| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 10 lutego 2016 r.

w sprawie współczynników równoważności określających ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych

Na podstawie art. 48a ust. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 155) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Współczynniki równoważności określające ilości mleka]

Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez organizacje producentów, w tym organizacje tworzące zrzeszenia organizacji producentów, wynoszą dla:

1) 1 kg mleka spożywczego – 1 kg;

2) 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku – 11,3 kg;

3) 1 kg pełnego mleka w proszku – 8,5 kg;

4) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego – 1 kg;

5) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców – 0,9 kg;

6) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego – 1 kg;

7) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców – 0,9 kg;

8) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej – 1 kg;

9) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców – 0,9 kg;

10) 1 kg sera twarogowego – 8 kg;

11) 1 kg sera dojrzewającego – 11 kg;

12) 1 kg sera smażonego – 9 kg;

13) 1 kg sera topionego – 9 kg;

14) 1 kg śmietanki – 0,263 kg x % zawartości tłuszczu w śmietance, wyrażonej jako masa;

15) 1 kg masła – 22,5 kg.

§ 2. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Polonia Extra

Gazeta dla Polaków w Irlandii

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »