REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 107 poz. 695
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 2 września 1997 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 oraz z 1997 r. Nr 6, poz. 31, Nr 64, poz. 407 i Nr 80, poz. 498) zarządza się, co następuje:
Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz
 Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
 z dnia 2 września 1997 r. (poz. 695)
STAWKI CELNE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
|   
  |    Kod PCN  |    Wyszczególnienie  |    UE  |  
|   
  |    1  |    2  |    3  |  
|   
  |    1212  |    Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, mielone lub nie; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:  |    
  |  
|   
  |    1212 20 00 0  |    – Wodorosty morskie i inne algi  |    3,8  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    1515  |    Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:  |    
  |  
|   
  |    1515 60  |    – Olej jojoba i jego frakcje;  |    
  |  
|   
  |    1515 60 10 0  |    – – Olej surowy  |    5  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    1518 00  |    Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  |    
  |  
|   
  |    1518 00 10 0  |    – Linoksyn  |    3,8  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1518 00 91 0  |    – – Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516  |    3,8  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1518 00 95 0  |    – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i ich frakcje  |    3,8  |  
|   
  |    1518 00 99 0  |    – – – Pozostałe  |    3,8  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    1702  |    Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:  |    
  |  
|   
  |    1702 50 00 0  |    – Fruktoza chemicznie czysta  |    10  |  
|   
  |    
  |    
  |    min. 0,04 ECU/kg  |  
|   
  |    1702 90  |    – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:  |    
  |  
|   
  |    1702 90 10 0  |    – – Maltoza chemicznie czysta  |    10  |  
|   
  |    
  |    
  |    min. 0,04 ECU/kg  |  
|   
  |    1  |    2  |    3  |  
|   
  |    1704  |    Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:  |    
  |  
|   
  |    1704 90  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1704 9071 0  |    – – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem  |    25*  |  
|   
  |    1704 90 75 0  |    – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne  |    25*  |  
|   
  |    
  |    – – – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1704 90 99 0  |    – – – – – Pozostałe  |    
  |  
|   ex  |    1704 90 99 0  |    Zawierające w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)  |    25*  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    1806  |    Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:  |    
  |  
|   
  |    1806 10  |    – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:  |    
  |  
|   
  |    1806 10 15 0  |    – – Nie zawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza  |    15  |  
|   
  |    1806 10 20 0  |    – – Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza  |    15  |  
|   
  |    1806 20  |    – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg:  |    
  |  
|   
  |    1806 20 10 0  |    – – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie  |    20  |  
|   
  |    1806 20 30 0  |    – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie  |    20  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1806 20 50 0  |    – – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego  |    20  |  
|   
  |    1806 20 70 0  |    – – – Okruchy mleczno-czekoladowe  |    20  |  
|   
  |    1806 20 80 0  |    – – – Polewa czekoladowa smakowa  |    20  |  
|   
  |    1806 20 95 0  |    – – – –Pozostałe  |    22*  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:  |    
  |  
|   
  |    1806 31 00 0  |    – – Nadziewane  |    37*  |  
|   
  |    1806 32  |    – – Bez nadzienia:  |    
  |  
|   
  |    1806 32 10 0  |    – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów  |    37*  |  
|   
  |    1806 32 90 0  |    – – – Pozostałe  |    37*  |  
|   
  |    1806 90  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – Czekolada i produkty czekoladowe:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – – Czekolady, z nadzieniem lub bez:  |    
  |  
|   
  |    1806 90 11 0  |    – – – – Zawierające alkohol  |    37*  |  
|   
  |    1806 90 19 0  |    – – – – Pozostałe  |    37*  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1806 90 31 0  |    – – – – Z nadzieniem  |    37*  |  
|   
  |    1806 90 39 0  |    – – – – Bez nadzienia  |    37*  |  
|   
  |    1  |    2  |    3  |  
|   
  |    1806 90 50 0  |    – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao  |    37*  |  
|   
  |    1806 90 60 0  |    – – Pasty do smarowania zawierające kakao  |    37*  |  
|   
  |    1806 90 70 0  |    – – Przetwory zawierające kakao do produkcji napojów  |    37*  |  
|   
  |    1806 90 90 0  |    – – Pozostałe  |    37*  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    1905  |    Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:  |    
  |  
|   
  |    1905 10 00 0  |    – Chleb chrupki  |    28  |  
|   
  |    1905 20  |    – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:  |    
  |  
|   
  |    1905 20 10 0  |    – – Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)  |    28*  |  
|   
  |    1905 20 30 0  |    – – Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)  |    28*  |  
|   
  |    1905 20 90 0  |    – – Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)  |    28*  |  
|   
  |    1905 30  |    – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:  |    
  |  
|   
  |    1905 30 11 0  |    – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 85 g  |    33*  |  
|   
  |    1905 30 19 0  |    – – – Pozostałe  |    33*  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – – – Słodkie herbatniki (biskwity):  |    
  |  
|   
  |    1905 30 30 0  |    – – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka  |    33*  |  
|   
  |    
  |    – – – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1905 30 51 0  |    – – – – – Herbatniki kanapkowe (biskwity)  |    33*  |  
|   
  |    1905 30 59 0  |    – – – – – Pozostałe  |    33*  |  
|   
  |    
  |    – – – Wafle i opłatki:  |    
  |  
|   
  |    1905 30 91 0  |    – – – – Solone, z nadzieniem lub bez  |    28*  |  
|   
  |    1905 30 99 0  |    – – – – Pozostałe  |    33*  |  
|   
  |    1905 40  |    – Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:  |    
  |  
|   
  |    1905 40 10 0  |    – – Sucharki  |    28*  |  
|   
  |    1905 40 90 0  |    – – Pozostałe  |    28*  |  
|   
  |    1905 90  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1905 90 10 0  |    – – Mace  |    20  |  
|   
  |    1905 90 20 0  |    – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty  |    20  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1905 90 30 0  |    – – – Chleb, bułki, nie zawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu  |    20*  |  
|   
  |    1905 90 40 0  |    – – – Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10%  |    28*  |  
|   
  |    1905 90 45 0  |    – – – Herbatniki (biskwity)  |    20*  |  
|   
  |    1905 90 55 0  |    – – – Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone  |    20  |  
|   
  |    1  |    2  |    3  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    1905 90 60 0  |    – – – – Z dodatkiem środka słodzącego  |    33*  |  
|   
  |    1905 90 90 0  |    – – – – Pozostałe  |    28  |  
|   
  |    2001  |    Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:  |    
  |  
|   
  |    2001 90  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    2001 90 60 0  |    – – Rdzenie palmowe  |    7,5  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    2005  |    Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:  |    
  |  
|   
  |    2005 80 00 0  |    – Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)  |    6,3  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    2103  |    Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:  |    
  |  
|   
  |    2103 90  |    – Pozostałe:  |    
  |  
|   
  |    2103 90 100  |    – – Ostry sos z mango w płynie  |    7,5  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    2203 00  |    Piwo otrzymywane ze słodu:  |    
  |  
|   
  |    
  |    – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:  |    
  |  
|   
  |    2203 00 01 0  |    – – W butelkach  |    23  |  
|   
  |    
  |    
  |    min. 0,19 ECU/I  |  
|   
  |    2203 00 09 0  |    – – Pozostałe  |    23  |  
|   
  |    
  |    
  |    min. 0,19 ECU/l  |  
|   
  |    2203 00 10 0  |    – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów  |    23  |  
|   
  |    
  |    
  |    min. 0,19 ECU/I  |  
|   
  |    
  |    
  |    
  |  
|   
  |    2205  |    Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:  |    
  |  
|   
  |    2205 10  |    – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:  |    
  |  
|   
  |    2205 10 10 0  |    – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej  |     23  |  
* Cło specyficzne będzie stosowane w wysokości 0,0017 ECU na 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.
- Data ogłoszenia: 1997-09-15
 - Data wejścia w życie: 1997-09-15
 - Data obowiązywania: 1997-09-15
 - Z mocą od: 1997-09-15
 - Dokument traci ważność: 1998-01-01
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
