC): |
|
|
| 1) do 3 % kwasu octowego | 1295 |
|
| 2) do 10 % etanolu | 1312 |
|
| 3) do 20 % etanolu | 1374 |
|
| 4) do 50 % etanolu | 1492 |
| 89 | Migracja specyficzna do poli(tlenku 2,6-difenylo-p-fenylenu) | 2020 |
| 90 | Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: |
|
|
| metoda chromatografii cieczowej (HPLC) | 1980 |
| 91 | Migracja formaldehydu z tworzyw sztucznych: |
|
|
| metoda spektrofotometryczna | 780 |
| 92 | Migracja ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: |
|
|
| metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) | 368 |
| 93 | Metale - antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, kobalt, miedź, żelazo, lit, mangan, cynk, glin, nikiel (tworzywa sztuczne): |
|
|
| metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) | 202 (jeden pierwiastek) |
II. Badania mikrobiologiczne2)
| Lp. | Rodzaj oznaczenia | Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej |
| 1 | Salmonella spp.: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 129 |
|
| 2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 160 |
|
| 3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 1 próbki | 332 |
|
| 4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 875 |
|
| 5) identyfikacja - metoda hodowlana | 300 |
|
| 6) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna | 160 |
| 2 | Bakterie z grupy coli: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 110 |
|
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 150 |
|
| 3) identyfikacja | 17 |
| 3 | Escherichia coli: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 110 |
|
| 2) identyfikacja | 25 |
|
| 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 120 |
| 4 | Enterobacteriaceae: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 110 |
|
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 130 |
|
| 3) identyfikacja | 70 |
| 5 | Cronobacter spp.: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 120 |
|
| 2) identyfikacja | 158 |
| 6 | Przypuszczalne Bacillus cereus: |
|
|
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 150 |
|
| 2) identyfikacja | 35 |
| 7 | Gronkowce koagulazo-dodatnie: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 100 |
|
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew powierzchniowy | 150 |
|
| 3) identyfikacja | 90 |
|
| 4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew wgłębny | 170 |
| 8 | Enterotoksyny gronkowcowe: |
|
|
| wykrywanie obecności metodą immunoenzymatyczną: |
|
|
| 1) bez zagęszczenia | 251 |
|
| 2) z zagęszczeniem | 323 |
| 9 | Listeria monocytogenes: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 170 |
|
| 2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 216 |
|
| 3) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna | 127 |
|
| 4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 160 |
|
| 5) identyfikacja | 160 |
| 10 | Yersinia enterocolitica: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 150 |
|
| 2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 212 |
|
| 3) identyfikacja | 476 |
| 11 | Campylobacter spp.: |
|
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana | 148 |
|
| 2) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna | 158 |
|
| 3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 289 |
|
| 4) identyfikacja | 180 |
| 12 | Pleśnie i drożdże: |
|
|
| oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 170 |
| 13 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne: |
|
|
| oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 120 |
| 14 | Clostridium perfringens: |
|
|
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 100 |
|
| 2) identyfikacja | 50 |
| 15 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
|
| 1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 +/- 2 °C - metoda płytkowa | 54 |
|
| 2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36 +/- 2 °C - metoda płytkowa | 51 |
|
| 3) bakterie z grupy coli lub Escherichia coli: |
|
|
| a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 67 |
|
| b) identyfikacja | 21 |
|
| 4) enterokoki kałowe: |
|
|
| a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 59 |
|
| b) identyfikacja | 23 |
|
| 5) Pseudomonas aeruginosa: |
|
|
| a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 64 |
|
| b) identyfikacja | 51 |
|
| 6) Clostridia redukujące siarczyny (spory): |
|
|
| oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 83 |
|
| 7) Clostridia redukujące siarczyny (formy wegetatywne) |
|
|
| oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 83 |
| 16 | Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC): |
|
|
| 1) obecność specyficznego DNA - metoda Real-Time PCR: |
|
|
| a) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 5 próbek | 1400 |
|
| b) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki | 897 |
|
| c) identyfikacja we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki | 550 |
|
| 2) obecności szczepów - metoda Real-Time PCR: |
|
|
| a) wykrywanie genów stx i eae (screeening) w "puli" - analiza 1 próbki (5 puli po 10 kolonii) | 1400 |
|
| b) wykrywanie genów stx i eae (screeening) "rozpulowanych" pozytywnych kolonii - analiza 1 puli (10 kolonii) | 2500 |
|
| c) identyfikacja pozytywnych kolonii Escherichia coli do serogrupy oraz potwierdzanie biochemiczne - analiza 1 kolonii | 550 |
| 17 | Wirusy: |
|
|
| obecność wirusów - metoda Real-Time RT-PCR: |
|
|
| 1) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w żywności - analiza 5 próbek | 4560 |
|
| 2) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w wymazach - analiza 1 próbki | 1840 |
|
| 3) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek | 5110 |
|
| 4) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki | 1995 |
|
| 5) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek | 6690 |
|
| 6) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 1 próbki | 2780 |
|
| 7) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki | 2550 |
1) Jedna definicja - suma związków składających się na wyrażenie pozostałości pestycydu zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.), z których każdy związek wymaga osobnej analizy (np. definicja pozostałości disulfotonu to suma disulfotonu, sulfotlenku disulfotonu i sulfonu disulfotonu wyrażona jako disulfoton).
2) Badania dotyczą również powierzchni kontaktujących się z żywnością (w tym wymazów).
- Data ogłoszenia: 2025-11-24
- Data wejścia w życie: 2026-01-01
- Data obowiązywania: 2026-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
