REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 122 poz. 850

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 23 czerwca 2006 r.

w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1. Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji oraz dla wprowadzanych na rynek:

1) ekstraktów mięsnych;

2) skwarek, mączki mięsnej oraz mączki ze skór wieprzowych (przetworzonego białka zwierzęcego);

3) jelit, żołądków i pęcherzy (osłonek naturalnych);

4) kości i produktów z kości, z wyłączeniem mączki kostnej;

5) rogów i produktów z rogów, z wyłączeniem mączki rogowej;

6) kopyt i produktów z kopyt, z wyłączeniem mączki z kopyt;

7) wytopionego tłuszczu zwierzęcego;

8) mięsa króliczego, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka;

9) świeżej krwi i produktów krwiopochodnych drobiu i zwierząt kopytnych, z wyłączeniem surowicy koniowatych.

2. Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w ust. 1, dotyczą również próbek handlowych tych produktów.

§ 2.

1. Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 ust. 1, mogą być przedmiotem handlu, jeżeli pochodzą z zakładów zatwierdzonych zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, w których:

1) jest prowadzona kontrola wewnętrzna, zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);

2) są pobierane próbki, których analiza jest przeprowadzana w laboratoriach określonych w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287, z późn. zm.3) ) lub, w przypadku zakładów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w innych laboratoriach zatwierdzonych przez właściwy organ;

3) jest prowadzona dokumentacja, w formie papierowej lub elektronicznej, obejmująca informacje z przeprowadzonych kontroli oraz wyniki badań laboratoryjnych, przechowywana przez 2 lata;

4) produkty zaopatruje się w:

a) handlowy dokument identyfikacyjny zawierający określenie rodzaju i nazwy produktu oraz, jeżeli jest to konieczne, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, albo

b) świadectwo zdrowia.

2. Podmiot prowadzący zakład, w przypadku uzyskania informacji o zagrożeniu dla zdrowia publicznego lub gdy wyniki badań laboratoryjnych wykażą takie zagrożenie, powiadamia o tym powiatowego lekarza weterynarii.

§ 3.

Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 ust. 1, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli:

1) państwa te znajdują się na listach ogłoszonych przez Komisję Europejską, z zastrzeżeniem przepisów rozporządzenia nr 853/2004 oraz rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 854/2004”;

2) pochodzą z zakładów znajdujących się na listach ogłoszonych przez Komisję Europejską, z zastrzeżeniem przepisów rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004, w których są spełnione wymagania określone w § 2 ust. 1;

3) podmiot prowadzący zakład, w przypadku uzyskania informacji o zagrożeniu dla zdrowia publicznego lub gdy wyniki badań laboratoryjnych wykażą takie zagrożenie, powiadamia o tym właściwy organ;

4) podmioty zajmujące się handlem, podmioty (pośrednicy) rozdzielające przesyłki produktów oraz inne podmioty niepodlegające stałemu nadzorowi właściwego organu są zarejestrowane przez właściwy organ, przy czym pośrednicy prowadzą również rejestry miejsc przeznaczenia produktów, udostępniane na żądanie właściwego organu.

§ 4.

Przetworzone białko zwierzęce może być przedmiotem handlu, jeżeli zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny albo świadectwo zdrowia potwierdzające spełnienie przez produkt wymagań:

1) określonych dla produktów mięsnych w rozporządzeniu nr 853/2004 lub

2) art. 9 i 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.

§ 5.

1. Przetworzone białko zwierzęce może być przywożone z państw trzecich, jeżeli:

1) jest zaopatrzone w świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa pochodzenia, potwierdzające, że:

a) białko to:

– spełnia wymagania weterynaryjne określone w dyrektywie Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124),

– po dokonaniu obróbki zostało zabezpieczone przed zanieczyszczeniem,

b) wyniki badań na obecność Salmonelli sp., przeprowadzonych na próbkach pobranych z partii wysyłkowej przed opuszczeniem przez nią państwa pochodzenia, są ujemne;

2) urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli świadectwa zdrowia, o którym mowa w pkt 1, pobrał w punkcie kontroli granicznej próbki produktów:

a) z każdej partii wysyłkowej produktów nieopakowanych,

b) wyrywkowo z partii wysyłkowych produktów pakowanych w zakładzie produkcyjnym;

3) wyniki badań próbek pobranych w sposób określony w pkt 1 lit. b, były ujemne – w przypadku dopuszczenia do handlu partii wysyłkowej zawierającej przetworzone białko zwierzęce, także, jeżeli jest to konieczne po powtórnym przetworzeniu.

2. Jeżeli wyniki kolejnych 6 badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, przeprowadzonych na partiach wysyłkowych pochodzących z tego samego państwa trzeciego są ujemne, badania następnych partii wysyłkowych pochodzących z tego państwa przeprowadza się wyrywkowo.

3. Jeżeli wyniki badania wyrywkowego, o którym mowa w ust. 1, są dodatnie, w punkcie kontroli granicznej bada się każdą partię wysyłkową do czasu uzyskania kolejnych 6 wyników ujemnych oraz o fakcie tym informuje się właściwy organ państwa pochodzenia.

4. Po uzyskaniu wyników, o których mowa w ust. 3, badanie następnych partii wysyłkowych przeprowadza się wyrywkowo. W przypadku ponownego uzyskania wyniku dodatniego przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio.

5. Jeżeli uzyskano dodatni wynik badań na obecność Salmonelli sp. przeprowadzonych na próbce pobranej z partii wysyłkowej przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącej z państwa trzeciego, partia wysyłkowa:

1) opuszcza terytorium Unii Europejskiej albo

2) opuszcza port lub magazyn, jeżeli jest przeznaczona do celów innych niż produkcja pasz, albo

3) jest poddawana obróbce w zakładzie zatwierdzonym zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.), albo w innym zakładzie zatwierdzonym do przeprowadzenia takiej obróbki.

6. Partia wysyłkowa, o której mowa w ust. 5 pkt 3, nie może opuścić zakładu do czasu:

1) przeprowadzenia przez urzędowego lekarza weterynarii obróbki zgodnie z przepisami rozporządzenia, o którym mowa w ust. 5 pkt 3;

2) uzyskania ujemnych wyników badań na obecność Salmonelli sp.

7. Partia wysyłkowa przetworzonego białka zwierzęcego przeznaczona do obróbki, o której mowa w ust. 5 pkt 3, może być transportowana z portu lub magazynu do zakładu po uzyskaniu zgody urzędowego lekarza weterynarii.

8. Wyniki badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2–6, przechowuje się przez rok.

9. Dopuszcza się przeładunek partii wysyłkowej, zawierającej przetworzone białko zwierzęce, przywożonej z państwa trzeciego zgodnie z przepisami art. 23 ust. 3–5 ustawy z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127):

1) wyłącznie w portach, które zostały zatwierdzone zgodnie z przepisami Unii Europejskiej;

2) jeżeli zawarto dwustronną umowę między państwami członkowskimi Unii Europejskiej w sprawie odroczenia terminu przeprowadzenia kontroli partii wysyłkowej do czasu, gdy zostanie przywieziona do punktu kontroli granicznej państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia.

§ 6.

Osłonki naturalne mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli są zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji Komisji 2003/779/WE z dnia 31 października 2003 r. ustanawiającej wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu osłonek zwierzęcych z państw trzecich (Dz. Urz. UE L 285 z 1.11.2003, str. 38; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 463), wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa pochodzenia, potwierdzające, że:

1) pochodzą z zakładów zatwierdzonych przez urzędowego lekarza weterynarii;

2) zostały oczyszczone, szlamowane, a następnie solone albo wybielone chemicznie lub suszone;

3) zostały zabezpieczone przed ponownym zanieczyszczeniem.

§ 7.

Kości, produkty z kości, z wyłączeniem mączki kostnej, rogi, produkty z rogów, z wyłączeniem mączki rogowej, oraz kopyta i produkty z kopyt, z wyłączeniem mączki z kopyt, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli spełniają wymagania dotyczące przywozu określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004.

§ 8.

1. Wytopiony tłuszcz zwierzęcy może być przywożony z państw trzecich, jeżeli:

1) państwa te znajdują się na listach określonych w decyzji Rady 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979, str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 75);

2) partia tego tłuszczu jest zaopatrzona w świadectwo zdrowia – w przypadku wystąpienia w państwie, o którym mowa w pkt 1, ogniska choroby zakaźnej zwierząt podlegającej obowiązkowi notyfikacji w Unii Europejskiej, określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2006 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach (Dz. U. Nr 24, poz. 182), w okresie 12 miesięcy poprzedzających wysyłkę takiej partii.

2. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, powinno zawierać informacje potwierdzające, że:

1) wytopiony tłuszcz zwierzęcy został:

a) poddany jednemu z procesów obróbki cieplnej w temperaturze wynoszącej co najmniej:

– 70 °C, nie krócej niż przez 30 minut lub

– 90 °C, nie krócej niż przez 15 minut, lub

– 80 °C, w systemie ciągłego wytapiania tłuszczu,

b) zapakowany do nowych pojemników w warunkach zapobiegających ich zanieczyszczeniu – w przypadku pakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego;

2) rury, pompy, zbiorniki do transportu nieopakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego lub samochody cysterny używane do ich transportu z zakładu, w którym zostały wyprodukowane, do innego zakładu, bezpośrednio na statek albo do zbiorników znajdujących się na nabrzeżu, zostały poddane kontroli przed użyciem i zostały w jej wyniku uznane za czyste – w przypadku nieopakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego.

§ 9.

Mięso królicze i mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięso ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka może być przywożone z państw trzecich, jeżeli:

1) państwa te znajdują się:

a) na listach państw, z których może być przywożone świeże mięso odpowiednich gatunków zwierząt zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004 – w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka,

b) na liście państw określonej w decyzji Komisji 2003/812/WE z dnia 17 listopada 2003 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz niektórych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi objętych dyrektywą Rady 92/118/EWG (Dz. Urz. UE L 305 z 22.11.2003, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 540) – w przypadku mięsa króliczego;

2) spełniają wymagania dla mięsa króliczego i mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka, określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;

3) pochodzą z zakładów spełniających wymagania określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;

4) są zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji Komisji 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylającej decyzje Komisji 97/217/WE, 97/218/WE, 97/219/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 6.10.2000, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 332).

§ 10.

1. Świeża krew zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka może być przywożona z państw trzecich, jeżeli spełnia wymagania określone w § 9.

2. Przetworzone produkty krwiopochodne drobiu i zwierząt kopytnych, z wyłączeniem surowicy koniowatych, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli spełniają wymagania określone w § 4 i 5.

§ 11.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz. U. Nr 175, poz. 1822).

§ 12.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 62 z 15.03.1993, str. 49, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 51, z późn. zm.).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 23, poz. 188, Nr 33, poz. 289, Nr 163, poz. 1362 i Nr 178, poz. 1480 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2006-07-10
  • Data wejścia w życie: 2006-07-25
  • Data obowiązywania: 2006-07-25
  • Dokument traci ważność: 2021-10-06
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA