REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 74 poz. 446
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 30 kwietnia 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %
Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 74, poz. 444) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski
|
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 30 kwietnia 2008 r. (poz. 446)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %
| Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
| 2 | 0102 | Bydło żywe |
| 3 | 0103 | Świnie żywe |
| 4 | 0104 | Owce i kozy, żywe |
| 5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
| 6 | * 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) |
| 7 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
| 8 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
| 9 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
| 10 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
| 11 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
| 12 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
| 13 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
|
|
| Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
| 14 | 0208 10 | – Z królików lub zajęcy |
| 15 | 0208 90 | – Pozostałe |
| 1 | 2 | 3 |
| 16 | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
| 17 | 0301 | Ryby żywe |
| 18 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
| 19 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
| 20 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
| 21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
| 22 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
| 23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
| 24 | ex 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego – z wyłączeniem CN 0401 30 |
| 25 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
| 26 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 27 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
| 1 | 2 | 3 |
| 28 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
| 29 | * 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2) |
| 30 | * 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) |
| 31 | * 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2) |
| 32 | * 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2) |
| 33 | * 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2) |
| 34 | ex* 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) –z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
| 35 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
| 36 | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia |
| 37 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
| 38 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
| 39 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
| 1 | 2 | 3 |
| 40 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
| 41 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
| 42 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
| 43 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
| 44 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
| 45 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
| 46 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
| 47 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
| 48 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
| 49 | 0802 21 00 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: – Orzechy leszczyny (Corylus spp.): – – W łupinach |
| 50 | 0802 22 00 | – – Bez łupin |
| 51 | 0802 31 00 | – Orzechy włoskie: – – W łupinach |
| 52 | 0802 32 00 | – – Bez łupin |
| 53 | 0806 10 | Winogrona: – Świeże |
| 54 | ex 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
| 55 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
| 56 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
| 1 | 2 | 3 |
| 57 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 |
| 58 | * 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone3) |
| 59 | * 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3) |
| 60 | * 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3) |
| 61 | * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3) |
| 62 | 1001 | Pszenica i meslin |
| 63 | 1002 00 00 | Żyto |
| 64 | 1003 00 | Jęczmień |
| 65 | 1004 00 00 | Owies |
| 66 | 1005 | Kukurydza |
| 67 | 1006 10 | – Ryż niełuskany |
| 68 | 1007 00 | Ziarno sorgo |
| 69 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
| 70 | 1104 19 50 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: – Ziarna miażdżone i płatkowane: – – – Z kukurydzy |
| 71 | 1104 22 90 | – Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane): – – Z owsa: – – – Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
| 72 | 1104 23 90 | – – Z kukurydzy: – – – Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
| 73 | 1104 29 07 | – – – Z jęczmienia: – – – – Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
| 1 | 2 | 3 |
|
|
| – – – Pozostałe: – – – – Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane: |
| 74 | 1104 29 11 | – – – – – Z pszenicy |
| 75 | * 1104 29 18 | – – – – – Pozostałe4) |
|
|
| – – – – Obrobione wyłącznie przez śrutowanie: |
| 76 | 1104 29 51 | – – – – Z pszenicy |
| 77 | 1104 29 55 | – – – – Z żyta |
| 78 | 1104 29 59 | – – – – – Pozostałe |
| 79 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
| 80 | 1203 00 00 | Kopra |
| 81 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
| 82 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
| 83 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
| 84 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
| 85 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
| 86 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
|
|
| Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus satiwtm), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: – Pozostałe: |
| 87 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
| 88 | ex 1212 99 | – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70 |
| 89 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
| 90 | ex 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane – z wyłączeniem CN 1214 10 |
| 1 | 2 | 3 |
| 91 | ex 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 |
| 92 | ex 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 – z wyłączeniem CN 1502 00 10 |
| 93 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5) |
| 94 | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
| 95 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
| 96 | 1516 10 | – Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje |
| 97 | * 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki7) |
| 98 | * 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane8) |
| 99 | * 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone9) |
| 100 | * 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt10) |
| 101 | 2401 10 | – Tytoń nieodżyłowany |
| 102 | 2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany |
| 103 | ex 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 90 |
| 104 | 3507 10 00 | – Podpuszczka i jej koncentraty |
| 1 | 2 | 3 |
| 105 | * 5301 10 00 | – Len surowy lub roszony11) |
| 106 | * 5302 10 00 | – Konopie siewne, surowe lub roszone11) |
| 107 | * 5303 10 00 | – Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone11) |
| 108 | * 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)11), 12) |
ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie.
Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem „*" umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki
2) wyłącznie odpady zwierzęce, niejadalne, z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
4) wyłącznie ziarno żyta
5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych
7) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne
8) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
9) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
10) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
11) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
12) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej
- Data ogłoszenia: 2008-04-30
- Data wejścia w życie: 2008-05-01
- Data obowiązywania: 2008-05-01
- Dokument traci ważność: 2008-12-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
