REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Serwowanie gościom napojów i słodyczy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Stanisław Krajski
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Jakość oraz sposób serwowania poczęstunku są ściśle określone w etykiecie biznesu i mają niebagatelny wpływ na wizerunek szefa i firmy oraz ocenę pracy sekretarki. Wszystko, co serwujemy, a także to jak serwujemy powinno być dokonane elegancko i z klasą.  

Jedną z funkcji sekretarki jest serwowanie napojów i słodyczy osobom oczekującym na spotkanie z szefem i podczas spotkań w jego gabinecie.

REKLAMA

Napoje chłodzące

Takie napoje jak woda czy soki serwujemy schłodzone. Ich właściwa temperatura powinna wynosić 8-10°C. Jednak zanim przyniesiemy napój, powinniśmy zapytać gościa czy życzy sobie, aby był on chłodny, trafiają się bowiem osoby, które zimnych płynów nie tolerują. Takim gościom serwujemy napoje w temperaturze pokojowej, czyli 16-18 °C.

Nie należy stawiać na stole napojów w butelkach i kartonach. Wyjątkiem jest napój gazowany, który musi być w szklanej butelce, ale po nalaniu go do szklanki gościa, butelkę należy zabrać.

W sekretariacie muszą być przynajmniej dwa gatunki wody mineralnej: gazowana i niegazowana. Gościom proponujemy wybór gatunku i pytamy, czy ma być gazowana czy nie. Wodę niegazowaną serwujemy wyłącznie w szklanych karafkach do wody, które stawiamy na stole po nalaniu wody do szklanki (lub do specjalnego kieliszka). Napoje chłodzące podajemy i nalewamy (prawą ręką) stojąc z prawej strony gościa.

REKLAMA

Co można zaproponować do picia oprócz wody? Wiele napojów znajdujących się na rynku nie spełnia kryteriów jakości, jakie stawia etykieta. Zatem napoje typu coca-cola, sprite oraz soki sporządzone z koncentratu soku i wody nie wchodzą w grę. Możemy je podać tylko tym gościom, którzy wyraźnie o nie poproszą. Pozostałym należy podać naturalne soki owocowe lub napój z soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy albo cytryny czy limonki oraz wody mineralnej i syropu cukrowego. Na stole stawiamy je w dzbankach. Możemy też podać tzw. moktail (mocktail) - koktajl bezalkoholowy ozdobiony podobnie jak koktajl alkoholowy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Napoje gorące

Kawa powinna być wysokiej jakości, najlepiej z ciśnieniowego ekspresu. Do wyboru kawa jasno- i ciemnopalona oraz kawa bezkofeinowa.

Kawę należy kupować w ziarnach i mielić ją w zależności od potrzeb. Można też kupować kawę mieloną, ale w jak najmniejszych opakowaniach, a po otwarciu trzymać ją w szczelnie zamkniętym pudełku nie dłużej niż dwa dni, inaczej zwietrzeje i będzie niesmaczna.

Do kawy trzeba mieć dwa serwisy - serwis do kawy „dużej” i serwis do kawy „małej” (do niego musimy mieć także małe łyżeczki). Kawa „mała”, typu espresso, powinna być mocna i esencjonalna.

Do kawy można podać prawdziwą śmietankę lub mleko, podgrzane (w żadnym wypadku nie z lodówki) i podane w dzbanuszku od serwisu.

Do kawy podajemy cukier w kawałkach, który wyjmuje się z cukiernicy specjalnymi szczypcami. Dlaczego etykieta tak nakazuje? Być może rację ma Brillat-Savarin, legendarny francuski smakosz z XIX wieku, który twierdził w swoim słynnym dziele pt. „Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej”, że kawa słodzona cukrem sypkim staje się mdła, traci wiele ze swojego wspaniałego smaku.

Procedura serwowania kawy jest dość specyficzna. Podajemy ją w filiżankach lub nalewamy z dzbanka do filiżanki. Kawę w filiżance powinno się podawać z lewej strony gościa i na tacy. Gość sam powinien ją z tej tacy zdjąć. Pustą filiżankę stawiamy z prawej strony gościa i z tej strony nalewamy kawę. Są dwie dopuszczalne techniki jej nalewania. Możemy podnieść filiżankę ze stołu, zrobić jeden krok do tyłu i nalać kawę z dzbanka do trzymanej w ręku filiżanki albo nalewać prawą ręką kawę do filiżanki stojącej na stole trzymając lewą rękę serwetką pomiędzy filiżanką kawy a gościem.

Etykieta podpowiada takie techniki serwowania kawy również z tego względu, że eliminują wypadki, jakie mogą się zdarzyć, gdy manipulujemy naczyniami z gorącym napojem.

Do kawy podajemy tylko kruche ciasteczka i czekoladki - nigdy ciastka. W wielu podręcznikach savoir­vivre'u czy etykiety biznesu znajdujemy informację, że ciasteczka i czekoladki, szczególnie z gorzkiej czekolady, podnoszą smak kawy, a ciastka, szczególnie te z kremem, go zabijają. Ciasteczka i czekoladki serwujemy na półmisku, a jeszcze lepiej na ozdobnej paterze. Nie podajemy żadnych deserowych sztućców. Te słodkości je się po prostu ręką.

Jeżeli gość zażyczy sobie herbatę, nie serwujemy herbaty ekspresowej. Najlepiej dysponować kilkoma gatunkami czarnej i zielonej herbaty sypkiej.

Są trzy metody podawania herbaty: zaparzoną w dzbanku; podajemy dodatkowo dzbanek wrzątku (aby gość, który lubi słabszą herbatę mógł ją rozcieńczyć) albo podajemy esencję w imbryczku i wrzątek w dzbanku. Ten ostatni sposób jest najlepszy, gdyż pozwala gościowi na skomponowanie sobie takiej herbaty jaką lubi.

Woda do herbaty powinna być najwyższej jakości, najlepiej niegazowana, nisko zmineralizowana woda mineralna. Herbatę zaparzamy w małym czajniczku rozgrzewając go uprzednio wrzątkiem, wsypując do niego odpowiednią liczbę łyżeczek herbaty (przynajmniej jedną na osobę + jedną), zalewając wrzątkiem. Na stół podajemy czajniczek oraz porcelanowy dzbanek z gorącą wodą, która została zagotowana po raz pierwszy do drugiego stopnia wrzenia (pierwszy stopień: pojawiają się bąbelki; drugi stopień: woda na chwilę bieleje; trzeci stopień: pojawiają się wielkie bąble). Herbatę goście nalewają sobie sami.

Na specjalnym talerzyku przygotowujemy cytrynę w plasterkach obraną ze skórki z widelczykiem oraz w jednym dzbanuszku mleko, a w drugim śmietankę. Dla gości z Austrii, południowych Niemiec, Wielkiej Brytanii podajemy dzbanek gorącego mleka, którym często zalewają esencję herbacianą.

Do herbaty podaje się ciastka i torty na odpowiednich półmiskach czy paterach (powinny być przy nich położone łopatki do tortu i ciast oraz szczypce do ciastek). Na paterze piętrowej, złożonej z trzech talerzyków, umieszczamy na górze ciastka mniejsze, niżej większe. Na dolnym talerzyku możemy umieścić dla ozdoby (i do jedzenia) różnorodne owoce. Do ciastek suchych podajemy widelczyki, a do ciastek z kremem i o konsystencji zbliżonej do kremu - łyżeczki. Pamiętajmy, że do niektórych ciastek, takich jak napoleonki, używa się zarazem łyżeczki i widelca, a do ciastek, w skład których wchodzi ciasto francuskie, również nożyki deserowe. Wszystkie porcjowane desery podane na indywidualnych talerzykach serwujemy z prawej strony gościa.

Stanisław Krajski

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Przeszczep włosów w Turcji

Przeszczep włosów Turcja to temat, który od kilku lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nic dziwnego — transplantacja włosów w Turcji to połączenie doskonałej jakości, atrakcyjnej ceny i komfortu na najwyższym poziomie.

Prawo jazdy seniorów: czy grozi Ci utrata uprawnień od 2026? Sprawdzamy fakty

Kierowcy po 70. roku życia będą tracić prawo jazdy, jeśli nie przejdą obowiązkowych badań lekarskich? Internet obiegły sensacyjne doniesienia o rzekomych zmianach, które miały wejść w życie od 2026 roku. W sieci zawrzało, a wielu seniorów zaczęło pytać, czy faktycznie będą musieli odnawiać dokument. Sprawdzamy, co w tej sprawie potwierdziło Ministerstwo Infrastruktury.

Nieodpowiednie traktowanie przez przełożonego, np. przemoc słowna, największym zagrożeniem psychospołecznym w pracy

Nieodpowiednie traktowanie przez przełożonego, np. przemoc słowna, to największe zagrożenie psychospołeczne w pracy. Przyznało tak 67% pracowników oraz 62% zarządzających. Notuje się wzrost przypadków dyskryminacji, przemocy słownej i poczucia wykluczenia. Dodatkowo młodzi pracownicy częściej zgłaszają nieakceptowalne zachowania. Czy firmy wprowadzają działania zapobiegawcze?

Rząd chce zakazać sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych. Branża alarmuje: to cios w małe firmy

Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić całkowity zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych. Projekt ustawy podzielił opinię publiczną. Lekarze mówią o konieczności walki z alkoholizmem, a przedsiębiorcy ostrzegają przed stratami i dyskryminacją. Sprawdzamy, co naprawdę oznaczają planowane zmiany i kto na nich straci.

REKLAMA

Cypr staje się rajem dla polskich emigrantów. Skarbówka potwierdza korzystne zasady ryczałtu od przychodów zagranicznych

Przełom w interpretacji Krajowej Informacji Skarbowej! Fiskus potwierdził, że osoby przenoszące rezydencję podatkową do Polski mogą objąć ryczałtem wszystkie swoje przychody zagraniczne – od dywidend i kryptowalut po nieruchomości. Dla zamożnych reemigrantów to szansa na ogromne oszczędności i najkorzystniejsze warunki podatkowe w historii.

Bon senioralny, najem senioralny i nowy program pobytu dziennego - 3 filary, które mają zbudować solidny fundament pod przyszłość polityki senioralnej w Polsce

Rząd kończy prace nad trzema rozwiązaniami, które mają odmienić życie osób starszych w Polsce. Bon senioralny, najem senioralny oraz nowy program dziennych miejsc pobytu to kompleksowy pakiet wsparcia, który ma zapewnić seniorom bezpieczeństwo, lepsze warunki mieszkaniowe i codzienną opiekę. Minister Marzena Okła-Drewnowicz zapowiada, że to początek nowej jakości w polityce senioralnej – opartej na godności, aktywności i realnym wsparciu dla osób starszych oraz ich rodzin.

Karta sportowa to twój benefit? Pamiętaj, że to przychód, a z podatku musisz rozliczyć się sam. Wiele osób o tym zapomina, a to oznacza kłopoty

Karta sportowa to jeden z najbardziej popularnych benefitów, na który można liczyć nawiązując współpracę. Jednak każda uzyskana korzyść ma swoje konsekwencje podatkowe. Korzystający często o tym zapominają i wpadają w kłopoty.

Nowy podatek od... skróconego czasu pracy. 6 [zamiast 8] godzin pracy dziennie, 3-dniowy weekend albo dodatkowe dni urlopu, bez zmniejszenia wynagrodzenia, ale to wszystko – nie bez podatku

„Skrócony czas pracy – to się dzieje” to nowy program pilotażowy MRPiPS, w ramach którego przedsiębiorcy (i nie tylko) z całej Polski będą mogli skrócić czas pracy swoich pracowników (bez obniżania im wynagrodzenia), a to wszystko zostanie sfinansowane w ramach dotacji pochodzącej z Funduszu Pracy. Okazuje się jednak, że ze skróceniem czasu pracy do 4 (zamiast 5) dni w tygodniu albo do 6 lub 7 (zamiast 8) godzin dziennie bądź z wprowadzeniem dodatkowych dni urlopu, może wiązać się konieczność zapłaty... podatku dochodowego.

REKLAMA

Sąd Najwyższy zajmie się sprawą pracowniczych szczepień na COVID-19. Czy można było nakazać szczepienie, czy można było żądać zaświadczeń, czy można było rozwiązać umowę?

Skład siedmiu sędziów Sądu Najwyższego - Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zajmie się w najbliższym czasie rozstrzygnięciem ciekawego zagadnienia prawnego. Chodzi o to, czy w czasie epidemii pracodawcy mieli prawo domagania się podania przez pracownika danych wrażliwych obejmujących informację dotyczącą odbycia albo braku szczepienia na Covid-19, bądź domagania się złożenia zaświadczenia o przeciwwskazaniach do odbycia szczepienia. Czy brak tych danych mógł być podstawą zwolnienia pracownika jednostki medycznej? Wszystko to będzie rozważał SN na skutek wątpliwości składu trzyosobowego SN, do którego trafiła skarga kasacyjna, na skutek sporu między pracownikiem a pracodawcą w związku z rozwiązaniem umowy o pracę, z powodu braku szczepienia na COVID-19 i utratę zaufania do pracownika.

Oddają mieszkanie w zamian za dożywotnią rentę. Tyle pieniędzy dostają co miesiąc

Coraz wyższe rachunki za prąd, za ogrzewanie, coraz droższa żywność i leki, które kosztują majątek. Polskim emerytom coraz trudniej wiązać koniec z końcem. To dlatego niektórzy z nich decydują się na oddanie mieszkania w zamian za dożywotnią rentę? Jak na tym wychodzą. Ile wynosi comiesięczny zastrzyk gotówki, który trafia na ich konto?

REKLAMA