REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Uokik, żywność

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu ze szkodą dla zdrowia

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób? 

Niedozwolone klauzule w umowach ubezpieczeniowych z Generali Życie TU i TU Allianz Życie

UOKiK wydał 2 decyzje dotyczące stosowania klauzul niedozwolonych przez Generali Życie Towarzystwo Ubezpieczeń oraz Towarzystwo Ubezpieczeń Allianz Życie (dawniej Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie). W obu przypadkach dotyczyły one opłat w ubezpieczeniach na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym (ufk). Poszkodowanym przysługują rekompensaty. Jak je uzyskać?

Chityna w jadalnych owadach. Czy można ją jeść? Czy uszkadza układ oddechowy?

Unia Europejska dopuściła w styczniu 2023 r. na rynek żywności produkty z dodatkiem sproszkowanych świerszczy. Na ciałach tych zwierzątek znajdują się pancerze, a ich składnikiem jest chityna. Czy chitynę można jeść? Czy jest zdrowa? Jakie są korzyści z jedzenia owadów?

"Mąka" z owadów, "mięso" z protein lub z laboratorium. Cztery świerszcze mają tyle białka co szklanka mleka

W styczniu 2023 r. Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej produktów zawierających mąkę ze świerszczy domowych. Zgoda wydana została jednemu producentowi i będzie obowiązywała przez pięć lat. Produkt cechuje się wysoką zawartością białka i może być wykorzystywany jako substytut mąki zbożowej. Choć produkcja żywności z owadów budzi wśród Europejczyków kontrowersje, to na świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich, jest to częsta praktyka. Ma ona również istotny wymiar ekologiczny: hodowla owadów jest dużo mniejszym emitentem gazów cieplarnianych niż hodowla bydła i trzody chlewnej. Co więcej, świerszcze są nie tylko źródłem białka, ale i błonnika, witamin i minerałów.

REKLAMA

Wyrzucamy coraz więcej jedzenia. Potrzebne są poprawki w obowiązującej ustawie

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie spełnia tej funkcji. 

Słodki olej - 50 razy słodszy od zwykłego cukru - ochroni przed cukrzycą i innymi chorobami. Zdrowe słodycze dla diabetyka

Guy Ben Zvi, technolog żywności z Izraela opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. Podczas swoich badań nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, zauważył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie (nawet do 50 razy) słodszy niż cukier w kryształkach. To odkrycie może sprawić, że wysokosłodzone produkty będą mogły być zdrowsze. Ale ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.

Projekt nowelizacji ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów skierowany do komisji

Sejm skierował we wtorek do komisji projekt nowelizacji ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, który ma dostosować polskie prawo do unijnej dyrektywy.

Produkty regionalne i tradycyjne QUIZ

Czy jesteś znawcą produktów tradycyjnych i regionalnych? Sprawdź swoją wiedzę z przepisów prawnych i kulinarnych!

REKLAMA

Zarzut wprowadzania konsumentów w błąd dla spółki Wakacje.pl

Zarzut wprowadzania konsumentów w błąd poprzez nieprawidłowe prezentowanie cen Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny postawił spółce Wakacje.pl z Gdańska. Spółce grozi kara do 10 proc. rocznego obrotu.

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

Fałszowanie miodu - sposoby. Czy można rozpoznać sfałszowany miód?

Analiza sposobów fałszowania różnych gatunków miodów oraz opracowanie metody weryfikacji ich składu to cel badań doktoranta z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jordan Sycz zajmie się m.in. badaniem miodów na każdym z etapów jego produkcji.

Ceny paliw na stacjach - kiedy może interweniować UOKiK?

Ceny paliw na stacjach. Cieszymy się, że podwyżek nie ma - powiedziała minister klimatu Anna Moskwa pytana o sytuację na rynku paliw po przywróceniu VAT od 1 stycznia 2023 r. Dodała, że gdyby były jakiekolwiek nieprawidłowe zachowania firm sprzedających paliwa, może interweniować UOKiK.

Co zrobić z nietrafionymi prezentami po świętach?

Czy mamy prawo do reklamacji? Czy zmiany prawa konsumenckiego, które wchodzą w życie od 2023 r., mają zastosowanie do prezentów kupionych przed Nowym Rokiem?

Kto w Polsce zajmuje się sprzedażą węgla?

Z informacji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wynika, iż w Polsce sprzedażą węgla zajmują się przede wszystkim małe firmy zatrudniające niewielką liczbę pracowników.

Wicepremier: ceny żywności nie spadną w przyszłym roku

Myślę, że ceny żywności nie spadną w przyszłym roku; naszym ogromnym zadaniem i wysiłkiem jest to, aby nie rosły one tak szybko, jak w tym roku - ocenił w piątek w Studiu PAP wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Fałszywe opinie w internecie - Prezes UOKiK nałożył kary

Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nałożył pierwsze kary za handel nieprawdziwymi recenzjami i ocenami zamieszczanymi w internecie. Urząd jednocześnie przypomina, iż od 1 stycznia każda firma, która publikuje recenzje w internecie będzie musiała informować jak weryfikuje ich autentyczność.

W listopadzie „inflacja odczuwalna” osiągnęła 26%

W listopadzie br. codzienne zakupy były droższe średnio o 25,8 proc. rdr - wynika z przekazanego PAP najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych". Zdrożały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów, a ich średnie wzrosty znowu są dwucyfrowe.

Ceny ziemniaków 2022-2023

Ceny ziemniaków w bieżącym sezonie utrzymają się na wysokim poziomie - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ-PIB) w roczniku "Rynek ziemniaka" z grudnia 2022 r.

Zmiany w ustawie o zatorach płatniczych wchodzą w życie od 8 grudnia 2022

Nowe regulacje mają przyspieszyć prowadzenie postępowań, a w konsekwencji doprowadzić do efektywniejszego i szybszego eliminowania zatorów płatniczych. Co uległo zmianie?

Zerowy VAT na żywność. Do kiedy? Rozporządzenie podpisane!

0% VAT na żywność. Minister finansów podpisała rozporządzenie przedłużające „zerową” stawkę VAT na żywność do końca czerwca 2023 r.

Ekspert o inflacji: dla konsumentów istotny jest spadek cen energii

Inflacja w listopadzie jest pierwszym spadkiem od lutego 2022 r., co jest zaskoczeniem dla ekonomistów. Z perspektywy konsumentów istotny jest spadek cen nośników energii, głównie węgla, w ciągu miesiąca – ocenił ekspert ekonomiczny Lewiatana Mariusz Zielonka.

Stawka VAT na żywność 0% utrzymana do 30 czerwca 2023 r.

Utrzymanie obecnej, obniżonej do 0 proc. stawki VAT na żywność zakłada projekt rozporządzenia MF, który został opublikowany w środę na stronach Rządowego Centrum Legislacji.

Prognoza: nieznaczny spadek inflacji, żywność dalej droga

Prognozujemy, że inflacja w listopadzie spadła do 17,7 proc. z 17,9 proc. w październiku. Jeśli nie liczyć lutowego spadku inflacji, spowodowanego wprowadzeniem tarczy antyinflacyjnej, będzie to pierwszy spadek inflacji od połowy 2021 r. – powiedział PAP ekonomista Banku Pekao Kamil Łuczkowski.

Większość fast foodów ze spadkiem liczby wizyt

Zmiana nawyków konsumenckich i inflacja wpływa na ruch w fast foodach. Sieci zanotowały dwucyfrowe spadki.

„Poznaj Dobrą Żywność” - ważna zmiana dla producentów

Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.

Ardanowski: państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo

Państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - ocenił w piątek szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Jan Krzysztof Ardanowski.

W ponad 2 tys. sklepów będzie można zostawić żywność dla potrzebujących

Federacja Polskich Banków Żywności pod hasłem "Święta godne, a nie głodne" przeprowadzi 26. edycję świątecznej zbiórki żywności. Akcja trwać będzie w dniach 25-26 listopada, a żywność będzie można zostawić w ponad 2 tys. sklepów. W ub.r. w ten sposób udało się zebrać 250 ton żywności.

Spadek realnych dochodów wpływa negatywnie na sprzedaż detaliczną

Spadek realnych dochodów z coraz większą mocą znajduje odzwierciedlenie w ograniczaniu wydatków konsumentów - napisali analitycy PKO BP w opublikowanym w środę komentarzu do danych GUS.

PayPal stosuje niedozwolone postanowienia umowne? Zarzuty UOKiK-u

Zarzuty w stosunku do PayPal dotyczą trzech postanowień "Umowy z Użytkownikiem PayPal": spisu działań zabronionych, listy nakładanych sankcji oraz zakazu korzystania z konta w momencie jego zablokowania bądź zawieszenia.

Modyfikacja tarczy antyinflacyjnej – co może się zmienić?

Rząd zapewne zdecyduje się na modyfikację rozwiązań tarczy antyinflacyjnej; z tego, co zapowiadał premier Mateusz Morawiecki wynika, że na pewno zostaną utrzymane obniżki podatku VAT na produkty spożywcze - ocenił w poniedziałek prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.

Jak uniknąć kradzieży pieniędzy z konta?

Co zrobić, gdy z rachunku skradziono pieniądze? Jak nie wpaść w pułapki oszustów? Jakie są obowiązki dostawców płatności, np. banków w przypadku kradzieży środków?

Analitycy: inflacja zależna od cen usług i niektórych towarów przemysłowych

Struktura inflacji się zmieni, coraz mniejsze znaczenie będą odgrywać wzrosty cen żywności oraz energii, a rosnąć będą przede wszystkim ceny usług i niektórych towarów przemysłowych - uważają ekonomiści Polskiego Instytutu Ekonomicznego komentując dane GUS.

Black Friday – jak nie dać się nabrać na udawaną promocję?

Ostatni listopadowy piątek to okazja do zakupowego szaleństwa, bo od kilku lat jest on uznawany za dzień największych wyprzedaży. Ze względu na rekordowe wyniki coraz częściej promocje rozciągane są na cały tydzień, a nawet miesiąc. To okazja dla łowców promocji, ale też dla nieuczciwych sprzedawców.

UOKiK: rozpoczęły się kontrole składów węgla w całej Polsce

Inspekcja Handlowa rozpoczęła kontrole składów węgla w całym kraju; sprawdzi łącznie kilka tysięcy punktów sprzedaży - poinformował w poniedziałek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Inspektorzy przyjrzą się m.in. cenom i legalności prowadzenia działalności przez sprzedawców.

Stawki VAT na nośniki energii (gaz, węgiel, olej opałowy, energia elektryczna i cieplna) – sezon grzewczy 2022/2023

W tym sezonie grzewczym na wszystkie nośniki energii powinna obowiązywać obniżona stawka VAT – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski z Instytutu Studiów Podatkowych.

Stawka 0% VAT na żywność od początku 2023 roku

Od 1 stycznia 2023 zostawimy zerowy VAT na żywność – poinformował 14 listopada 2022 r. wiceminister finansów Artur Soboń, odnosząc się do planowanych zmian w zakresie tarcz antyinflacyjnych. Dodał, że wkrótce zostanie zaproponowane rozwiązanie osłonowe dla odbiorców gazu.

W miejscach pracy przeważają złe nawyki żywieniowe. Jak to zmienić?

Jakie bariery najbardziej przeszkadzają pracującym Polakom w zdrowym odżywianiu?

Składy węgla skontrolowane przez UOKiK

Z kontroli przeprowadzonej w składach przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wynika, iż głównymi przyczynami problemów z zaopatrzeniem się w opał w składach węglowych jest utrata źródeł dostaw oraz wysokie koszty zakupu.

Jak oznaczać posty sponsorowane w Internecie?

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przygotował rekomendacje dotyczące oznaczania treści reklamowanych przez influencerów w mediach społecznościowych. Przedstawił w nich podstawy prawne, przykłady współpracy, sposoby oznaczania materiałów sponsorowanych, a także konsekwencje prawne. Jeśli publikujesz tego rodzaju treści zapoznaj się z rekomendacją.

PZU Życie zmienia definicję Oddział Intensywnej Terapii po interwencji UOKiK

Wszyscy ubezpieczeni, którzy po 1 stycznia 2020 r. otrzymali decyzje odmowne, oparte na braku spełnienia definicji OIT/OAIT, bądź nie zgłaszali wniosków z tego tytułu (pomimo objęcia ich ochroną ubezpieczeniową i podjęcia wobec nich stosownych czynności medycznych nie tylko w ramach oddziałów, ale również pododdziałów), mogą zgłosić roszczenia względem ubezpieczyciela do 31 grudnia 2022 r.

Napływ uchodźców z Ukrainy zapewnia w Polsce wzrost obrotów handlowych

Napływ uchodźców z Ukrainy zapewnia w Polsce wzrost obrotów handlowych, a przeciętny krajowy konsument zapewne ogranicza wydatki ze względu na spadającą realną siłę nabywczą dochodów oraz wysoką niepewność- stwierdzili eksperci PKO BP w komentarzu do środowych danych GUS.

Zmowa cenowa w Kia? UOKiK wysuwa zarzuty

Zmowa cenowa w Kia? UOKiK oskarża 10 dealerów oraz 6 managerów pracujących w centrali firmy. Działania marki mocno ograniczały konkurencję.

Wakacje kredytowe - zarzuty wobec 3 banków

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił zarzuty naruszania zbiorowych interesów konsumentów BNP Paribas, Getin Noble Bank i Bankowi Pocztowemu w związku z ustawowymi wakacjami kredytowymi. Za jakie działania?

UOKiK otrzymał 800 skarg konsumentów w sprawie wakacji kredytowych

Klienci banków mogą od 29 lipca składać wnioski o wakacje kredytowe. Czego dotyczą skargi zgłaszane do Urzędu Konkurencji i Konsumentów?

Fundusz Wsparcia Kredytobiorców - kalkulator UOKiK

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uruchomił kalkulator sprawdzający możliwość skorzystania z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców.

Lody Häagen-Dazs zanieczyszczone 2-chloroetanolem. GIS ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny przekazał 8 sierpnia 2022 r. w ramach ostrzeżenia publicznego o wycofaniu kolejnych kilku partii lodów firmy Häagen-Dazs. Powodem jest zastosowanie ekstraktu waniliowego zanieczyszczonego 2-chloroetanolem (który jest pochodną szkodliwego tlenku etylenu).

Cena cukru 2022 - od 4 do 5 zł za kilogram po nowym sezonie skupowym

Zdecydowanie nie powinniśmy panikować, bo cukier wróci do normalnej ceny - powiedział 2 sierpnia 2022 r. wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Ocenił, że cena cukru nie spadnie do 2 zł, ale może osiągnąć 4-5 zł po nowym sezonie skupowym.

Tylko blisko 13 procent Polaków kupiło cukier na zapas [BADANIE]

Blisko 90 procent Polaków słyszało o brakach cukru w sklepach. Zdecydowana większość nie uległa jednak panice.

Piątkowska: Mąka to tylko 17 proc. ceny chleba. Reszta to koszty energii, pracy czy transportu

- Polska staje się regionalnym hubem dla Ukrainy w handlu surowcami rolnymi. Największym wyzwaniem jest pomoc w wywozie zboża i wyeksportowaniu go na rynki trzecie - mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej.

Wojna na Ukrainie a Europejski Zielony Ład. Ile żywności marnuje się w Polsce?

– W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie. W sytuacji, kiedy wojna za wschodnią granicą może spowodować globalne zakłócenia bezpieczeństwa żywnościowego, nie możemy sobie pozwolić na takie marnotrawstwo. To absolutnie jest jeden z celów, który powinien zostać podjęty z odpowiednią powagą w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i przełożony na praktyczne działania państw europejskich – mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej. Jak podkreśla, Komisja Europejska powinna w tej chwili na nowo rozważyć kształt unijnej polityki rolnej oraz redefiniować zawarte w nich cele, aby nie osłabiać dodatkowo konkurencyjności polskiego i europejskiego rolnictwa w obecnej, i tak trudnej już sytuacji związanej z wojną w Ukrainie.

REKLAMA