REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Serwowanie gościom napojów i słodyczy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Stanisław Krajski
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Jakość oraz sposób serwowania poczęstunku są ściśle określone w etykiecie biznesu i mają niebagatelny wpływ na wizerunek szefa i firmy oraz ocenę pracy sekretarki. Wszystko, co serwujemy, a także to jak serwujemy powinno być dokonane elegancko i z klasą.  

Jedną z funkcji sekretarki jest serwowanie napojów i słodyczy osobom oczekującym na spotkanie z szefem i podczas spotkań w jego gabinecie.

Napoje chłodzące

Takie napoje jak woda czy soki serwujemy schłodzone. Ich właściwa temperatura powinna wynosić 8-10°C. Jednak zanim przyniesiemy napój, powinniśmy zapytać gościa czy życzy sobie, aby był on chłodny, trafiają się bowiem osoby, które zimnych płynów nie tolerują. Takim gościom serwujemy napoje w temperaturze pokojowej, czyli 16-18 °C.

Nie należy stawiać na stole napojów w butelkach i kartonach. Wyjątkiem jest napój gazowany, który musi być w szklanej butelce, ale po nalaniu go do szklanki gościa, butelkę należy zabrać.

REKLAMA

W sekretariacie muszą być przynajmniej dwa gatunki wody mineralnej: gazowana i niegazowana. Gościom proponujemy wybór gatunku i pytamy, czy ma być gazowana czy nie. Wodę niegazowaną serwujemy wyłącznie w szklanych karafkach do wody, które stawiamy na stole po nalaniu wody do szklanki (lub do specjalnego kieliszka). Napoje chłodzące podajemy i nalewamy (prawą ręką) stojąc z prawej strony gościa.

Co można zaproponować do picia oprócz wody? Wiele napojów znajdujących się na rynku nie spełnia kryteriów jakości, jakie stawia etykieta. Zatem napoje typu coca-cola, sprite oraz soki sporządzone z koncentratu soku i wody nie wchodzą w grę. Możemy je podać tylko tym gościom, którzy wyraźnie o nie poproszą. Pozostałym należy podać naturalne soki owocowe lub napój z soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy albo cytryny czy limonki oraz wody mineralnej i syropu cukrowego. Na stole stawiamy je w dzbankach. Możemy też podać tzw. moktail (mocktail) - koktajl bezalkoholowy ozdobiony podobnie jak koktajl alkoholowy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Napoje gorące

Kawa powinna być wysokiej jakości, najlepiej z ciśnieniowego ekspresu. Do wyboru kawa jasno- i ciemnopalona oraz kawa bezkofeinowa.

Kawę należy kupować w ziarnach i mielić ją w zależności od potrzeb. Można też kupować kawę mieloną, ale w jak najmniejszych opakowaniach, a po otwarciu trzymać ją w szczelnie zamkniętym pudełku nie dłużej niż dwa dni, inaczej zwietrzeje i będzie niesmaczna.

Do kawy trzeba mieć dwa serwisy - serwis do kawy „dużej” i serwis do kawy „małej” (do niego musimy mieć także małe łyżeczki). Kawa „mała”, typu espresso, powinna być mocna i esencjonalna.

Do kawy można podać prawdziwą śmietankę lub mleko, podgrzane (w żadnym wypadku nie z lodówki) i podane w dzbanuszku od serwisu.

REKLAMA

Do kawy podajemy cukier w kawałkach, który wyjmuje się z cukiernicy specjalnymi szczypcami. Dlaczego etykieta tak nakazuje? Być może rację ma Brillat-Savarin, legendarny francuski smakosz z XIX wieku, który twierdził w swoim słynnym dziele pt. „Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej”, że kawa słodzona cukrem sypkim staje się mdła, traci wiele ze swojego wspaniałego smaku.

Procedura serwowania kawy jest dość specyficzna. Podajemy ją w filiżankach lub nalewamy z dzbanka do filiżanki. Kawę w filiżance powinno się podawać z lewej strony gościa i na tacy. Gość sam powinien ją z tej tacy zdjąć. Pustą filiżankę stawiamy z prawej strony gościa i z tej strony nalewamy kawę. Są dwie dopuszczalne techniki jej nalewania. Możemy podnieść filiżankę ze stołu, zrobić jeden krok do tyłu i nalać kawę z dzbanka do trzymanej w ręku filiżanki albo nalewać prawą ręką kawę do filiżanki stojącej na stole trzymając lewą rękę serwetką pomiędzy filiżanką kawy a gościem.

Etykieta podpowiada takie techniki serwowania kawy również z tego względu, że eliminują wypadki, jakie mogą się zdarzyć, gdy manipulujemy naczyniami z gorącym napojem.

Do kawy podajemy tylko kruche ciasteczka i czekoladki - nigdy ciastka. W wielu podręcznikach savoir­vivre'u czy etykiety biznesu znajdujemy informację, że ciasteczka i czekoladki, szczególnie z gorzkiej czekolady, podnoszą smak kawy, a ciastka, szczególnie te z kremem, go zabijają. Ciasteczka i czekoladki serwujemy na półmisku, a jeszcze lepiej na ozdobnej paterze. Nie podajemy żadnych deserowych sztućców. Te słodkości je się po prostu ręką.

Jeżeli gość zażyczy sobie herbatę, nie serwujemy herbaty ekspresowej. Najlepiej dysponować kilkoma gatunkami czarnej i zielonej herbaty sypkiej.

Są trzy metody podawania herbaty: zaparzoną w dzbanku; podajemy dodatkowo dzbanek wrzątku (aby gość, który lubi słabszą herbatę mógł ją rozcieńczyć) albo podajemy esencję w imbryczku i wrzątek w dzbanku. Ten ostatni sposób jest najlepszy, gdyż pozwala gościowi na skomponowanie sobie takiej herbaty jaką lubi.

Woda do herbaty powinna być najwyższej jakości, najlepiej niegazowana, nisko zmineralizowana woda mineralna. Herbatę zaparzamy w małym czajniczku rozgrzewając go uprzednio wrzątkiem, wsypując do niego odpowiednią liczbę łyżeczek herbaty (przynajmniej jedną na osobę + jedną), zalewając wrzątkiem. Na stół podajemy czajniczek oraz porcelanowy dzbanek z gorącą wodą, która została zagotowana po raz pierwszy do drugiego stopnia wrzenia (pierwszy stopień: pojawiają się bąbelki; drugi stopień: woda na chwilę bieleje; trzeci stopień: pojawiają się wielkie bąble). Herbatę goście nalewają sobie sami.

Na specjalnym talerzyku przygotowujemy cytrynę w plasterkach obraną ze skórki z widelczykiem oraz w jednym dzbanuszku mleko, a w drugim śmietankę. Dla gości z Austrii, południowych Niemiec, Wielkiej Brytanii podajemy dzbanek gorącego mleka, którym często zalewają esencję herbacianą.

Do herbaty podaje się ciastka i torty na odpowiednich półmiskach czy paterach (powinny być przy nich położone łopatki do tortu i ciast oraz szczypce do ciastek). Na paterze piętrowej, złożonej z trzech talerzyków, umieszczamy na górze ciastka mniejsze, niżej większe. Na dolnym talerzyku możemy umieścić dla ozdoby (i do jedzenia) różnorodne owoce. Do ciastek suchych podajemy widelczyki, a do ciastek z kremem i o konsystencji zbliżonej do kremu - łyżeczki. Pamiętajmy, że do niektórych ciastek, takich jak napoleonki, używa się zarazem łyżeczki i widelca, a do ciastek, w skład których wchodzi ciasto francuskie, również nożyki deserowe. Wszystkie porcjowane desery podane na indywidualnych talerzykach serwujemy z prawej strony gościa.

Stanisław Krajski

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dodatek mieszkaniowy 2025: dla kogo, ile, kryteria dochodowe i normatywy

W trakcie pierwszych miesięcy bieżącego roku, koszty mieszkaniowe nie rosły już tak dynamicznie jak wcześniej. Musimy jednak pamiętać o skali wcześniejszych zmian. Przykładowo, w lipcu 2024 r. prąd dla gospodarstw domowych podrożał o około 20%. Główny Urząd Statystyczny podaje, że przez rok (od maja 2024 r.) użytkowanie mieszkania lub domu razem z nośnikami energii zdrożało o około 11%. Trudno się więc dziwić, że użytkownicy mieszkań i domów narzekają na koszty. Mamy jednak dla nich pewną dobrą wiadomość. Mianowicie, niedawno wzrosły kryteria dochodowe dotyczące dodatku mieszkaniowego. Warto przypomnieć na czym polega taka forma pomocy mieszkaniowej.

Lekki stopień niepełnosprawności - przywileje 2025 [LISTA]. Co daje orzeczenie o niepełnosprawności? Jak złożyć wniosek o orzeczenie?

Lekki stopień niepełnosprawności oznacza niewielkie ograniczenia w codziennym funkcjonowaniu oraz pracy zawodowej. Choć osoby z takim orzeczeniem nie potrzebują stałej pomocy innych, mają prawo do ulg, zniżek i wsparcia. Sprawdź, co to znaczy lekki stopień niepełnosprawności, na jakie choroby można go uzyskać i jakie przywileje przysługują w 2025 roku.

Sześć wsi w Polsce stanie się miastem od początku 2026 roku. Wiemy już które

Od 1 stycznia 2026 r. roku w Polsce przybędzie sześć miast. Tak wynika z założeń projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia granic niektórych gmin i miast, nadania niektórym miejscowościom statusu miasta oraz zmiany nazwy gminy (RD214), które zostały opublikowane 14 lipca 2025 r. w wykazie prac legislacyjnych rządu. Nastąpi też 6 zmian dotyczących ustalenia granic gmin, 9 zmian dotyczących ustalenia granic miast i jedna zmiana nazwy miasta.

126 mln zł na lądowiska dla SOR. Rusza nabór na dofinansowanie z Funduszu Medycznego

Ministerstwo Zdrowia ogłosiło nowy konkurs w ramach Funduszu Medycznego: „Dotacja na modernizację lub budowę lądowisk dla śmigłowców przy szpitalnych oddziałach ratunkowych (SOR)”. Program ma na celu poprawę dostępności i bezpieczeństwa transportu lotniczego pacjentów w stanach zagrożenia życia. Szpitale będą mogły otrzymać nawet 97% dofinansowania na budowę lub modernizację lądowisk. Nabór wniosków rozpocznie się 31 lipca 2025 roku.

REKLAMA

Straciłeś bliską osobę i nie masz z czego żyć? Masz orzeczenie o lekkim, umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności? Sprawdź, gdzie zanieść orzeczenie, by uzyskać pomoc w 2025 roku

Nie wiesz, co zrobić po śmierci bliskiej osoby, jeśli masz orzeczenie o niepełnosprawności i nie masz z czego żyć? Zastanawiasz się, co daje orzeczenie w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym? Czy możesz liczyć na rentę, jeśli masz tylko lekki stopień? Gdzie zanieść orzeczenie, by dostać pomoc? Jakie ulgi i świadczenia Ci przysługują? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i dowiesz się, gdzie krok po kroku zgłosić się po realne wsparcie – z MOPS, PFRON, fundacji i parafii.

Przedsiębiorcy nie będą mieli obowiązku archiwizacji zgłoszeń do ubezpieczeń [Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy]

15 lipca 2025 roku, Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, znany jako UDER42. Nowe przepisy znoszą obowiązek przechowywania papierowych zgłoszeń do ZUS, co ma odciążyć ponad 2,3 mln płatników składek.

Waloryzacja emerytur i rent 2026: Projekt rozporządzenia Rady Ministrów już gotowy [RD216]

Rząd przygotował projekt rozporządzenia ws. waloryzacji emerytur i rent w 2026 roku [RD216]. Zgodnie z propozycją, świadczenia wzrosną jedynie o ustawowe minimum – 20% realnego wzrostu płac. Brak porozumienia w Radzie Dialogu Społecznego sprawił, że decyzję podjęła sama Rada Ministrów.

UE szykuje nowy wspólny dług i nowe podatki. Anna Bryłka alarmuje: to finansowa pułapka dla Polski i krok w stronę federalizacji Unii Europejskiej

Komisja Europejska chce wprowadzić nowe źródła dochodów budżetowych i zaciągnąć kolejny wspólny dług. posłanka do Parlamentu Europejskiego Anna Bryłka przestrzega: to zagrożenie dla suwerenności i budżetu Polski.

REKLAMA

KSeF 2.0: firmy będą miały tylko 4 miesiące na testy. Co trzeba zrobić już teraz?

W czerwcu 2025 r. – zgodnie z harmonogramem – Ministerstwo Finansów udostępniło dokumentację interfejsu API KSeF 2.0. Jest to jednak materiał dla integratorów systemów i dostawców oprogramowania. Firmy wciąż czekają na udostępnienie środowiska testowego, które zaplanowano na koniec września. Konkretne testy będą więc mogły zacząć się dopiero w październiku. Tymczasem obowiązek korzystania z Krajowego Systemu e-Faktur dla części firm wchodzi już w lutym – oznacza to niewiele czasu na przygotowanie.

Który prezydent ułaskawił najwięcej osób?

Ile ułaskawień w ciągu swoich dwóch kadencji wydał Andrzej Duda? Który prezydent ułaskawił najwięcej osób? Ile było odmów ułaskawienia? Dane z kancelarii prezydenta.

REKLAMA