REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Groźna bakteria w lodach! Ministerstwo Zdrowia ostrzega przed zakażeniem

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
urlop, zatrucie, sanepid, bakteria, Ministerstwo Zdrowia
Groźna bakteria w lodach! Ministerstwo Zdrowia ostrzega przed zakażeniem
Inne

REKLAMA

REKLAMA

Niewinnie wyglądające lody mogą skrywać śmiertelne niebezpieczeństwo. Wysokie temperatury, brak higieny i niewłaściwe przechowywanie sprzyjają rozwojowi wyjątkowo groźnej bakterii – gronkowca złocistego. Zakażenie nim może prowadzić do poważnych chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do sepsy. Szczególnie narażone są dzieci i kobiety w ciąży. Ministerstwo Zdrowia apeluje o ostrożność i wybieranie tylko sprawdzonych, czystych punktów sprzedaży lodów.

rozwiń >

Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego

Zatrucie pokarmowe wywołane spożyciem skażonej żywności, w tym lodów przechowywanych w nieodpowiednich warunkach, może szybko zepsuć wakacje i zagrozić zdrowiu. Najczęściej występującymi objawami zatrucia pokarmowego są:

REKLAMA

REKLAMA

  • silny ból brzucha,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • wymioty, a czasami także
  • gorączka, dreszcze i ogólne osłabienie.

Symptomy pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach od spożycia skażonego jedzenia i mogą utrzymywać się od kilku godzin do kilku dni.

Co należy zrobić w przypadku zatrucia pokarmowego?

W razie podejrzenia zatrucia pokarmowego zalecane jest niezwłoczne skontaktowanie się z numerem alarmowym 112 w celu uzyskania porady medycznej. Ministerstwo Zdrowia rekomenduje:

  • w miarę możliwości sprowokować wymioty, aby szybciej usunąć toksyny z organizmu,
  • pozwolić organizmowi na naturalne oczyszczenie jelit – biegunka jest mechanizmem obronnym - jeśli jednak utrzymuje się zbyt długo, warto rozważyć zastosowanie leków przeciwbiegunkowych,
  • w przypadku wzdęć i gazów korzystne może być wypicie ciepłego naparu z kopru włoskiego oraz delikatne masowanie brzucha okrężnymi ruchami w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
  • spożywać regularnie niewielkie ilości wody, aby zapobiec odwodnieniu,
  • wprowadzić lekkostrawną dietę, obejmującą gotowany ryż lub kleik, marchew, ziemniaki, gotowane mięso drobiowe, suche pieczywo, sucharki bądź biszkopty. Podczas biegunki organizm traci potas, sód i glukozę, dlatego do posiłków warto dodać odrobinę soli lub łyżeczkę miodu. Dobrym źródłem potasu są gotowane ziemniaki.

Warto mieć przy sobie węgiel aktywny, który jest dostępny bez recepty w aptekach. Przed jego zastosowaniem zalecana jest jednak konsultacja z lekarzem lub operatorem numeru alarmowego.

Jeśli objawy są nasilone lub utrzymują się kilka dni, konieczne jest pilne zgłoszenie się do lekarza, ponieważ może to świadczyć o poważnym zatruciu, np. salmonellą czy jadem kiełbasianym.

REKLAMA

Dlaczego nawadnianie jest kluczowe podczas zatrucia?

Podczas zatrucia organizm szybko traci wodę, dlatego niezbędne jest jej regularne uzupełnianie – najlepiej ciepłą, przegotowaną wodą. Oto zalecane ilości płynów w zależności od stopnia odwodnienia:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • przy łagodnym odwodnieniu (utrata masy ciała poniżej 5%): 50 ml wody na każdy kilogram masy ciała w ciągu 3–4 godzin,
  • przy średnim odwodnieniu (utrata 5–10% masy ciała): 50–100 ml wody na każdy kilogram masy ciała,
  • po każdym luźnym stolcu: 5–10 ml na każdy kilogram masy ciała (dla osoby dorosłej ok. 350–700 ml),
  • po każdym epizodzie wymiotów: 2–5 ml na każdy kilogram masy ciała (dla osoby dorosłej ok. 140–350 ml).

Uczucie silnego pragnienia w trakcie ostrej biegunki może świadczyć o utracie co najmniej jednego litra płynów.

Jak można zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego?

Choć całkowite wyeliminowanie ryzyka zatrucia pokarmowego jest trudne, odpowiednia higiena i ostrożność przy zakupie oraz przygotowywaniu posiłków znacząco zmniejszają szanse na zakażenie niebezpiecznymi bakteriami. Aby ograniczyć ryzyko zatrucia, Ministerstwo Zdrowia zaleca:

  • dokładne mycie owoców i warzyw,
  • dbanie o czystość kuchni, w tym blatów, desek i narzędzi kuchennych,
  • stosowanie osobnych desek do krojenia warzyw, mięsa i ryb,
  • regularne czyszczenie lodówki i unikanie jej przepełniania – właściwa cyrkulacja powietrza zapobiega psuciu się żywności,
  • oddzielne przechowywanie produktów surowych i gotowych do spożycia,
  • kontrolowanie dat przydatności do spożycia,
  • unikanie spożywania surowego mięsa – nawet jednorazowe spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia.

Groźna bakteria w lodach - Ministerstwo Zdrowia ostrzega

Ministerstwo Zdrowia ostrzega - gronkowiec złocisty to wyjątkowo niebezpieczna bakteria, która może występować nie tylko w mięsie czy rybach, ale także w lodach i produktach mlecznych. Mięso i ryby najczęściej są poddawane obróbce cieplnej, natomiast lody nie – dlatego, jeśli są niewłaściwie przechowywane lub sprzedawane w niehigienicznych warunkach, mogą stanowić szczególne zagrożenie.

Zakażenie gronkowcem może prowadzić do ciężkich chorób, takich jak zapalenie płuc, mięśnia sercowego, opon mózgowych, zakażenia kości, ropnie czy sepsa. Objawami sepsy są m.in.:

  • gorączka powyżej 38,3°C lub poniżej 36°C,
  • tętno powyżej 90 uderzeń na minutę,
  • szybki oddech (ponad 20 oddechów na minutę) oraz
  • bardzo wysoka lub bardzo niska liczba białych krwinek.

Sepsa jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży - jest to jedna z głównych przyczyn śmiertelności okołoporodowej. Zaleca się, aby w przypadku podejrzenia zakażenia gronkowcem przez kobiety w ciąży, natychmiast udać się na SOR.

Jak sprawdzić, czy lodziarnia działa legalnie i bezpiecznie?

Każdy punkt sprzedaży lodów – zarówno tradycyjna lodziarnia, jak i sezonowa budka – musi posiadać aktualne zezwolenie sanepidu. Przed rozpoczęciem działalności lokal przechodzi kontrolę, podczas której inspektorzy sanepidu weryfikują m.in.:

  • aktualność orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
  • umowę na wywóz odpadów,
  • wyniki badań wody,
  • zabezpieczenia przed szkodnikami,
  • przestrzeganie zasad higieny i procedur HACCP,
  • prawidłowe oznaczenie alergenów w ofercie.
Ważne

Każda lodziarnia musi również dysponować umywalką przeznaczoną dla personelu. Kupując lody, warto zwracać uwagę na czystość lokalu, higienę sprzedawców oraz sposób serwowania lodów. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej wybrać inny punkt sprzedaży.

Inne groźne bakterie i zagrożenia

Choć gronkowiec w lodach to poważne zagrożenie, nie jest on jedynym niebezpieczeństwem, które może czyhać w jedzeniu. W Polsce często dochodzi także do zatruć wywołanych przez:

  • Campylobacter – bakterie obecne głównie w drobiu i niepasteryzowanym mleku,
  • Salmonellę – występującą w mięsie, jajach i produktach mlecznych,
  • Jad kiełbasiany (botulina, Clostridium botulinum) – toksynę znajdowaną w nieświeżych konserwach i domowych przetworach,
  • Bacillus cereus – bakterie, które mogą wywołać ostre objawy po zjedzeniu źle przechowywanego ryżu, makaronu czy ziemniaków,
  • Yersinie – groźne bakterie z surowej wieprzowiny,
  • Listerie – obecne w niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych jarzynach i owocach,
  • Escherichia coli (E. coli) – często występującą w drobiu i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.

Na szczęście większości zatruć można uniknąć, dbając o higienę w kuchni, sprawdzając świeżość produktów i kupując jedzenie w zaufanych miejscach.

pacjent.gov.pl, medonet.pl, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gnieźnie

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Prawo
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Odwołanie darowizny po terminie nic nie da. Obdarowana pobiła i wyzywała darczyńców a i tak nie była to rażąca niewdzięczność: sądy są nieugięte

Odwołanie darowizny po terminie nic nie da. Obdarowana pobiła i wyzywała darczyńców a i tak nie była to rażąca niewdzięczność: sądy są nieugięte w kwestii terminów wskazanych w przepisach prawa. Sąd Najwyższy w swoich ostatnich rozstrzygnięciach podkreśla, że rok na odwołanie to termin bezwzględny, którego nie wydłuża nawet fakt, że niewdzięczność przybrała formę przestępstwa z użyciem przemocy.

Ruszyły nowe przepisy o CPK. „Jeszcze w tym roku możemy wystąpić o pozwolenie na budowę” – zapowiada prezes Filip Czernicki

Weszły w życie nowe przepisy ustawy o Centralnym Porcie Komunikacyjnym, które mają przyspieszyć budowę CPK i uprościć proces wywłaszczeń. Dzięki noweli spółka może złożyć wniosek o pozwolenie na budowę lotniska jeszcze w tym roku. „Pierwsze prace ruszą już w 2026 roku” – zapowiada prezes CPK Filip Czernicki.

Kiedy szef może przeczytać e-maile pracownika? Wiele osób bez obaw loguje się w pracy do prywatnej poczty. Czy słusznie?

Czy szef może czytać e-maile pracownika? To pytanie pada bardzo często, gdy jest mowa o relacjach panujących w zakładach pracy. Dla niektórych osób odpowiedź na nie jest oczywista, a inne mają szereg wątpliwości. Tymczasem przepisy są w tym zakresie jasne.

Nawet 1 mln zł kary także dla platform handlowych od 2026 roku? Ostatni dzwonek przed nowym nadzorem nad ogólnym bezpieczeństwem produktów (GPSR)

Przyjęta w piątek ustawa to nie tylko realne kontrole, ale też realne sankcje – w całym łańcuchu dostaw. Inspekcja Handlowa zyska narzędzie, jakiego wcześniej nie miała. To tylko wierzchołek góry lodowej, pod którą kryje się możliwość nałożenia przez UOKiK kary sięgającej nawet miliona złotych. Polska – z prawie rocznym opóźnieniem – jest u progu przyjęcia przepisów krajowych, które zastąpią przestarzałe przepisy z 2003 r. i umożliwią faktyczne egzekwowanie rozporządzenia (UE) 2023/988 w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów.

REKLAMA

Obowiązek każdego właściciela nieruchomości w związku z rozpoczynającym się sezonem grzewczym 2025 – gminy ruszają z kontrolami, a spóźnialskim grozi 5 tys. zł grzywny

W związku z rozpoczynającym się sezonem grzewczym 2025, gminy przypominają o obowiązku ciążącym na każdym właścicielu i zarządcy budynku mieszkalnego, który posiada źródło ogrzewania. Nieterminowe złożenie deklaracji dotyczącej źródeł ogrzewania, z których się korzysta – stanowi wykroczenie zagrożone karą grzywny, sięgającą nawet 5 tys. zł. Na właścicielach nieruchomości, korzystających z własnych źródeł ciepła – ciążą jednak również inne obowiązki, których niedopełnienie może skutkować nawet utratą całego dobytku.

Wynagrodzenie wypłacane „pod stołem” pod ochroną prawa. Przełomowy wyrok sądu, po którym pracodawca już się nie wywinie

W dniu 4 listopada 2025 r., w Sądzie Okręgowym w Gdańsku, zapadł wyrok, którym sąd zasądził bisko 70 tys. zł na rzecz pracownika, który część wynagrodzenia otrzymywał od swojego pracodawcy „pod stołem”, jednak pewnego dnia pracodawca poinformował go, że – „od teraz” jego zarobki będą o połowę niższe. Jest to precedens, który dowodzi, że wynagrodzenie, choć przekazywane nielegalnie – nadal pozostaje pod ochroną prawa.

Oni nie wzięli wolnego, a i tak mają długi weekend. Zanim wyjdziesz z domu sprawdź, czego nie załatwisz w poniedziałek 10 listopada

Listopad rozpoczął się długim weekendem. Układ kalendarzowy roku sprawił, że wielu pracowników 10 listopada zostanie w domach i odda się relaksowi, zamiast pracy. Niektórzy wykorzystają w tym celu 1 dzień urlopu, jednak inni nie musieli tego robić, a i tak wypoczywają.

Najnowszy wyrok dot. WIBOR w umowie kredytu – dlaczego nie można zgodzić się z argumentacją Sądu Okręgowego w Suwałkach

Kilka dni temu opublikowano na portalu Infor.pl artykuł, w którym mec. Marta Kosowicz odniosła się do orzeczenia „wyborowego” Sądu Okręgowego w Suwałkach, ponieważ Sąd ten 23 października 2025 roku wydał wyrok „unieważniający” umowę kredytu złotowego z zastosowaniem oprocentowania zmiennego opartego o wskaźnik referencyjny WIBOR. Nieco dziwi mnie, że wspomniany artykuł powstał zanim Sąd Okręgowy w Suwałkach sporządził pisemne uzasadnienie orzeczenia, ale jak rozumiem, autorka publikacji opierała się na ustnych motywach wygłoszonych przez sędziego referenta, które w ocenie autorki artykułu stanowią wystarczająca podstawę do formułowania kompleksowej oceny zapadłego wyroku. Ja też nie znam pisemnego uzasadnienia (nie zostało sporządzone na dzień pisania nin. artykułu), ale odniosę się do niektórych tez wyrażonych przez mec. M. Kosowicz.

REKLAMA

Przesunęliśmy wskazówki zegarów. Ktoś pospał dłużej, a ktoś inny zarobił więcej. Za nami zmiana z czasu letniego na zimowy. Oni skorzystali

W 2025 roku dwukrotnie przesunęliśmy już wskazówki zegarów. W związku ze zmianą czasu z letniego na zimowy jedni będą spali dłużej, a drudzy zarobili więcej. Jak należało rozliczyć czas pracy dla pracowników pracujących w nocy?

Blokada strony internetowej nawet bez decyzji i wyjaśnień - wystarczy podejrzenie popełnienia przestępstwa. Radca prawny: te nowe przepisy budzą poważne wątpliwości prawne

Uchwalona przez Sejm 26 września 2025 roku ustawa o rynku kryptoaktywów daje Komisji Nadzoru Finansowego prawo do natychmiastowego blokowania stron internetowych prowadzących nielegalną działalność kryptowalutową. To rewolucyjne narzędzie, które może skutecznie chronić polskich konsumentów przed oszustami z egzotycznych jurysdykcji. Problem w tym, że konstrukcja tego systemu budzi poważne wątpliwości prawne i może prowadzić do arbitralnych decyzji uderzających w legalnie działające podmioty.

REKLAMA