REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 93 poz. 1034

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 24 października 2000 r.

w sprawie zakazu przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Zakazuje się przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, określonych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs

Załącznik 1. [TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU l PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 października 2000 r. (poz. 1034)

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU l PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

1

2

3

0103

0103

Trzoda chlewna żywa:

 

0103 10 00 0

– Zwierzęta hodowlane czystej krwi

 

 

– Pozostałe:

 

0103 91

– – O masie poniżej 50 kg:

 

0103 91 10 0

– – – Gatunki domowe

 

0103 91 90 0

– – – Pozostałe

 

0103 92

– – O masie 50 kg lub większej:

 

 

– – – Gatunki domowe:

 

0103 92 11 0

– – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie

 

 

160 kg lub większej

 

0103 92 19 0

– – – – Pozostałe

 

0103 92 90 0

– – – Pozostałe

0203

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

 

 

– Świeże lub chłodzone:

 

0203 11

– – Tusze i półtusze:

 

0203 11 10 0

– – – Ze świń domowych

 

0203 11 90 0

– – – Pozostałe

 

0203 12

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0203 12 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

 

0203 12 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

 

0203 12 90 0

– – – Pozostałe

 

0203 19

– – Pozostałe:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0203 19 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

 

0203 19 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

 

0203 19 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0203 19 55 0

– – – – – Bez kości

 

0203 19 59 0

– – – – – Pozostałe

 

0203 19 90 0

– – – Pozostałe

 

 

– Mrożone:

 

0203 21

– – Tusze i półtusze:

 

0203 21 10 0

– – – Ze świń domowych

 

1

2

3

 

0203 21 90 0

– – – Pozostałe

 

0203 22

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0203 22 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

 

0203 22 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

 

0203 22 90 0

– – – Pozostałe

 

0203 29

– – Pozostałe:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0203 29 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

 

0203 29 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

 

0203 29 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0203 29 55 0

– – – – – Bez kości

 

0203 29 59 0

– – – – – Pozostałe

 

0203 29 90 0

– – – Pozostałe

0206

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie,

 

 

końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże,

 

 

chłodzone lub mrożone:

 

0206 30

– Wieprzowe, świeże lub chłodzone:

 

0206 30 10 0

– – Przeznaczone do produkcji wyrobów

 

 

farmaceutycznych

 

 

– – Pozostałe:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0206 30 21 0

– – – – Wątroby

 

0206 30 31 0

– – – – Pozostałe

 

0206 30 90 0

– – – Pozostałe

 

 

– Wieprzowe mrożone:

 

0206 41

– – Wątroby:

 

0206 41 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów

 

 

farmaceutycznych

 

 

– – – Pozostałe:

 

0206 41 91 0

– –– – Ze świń domowych

 

0206 41 99 0

– – – – Pozostałe

 

0206 49

– – Pozostałe:

 

0206 49 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów

 

 

farmaceutycznych

 

 

– – – Pozostałe:

 

0206 49 91 0

– – – – Ze świń domowych

 

0206 49 99 0

– – – – Pozostałe

0209 00

0209 00

Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz

 

 

drobiowy nie wytapiane lub inaczej

 

 

wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone,

 

 

solone, w solance, suszone lub wędzone:

 

 

– Podskórny tłuszcz wieprzowy:

 

0209 00 11 0

– – Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance

 

1

2

3

 

0209 00 19 0

– – Suszony lub wędzony

 

0209 00 30 0

– Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego podpozycją

 

 

0209 00 11 lub 0209 00 19

0210

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone

lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i

podrobów:

 

 

– Mięso wieprzowe:

 

0210 11

– – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

– – – – Solone lub w solance:

 

0210 11 11 0

– – – – – Szynki i ich kawałki

 

0210 11 19 0

– – – – – Łopatki i ich kawałki

 

 

– – – – Suszone lub wędzone:

 

0210 11 31 0

– – – – – Szynki i ich kawałki

 

0210 11 39 0

– – – – – Łopatki i ich kawałki

 

0210 11 90 0

– – – Pozostałe

 

0210 12

– – Boczek i jego kawałki:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

0210 12 11 0

– – – – Solony lub w solance

 

0210 12 19 0

– – – – Suszony lub wędzony

 

0210 12 90 0

– – – Pozostały

 

0210 19

– – Pozostałe:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

– – – – Solone lub w solance:

 

0210 19 10 0

– – – – – Bok bekonowy lub szpencer

 

0210 19 20 0

– – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki

 

0210 19 30 0

– – – – – Przodki i ich kawałki

 

0210 19 40 0

– – – – – Schaby i ich kawałki

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

0210 19 51 0

– – – – – – Bez kości

 

0210 19 59 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – Suszone lub wędzone:

 

0210 19 60 0

– – – – – Przodki i ich kawałki

 

0210 19 70 0

– – – – – Schaby i ich kawałki

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

0210 19 81 0

– – – – – Bez kości

 

0210 19 89 0

– – – – – – Pozostałe

 

0210 19 90 0

– – – Pozostałe

 

0210 90

– Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z

 

 

mięsa lub podrobów:

 

 

– – Podroby:

 

 

– – – Wieprzowe:

 

0210 90 31 0

– – – – Wątroby

 

0210 90 39 0

– – – – Pozostałe

 

0210 90 90 0

– – Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów1

 

1

2

3

0502

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i

 

 

inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki

 

 

takiej szczeciny lub sierści:

 

0502 10 00 0

– Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki

 

 

szczeciny lub sierści

0504 00 00

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem

 

 

rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone,

 

 

mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

 

0504 00 00 9

– Pozostałe1

0506

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone,

 

 

wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla

 

 

nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub

 

 

odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:

 

0506 10 00 0

– Osseina i kości poddane działaniu kwasu1

 

0506 90 00 0

– Pozostałe1

0510 00 00 0

0510 00 00 0

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo;

 

 

kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne

 

 

produkty zwierzęce używane do przygotowania

 

 

produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone,

 

 

mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1

0511

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie

 

 

wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta

 

 

objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia

 

 

przez łudzi:

 

 

– Pozostałe:

 

0511 99

– – Pozostałe:

 

0511 99 10 0

– – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór

 

 

lub skórek1

 

0511 99 80

– – – Pozostałe:

 

0511 99 80 1

– – – – Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż

 

 

bydlęce1

 

0511 99 80 3

– – – – Embriony zwierząt gospodarskich inne niż

 

 

bydlęce1

 

0511 99 80 5

– – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1

 

0511 99 80 9

– – – – Pozostałe1

1501 00

1501 00

Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z

 

 

drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji nr 0209 lub 1503:

 

 

– Smalec i inne tłuszcze wieprzowe:

 

1501 00 11 0

– – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja

 

 

artykułów spożywanych przez ludzi

 

1501 00 19 0

– – Pozostałe

 

1

2

3

1601 00

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub

 

 

krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych

 

 

produktach:

 

1601 00 10 0

– Z wątroby1

 

 

– Pozostałe:

 

1601 00 91 0

– – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1

 

1601 00 99 0

– – Pozostałe1

1602

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso,

 

 

podroby lub krew:

 

1602 10 00 0

– Przetwory homogenizowane1, 2

 

 

– Z wieprzowiny:

 

1602 41

– – Szynki i ich części:

 

1602 41 10 0

– – – Ze świń domowych2

 

1602 41 90 0

– – – Pozostałe2

 

1602 42

– – Łopatki i ich części:

 

1602 42 10 0

– – – Ze świń domowych2

 

1602 42 90 0

– – – Pozostałe2

 

1602 49

– – Pozostałe łącznie z mieszankami:

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

– – – – Zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa lub

 

 

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

 

 

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

 

1602 49 11 0

– – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z

 

 

mieszankami schabów i szynek2

 

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami

 

 

obojczyków i łopatek2

 

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki,

 

 

schaby lub karki oraz ich części2

 

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe2

 

1602 49 30 0

– – – –Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

 

 

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

 

 

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

 

 

pochodzenia2

 

1602 49 50 0

– – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

 

 

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

 

 

dowolnego rodzaju i pochodzenia2

 

1602 49 90 0

– – – Pozostałe2

 

1602 90

– Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych

 

 

zwierząt :

 

1602 90 10 0

– – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1, 2

 

 

– – Pozostałe:

 

1602 90 31 0

– – – Z dziczyzny lub z królików2

 

 

– – – Pozostałe:

 

1602 90 51 0

– – – – Zawierające mięso lub podroby ze świń

 

 

domowych2

 

1

2

3

1603 00

1603 00

Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków,

 

 

mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych 1, 2

1902

1902

Ciasto makaronowe, również gotowane lub

 

 

nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub

 

 

przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron,

 

 

nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus,

 

 

przygotowany lub nie:

 

1902 20

– Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane

 

 

lub inaczej przygotowane:

 

1902 20 30 0

– – Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

 

 

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju

 

 

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia1,2

2301

2301

Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub

 

 

skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców

 

 

wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi;

 

 

skwarki:

 

2301 10 00 0

– Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1

2309

2309

Produkty używane do karmienia zwierząt1, 2

 

Objaśnienia:

1 Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0103.

2 Nie dotyczy przetworzonego i konserwowanego mięsa, podrobów lub krwi poddanych obróbce termicznej w temperaturze minimum 72°C.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2000-11-03
  • Data wejścia w życie: 2000-11-03
  • Data obowiązywania: 2000-11-03
  • Dokument traci ważność: 2001-12-11
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA