REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 204 poz. 1982

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 24 listopada 2003 r.

w sprawie norm wyżywienia, przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie, oraz wysokości tego równoważnika

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 89 ust. 2 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. Nr 74, poz. 676, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) jednostka organizacyjna – jednostkę organizacyjną Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, o której mowa w zarządzeniu nr 73 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie nadania statutu Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (M. P. Nr 26, poz. 432);

2) kierownik jednostki organizacyjnej – dyrektora departamentu, biura i innej równorzędnej jednostki organizacyjnej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, zwanej dalej „ABW", oraz dyrektora delegatury i komendanta ośrodka szkolenia ABW;

3) podstawowa norma wyżywienia – ilość środków spożywczych przysługujących funkcjonariuszowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w ciągu doby;

4) dodatkowa norma wyżywienia – ilość środków spożywczych lub napojów przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia albo jako odrębny posiłek lub napój.

§ 2.
1. Ustala się następujące rodzaje norm wyżywienia, które przysługują funkcjonariuszowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, zwanemu dalej „funkcjonariuszem", w czasie wykonywania zadań służbowych:

1) podstawową;

2) dodatkowe l–V;

3) napojów.

2. Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

3. Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.

4. Funkcjonariusz, któremu przysługuje bezpłatne wyżywienie jednocześnie z kilku tytułów, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu według jednej najkorzystniejszej dla siebie podstawowej normy wyżywienia oraz z dodatkową normą wyżywienia przysługującą do normy podstawowej.

§ 3.
Wyżywienie według normy podstawowej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi:

1) skoszarowanemu;

2) będącemu słuchaczem ośrodka szkolenia w czasie całodobowego pobytu w tym ośrodku oraz na praktykach, poza miejscem stałego zamieszkania;

3) uczestniczącemu w szkoleniach i naradach trwających ponad 8 godzin, organizowanych przez Szefa ABW lub jego zastępców;

4) uczestniczącemu w kursach i szkoleniach organizowanych przez kierownika jednostki organizacyjnej poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu stałego zamieszkania wtedy, gdy na czas zajęć jest skoszarowany;

5) biorącemu udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeżeli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin;

6) Wydziału Działań Antyterrorystycznych i Zabezpieczenia Realizacji oraz jego odpowiednikom w delegaturach ABW w czasie przebywania na obozie kondycyjnym lub zgrupowaniu szkoleniowym;

7) biorącemu udział w zawodach sportowych i spartakiadach oraz przebywającemu na obozie kondycyjnym i zgrupowaniu szkoleniowym przed tymi zawodami;

8) skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby – za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej, na terenie której są wykonywane te czynności.

§ 4.
Wyżywienie według normy podstawowej w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby w danej jednostce organizacyjnej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi jednostki organizacyjnej prowadzącej stołówkę zajmującemu stanowisko lub pełniącemu funkcję:

1) związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;

2) kierownika stołówki;

3) lekarza kontrolującego jakość posiłków;

4) funkcjonariusza wyznaczonego do pełnienia całodobowej służby, z wyjątkiem etatowej służby dyżurnej.

§ 5.
1. Wyżywienie według normy podstawowej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diety z tytułu podróży służbowej, biorącemu udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.

2. Uroczysty posiłek można organizować z okazji:

1) wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru;

2) rozwiązania jednostki organizacyjnej;

3) inauguracji kursu stacjonarnego trwającego co najmniej 4 miesiące.

3. Promocyjny posiłek można organizować w związku z zakończeniem kursu trwającego co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariusza na pierwszy stopień oficerski.

§ 6.
Wyżywienie według normy dodatkowej l przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi biorącemu udział w:

1) rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierownika jednostki organizacyjnej;

2) sympozjach naukowych i posiedzeniach zespołów problemowych zwoływanych przez Szefa ABW lub kierownika jednostki organizacyjnej.

§ 7.
1. Wyżywienie według normy dodatkowej II przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi Wydziału Działań Antyterrorystycznych i Zabezpieczenia Realizacji oraz jego odpowiednikom w delegaturach ABW w dniach:

1) pełnienia służby, z wyjątkiem dni, w których funkcjonariusz korzysta z wyżywienia według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi;

2) wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym – jako dodatek do normy podstawowej.

2. Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszowi komórki zabezpieczenia zajmującemu stanowisko administracyjno-gospodarcze.

§ 8.
Wyżywienie według normy dodatkowej III przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, o którym mowa w § 3 pkt 3 oraz pkt 7, w przypadku gdy zawody i spartakiady sportowe mają rangę mistrzostw ABW.
§ 9.
Wyżywienie według normy dodatkowej IV przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi komórki zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozie kondycyjnym i zgrupowaniu szkoleniowym.
§ 10.
1. Wyżywienie według normy dodatkowej V przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, o którym mowa w § 3 pkt 4, za zgodą dyrektora Biura Administracyjno-Gospodarczego ABW, oraz w § 3 pkt 7, w przypadku gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostwa jednostki organizacyjnej.

2. Dodatkowa norma wyżywienia V przysługuje także, jako posiłek profilaktyczny, funkcjonariuszowi pełniącemu w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 marca służbę na wolnym powietrzu, co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariusza korzystającego w tym czasie z diety z tytułu podróży służbowej lub innych norm wyżywienia.

§ 11.
Norma napojów przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych;

1) w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 280 C;

2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 250 C lub poniżej 100 C;

3) związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.

§ 12.
W przypadku braku możliwości zapewnienia wyżywienia w obiektach ABW dopuszcza się wyżywienie funkcjonariusza w placówkach gastronomicznych według przysługującej normy wyżywienia – w wymiarze do 300% tej normy.
§ 13.
1. Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie otrzymuje funkcjonariusz, któremu rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia oraz w przypadku gdy nie ma możliwości żywienia funkcjonariusza ze względów techniczno-organizacyjnych.

2. Równoważnik pieniężny, o którym mowa w ust. 1, wypłaca się za okres przysługiwania wyżywienia, w wysokości 100% obowiązującej w tym czasie wartości pieniężnej należnej normy wyżywienia określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

3. Funkcjonariusz nie otrzymuje równoważnika pieniężnego w zamian za napoje.

§ 14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

 

1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 90, poz. 844, Nr 113, poz. 1070, Nr 130, poz. 1188 i Nr 166, poz. 1609.

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M. P. Nr 73, poz. 699) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P. Nr 69, poz. 687), zachowanych w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. Nr 74, poz. 676 oraz z 2003 r. Nr 90, poz. 844, Nr 113, poz. 1070, Nr 130, poz. 1188 i Nr 166, poz. 1609).

Załącznik 1. [ILOŚĆ ORAZ RODZAJ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W NORMACH WYŻYWIENIA]

Załączniki do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów
z dnia 24 listopada 2003 r. (poz. 1982)

Załącznik nr 1

ILOŚĆ ORAZ RODZAJ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W NORMACH WYŻYWIENIA

Lp.

Nazwa grupy artykułów żywnościowych

Jed. miary

Norma wyżywienia – dziennie w gramach na osobę

podsta-wowa

dodatkowa

l

II

III

IV

V

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Pieczywo

g

670

135

65

50

35

25

2

Przetwory zbożowe i strączkowe

g

100

20

3

Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach

g

290

60

100

85

60

40

4

Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb

g

40

8

5

Masło naturalne

g

40

8

25

20

15

10

6

Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec

g

30

6

7

Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste

g

400

80

190

150

105

70

8

Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty

g

60

15

50

40

30

20

9

Jaja

szt.

0,5

0,5

0,5

0,5

10

Ziemniaki

9

700

140

11

Warzywa

g

340

70

12

Owoce

g

280

80

320

250

170

110

13

Soki z owoców

g

320

250

175

110

14

Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem

g

15

3

15

Cukier

g

60

12

25

20

15

15

16

Herbata

g

1

1

17

Kakao

g

2

2

18

Kawa zbożowa

g

6

19

Kawa naturalna

g

2

8

8

4

4

20

Sól i przyprawy

g

41

8

1

 

Załącznik 2. [WARTOŚĆ PIENIĘŻNA NORM WYŻYWIENIA]

Załącznik nr 2

WARTOŚĆ PIENIĘŻNA NORM WYŻYWIENIA

Lp.

Nazwa normy

Wartość pieniężna norm wyżywienia

1

2

3

1

Podstawowa

12,90 zł

2

Dodatkowa l

2,70 zł

3

Dodatkowa II

6,45 zł

4

Dodatkowa III

5,10 zł

5

Dodatkowa IV

3,60 zł

6

Dodatkowa V

2,45 zł

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA