REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 138 poz. 1319

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI1)

z dnia 4 lipca 2003 r.

w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wykaz produktów i grup produktów, dla których mogą być utworzone grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej grupy producentów rolnych oraz minimalną liczbę członków tej grupy, określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Do postępowań administracyjnych o wpisanie grup producentów rolnych do rejestru tych grup, wszczętych a niezakończonych przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2001 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być utworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 26, poz. 292).
§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).


Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UTWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 4 lipca 2003 r. (poz. 1319)

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UTWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

 

Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)1)

 

Wykaz
produktów i grup produktów

dla województw: małopolskiego, podkarpackie­go, śląskiego, świętokrzyskiego

dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego

dla województw: dolnośląskiego, kujawsko- pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko- mazurskiego, wielkopolskiego, zachodnio-pomorskiego

Minimalna liczba członków grupy producen­tów rolnych

1

2

3

4

5

Konie żywe,
mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone

40 sztuk

80 sztuk

120 sztuk

5

Żywiec wołowy,
mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone

100 sztuk

200 sztuk

300 sztuk

5

Trzoda chlewna żywa,
mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone

2 000 sztuk

4 000 sztuk

6 000 sztuk

10

Owce i kozy żywe,
mięso baranie i kozie: świeże, chłodzone, mrożone

200 sztuk

400 sztuk

600 sztuk

5

 

 

1

2

3

4

5

Drób żywy,
mięso i jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurczaki lub

 

500 000 sztuk

 

5

Kaczki lub

 

4 000 sztuk

 

5

Gęsi lub

 

4 000 sztuk

 

5

Indyki lub

 

4 000 sztuk

 

5

Strusie2)

 

500 sztuk

 

5

Króliki żywe,
mięso i jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone

 

4 000 sztuk

 

5

Ryby żywe słodkowodne,
ryby słodkowodne: świeże, chłodzone lub mrożone

 

30 ton

 

5

Jaja ptasie

500 000 sztuk

1 000 000 sztuk

1 500 000 sztuk

5

Mleko:

 

 

 

 

krowie,

300 000 litrów

600 000 litrów

900 000 litrów

10

owcze lub kozie

30 000 litrów

60 000 litrów

90 000 litrów

5

Miód naturalny i inne produkty pszczele

 

100 000 zł

 

5

Kwiaty świeże – cięte, doniczkowe

 

800 000 zł

 

5

Ziemniaki świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

odmiany jadalne – wszystkie lub

600 ton

1 200 ton

1 800 ton

10

odmiany jadalne wczesne lub

250 ton

500 ton

750 ton

5

odmiany jadalne pozostałe lub

500 ton

1 000 ton

1 500 ton

10

odmiany przemysłowe lub

750 ton

1 500 ton

2 250 ton

10

odmiany jadalne i przemysłowe

1 000 ton

2 000 ton

3 000 ton

10

Ziarno zbóż

400 ton

800 ton

1 200 ton

10

Nasiona roślin oleistych

300 ton

600 ton

900 ton

5

Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych

500 ton

1 000 ton

1 500 ton

10

Rośliny zielne (lecznicze)

150 000 zł

300 000 zł

450 000 zł

5

Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych, ozdobnych

500 000 zł

1 000 000 zł

1 500 000 zł

5

Buraki cukrowe

2 000 ton

4 000 ton

600 000 ton

5

 

1

2

3

4

5

Len i konopie – uprawiane na włókno

10 hektarów

20 hektarów

30 hektarów

5

Szyszki chmielowe

 

60 hektarów

 

7

Liście tytoniu suszone

 

1 000 ton

 

200

Materiał siewny i sadzeniaki

300 000 zł

600 000 zł

900 000 zł

5

Produkty roślinne do wykorzystania technicznego lub pozyskiwania energii

25 hektarów

50 hektarów

75 hektarów

5

Produkty rolnictwa ekologicznego

25 hektarów

50 hektarów

75 hektarów

5

Owoce i warzywa

 

200 000 zł

 

5

Owoce

 

200 000 zł

 

5

Warzywa

 

200 000 zł

 

5

Owoce przeznaczone dla przetwórstwa

 

200 000 zł

 

5

Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa

 

200 000 zł

 

5

Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa

 

200 000 zł

 

5

Grzyby jadalne

 

200 000 zł

 

5

Orzechy – włoskie i laskowe

 

200 000 zł

 

5

 

 

1) Jeżeli grupa producentów rolnych prowadzi swoją działalność na obszarze właściwości dwóch lub więcej województw, orzekanie należy do wojewody, na obszarze właściwości którego znajduje się siedziba grupy.

2) Jeżeli grupa zrzesza więcej niż dwóch producentów w ramach wymienionych gatunków drobiu, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

Metryka

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA