REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Catering w firmie

Małgorzata Szafarz

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej polskich firm korzysta z cateringu. Minęły już czasy, gdy prawie każdy większy zakład pracy dysponował własną stołówką i salą bankietową, odpowiednio wyposażonym zapleczem gastronomicznym.

Dziś, chcąc zapewnić firmie wysokiej jakości usługi gastronomiczne oraz dobrą obsługę różnego rodzaju imprez, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i wygodniejsze niż utrzymywanie własnego działu gastronomicznego i zatrudnianie personelu. Firmy cateringowe dysponują bowiem nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym i sprzętem piknikowym, na przykład kuchnią polową.

Zlecając takiemu przedsiębiorstwu przygotowanie odpowiedniego menu oraz obsługę imprezy, możemy spodziewać się, że usługa zostanie wykonana możliwie jak najlepiej, gdyż zrobią to osoby na co dzień zajmujące się tego typu działalnością.

W sali bankietowej i z samochodu

REKLAMA

Słowo catering wywodzi się z języka angielskiego. Oznacza kompleksową obsługę gastronomiczną różnego rodzaju imprez - konferencji, zebrań, spotkań firmowych, szkoleń, imprez integracyjnych, nie tylko tych w zamkniętych pomieszczeniach, ale również w plenerze, na przykład w ogrodzie czy przy ognisku.

W przypadku polskich firm najbardziej popularne są contract catering oraz function catering. Pierwszy opiera się o ujęte w kontrakcie i wcześniej uzgodnione usługi świadczone codziennie (obiady dla pracowników), drugi ma charakter bardziej okazjonalny - obsługiwane są bowiem spotkania, które odbywają się raz na jakiś czas.

Function catering może mieć jednak również formę stałego kontraktu, w przypadku gdy chodzi o cykliczne, odbywające się co tydzień lub miesiąc spotkania biznesowe.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Klasyczne usługi cateringowe można podzielić na trzy kategorie:

• banquet hall - usługodawca dysponuje salą bankietową, kuchnią i magazynem żywności, oferuje kompletny serwis i personel; jest to rodzaj cateringu, w którym usługobiorca przychodzi do usługodawcy),

• off premises or location - usługodawca ma kuchnię i magazyn żywności, nie ma pomieszczeń i innych udogodnień - dostarcza więc gotowe posiłki do usługobiorców oraz zapewnia fachową obsługę,

REKLAMA

• mobile unit - ten typ operacji można nazwać „ruchomym cateringiem”; podstawą w tej usłudze jest specjalnie zaprojektowany samochód ciężarowy do rozwożenia posiłków, są one uprzednio przygotowane w kuchni, a następnie rozwożone do usługobiorców.

Pierwsza kategoria, najdroższa cenowo, brana jest pod uwagę w przypadku różnego rodzaju spotkań o wysokim prestiżu. Goście biorący udział w spotkaniu zapraszani są w miejsce o odpowiednim wystroju, a cała impreza ma zwykle bogatą i wystawną oprawę.

Ten rodzaj cateringu wykorzystywany jest najczęściej w przypadku sympozjów, konferencji lub ważnych spotkań biznesowych. Gości zaprasza się wówczas do ekskluzywnego hotelu, zamku lub pensjonatu, a impreza ma często charakter kilkudniowy.

Druga kategoria usług cateringowych dotyczy najczęściej przypadków, gdy spotkanie odbywa się w siedzibie firmy (z okazji przyjazdu ważnych kontrahentów lub wizyty zarządu firmy). Firma cateringowa dowozi wówczas gotowe menu oraz zajmuje się obsługą gości.

Natomiast mobile unit to najtańszy catering, coś w rodzaju „pizzy na telefon”. Gotowe posiłki trafiają do zamawiającego szybko, kosztują niewiele i nie są specjalnie wymyślne.

Koszty i czas

Ceny usług cateringowych są dość zróżnicowane. W ofertach prezentowane są w postaci kosztu jednostkowego na osobę. Umożliwia to przynajmniej wstępne oszacowanie całkowitego kosztu organizacji danej imprezy.

Większość firm cateringowych ma szczegółowe propozycje menu. Przeważnie można wybierać spośród wielu zestawów, by ostatecznie dopasować usługę do swoich potrzeb i możliwości finansowych. W wielu firmach cateringowych istnieje możliwość podjęcia ostatecznej decyzji nawet na 24 godziny przed imprezą.

Co do kosztów, to wszystko zależy od rodzaju i zakresu usługi, miejsca oraz wybranego menu. Ciepły obiad wraz z profesjonalną obsługą (kilka rodzajów zup i mięs do wyboru), do tego półmisek wędlin i mięs, sałatki, ciasta, owoce i napoje to w przeliczeniu na jedną osobę koszt rzędu 120-140 złotych. Obsługa zebrania lub konferencji czy firmowy obiad w jednorazowych opakowaniach - to oczywiście, znacznie mniej.

Małgorzata Szafarz

Portal biurowy Nowebiuro.pl

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Od 1 czerwca 2024 r. wyższe limity dorabiania do niektórych emerytur i rent

Od 1 czerwca 2024 r. zmienią się tzw. progi graniczne, o których powinni pamiętać pracujący seniorzy. W przeciwnym razie Zakład Ubezpieczeń Społecznych zawiesi lub zmniejszy świadczenie. Limity nie dotyczą jednak wszystkich emerytów i rencistów.

Urlop proporcjonalny a zmiana pracy. Co mówią przepisy?

Kiedy stosuje się urlop proporcjonalny? Co w przypadku zmiany pracy? Prezentujemy najważniejsze zasady.

Dżem, miód, soki i cukier: nowe obowiązki dla przedsiębiorców. Rewolucyjne dyrektywy śniadaniowe!

Więcej owoców w dżemie, oznakowania na sokach i skład, mniej cukru oraz kraj pochodzenia miodu - to nowe wyzwania dla przedsiębiorców w całej UE. Uregulowano nowe przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego produktów, które mają ulepszyć ochronę konsumentów i dostosować ją do nowych wyzwań, takich jak zielona i cyfrowa transformacja. Przedsiębiorcy nie są pocieszeni, czekają ich duże zmiany.

Jeśli posiadasz dużą rodzinę, należą Ci się zniżki. Jakie?

Jesteś rodzicem przynajmniej 3 dzieci? Możesz nie wiedzieć, że przysługują Ci zniżki. Dowiedz się, jak z nich skorzystać oraz jak i gdzie złożyć odpowiedni wniosek.

REKLAMA

5000 zł na wakacje dla dzieci i młodzieży szkolnej. Tym razem nie tylko dla dzieci rolników. Sprawdź, kto skorzysta.

5000 zł na aktywizację dzieci i młodzieży szkolnej w czasie wakacji, czyli wakacyjna AktywAKCJA. Tym razem nie jest to program skierowany jedynie do dzieci rolników.

Trzaskowski wydał zarządzenie dotyczące symboli religijnych w urzędach. Hołownia komentuje

Prezydent Rafał Trzaskowski wydał zarządzenie dla Warszawy dotyczące wprowadzenia 16 standardów "równego traktowania”. Jest to szerokie zarządzenie, które dotyczy kwestii związanych z równouprawnieniem i zakazem dyskryminacji. Ocenił je marszałek Sejmu Szymon Hołownia.

Gość Infor.pl: Cezary Kaźmierczak (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców) [17.05.2024] – Oglądaj na żywo!

Czy propozycja Trzeciej Drogi ws zakazu handlu to dobry kierunek? Dlaczego rośnie liczba przypadków łamania prawa przez przedsiębiorców? Czy płaca minimalna w Polsce jest na właściwym poziomie? Czy koszty pracy w Polsce są niskie? Czy Zielony Ład pomoże naszej gospodarce? Te pytania usłyszy gość Piotra Nowaka - Cezary Kaźmierczak - Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

Bon energetyczny - kto się załapie na 300-1200 zł? Kryteria dochodowe są naprawdę niskie

Wysokość bonu energetycznego będzie zależała m.in. od liczby osób w gospodarstwie domowym, jak również od kryterium dochodowego na osobę w gospodarstwie jednoosobowym lub wieloosobowym. Pieniądze w wysokości od 300 zł do 1200 zł są do wzięcia już w 2024 roku. Jednak załapać się na to nowe świadczenie nie będzie łatwo.

REKLAMA

Składka zdrowotna 2024. Rozliczenie za rok 2023. Wpływ na kwestie podatkowe

Już po raz drugi od momentu wprowadzenia rewolucyjnych przepisów Polskiego Ładu przedsiębiorcy mają obowiązek złożenia rocznego rozliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dwudziesty dzień maja jest ostatnim dniem na dopełnienie tego obowiązku. Na szczęście tym razem Ustawodawca oszczędził płatnikom wstecznych zmian form opodatkowania oraz półrocznych okresów składkowych. 

Prezes URE: od lipca 2024 r. o ponad 40 proc. wzrosną opłaty za dystrybucję energii. O 30 zł miesięcznie więcej zapłaci przeciętne gospodarstwo domowe

Prezes URE Rafał Gawin szacuje, że w II połowie roku miesięczne rachunki za energię elektryczną, w tym za dystrybucję, wzrosną o ok. 30 zł dla przeciętnego gospodarstwa domowego o zużyciu do 2 MWh energii elektrycznej rocznie. Analizy URE pokazują, że średnia cena taryfowa sprzedaży prądu dla gospodarstw domowych w taryfie na II połowę 2024 i na rok 2025 może wynieść poniżej 600 zł za MWh

REKLAMA