REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1994 nr 40 poz. 152

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 18 marca 1994 r.

w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm (PN) wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Polski Komitet Normalizacyjny wyda opinię w sprawie stosowania norm, o których mowa w § 1, po jego powołaniu.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Śmietanko

Załącznik 1. [WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 18 marca 1994 r. (poz. 152)

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

Dział 06

ENERGETYKA I ELEKTROTECHNIKA

Klasa 060. Przepisy i normy ogólne

Grupa 0602. Normy obliczania i projektowania

1. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.

2. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.

Dział 07

BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE

Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne

Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów

1. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.

2. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.

Dział 12

PRODUKTY SPOZYWCZE

Klasa 120. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1200. Terminy i oznaczenia

1. PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

2. PN-59/A-04010 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości arsenu.

3. PN-80/A-04011 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości ołowiu.

4. PN-80/A-04012 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości miedzi.

5. PN-59/A-04013 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości cynku.

6. PN-80/A-04014 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości cyny.

7. PN-59/A-04015 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości żelaza.

8. PN-75/A-04018 Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.

9. PN-66/A-04020 Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.

10. PN-65/A-04021 Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu.

11. PN -64/A-04022 Metody analizy sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową. Wytyczne sporządzania szczegółowych wzorów oceny.

12. PN-64/A-04023 Artkuły żywnościowe. Wykrywanie drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae.

13. PN-75/A-04024 Produkty żywnościowe. Wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych, (koagulazododatnich).

14.PN-71/A-04025 Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia.

15. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.

16. PN-64/A-07008 Warunki higieniczne i sanitarne w chłodniach.

17. PN,-62/A-75002 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

Klasa 121. Mięso, produkty mleczarskie

Grupa 1210. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

18. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

19. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.

20. PN-71/A-86100 Mleko i przetwory mleczarskie. Klasyfikacja.

21. PN-65/A-86101 Mleko i przetwory mleczarskie. Nazwy i określenia.

22. PN-91/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.

Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne

23. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.

24. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach.

25. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.

26. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.

27. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.

28. PN-89/A-82200 Mrożone wyroby kulinarne. Badania mikrobiologiczne.

Grupa 1212. Tłuszcze zwierzęce i produkty uboczne

29. PN-64/A-85701 Krew zwierząt rzeźnych i jej pochodne.

30. PN-76/A-85712 Kości spożywcze.

31. PN-85/A-85800 Słonina.

32. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione.

33. PN-84/A-85803 Tłuszcze zwierzęce jadalne. Metody badań.

34. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja.

35. PN-89/A-85816 Tłuszcze zwierzęce surowe jadalne.

Grupa 1216. Mięso drobiowe. Jaja. Przetwory i produkty uboczne

36. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.

37. ,PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.

38. PN-86/A-86504 Jaja, kurze do skupu.

39. PN~84/A-86520 Tuszki drobiowe.

40. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.

Grupa 1217. Mleko, przetwory mleczarskie i konserwy mleczne

41. PN-81/A-86002 Mleko surowe do skupu.

42. PN-90/A-86003 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.

43. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.

44PN-81/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku.

45. P90/A-86025 Modyfikowane mleko i mieszanki dla wcześniaków i niemowląt. Laktovit 0, Laktovit 1, Laktovit 2.

46. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko zagęszczone.

47. PN-90/A-86650 Przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana.

48. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne fermentowane.

49. PN-90/A-86155 Mleko i przetwory mleczarskie. Masło.

50. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery podpuszczkowe dojrzewające.

51. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery topione. Wspólne wymagania i badania.

52. PN-62/A-86246 Sery twarogowe dojrzewające. Ser harceński.

53. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające.

54. PN-63/A-86363 Mleko i przetwory mleczarskie. Cukier mlekowy.

55. PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie. Lody.

Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego

56. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.

Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

57. PN-85/A-82051 Wyroby garmażeryjne. Półprodukty i wyroby gotowe. Badania mikrobiologiczne.

58. PN-72/A-82052 Przetwory mięsne. Konserwy. Pobieranie próbek.

59. PN-81/A-82053 Konserwy mięsne i drobiowe. Badanie metodą termostatową.

60. PN-83/A-82054 Mięso i przetwory mięsne. Badania bakteriologiczne.

61. PN-85/A-82056 Przetwory mięsne. Konserwy. Badania organoleptyczne i fizyczne.

62. PN-77/A-82058 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.

63. PN-85/A-82059 Przetwory mięsne. Wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi.

64. PN~87/A-82060 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości fosforu.

65. PN-88/A-82062 Przetwory mięsne. Badania organoleptyczne i fizyczne.

66. PN-85/A-82100 Wyroby garmażeryjne. Metody badań chemicznych.

67. PN-92/A-82102 Wyroby garmażeryjne. Pobieranie i przygotowanie próbek.

68. PN-71/A-82105 Wędliny i wyroby wędliniarskie. Wstępna ocena partii i pobieranie próbek.

69. PN-73/A-82110 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.

70. PN-73/A-82111 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.

71. PN-73/A-82112 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

72. PN-74/A-82114 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

73. PN-89/A-82115 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości popiołu.

74. PN-79/A-86004 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko zagęszczone. Metody badań.

75. PN-90/A-86026 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

76. PN-78/A-86028 Śmietanka i śmietana. Metody badań.

77. PN-78/A-86030 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Metody badań.

78. PN-77/A-86031 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne.

79. PN-82/A-86032 Kontrola czystości mikrobiologicznej urządzeń mleczarskich, naczyń i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.

80. PN-91/A-86033 Mleko. Wykrywanie antybiotyków i innych substancji hamujących.

81. PN-93/A-86034-01 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Zakres normy i postanowienia ogólne.

82. PN-93/A-86034-02 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólne zasady badań.

83. PN-93/A-86034-03 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przygotowanie próbek i rozcieńczeń.

84. PN-93/A-86034-04 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólna liczba drobnoustrojów - oznaczanie metodą płytkową w temperaturze 30°C.

85. PN-93/A-86034-05 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje termofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 55°C.

86. PN-93/A-86034-06 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje psychrotrofowe - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 6,5 i 21°C.

87. PN-93/A-86034-07 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 25°C.

88. PN-93/A-86034-08 Mleko i przetwory mleczarskie, Badania mikrobiologiczne. Bakterie z grupy coli - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) i oznaczanie liczby metodą płytkową.

89. PN-93/A-86034-09 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Escherichia coli - wykrywanie obecności i oznaczanie: najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).

90. PN-93/A-86034-10 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Enterokoki - wykrywanie obecności, oznaczanie liczby metodą płytkową.

91. PN-93/A-86034-11 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Salmonella - wykrywanie obecności.

92. PN-93/A-86034-14 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 30°C.

93. PN-85/A-86040 Mleko surowe do skupu. Pobieranie próbek.

94. PN-86/A-86041 Mleko i przetwory mleczarskie. Pobieranie próbek.

95. PN-75/A-86059 Mleko, śmietanka i śmietana. Oznaczanie skuteczności homogenizacji.

96. PN-68/A-86122 Mleko. Metody badań.

97. PN-75/A-86130 Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne. Metody badań.

98. PN-80/A-86207 Mleko i przetwory mleczarskie. Masło. Metody badań.

99. PN-73/A-86232 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Metody badań.

100. PN-81/A-86234 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

101. PN-84/A-86361 Mleko i przetwory mleczarskie. Kazeina kwasowa. Metody badań.

102. PN-65/A-86362 Cukier mlekowy. Metody badań.

103. PN-67/A-86430 Mleko i przetwory mleczarskie. Lody. Metody badań chemicznych.

104. PN-91/A-86506 Przetwory jajowe. Pobieranie i przygotowanie próbek.

105. PN-91/A-86507 Przetwory jajowe. Badania organoleptyczne i fizyczne.

106. PN-93/A-86508 Przetwory jajowe. Badania mikrobiologiczne.

Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych

Grupa 1231. Mąka

107. PN-93/A-74020 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa zwyczajna.

108. PN-92/A-74021 Przetwory zbożowe: Mąka makaronowa durum.

109. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna.

110. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.

Grupa 1232. Pieczywo

111. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie.

112. PN-84/A-74103 Pieczywo mieszane.

113. PN-83/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe.

114. PN-93/A-74196 Pieczywo pszenne półcukiernicze.

Grupa 1233. Płatki

115. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane.

Grupa 1234. Kasza

116. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna.

117. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana.

118. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny.

119. PN-.87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna.

120. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana.

Grupa 1235. Makaron

121. PN-87/A-74131 Makaron.

122. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny.

Grupa 1237. Pozostałe produkty przetwórstwa zbożowego

123. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany.

Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

124. PN-72/A-74001 Przetwory zbożowe. Pobieranie próbek.

125. PN-871A-74004 Ziarno zbóż. Sprawdzenie wzorcowania wilgotnościomierzy.

126. PN-60/A-74007 Przetwory zbożowe. Oznaczanie kwasowości.

127. PN-90/A-74009 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i rzepaku oraz przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności za pomocą wilgotnościomierzy elektrycznych.

128. PN-91/A-74010 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności (rutynowa metoda odwoławcza).

129. PN-86/A-74011 Ziarno zbóż, nasiona strączkowe i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności.

130 PN-93/A-74012 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności. Podstawowa metoda odwoławcza.

131. PN-641A-74013 Przetwory zbożowe. Badania organoleptyczne mąki i kaszy.

132. PN-68/A-74014 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu.

133. PN-73/A-74015 Przetwory zbożowe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.

134. PN-74/A-74016 Przetwory zbożowe. Oznaczanie szkodników, ich pozostałości i zanieczyszczeń.

135. PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.

136. PN-93/A-74019 Pszenica. Oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zelen'yego:

137. PN-93/A-74028 Przetwory zbożowe: Oznaczanie kwasowości tłuszczowej.

138. PN-64/A-74039 Przetwory zbożowe. Oznaczenie tłuszczu.

139. PN-77/A-74041 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie ilości i jakości glutenu.

140. PN-89/A-74108 Pieczywo. Metody badań i ocena punktowa.

141. PN-93/A-74130 Makaron. Pobieranie próbek i metody badań.

Klasa 124. Przetwory ziemniaczane; cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie

Grupa 1240. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

142. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.

143. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.

144. PN-87/A-74852 Produkty przemysłu cukrowniczego, terminy i określenia.

145. PN-9/1A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia.

146. PN-75/A-88001 Wyroby cukiernicze trwałe. Klasyfikacja.

Grupa 1241. Cukier

147. PN-72/A-74850 Cukier biały.

148. PN-72/A-74851 Cukier rafinowany.

149. PN-73/A-74857 Cukier biały przemysłowy.

Grupa 1242. Wyroby cukiernicze trwałe

150. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.

Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane

151. PN-74/A-74710 Przetwory ziemniaczane. Mąka ziemniaczana.

152. PN-74/A-74711 Przetwory skrobiowe. Dekstryny.

153. PN-82/A-74760 Hydrolizaty skrobiowe. Syrop skrobiowy.

154. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.

Grupa 1249. Przepisy odbioru: Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

155. PN-86/A-74104 Pieczywo. Pobieranie próbek i kontrola jakości.

156. PN-78/A-74250 Wyroby i półwyroby, półprodukty ciastkarskie. Pobieranie próbek i kontrola jakości.

157. PN-71/A-74700 przetwory skrobiowe. Metody badań dekstryn.

158. PN-78/A-74701 Hydrolizaty skrobiowe (krochmalowe). Metody badań.

159. PN-78/A-74702 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Metody badań.

160. PN-93/A-74703 Spożywcze przetwory ziemniaczane i skrobiowe oraz skrobie naturalne. Pobieranie próbek i metody badań mikrobiologicznych.

161. PN-76/A-74704 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pobranie próbek.

162. PN-88/A-74705 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pakowanie, przechowywanie i transport.

163. PN-84/A-74706 Przetwory skrobiowe. Metody badań krochmali.

164. PN-87/A-74855/01 Cukier. Metody badań. Postanowienia ogólne.

165. PN-87/A-74855/02 Cukier, Metody badań. Badania organoleptyczne.

166. PN-87/A-74855/03 Cukier. Metody badań. Oznaczanie granulacji i zawartości kostek nie uszkodzonych.

167. PN-87/A-74855/04 Cukier. Metody badan. Oznaczanie zawartości wilgoci i obliczanie suchej masy.

168. PN-87/A-74855/05 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości sacharozy.

169. PN-87/A-74855/06 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości substancji redukujących.

170. PN-87/A-74855/07 Cukier. Metod{ badań. Oznaczanie zabarwienia roztworu cukru.

171. PN-87/A-74855/08 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

172. PN-87/A-74855/09 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości pH roztworu cukru.

173. PN-87/A-74855/10 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń ferromagnetycznych.

174. PN-87/A-74855/11 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości arsenu.

175. PN-91/A-74855/12 Cukier. Metody badań. Badanie mikrobiologiczne.

176. PN-93/A-74855/14 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zabarwienia cukru metodą barwnych wzorców stałych.

177. PN-93/A-74855/15 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

178. PN-85/A-74856 Cukier. Pobieranie i przygotowanie próbek.

179. PN-73/A-74858 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek.

180. PN-86/A-74860 Cukier. Pakowanie; przechowywanie i transport.

181. PN-71/A-88021 Wyroby cukiernicze trwałe. ,Oznaczanie zawartości tłuszczu.

182. PN-59/A-88022 Wyroby Cukiernicze. Oznaczanie zawartości popiołu.

183. PN-61/A-88023 Wyroby cukiernicze. Oznaczanie cukrów.

184. PN-79/A-88024 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie kwasowości.

185. PN-81/A-88026 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości alkoholu.

186. PN-84/A-88027 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości suchej masy.

Klasa 125. :Produkty owocowe i warzywne

Grupa 1250. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

187. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

188. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.

Grupa 1251. Owoce. Jagody. Grzyby suszone. Orzechy

189. PN-75-/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.

190. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone.

Grupa 1252. Owoce. Jagody. Warzywa. Grzyby marynowane i solone

191. PN-77/A-78502 Półprzetwory grzybowe. Grzyby w solance.

192. PN-92/A-78503 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane.

193. PN-80/A-78505 Przetwory grzybowe. Grzyby sterylizowane.

194. PN-74/A-78515 Przetwory grzybowe. Mączka grzybowa jadalna.

Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne

195. PN-69/A-75047 Półprodukty owocowe. Przeciery.

196. PN-87/A-75100 Przetwory owocowe. Dżemy.

197. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła.

198. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.

199. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.

200. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.

201. PN-73/A-77602 Przetwory warzywne. Sok pomidorowy.

202. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.

203. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.

204. PN-70/A-77701 Produkty warzywne. Ogórki kwaszone.

205. PN-75/A-77801 Produkty warzywne. Ogórki konserwowe.

206. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.

207. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.

208. PN-79/A-77804 Produkty warzywne. Pomidory całe, obierane, sterylizowane.

Grupa 1254. Soki i ekstrakty owocowe i jagodowe

209. PN-74/A-75951 Przetwory owocowe. Soki owocowe pitne.

210. PN-64/A-75952 Półprodukty owocowe. Soki owocowe surowe (moszcze).

211. PN-70/A-75955 soki owocowe wysokosłodzone.

Grupa 1255. Sosy. Przyprawy

212. PN-80/A-86950 Majonez. Wspólne wymagania i badania

Grupa 1257. Mrożone owoce i warzywa

213. PN-92/A-78600 Marchew zamrożona

214. PN-93/A-78650 Borówki, czernice zamrożone.

Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowania. Przechowywanie. Transport.

215. PN-90/A-75032 Przetwory owocowo-warzywne, warzywno-mięsne, grzybowe, wina i miody pitne. Pakowanie, przechowywanie, transport.

216. PN-72/A-75050 Przetwory owocowo-warzywne, wina i miody pitne. Pobieranie próbek.

217. PN-90/A-75051 Mrożone owoce i warzywa. Pobieranie próbek i metody badań.

218. PN-90/A-75052/01 Przetwory owocowe, warzywne warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Postanowienia ogólne.

219. PN-90/A-75052/02 Przetwory owocowe, warzywne, warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych.

220. PN-90/A-75052/03 Przetwory owocowe, warzywa i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej.

221. PN-90/A-75052/04 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Sposób pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.

222. PN-90/A-75052/05 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych i psychrofilnych.

223. PN-90/A-75052/06 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii tlenowych termofilnych.

224. PN-90/A-75052/07 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii kwaszących typu mlekowego.

225. PN-90/A-75052/08 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.

226. PN-90/A-75052/09 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii rodzaju Leuconostoc.

227. PN-90/A-75052/10 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych i termofilnych.

228. PN-90/A-75052/11 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności miana i najbardziej prawdopodobnej liczby pałeczek z grupy coli.

229. PN-90/A-75052/12 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli.

230. PN-90/A-75052/13 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności enterkoków.

231. PN-90/A-75052/14 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii Cloctridium perfringers.

232. PN-90/A-75052/15 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności bakterii octowych.

233. PN-90/A-75052/16 Przetwory owocowe warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Wykrywanie obecności pałeczek rodzaju Salmonella.

234. PN-90/A-75052/17 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus.

235. PN-90/A-75052/18 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczania strzępków pleśni metodą Howarda.

236. PN-90/A-75052/19 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie sterylności przemysłowej konserw.

237. PN-90/A-75052/20 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie stanu higienicznego opakowań, urządzeń i sprzętu pomocniczego.

238. PN-90/A-75101/01 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Postanowienia ogólne i zakres normy.

239. PN-90/A-75101/02 Przetwory owoce i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.

240. PN-90/A-75101/03 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.

241. PN-90/A-75101/04 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

242. PN-90/A-75101/05 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości lotnej.

243. PN-90/A-75101/06 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie pH metodą potencjometryczną.

244. PN-90/A-75101/07 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.

245. PN-90/A-75101/08 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i jego alkaliczności.

246. PN-90/A-75101/09 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.

247. PN-90/A-75101/10 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości chlorków.

248. PN-90/A-75101/11 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.

249. PN-90/A-75101/12 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości sumy karotenoidów

250. PN-90/A-75101/14 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości miąższu.

251. PN-90/A-75101/15 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie masy netto i masy odciekniętych owoców i warzyw.

252. PN-90/A-75101/16 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości owoców lub warzyw z wadami.

253. PN-90/A-75101/17 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych.

254. PN-90/A-75101/18 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń mineralnych.

255. PN-90/A-75101/19 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zdolności pochłaniania wody.

256. PN-90/A-75101/20 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości skrobi w suszonych wytłokach jabłkowych.

257. PN-90/A-75101/23 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

258. PN-90/A-75101/24 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu benzoesowego.

259. PN-90/A-75101/25 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.

260. PN-90/A-75101/26 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu mrówkowego.

261. PN-901A-75101/29 Przetwory owocowe i warzywne. Przegotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Wykrywanie sztucznego zabarwienia.

262. PN-92/A-75112 Warzywa, owoce i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

263. PN-681A-78508 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Pobieranie próbek.

264. PN-68/A-78509 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Metody padań.

265. PN-73/A-78511 Przetwory grzybowe. Pobieranie i przygotowanie próbek oraz metody badań mikrobiologicznych.

Klasa 126. Tłuszcze roślinne

Grupa 1260. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

266: PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1261. Margaryny

267. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.

Grupa 1262: Oleje roślinne jadalne

268. PNc871A-86906 Tłuszcze roślinne jadalne. Surowe oleje roślinne.

269. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.

Grupa 1269. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

270. PN-85/A-86910 Tłuszcze roślinne jadalne. Pobieranie próbek i przygotowanie próbki laboratoryjnej.

271. PN-76/A-86911 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Przygotowanie próbek do analizy.

272. PN-73/A-86912 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.

273. PN-60/A-86913 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie substancji tłuszczowej.

274. PN-70/A-86914 Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby jodowej.

275. PN-60/A-86915 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby hydroksylowej.

276. PN-60/A-86916 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby zmydlenia.

277. PN-61/A-86917 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie substancji niezmydlających się.

278. PN-84/A-86918 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.

279. PN-60/A-86919 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.

280. PN-60/A-86920 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie współczynnika załamania światła.

281. PN-60/A-86921 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.

282. PN-60/A-86922 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

283. PN-70/A-86923 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości niklu metodą kolorymetryczną.

284. PN-60/A-86924 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.

285. PN-70/A-86925 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości mydeł w olejach ciekłych.

286. PN-93/A-86926 Tłuszcze roślinne Jadalne. Oznaczanie liczby anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.

287. PN-61/A-86927 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury krzepnięcia.

288. PN-62/A-86928 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie zafałszowań.

289. PN-88/A-86930 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości fosforu.

290. PN-73/A-86931 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zanieczyszczeń nierozpuszczalnych.

291. PN-92/A-86932 Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie, transport.

Klasa 127. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Grupa 1270. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

292. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.

293. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja.

294. PN-72/A-79082 Słód browarowy i słód diastatyczny.

Grupa 1271. Napoje bezalkoholowe

295. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane.

296. PN-82/A-79034 Napoje bezalkoholowe. Napoje niegazowane.

297. PN-83/A-79035 Napoje bezalkoholowe. Napoje nisko wysycone dwutlenkiem węgla.

Grupa 1272. Napoje o niskiej zawartości alkoholu

298. PN-89/A-79098 Piwo.

Grupa 1273. Wina

299. PN-80/A-79121 Wino owocowe.

300. PN-69/A-79122 Winogronowe.

301. PN-64/A-79123 Miody pitne.

Grupa 1274. Wyroby spirytusowe

302. PN-74/A-79522 Spirytus rektyfikowany.

303. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.

304. PN-86/A-79526 Spirytus rektyfikowany butelkowany.

305. PN-91/A-79530 Wódki gatunkowe. Wspólne wymagania i badania.

306. PN-89/A-79531 Wódki czyste.

307. PN-75/A-79532 Denaturat.

Grupa 1279. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

308. PN-85/A-79033 Napoje bezalkoholowe. Pobieranie próbek i metody badań.

309. PN-91/A-79037 Napoje bezalkoholowe. Kontrola czystości mikrobiologicznej opakowań jednostkowych, urządzeń rozlewniczych i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.

310. PN-67/A-79083 Słód browarowy i słód diastatyczny. Pobieranie próbek i metody badań.

311. PN-74/A-79093 Piwo. Pobieranie próbek i metody badań.

312. PN-92/A-79094 Piwo. Oznaczanie zawartości goryczy metodą spektrofotometryczną.

313. PN-90/A-79120/01 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.

314. PN-90/A-79120/02 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Ocena organoleptyczna.

315. PN-90/A-79120/03 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie gęstości.

316. PN-90/A-79120/04 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.

317. PN-90/A-79120/05 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek. i metody badań. Oznaczanie zawartości ekstraktu całkowitego i bezcukrowego.

318. PN-90/A-79120/06 Wino i miody pitne; Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości cukrów.

319. PN-90/A-79120/07 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

320. PN-90/A-79120/08 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości lotnej.

321. PN-90/A-79120/09 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

322. PN-90/A-79120/10 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

323. PN-90/A-79120/11 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.

324. PN-90/A-79120/12 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości chlorków.

325. PN-74/A-79527 Spirytus. Pobieranie próbek.

326. PN-92/A-79528/01 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.

327. PN-93/A-79528/02 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Ocena organoleptyczna.

328. PN-93/A-79528/03 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie mocy.

329. PN-93/A-79528/04 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości związków karbonylowych.

330. PN-93/A-79528/05 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości fuzli.

331. PN-93/A-79528/06 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu metylowego.

332. PN-92/A-79528/07 Spirytus (alkohol etylowy), Metody badań. Badanie alkaliczności lub oznaczanie kwasowości.

333. PN-93/A-79528/08 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości estrów.

334. PN-92/A-79528/09 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Pomiar czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu potasowego,

335. PN-92/A-79528/10 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na mieszalność z wodą.

336. PN-92/A-79528/11 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na obecność furfuralu.

337. PN-92/A-79528/12 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań, Oznaczanie zawartości suchej pozostałości po odparowaniu.

338. PN-93/A-79528/14 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie barwy.

339. PN-92/A-79528/15 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości węglowodorów.

340. PN-93/A79528/16 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

341. PN-93/A-79528/17 Spirytus (alkohol etylowy): Metody badań. Oznaczanie zawartości lotnych zasad azotowych.

342. PN-80/A-79529 Wódki gatunkowe. Pobieranie próbek i metody badań.

343. PN-91/A-79533 Wyroby spirytusowe. Oznaczanie zawartości cynku, kadmu, miedzi, ołowiu i żelaza metodą absorpcyjnej spektometrii atomowej.

Klasa 128. Wyroby tytoniowe

Grupa 1280. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

344. PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia.

Grupa 1282. Papierosy. Cygara

345. PN -86/A-99005 Wyroby tytoniowe. Papierosy. Wspólne wymagania i badania.

Grupa 1289. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

346. PN-85/A-99001 Tytoń i wyroby tytoniowe. Pobieranie próbek.

347. PN-73/A-99004 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne.

348.PN-85/A-99004/01 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Postanowienia ogólne i zakres normy.

349. PN-86/A- 99004j02 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości suchej masy.

350. PN-85jA-99004/03 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i krzemionki.

351. PN-85/A-99004/04 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie zawartości alkaloidów.

352. PN-88/A-99004/05 Tytoń i wyroby tytoniowe. Badania chemiczne. Oznaczanie alkaloidów w tytoniu. Metoda spektrofotometryczna.

353. PN-87/A-99007/01 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Postanowienia ogólne i zakres normy.

354. PN-87/A-99007/02 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Nazwy i określenia.

355. PN-87/A-99007/03 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Przygotowanie papierosów do spalania i spalanie.

356. PN-87/A-99007/04 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie ilości substancji smolistych.

357. PN-87/A-99007/05 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości alkaloidów.

358. PN-87/A-99007/06 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości wody w surowym kondensacie dymu papierosowego.

359. PN-87/A-99007/07 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości tlenku węgla.

360. PN-87/A-99007/08 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie efektywności filtrów papierosowych względem alkaloidów oraz barwnej części kondensatu.

Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże

Grupa. 1290. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

361. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1291. Esencje spożywcze. Kwasy. Barwniki i dodatki

362. PN-91/A-79036 Zaprawy do napojów.

363. PN-72/A-79733 Ocet spirytusowy.

364. PN-81/A-79734 Kwas cytrynowy spożywczy.

365. PN-76/A-86060 Kwas mlekowy spożywczy.

366. PN-93/A-86949 Produkty leczniczo-przemysłowe. Olejki cytrusowe.

Grupa 1292. Drożdże

367. PN-87/A-79002 Drożdże piekarskie prasowane.

368. PN-75/A-79003 Drożdże piekarskie suszone.

Grupa 1293. Koncentraty spożywcze

369. PN-76/A-94010 Ekstrakt kawy naturalnej, Marago.

370. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.

Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

371. PN-86/A-79004 Drożdże. Pobieranie próbek.

372. PN-73/A-79005 Drożdże. Metody badań.

Dział 14

OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH

Klasa. 148. Woda i ścieki

Grupa 1481. Jakość wody do picia oraz do celów przemysłowych i gospodarczych

1. PN-84/C-04635 Woda do nawadniania roślin na użytkach rolnych oraz do ich opryskiwania chemicznymi środkami ochrony roślin.

Dział 15

ROLNICTWO I LEŚNICTWO

Klasa 150. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1500. Terminy i oznaczenia

1. PN-83/R-04150 Zabiegi uprawowe. Nazwy i określenia.

Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

2. PN-78/R-04011 Materiał roślinny i gleba. Pobieranie próbek do ilościowego oznaczania pozostałości pestycydów.

3. PN-83/R-04012/00 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Zakres normy i postanowienia ogólne.

4. PN-83/R-04012/01 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny zbożowe.

5. PN-87/R-04012/02 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Użytki zielone.

6. PN-88/R-04012/03 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny okopowe - bulwy ziemniaka.

7. PN-88/R-04013 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

8. PN-91/R-04014 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Metody mineralizacji materiału roślinnego do oznaczania makro- i mikroelementów.

9. PN-92/R-04016 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego cynku.

10. PN-92/R-04017 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnej miedzi.

11. PN-93/R-04018 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego boru.

12. PN-93/R-04019 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego manganu.

13. PN-92/R-04100 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - diflufenikan.

14. PN-92/R-04101 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - tralkoksydim.

15. PN-92/R-04102 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna-fiuroksypyr.

16. PN-93/R-04104 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - klomazone.

17. PN-93/R-04105 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - flurochloridon.

18. PN-93/R-04106 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - pirydat.

Klasa 151. Materiał siewny upraw poIowych

Grupa 1511. Nasiona i sadzonki

19. PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.

20. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.

Grupa 1519. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

21. PN-79/R-65950 Materiał siewny. Metody badania nasion.

22. PN-78/R-71603 Materiał siewny. Pobieranie próbek nasion.

Klasa 152. Produkty upraw polowych

Grupa 1520. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

23. PN-74/R-65645 Rośliny okopowe. Klasyfikacja ziemniaków.

Grupa 1521. Rośliny okopowe

24. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.

25. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.

26. PN-81/R-74458 Korzenie buraka cukrowego.

Grupa 1522. Rośliny oleiste

27. PN-74/R-65653 Rośliny oleiste. Ziarno gorczycy.

28. PN-90/R-66145 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku wysokoerukowego.

29. PN-74/R-66148 Rośliny oleiste. Ziarno maku.

30. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego.

31. PN-74/R-66200 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno lnu i konopi.

Grupa 1523. Rośliny strączkowe

32. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.

33. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.

Grupa 1524. Ziarno zbóż

34. PN-92/R-74100 Ziarno zbóż. Proso.

Grupa 1529. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

35. PN-76/R-66146 Ziarno roślin oleistych. Pobieranie próbek i przygotowanie próbki laboratoryjnej.

36. PN-73/R-66147 Nasiona oleiste przemysłowe. Oznaczanie zanieczyszczeń.

37. PN-91/R-66160 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie zanieczyszczeń i szkodników w ziarnie rzepaku i rzepiku.

38. PN-57/R-66162 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie liczby jodowej w nasionach oleistych.

39. PN-62/R-66163 Oznaczanie zawartości wody w nasionach oleistych, makuchach i śrutach poekstrakcyjnych.

40. PN-73/R-66164 Oznaczanie zawartości tłuszczu w nasionach, owocach oleistych i śrucie poekstrakcyjnej.

41. PN-74/R-66165 Ziarno roślin oleistych. Oznaczanie liczby kwasowej tłuszczu.

42. PN-73/R-74007 Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości.

43. PN-70/R-74008 Ziarno zbóż. Oznaczanie ziaren szklistych.

44. PN-70/R-74010 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Pobieranie próbek.

45. PN-70/R-74013 Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych.

46. PN-72/R-74014 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Metody badań.

47. PN-69/R-74016 Ziarno zbóż. Oznaczanie szkodników, zanieczyszczeń i zaśmiecenia.

48. PN-68/R-74017 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziaren.

49. PN-79/R-74452 Rośliny okopowe. Pobieranie próbek ziemniaków.

50. PN-82/R-74456 Rośliny okopowe. Badanie jakości ziemniaków.

Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty

Grupa 1530. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

51. PN-92/R-75100 Album części morfologicznych i strukturalnych owoców.

52. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.

53. PN-89/R-75351 Album części morfologicznych i strukturalnych warzyw.

Grupa 1531. Materiał siewny. Materiał szkółkarski. Sadzonki

54. PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.

55. PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele.

56. PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.

57. PN-92/R-67030 Cebule, bulwy, kłącza i korzenie bulwiaste roślin ozdobnych.

Grupa 1532. Owoce

58. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.

59. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.

60. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.

61. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.

62. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.

63. PN-72/R-75029 Owoce świeże. Truskawki.

64. PN-79/R-75050 Owoce świeże leśne i inne dziko rosnące.

Grupa 1533. Warzywa

65: PN-91/R-75352 Warzywa świeże. Patison.

66. PN-92/R-75353 Warzywa świeże. Chrzan.

67. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.

68. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.

69. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.

70. PN-72/R-75360 Warzywa świeże. Buraki ćwikłowe.

71. PN-72/R-75361 Warzywa. świeże. Kalafiory.

72. PN-72jR-75362 Warzywa świeże. Kapusta.

73. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.

74. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.

75. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.

76. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.

Grupa 1536. Rośliny zielarskie

77. PN-84/R-87010 Surowce zielarskie. Kory suszone.

78. PN-82/R-87011 Surowce zielarskie. Liście suszone.

79. PN-84/R-87012 Surowce zielarskie. Korzenie i kłącza suszone.

80. PN-84/R-87013 Surowce zielarskie. Kwiaty suszone.

81. PN-85/R-87014 Surowce zielarskie. Pączki drzew suszone.

82. PN-84/R-87015 Surowce zielarskie. Nasiona.

83. PN-85/R-87016 Surowce zielarskie. Gąbki, plechowce, paprotniki, znamiona kukurydzy.

84. PN-85/R-87017 Surowce zielarskie. Ziele suszone.

85. PN-85/R-87018 Surowce zielarskie. Owoce suszone.

Grupa 1537. Grzyby

86. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.

87. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.

Grupa 1539. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

88. PN-69/R-75021 Owoce świeże. Badanie jakości.

89. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.

90. PN-91/R-87019 Surowce zielarskie. Pobieranie próbek i metody badań.

91. PN-92/R-87020 Surowce i przetwory zielarskie. Oznaczanie zawartości witaminy C.

Klasa 154. Produkty paszowe

Grupa 1540. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

92. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.

Grupa 1541. Pasze naturalne

93. PN-75/R-64766 Pasze. Otręby zbożowe.

94. PN-80/R-64773 Pasze sypkie. Śruty i expellery z nasion oleistych.

95. PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.

96. PN-66/R-64740 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko odtłuszczone paszowe.

Grupa 1542. Surowce paszowe

97. PN-67/R-64804 Przetwory zbożowe przeznaczone na pasze. Śruty zbożowe.

Grupa 1543. Mieszanki paszowe

98. PN-64/R-64812 Mieszanki paszowe: Wymagania sanitarnohigieniczne w produkcji.

Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

99. PN-76/R-64752 Pasze. Oznaczanie wilgotności.

100. PN-92/R-64756 Pasze. Oznaczanie witaminy A i E w premiksach paszowych.

101. PN-90/R-64769 Pasze. Pobieranie próbek.

102. PN-75/R-64787 Pasze. Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych i zanieczyszczeń.

103. PN-76/R-64791 Pasze sypkie. Wymagania i badania mikrobiologiczne z zakresu obecności drobnoustrojów czynnych i grzybów toksynotwórczych.

104. PN-76/R-64795 Pasze. Oznaczanie zawartości popiołu.

105. PN-89/R-64798 Pasze. Oznaczanie rozdrobnienia.

106. PN-75/R-64799 Pasze. Badania mikrobiologiczne i biologiczne.

107. PN-77/R-64800 Przemysłowe mieszanki paszowe. Pakowanie, przechowywanie i transport. Wymagania podstawowe.

108. PN-87/R-64814 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie zawartości włókna surowego.

109. PN-91/R-64822 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie wirginiamycyny w preparatach, premiksach, koncentratach i mieszankach metodą mikrobiologiczną.

Klasa 155. Pszczelarstwo

Grupa 1552. Miód

110. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.

Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli

111. PN-72/R-78890 Wosk pszczeli.

Klasa 157. Produkcja zwierzęca

Grupa 1570. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

112. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.

113. PN-64/R-78003 Klasyfikacja koni, bydła, trzody chlewnej i owiec według wieku.

Grupa 1571. Inwentarz rzeźny

114. PN-83/R-78002 Konie rzeźne powyżej dwóch lat.

115. PN-83/R-78004 Konie rzeźne. Źrebięta w wieku od 6 do 24 miesięcy.

116. PN-62/R-78219 Trzoda chlewna. Prosięta i warchlaki.

117. PN-84/R-78220 Tuczniki i tusze bekonowe.

118. PN-76/R-78310 Zwierzęta rzeźne. Króliki.

119. PN-76/R-78311 Zwierzęta rzeźne. Nutrie.

Grupa 1576. Wełna. Pierze. Puch

120. PN-90/R-22253 Pierze pościelowe.

Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu

121. PN-92/R-78550 Drób rzeźny. Brojlery, kurczęta, kury i koguty.

122. PN-93/R-78551 Drób rzeźny. Indyki.

123. PN-70/R-78556 Drób rzeźny żywy.

124. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.

Grupa 1579. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

125. PN-88/R-22252 Pierze. Metody badań.

Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby

Grupa 1580. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

126. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.

Klasa 058. Opakowania metalowe

Grupa 0581. Skrzynie, pudła i puszki metalowe

127. PN-84/0-79551 Opakowania jednostkowe metalowe. Puszki do artykułów żywnościowych konserwowych. Ogólne wymagania i badania.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA