reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 21 grudnia 1999 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:

§ 1.
 Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
 Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.
 W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217).
§ 4.
 Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§ 5.
 Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1999 r. (poz. 1221)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

50 ton

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

28

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

28

– – Pozostałe:

28

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

28

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

28

0406

Sery i twarogi:

 

 

0406 10

– Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0

– – Pozostały

4,9

200 ton

0406 90

– Pozostałe sery:

– – Pozostałe:

– – – Pozostałe:

– – – – Pozostałe:

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

– – – – – – Nie przekraczającej 47%:

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

4,9

200 ton

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

4,9

200 ton

1107

Słód palony lub nie:

 

800 ton

1107 10

– Nie palony:

– – Z pszenicy:

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

3,2
+ maximum 0,09 EUR/kg

1107 10 19 0

– – – Pozostały

0,08 EUR/kg

– – Pozostałe:

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

3,2
+ maximum
0,09 EUR/kg

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

0,08 EUR/kg

1107 20 00 0

– Palony

0,09 EUR/kg

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

 

 

– Z drobiu objętego pozycja nr 0106:

1602 39

– – Pozostałe:

10 ton

– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0

– – – – Nie gotowane

12

1602 39 29 0

– – – – Pozostałe

12

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1602 39 40 0

– – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów

12

 

1602 39 80 0

– – – Pozostałe

12

– Z wieprzowiny:

 

 

1602 49

– Pozostałe łącznie z mieszankami:

50 ton

– – – Ze świń domowych:

– – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

– – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek

12

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

12

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

12

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe

12

1602 49 30 0

– – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

12

1602 48 50 0

– – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

12

1602 48 90 0

– – – Pozostałe

12

1602 50

– Z wołowiny:

 

50 ton

1602 50 10 0

– – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

12

– – Pozostałe:

– – – W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

– – – – Corned beef (wołowina peklowana)

12

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

12

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

12

1704

Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:

 

 

1704 10

– Guma do żucia, również pokryta cukrem:

– – Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

12+0,4 DCC

10 ton

1704 10 19 0

– – – Pozostała

12+0,4 DCC

50 ton

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

 

 

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 32

– – Bez nadzienia:

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

9+0,2 DCC

100 ton

1806 90

– Pozostałe:

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

– – – Czekolady, z nadzieniem lub bez:

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

9+0,2 DCC

100 ton

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

9+0,2 DCC

100 ton

1806 90 90 0

– – Pozostałe

9+0,2 DCC

25 ton

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

 

 

1901 90

– Pozostałe:

– – Ekstrakt słodowy:

1901 90 19 0

– – – Pozostałe

6

25 ton

– – Pozostałe:

1901 90 99

– – – Pozostałe:

1901 90 99 9

– – – – Pozostałe

5,1
minimum
0,04 EUR/kg

5 ton

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

 

 

1905 10 00 0

– Chleb chrupki

7

20 ton

1905 30

– Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

– – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0

– – – Pozostałe

0

20 ton

– – Pozostałe:

– – – Słodkie herbatniki (biskwity):

1905 30 30 0

– – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka

0

15 ton

– – – – Pozostałe:

1905 30 59 0

– – – – – Pozostałe

0

20 ton

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

 

 

2001 10 00 0

– Ogórki i korniszony

6

5 ton

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

– Pozostałe:

2007 99

– – Pozostałe:

– – – O zawartości cukru w masie powyżej 30%:

– – – – Pozostałe:

2007 99 39 0

– – – – – Pozostałe

7

15 ton

– – – O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 58 0

– – – – Pozostałe

7

7 ton

 

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Szymon Chyra

doświadczony konsultant podatkowy w Andersen Tax & Legal, Poland

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama