REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 728

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 19 czerwca 2012 r.

w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)

Minister Zdrowia: B.A. Arłukowicz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. Nr 97, poz. 976), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016).

Załącznik 1. [WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 czerwca 2012 r. (poz. 728)

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratorium referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Rodzaje badań

1

2

3

4

1. Instytut Żywności
i Żywienia

ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– tłuszcz ogółem

– skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans

– akryloamid

– sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna

– kwas benzoesowy

– kofeina

– cholesterol

– sterole roślinne

– obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter

– zawartość bakterii probiotycznych

Sól kuchenna

– jod (I)

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– wartość energetyczna

– białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka

– błonnik pokarmowy

– popiół

– składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K)

– witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)

– witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)

 

1

2

3

4

2. Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu

ul. 1 Maja 5
39-400 Tarnobrzeg

Żywność zmodyfikowana genetycznie

– zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego

3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

– azotany i azotyny

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

– pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

– mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

– aflatoksyna M1

 

1

2

3

4

 

 

Żywność

– barwniki: Sudan I–IV, Sudan Red 7B, Para Red

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

– histamina

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

– wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii)

– wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes

– wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych

– oznaczanie liczby Escherichia coli

– oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne

– oznaczanie liczby Clostridium perfringens

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

– badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

– badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Żywność

– 3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD)

Żywność

– wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

 

1

2

3

4

4. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicz-
nej w Warszawie – Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów

ul. Żelazna 79
00-875 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego – owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, ziarno zbóż, produkty przetworzone (soki, koncentraty) i wieloskładnikowe

– pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych

Żywność pochodzenia roślinnego – ziarno zbóż

– pozostałości bromku metylu

– pozostałości amitrazu, 2,4-D

Żywność pochodzenia roślinnego – konserwy warzywno-mięsne, produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

– pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych

– pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)

Żywność pochodzenia zwierzęcego – mleko, masło, jaja, szynka, mięso

– pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, pyretroidów

– pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)

5. Instytut Chemii
i Techniki Jądrowej – Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywności

ul. Dorodna 16
03-195 Warszawa

Żywność

– jakościowe badania obecności napromienianych składników

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2012-06-28
  • Data wejścia w życie: 2012-07-13
  • Data obowiązywania: 2019-05-14
  • Dokument traci ważność: 2021-01-21

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA