REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 254 poz. 1705

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW

z dnia 20 grudnia 2010 r.

w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 130 ust. 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie:

1) ustala stawki dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych;

2) określa szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczenia tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji.

§ 2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) przedsiębiorcy – rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;

2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) izbie skarbowej – rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;

4) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.

§ 3.
Przedsiębiorcy może być udzielona dotacja przedmiotowa, o której mowa w art. 7a ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.2)), w zakresie ustalonym w ustawie budżetowej na dany rok.
§ 4.
1. Stawkę dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zwanej dalej „dotacją”, ustala się w wysokości 40 % wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30 %, po wyłączeniu:

1) wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;

2) wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.

2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w tym w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów – wartość surowców podwyższa się o 20 %.

§ 5.
1. Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, przedstawiają właściwemu dyrektorowi izby skarbowej pisemny wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy, dla celów realizacji dotacji, sposób jej ewidencjonowania.

2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:

1) szacowaną wartość zakupionych surowców;

2) szacowaną wartość surowców zużytych do sporządzanych (dotowanych) posiłków;

3) stawkę dotacji;

4) obliczoną należną kwotę dotacji wraz z podaniem sposobu jej obliczenia;

5) datę sporządzenia wniosku;

6) imię i nazwisko (nazwę) oraz dane teleadresowe wnioskodawcy;

7) numer rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.

3. Właściwy dyrektor izby skarbowej może wystąpić do przedsiębiorcy o udzielenie informacji dotyczących posiłków, które mają być objęte dotacją przedmiotową.

§ 6.
1. Przedsiębiorcy otrzymują, za pośrednictwem izb skarbowych, dotacje pod warunkiem, że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30 % wartości zakupionych surowców.

2. Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.

3. Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.

§ 7.
1. Przedsiębiorca sporządza, w terminie do 28 dnia każdego miesiąca, obliczenie należnej dotacji za okres od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc sporządzenia obliczenia, według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. Dwa egzemplarze obliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni roboczych dokonuje sprawdzenia prawidłowości obliczenia.

§ 8.
1. Decyzję o udzieleniu dotacji podejmuje właściwy dyrektor izby skarbowej na pisemny wniosek przedsiębiorcy o udzielenie dotacji.

2. Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca jest obowiązany dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy obliczenia dotacji.

3. Właściwy dyrektor izby skarbowej informuje w formie pisemnej przedsiębiorcę, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o udzielenie dotacji, o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku.

§ 9.
1. W przypadku podjęcia decyzji o udzieleniu dotacji, izba skarbowa dokonuje przelewu kwoty należnej dotacji na rachunek przedsiębiorcy w terminie 14 dni od dnia wydania decyzji.

2. Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.

§ 10.
1. Jeżeli nastąpiła korekta ilości lub wartości zużytych surowców albo wystąpiły inne nieprawidłowości w obliczeniu dotacji, przedsiębiorca jest obowiązany dokonać korekty należnej dotacji.

2. Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 7 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.

3. Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca obowiązany jest powiadomić o zaistniałej sytuacji właściwego dyrektora izby skarbowej oraz dokonać zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej, w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.

§ 11.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli pobrania dotacji w nadmiernej wysokości lub wykorzystania dotacji niezgodnie z przeznaczeniem, dotacja podlega zwrotowi wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych. Odsetki nalicza się od dnia przekazania dotacji przedsiębiorcy.
§ 12.
W przypadku nieprowadzenia ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 2, pobrane w danym roku podatkowym przez przedsiębiorcę dotacje podlegają zwrotowi w całości, wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych.
§ 13.
Przy ustalaniu wysokości dotacji przedmiotowych podstawę dotowania oraz kwotę należnych dotacji zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki wynoszące:

1) mniej niż 50 groszy pomija się;

2) 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.

§ 14.
Do rozliczenia dotacji należnych za okres do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 15.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.3)

Minister Finansów: w z. W. Szczuka

 

 

1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 28, poz. 146, Nr 96, poz. 620, Nr 123, poz. 835, Nr 152, poz. 1020 i Nr 238, poz. 1578).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 202, poz. 1551, Nr 219, poz. 1706 i Nr 221, poz. 1738 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146, Nr 40, poz. 229, Nr 81, poz. 527, Nr 125, poz. 842 i Nr 217, poz. 1427.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 112, poz. 760), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 119 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1706 oraz z 2010 r. Nr 96, poz. 620, Nr 108, poz. 685, Nr 152, poz. 1020, Nr 161, poz. 1078, Nr 226, poz. 1475 i Nr 238, poz. 1578).

Załącznik 1. [WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 20 grudnia 2010 r. (poz. 1705)

Załącznik nr 1

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

Lp.

Nr PKWiU

Nazwa surowca

1.

01.11.6

Warzywa strączkowe, świeże

2.

01.11.61

Fasola

3.

01.11.62

Groch

4.

01.11.69

Pozostałe warzywa strączkowe, świeże

5.

01.11.71

Fasola

6.

01.11.72

Bób i bobik

7.

01.11.73

Ciecierzyca (cieciorka)

8.

01.11.74

Soczewica

9.

01.11.75

Groch

10.

01.12.1

Ryż niełuskany

11.

01.13.8

Pieczarki

12.

01.13.12

Kapusta

13.

01.13.13

Kalafiory i brokuły

14.

01.13.14

Sałata

15.

01.13.15

Cykoria

16.

01.13.16

Szpinak

17.

01.13.32

Ogórki

18.

01.13.34

Pomidory

19.

01.13.41

Marchew i rzepa

20.

01.13.42

Czosnek

21.

01.13.43

Cebula

22.

01.13.44

Pory

23.

01.13.49

Pietruszka, seler, buraki

24.

01.13.51

Ziemniaki

25.

01.24.1

Jabłka

26.

01.24.27

Śliwki

27.

01.25.12

Maliny i jeżyny

28.

01.25.13

Truskawki i poziomki

29.

01.25.19

Porzeczki, agrest, borówki czarne

30.

01.27.12

Herbata

31.

01.28.11

Pieprz surowy z rodzaju Piper

32.

01.47.21

Jaja kurze, świeże w skorupkach

33.

01.49.21

Miód naturalny

34.

01.61.11

Ryż łuskany

35.

10.31.13

Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek

36.

10.32.11

Sok pomidorowy

37.

10.32.12

Sok pomarańczowy

 

38.

10.32.16

Sok jabłkowy

39.

10.32.17

Mieszaniny soków z owoców i warzyw

40.

10.39.15

Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

41.

10.39.16

Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

42.

10.39.17

Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

43.

10.39.22

Dżemy, galaretki owocowe

44.

10.41.6

Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone

45.

10.41.24

Olej słonecznikowy surowy

46.

10.41.26

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy

47.

10.41.54

Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

48.

10.41.56

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

49.

10.42.1

Margaryna i podobne tłuszcze jadalne

50.

10.51.11

Mleko płynne przetworzone

51.

10.51.12

Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 %, niezagęszczone i niesłodzone

52.

10.51.21

Mleko odtłuszczone w proszku

53.

10.51.22

Mleko pełne w proszku

54.

10.51.30

Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania

55.

10.51.40

Sery i twarogi

56.

10.51.51

Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego

57.

10.51.52

Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

58.

01.61.11

Ryż łuskany

59.

10.61.21

Mąka pszenna lub żytnio-pszenna

60.

10.61.31

Kasze i mączki z pszenicy

61.

10.61.32

Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane

62.

10.61.33

Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych

63.

10.71.11

Pieczywo świeże

64.

10.72.11

Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby

65.

10.72.19

Bułka tarta

66.

10.73.1

Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne

67.

10.81.12

Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany

68.

10.81.13

Cukier waniliowy

69.

10.83.12

Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy

70.

10.84.11

Ocet winny

71.

10.84.12

Majonez

72.

10.89.13

Proszki do pieczenia gotowe

73.

20.13.43

Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu)

 

Załącznik 2. [OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH]

Załącznik nr 2

OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH

infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2010-12-30
  • Data wejścia w życie: 2011-01-01
  • Data obowiązywania: 2015-01-01
  • Dokument traci ważność: 2015-04-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA