REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Nieco mniej niż połowa Polaków nie daje się skusić na grzybobranie, głównie z obawy przed zatruciem. Reszta zbiera grzyby i bez obaw wprowadza do jesiennego menu, urozmaicając posiłki i czyniąc oszczędności w domowym budżecie.
Niewinnie wyglądające lody mogą skrywać śmiertelne niebezpieczeństwo. Wysokie temperatury, brak higieny i niewłaściwe przechowywanie sprzyjają rozwojowi wyjątkowo groźnej bakterii – gronkowca złocistego. Zakażenie nim może prowadzić do poważnych chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do sepsy. Szczególnie narażone są dzieci i kobiety w ciąży. Ministerstwo Zdrowia apeluje o ostrożność i wybieranie tylko sprawdzonych, czystych punktów sprzedaży lodów.
Zatrucie w pracy – czy jest kwalifikowane w kategoriach wypadku przy pracy? Wykorzystywane w czasie pracy rozmaite substancje chemiczne, a także ich mieszaniny, mogą mimo stosowania odpowiednich procedur – spowodować zatrucie pracownika. Jak ocenić takie zdarzenie? Co robić, gdy dojdzie do zatrucia? Jakie są obowiązki pracodawcy?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA