REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 230 poz. 1933

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 grudnia 2002 r.

w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu, w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO–SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 1933)

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO–SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.

Kod PCN

Nazwa towaru

Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej

1

2

3

4

1.

0201

Mięso wołowe świeże lub chłodzone

0,3 t

2.

0202

Mięso wołowe mrożone

0,3 t

3.

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone

0,3 t

4.

0206 10 91 0

Wątroby wołowe świeże lub chłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

5.

0206 21 00 0

Ozory wołowe mrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

6.

0206 22 00 9

Wątroby wołowe mrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

7.

0206 29 99 0

Pozostałe podroby wołowe mrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

8.

0206 30 20 9

Wątroby ze świń domowych, świeże lub chłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

9.

0206 41 20 9

Wątroby ze świń domowych, mrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,3 t

10.

ex 0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0,3 t

 

 

0207 34 – otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone;

 

 

 

0207 36 81 0 – otłuszczone wątroby gęsie mrożone;

 

 

 

0207 36 85 0 – otłuszczone wątroby kacze mrożone

 

11.

ex 0302

Ryby świeże lub chłodzone z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

 

 

0302 70 00 0 – wątróbki, ikry i mlecze

 

12.

ex 0303

Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

 

 

0303 80 – wątróbki, ikry i mlecze

 

13.

0304

Filety rybne i inne mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, chłodzone lub mrożone

0,5 t

14.

ex 0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki z ryb nadające się do spożycia przez ludzi, z

0,5 t

 

1

2

3

4

 

 

wyłączeniem podpozycji: 0305 10 00 0 – mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 – wątróbki, ikra i mlecz, suszone, wędzone, solone lub w solance

 

15.

ex 0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji obejmujących mleko dla niemowląt, tj.:

0,5 t

 

 

0402 21 11 1;

 

 

 

0402 21 17 1;

 

 

 

0402 21 19 1;

 

 

 

0402 21 91 1;

 

 

 

0402 21 99 1;

 

 

 

0402 29 11 0;

 

16.

ex 0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji obejmujących ww. towary w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, tj.:

0,5 t

 

 

0403 10 51 0;

 

 

 

0403 10 53 0;

 

 

 

0403 10 59 0;

 

 

 

0403 90 11 0;

 

 

 

0403 90 13 0;

 

 

 

0403 90 19 0;

 

 

 

0403 90 31 0;

 

 

 

0403 90 33 0;

 

 

 

0403 90 39 0;

 

 

 

0403 90 71 0;

 

 

 

0403 90 73 0;

 

 

 

0403 90 79 0

 

17.

0405 10

Masło

0,2 t

18.

0405 20

Produkty mleczarskie do smarowania

0,2 t

19.

0406

Sery i twarogi

0,5 t

20.

ex 0407 00 30 0

Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do celów spożywczych)

10 tys. szt.

21.

ex 0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji obejmujących ww. towary nienadające się do spożycia przez ludzi, tj.:

1 t

 

 

0408 11 20 0;

 

 

 

0408 19 20 0;

 

 

 

0408 91 20 0;

 

 

 

0408 99 20 0

 

22.

0409 00 00 0

Miód naturalny

1 t

23.

ex 0504 00 00 9

Żołądki (w tym przedżołądki) wołowe, całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

0,5 t

24.

0602 90 91 0

Żywe rośliny kwiatowe rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy

500 szt.

 

1

2

3

4

25.

0602 90 99 0

Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów

500 szt.

26.

0603 10

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże

1 000 szt.

27.

0701 90

Ziemniaki, świeże lub chłodzone, inne niż sadzeniaki

5 t

28.

0702 00 00

Pomidory, świeże lub chłodzone

0,3 t

29.

ex 0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

0703 10 11 0 – dymka

 

30.

0704

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone

1 t

31.

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone

0,5 t

32.

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone

1 t

33.

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone

1 t

34.

0708

Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone

1 t

35.

ex 0709

Inne warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

0709 20 00 0 – szparagi;

 

 

 

0709 52 00 0 – trufle;

 

 

 

0709 60 91 0 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum;

 

 

 

0709 60 95 0 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych;

 

 

 

0709 90 10 0 – warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.);

 

 

 

0709 90 20 0 – burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański;

 

 

 

0709 90 31 0 – oliwki świeże, do celów innych niż produkcja oliwy;

 

 

 

0709 90 39 0 – pozostałe oliwki;

 

 

 

0709 90 40 0 – kapary;

 

 

 

0709 90 50 0 – koper;

 

 

 

0709 90 60 0 – kukurydza cukrowa

 

36.

0709 20 00 0

Szparagi

0,3 t

37.

0709 51 00 0

Grzyby z rodzaju Agaricus

0,5 t

38.

0709 59

Grzyby świeże lub chłodzone

0,3 t

39.

ex 0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

0710 10 00 0 – ziemniaki;

 

 

 

0710 80 10 0 – oliwki;

 

 

 

0710 80 59 0 – pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

 

 

 

0710 80 80 0 – karczochy;

 

 

 

0710 80 85 0 – szparagi

 

40.

ex 0711 51 00 0

Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance

1 t

41.

ex 0711 59 00 9

Pozostałe grzyby, w solance

1 t

42.

0712 31 00 0

Grzyby suszone z rodzaju Agaricus

50 kg

 

1

2

3

4

43.

0712 39 00 0

Pozostałe grzyby suszone

50 kg

44.

0713 33 90 0

Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), inna niż siewna

1 t

45.

0713 50 00 0

Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor)

1 t

46.

ex 0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

0802 11 10 0 – gorzkie migdały w łupinie;

 

 

 

0802 12 10 0 – gorzkie migdały bez łupiny;

 

 

 

0802 90 – pozostałe

 

47.

0803 00

Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone

1 t

48.

0804

Daktyle, figi, ananasy, avocado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

1 t

49.

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone

1 t

50.

0806

Winogrona, świeże lub suszone

1 t

51.

ex 0807

Melony (włącznie z arbuzami), świeże

1 t

52.

ex 0808

Jabłka, gruszki, świeże

1 t

53.

ex 0809

Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki, świeże

1 t

54.

0810 10 00

Truskawki i poziomki, świeże

0,5 t

55.

0810 20 10 0

Maliny, świeże

1 t

56.

0810 30

Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże

1 t

57.

0810 40

Żurawiny, borówki czarne i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże

0,5 t

58.

0810 50 00 0

Owoce kiwi, świeże

1 t

59.

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1 t

60.

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

1 t

61.

0813 10 00 0

Morele suszone

0,5 t

62.

0813 20 00 0

Śliwki suszone

0,5 t

63.

0813 30 00 0

Jabłka suszone

0,5 t

64.

0901 11 00 0

Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny

0,5 t

65.

0901 21 00 0

Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny

0,5 t

66.

0902 30 00 0

Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nieprzekracząjącej 3 kg, nawet aromatyzowana

0,5 t

67.

0902 40 00 0

Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana, nawet aromatyzowana

0,5 t

68.

0904

Pieprz z rodzaju Piper, suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta

0,5 t

69.

0905 00 00 0

Wanilia

0,5 t

70.

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

0,5 t

71.

0908 10 00 0

Gałka muszkatołowa

0,5 t

72.

ex 0909 10 00 0

Nasiona anyżku

0,5 t

73.

0909 20 00 0

Nasiona kolendry

0,5 t

 

1

2

3

4

74.

0909 40 00

Nasiona kminku

0,5 t

75.

0909 50 00 0

Nasiona kopru; jagody jałowca

0,5 t

76.

0910 10 00 0

Imbir

0,5 t

77.

0910 20

Szafran

0,5 t

78.

0910 30 00 0

Kurkuma

0,5 t

79.

0910 40

Tymianek; liście laurowe

0,5 t

80.

ex 1001

Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin), z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

81.

ex 1002 00 00 0

Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

82.

1003 00 90 0

Jęczmień, inny niż siewny

15 t

83.

ex 1004 00 00 0

Owies, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

84.

1005 90 00 0

Kukurydza (ziarna), inna niż siewna

15 t

85.

1006 20

Ryż łuskany (brązowy)

1 t

86.

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany

1 t

87.

1006 40 00 0

Ryż łamany

1 t

88.

ex 1008 10 00 0

Gryka, inna niż do siewu

1 t

89.

ex 1008 20 00 0

Proso, inne niż siewne

1 t

90.

1101 00 11 0

Mąka pszenna z pszenicy durum

1 t

91.

ex 1101 00 15 0

Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej

1 t

92.

1102 10 00 0

Mąka żytnia

1 t

93.

1102 20

Mąka kukurydziana

1 t

94.

1103 13

Kasze i grysiki z kukurydzy

1 t

95.

1104 22 90 0

Ziarno owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

96.

1104 23 90 0

Ziarno kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

97.

1104 29 07 0

Ziarno jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

98.

1104 29 51 0

Ziarno pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

99.

1104 29 55 0

Ziarno żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

100.

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane

1 t

101.

1107 10 99 0

Słód niepalony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki

5 t

102.

1107 20 00 0

Słód palony

5 t

103.

ex 1108

Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

104.

1201 00 90 0

Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu

1 t

105.

ex 1202

Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

1202 10 10 0 – orzeszki ziemne do siewu

 

106.

1205 10 90 0

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

107.

1205 90 00 9

Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż siewne

5 t

108.

ex 1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

1206 00 10 0 – nasiona słonecznika do siewu

 

109.

1207 50 90 0

Nasiona gorczycy, inne niż siewne, nawet łamane

1 t

110.

1207 91 90 0

Nasiona maku, inne niż siewne, nawet łamane

0,1 t

111.

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

0,5 t

112.

1211

Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane

0,5 t

 

1

2

3

4

113.

1302 13 00 0

Soki i ekstrakty roślinne z chmielu

0,1 t

114.

1501 00 19 0

Smalec i inne tłuszcze wieprzowe, do celów spożywczych

0,5 t

115.

1507 90 90 1

Olej sojowy i jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

116.

ex 1508 90 90 0

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

117.

1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

0,5 t

118.

ex 1510 00 90 0

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych

0,5 t

119.

1512 19 91 1

Olej słonecznikowy oraz jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

120.

1514 19 90 1

Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

121.

1514 99 90 1

Pozostały olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

122.

ex 1515 29 90 0

Olej kukurydziany i jego frakcje, rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, konfekcjonowany, do celów spożywczych

0,5 t

123.

1517 10

Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej

0,5 t

124.

1517 90 10 0

Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

0,5 t

125.

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty

0,5 t

126.

ex 1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

 

 

1602 90 – pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

 

127.

ex 1604

Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

 

 

1604 30 – kawior i namiastki kawioru

 

128.

1701 99 10 0

Cukier biały

5 t

129.

1702 90 60 0

Sztuczny miód, również zmieszany z miodem naturalnym

1 t

130.

1801 00 00 0

Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone

1 t

131.

1805 00 00 0

Proszek kakaowy niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

132.

ex 2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

 

 

2001 90 10 0 – ostry sos z mango;

 

 

 

2001 90 20 0 – owoce z rodzaju Capsicum inne niż

 

 

1

2

3

4

 

 

słodka papryka i pieprz angielski;

 

 

 

2001 90 30 0 – słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata);

 

 

 

2001 90 40 0 – ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5% lub więcej skrobi;

 

 

 

2001 90 60 0 – rdzenie palmowe;

 

 

 

2001 90 91 0 – owoce tropikalne i orzechy tropikalne

 

133.

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego

1 t

134.

ex 2003

Grzyby, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego

1 t

135.

2005 40 00 0

Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożony

1 t

136.

2005 59 00 0

Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), niełuskana, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożona

1 t

137.

2005 60 00 0

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone

0,5 t

138.

2005 70 10 0

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczających 5 kg

1 t

139.

2005 80 00 0

Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożona

1 t

140.

2005 90 75 0

Kwaszona kapusta

1 t

141.

2005 90 80 0

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone (w tym kwaszone ogórki, chrzan w kwasku cytrynowym)

1 t

142.

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

143.

ex 2008 20
do
ex 2008 80

Ananasy, owoce cytrusowe, gruszki, morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, włączając nektarynki, truskawki i poziomki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

144.

2008 92 78 0

Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

145.

2008 99 43 0

Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg

1 t

146.

2008 99 45 0

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek

1 t

 

1

2

3

4

 

 

cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg

 

147.

2008 99 49 0

Pozostałe owoce inaczej przetworzone, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg

1 t

148.

2008 99 53 0

Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

149.

2008 99 55 0

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

150.

2008 99 68 0

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1kg

1 t

151.

2008 99 72 0

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub więcej

1 t

152.

2008 99 78 0

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto poniżej 5 kg

1 t

153.

2008 99 99 0

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru

1 t

154.

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

155.

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0,5 t

156.

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0,5 t

157.

2105 00

Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao

0,5 t

158.

2202 90 10 0

Napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami 0401 do 0404

10 hl

159.

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu

10 hl

160.

2204

Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009

10 hl

161.

2208 60

Vodka

1 hl

162.

2208 90 48 0

Pozostałe wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem

1 hl

 

1

2

3

4

 

 

likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

 

163.

2208 90 71 0

Wódki (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców'', w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

1 hl

164.

2208 90 74 0

Pozostałe wódki (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

1 hl

165.

2208 90 91 0

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

1 hl

166.

2208 90 99 0

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

1 hl

167.

2302 30

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, również granulowane

5 t

168.

2302 40

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki innych zbóż niż kukurydza, ryż, pszenica, również granulowane

5 t

169.

2402 20 90 0

Papierosy z tytoniu, niezawierające goździków

100 tys. szt.

170.

3501 10900

Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze

0,5 t

171.

3501 90 90 0

Kazeiniany i inne pochodne kazeiny

0,5 t

172.

3502 11 90 0

Suszona albumina jaja, zdatna do konsumpcji przez ludzi

1 t

173.

ex 3503 00 10 0

Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)

0,5 t

174.

ex 3505 10

Dekstryny i inne modyfikowane skrobie (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA