REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2013 poz. 138

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 18 stycznia 2013 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
 W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. Nr 196, poz. 1425 oraz z 2010 r. Nr 91, poz. 596) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
 Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: B.A. Arłukowicz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).

2) Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (UE) nr 1161/2011 z dnia 14 listopada 2011 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności (Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29) w zakresie zmiany dyrektywy.

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

Załącznik 1. [WYKAZ FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 18 stycznia 2013 r. (poz. 138)

WYKAZ FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY

1. Witaminy:

1) WITAMINA A:

a) retinol,

b) octan retinylu,

c) palmitynian retinylu,

d) beta-karoten;

2) WITAMINA D:

a) cholekalcyferol,

b) ergokalcyferol;

3) WITAMINA E:

a) D-alfa-tokoferol,

b) DL-alfa-tokoferol,

c) octan D-alfa-tokoferylu,

d) octan DL-alfa-tokoferylu,

e) bursztynian D-alfa-tokoferylu,

f) mieszane tokoferole1),

g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2);

4) WITAMINA K:

a) filochinon (fitomenadion),

b) menachinon3);

5) TIAMINA (WITAMINA B1):

a) chlorowodorek tiaminy,

b) monoazotan tiaminy,

c) chlorek monofosforanu tiaminy,

d) chlorek pirofosforanu tiaminy;

6) RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):

a) ryboflawina,

b) ryboflawiny 5′-fosforan sodowy;

7) NIACYNA:

a) kwas nikotynowy,

b) amid kwasu nikotynowego,

c) heksanikotynian inozytolu;

8) KWAS PANTOTENOWY:

a) D-pantotenian wapnia,

b) D-pantotenian sodu,

c) deksapantenol,

d) pantetyna;

9) WITAMINA B6:

a) chlorowodorek pirydoksyny,

b) pirydoksyny 5′-fosforan,

c) pirydoksalo-5-fosforan;

10) FOLIANY:

a) kwas pteroilomonoglutaminowy,

b) L-metylofolian wapnia;

11) WITAMINA B12:

a) cyjanokobalamina,

b) hydroksykobalamina,

c) 5′-deoksyadenozylokobalamina,

d) metylokobalamina;

12) BIOTYNA:

a) D-biotyna;

13) WITAMINA C:

a) kwas L-askorbinowy,

b) L-askorbinian sodu,

c) L-askorbinian wapnia4),

d) L-askorbinian potasu,

e) 6-palmitynian L-askorbylu,

f) L-askorbinian magnezu,

g) L-askorbinian cynku.

2. Składniki mineralne:

1) octan wapnia;

2) L-askorbinian wapnia;

3) diglicynian wapnia;

4) węglan wapnia;

5) chlorek wapnia;

6) cytrynian i jabłczan wapnia;

7) sole wapniowe kwasu cytrynowego;

8) glukonian wapnia;

9) glicerofosforan wapnia;

10) mleczan wapnia;

11) pirogronian wapnia;

12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego;

13) bursztynian wapnia;

14) wodorotlenek wapnia;

15) L-lizynian wapnia;

16) jabłczan wapnia;

17) tlenek wapnia;

18) L-pidolan wapnia;

19) L-treonian wapnia;

20) siarczan wapnia;

21) octan magnezu;

22) L-askorbinian magnezu;

23) diglicynian magnezu;

24) węglan magnezu;

25) chlorek magnezu;

26) sole magnezowe kwasu cytrynowego;

27) glukonian magnezu;

28) glicerofosforan magnezu;

29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego;

30) mleczan magnezu;

31) L-lizynian magnezu;

32) wodorotlenek magnezu;

33) jabłczan magnezu;

34) tlenek magnezu;

35) L-pidolan magnezu;

36) cytrynian magnezu-potasu;

37) pirogronian magnezu;

38) bursztynian magnezu;

39) siarczan magnezu;

40) taurynian magnezu;

41) taurynian acetylu magnezu;

42) węglan żelaza (II);

43) cytrynian żelaza (II);

44) cytrynian amonu-żelaza (III);

45) glukonian żelaza (II);

46) fumaran żelaza (II);

47) difosforan sodu-żelaza (III);

48) mleczan żelaza (II);

49) siarczan żelaza (II);

50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));

51) cukrzan żelaza (III);

52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);

53) diglicynian żelaza (II);

54) L-pidolan żelaza (II);

55) fosforan żelaza (II);

56) fosforan amonu-żelaza (II);

57) etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III);

58) taurynian żelaza (II);

59) węglan miedzi (II);

60) cytrynian miedzi (II);

61) glukonian miedzi (II);

62) siarczan miedzi (II);

63) L-asparaginian miedzi;

64) diglicynian miedzi;

65) kompleks miedź-lizyna;

66) tlenek miedzi (II);

67) jodek sodu;

68) jodan sodu;

69) jodek potasu;

70) jodan potasu;

71) octan cynku;

72) L-askorbinian cynku;

73) L-asparaginian cynku;

74) diglicynian cynku;

75) chlorek cynku;

76) cytrynian cynku;

77) glukonian cynku;

78) mleczan cynku;

79) L-lizynian cynku;

80) jabłczan cynku;

81) siarczan mono-L-metioniny cynku;

82) tlenek cynku;

83) węglan cynku;

84) L-pidolan cynku;

85) pikolinian cynku;

86) siarczan cynku;

87) askorbinian manganu;

88) L-asparaginian manganu;

89) diglicynian manganu;

90) węglan manganu;

91) chlorek manganu;

92) cytrynian manganu;

93) glukonian manganu;

94) glicerofosforan manganu;

95) pidolan manganu;

96) siarczan manganu;

97) diwęglan sodu;

98) węglan sodu;

99) chlorek sodu;

100) cytrynian sodu;

101) glukonian sodu;

102) mleczan sodu;

103) wodorotlenek sodu;

104) sole sodowe kwasu ortofosforowego;

105) siarczan sodu;

106) siarczan potasu;

107) diwęglan potasu;

108) węglan potasu;

109) chlorek potasu;

110) cytrynian potasu;

111) glukonian potasu;

112) glicerofosforan potasu

113) mleczan potasu;

114) wodorotlenek potasu;

115) L-pidolan potasu;

116) jabłczan potasu;

117) sole potasowe kwasu ortofosforowego;

118) L-selenometionina;

119) drożdże wzbogacone w selen5);

120) kwas selenowy (IV);

121) selenian (VI) sodu;

122) wodoroselenian (IV) sodu;

123) selenian (IV) sodu;

124) chlorek chromu (III);

125) trójwodny mleczan chromu (III);

126) azotan chromu;

127) pikolinian chromu;

128) siarczan chromu (III);

129) molibdenian (VI) amonu;

130) molibdenian (VI) potasu;

131) molibdenian (VI) sodu;

132) fluorek wapnia;

133) fluorek potasu;

134) fluorek sodu;

135) monofluorofosforan sodu;

136) kwas borowy;

137) boran sodu;

138) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;

139) ditlenek krzemu;

140) kwas krzemowy6).

Objaśnienia:

1) Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50–70% oraz delta-tokoferol 10–30%.

2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:

– 115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g),

– 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),

– 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),

– 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),

– 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),

– < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),

– 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),

– 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).

3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.

4) Może zawierać do 2% treonianu.

5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie powinna przekraczać 1% całkowitej zawartości selenu.

6) W postaci żelu.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2013-01-29
  • Data wejścia w życie: 2013-02-13
  • Data obowiązywania: 2013-02-13

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA