| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 17 grudnia 1996 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i trybu zajmowania oraz zwalniania mieszkań przez osoby zajmujące kierownicze stanowiska państwowe.

Na podstawie art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 2 lipca 1994 r. o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. Nr 105, poz. 509 oraz z 1995 r. Nr 86, poz. 433 i Nr 133, poz. 654) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 12 grudnia 1995 r. w sprawie warunków i trybu zajmowania oraz zwalniania mieszkań przez osoby zajmujące kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. Nr 150, poz. 732) po § 5 dodaje się § 5a w brzmieniu:

„§ 5a. W razie śmierci osoby uprawnionej w czasie zajmowania stanowiska, dysponent lokalu może, po uzyskaniu zgody Prezesa Rady Ministrów, w wyjątkowych wypadkach, uzasadnionych sytuacją mieszkaniową współmałżonka osoby uprawnionej, wyrazić zgodę na zawarcie z tym współmałżonkiem umowy najmu na czas oznaczony lub nieoznaczony.”

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz

Adam Misiński