REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 74 poz. 447
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 30 kwietnia 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 %
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski
|   
  |  
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382 oraz z 2008 r. Nr 74, poz. 444.
3) Zakres spraw uregulowany niniejszym rozporządzeniem byt poprzednio uregulowany w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. Nr 87, poz. 826, z 2005 r. Nr 95, poz. 799 i Nr 265, poz. 2216, z 2006 r. Nr 243, poz. 1767 oraz z 2007 r. Nr 251, poz. 1886).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
 z dnia 30 kwietnia 2008 r. (poz. 447)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %
|   Pozycja  |    Kod CN  |    Wyszczególnienie  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   1  |    0101  |    Konie, osły, muły i osłomuły, żywe  |  
|   2  |    0102  |    Bydło żywe  |  
|   3  |    0103  |    Świnie żywe  |  
|   4  |    0104  |    Owce i kozy, żywe  |  
|   5  |    0105  |    Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki  |  
|   6  |    * 0106  |    Pozostałe zwierzęta żywe1)  |  
|   7  |    0201  |    Mięso z bydła, świeże lub schłodzone  |  
|   8  |    0202  |    Mięso z bydła, zamrożone  |  
|   9  |    0203  |    Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   10  |    0204  |    Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   11  |    0205 00  |    Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   12  |    0206  |    Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   13  |    0207  |    Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   14  |    0208  |    Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   15  |    * 0209 00  |    Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)  |  
|   16  |    0210  |    Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów  |  
|   17  |    0301  |    Ryby żywe  |  
|   18  |    0302  |    Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304  |  
|   19  |    0303  |    Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304  |  
|   20  |    0304  |    Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone  |  
|   21  |    0305  |    Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi  |  
|   22  |    0306  |    Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi  |  
|   23  |    0307  |    Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi  |  
|   24  |    0401  |    Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego  |  
|   25  |    0402  |    Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego  |  
|   26  |    0403  |    Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   27  |    0404  |    Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  
|   28  |    0405  |    Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania  |  
|   29  |    0406  |    Ser i twaróg  |  
|   30  |    0407 00  |    Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane  |  
|   31  |    0408  |    Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego  |  
|   32  |    0409 00 00  |    Miód naturalny  |  
|   33  |    0410 00 00  |    Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  
|   34  |    0504 00 00  |    Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone  |  
|   35  |    ex* 0511  |    Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi3) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39  |  
|   36  |    0601  |    Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212  |  
|   37  |    0602  |    Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia  |  
|   38  |    0603  |    Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane  |  
|   39  |    0701  |    Ziemniaki, świeże lub schłodzone  |  
|   40  |    0702 00 00  |    Pomidory, świeże lub schłodzone  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   41  |    0703  |    Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone  |  
|   42  |    0704  |    Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone  |  
|   43  |    0705  |    Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone  |  
|   44  |    0706  |    Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone  |  
|   45  |    0707 00  |    Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone  |  
|   46  |    0708  |    Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone  |  
|   47  |    0709  |    Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone  |  
|   48  |    0710  |    Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone  |  
|   49  |    ex* 0711  |    Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4)– z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90  |  
|   50  |    0712  |    Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone  |  
|   51  |    0713  |    Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone  |  
|   52  |    0714  |    Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca  |  
|   
  |    
  |    Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: – Orzechy leszczyny (Cyrylus spp.):  |  
|   53  |    0802 21 00  |    – – W łupinach  |  
|   54  |    0802 22 00  |    – – Bez łupin  |  
|   
  |    
  |    – Orzechy włoskie:  |  
|   55  |    0802 31 00  |    – – W łupinach  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   56  |    0802 32 00  |    – – Bez łupin  |  
|   57  |    0806  |    Winogrona, świeże lub suszone  |  
|   58  |    ex 0807  |    Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00  |  
|   59  |    0808  |    Jabłka, gruszki i pigwy, świeże  |  
|   60  |    0809  |    Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże  |  
|   61  |    ex 0810  |    Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95  |  
|   62  |    0811  |    Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego  |  
|   63  |    * 0812  |    Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4)  |  
|   64  |    0813  |    Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem  |  
|   65  |    * 0814 00 00  |    Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących4)  |  
|   66  |    * 0904  |    Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone5)  |  
|   67  |    * 0908  |    Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony5)  |  
|   68  |    * 0909  |    Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca5)  |  
|   69  |    * 0910  |    Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5)  |  
|   70  |    1001  |    Pszenica i meslin  |  
|   71  |    1002 00 00  |    Żyto  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   72  |    1003 00  |    Jęczmień  |  
|   73  |    1004 00 00  |    Owies  |  
|   74  |    1005  |    Kukurydza  |  
|   75  |    1006  |    Ryż  |  
|   76  |    1007 00  |    Ziarno sorgo  |  
|   77  |    1008  |    Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża  |  
|   78  |    1101 00  |    Mąka pszenna lub z meslin  |  
|   79  |    1102  |    Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin  |  
|   80  |    1103  |    Kasze, mączki i granulki, zbożowe  |  
|   81  |    1104  |    Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone  |  
|   82  |    1105  |    Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane  |  
|   83  |    1106  |    Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8  |  
|   84  |    1108  |    Skrobie; inulina  |  
|   85  |    1109 00 00  |    Gluten pszenny, nawet suszony  |  
|   86  |    1201 00  |    Nasiona soi, nawet łamane  |  
|   87  |    1203 00 00  |    Kopra  |  
|   88  |    1204 00  |    Nasiona lnu, nawet łamane  |  
|   89  |    1205  |    Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane  |  
|   90  |    1206 00  |    Nasiona słonecznika, nawet łamane  |  
|   91  |    1207  |    Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   92  |    1209  |    Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu  |  
|   93  |    1210  |    Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina  |  
|   
  |    
  |    Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:  |  
|   94  |    1212 91  |    – – Burak cukrowy  |  
|   95  |    ex 1212 99  |    – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49  |  
|   96  |    1213 00 00  |    Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek  |  
|   97  |    ex 1214  |    Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane – z wyłączeniem CN 1214 10  |  
|   98  |    ex 1302  |    Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 19  |  
|   99  |    ex 1501 00  |    Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90  |  
|   
  |    
  |    Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:  |  
|   100  |    1502 00 90  |    – Pozostałe  |  
|   101  |    * 1503 00  |    Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6)  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   102  |    * 1504  |    Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   103  |    * 1506 00 00  |    Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   104  |    * 1507  |    Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   105  |    * 1508  |    Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   106  |    * 1509  |    Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   107  |    * 1510 00  |    Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096)  |  
|   108  |    * 1511  |    Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6)  |  
|   109  |    * 1512  |    Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   110  |    * 1513  |    Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   111  |    ex* 1514  |    Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) – z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10  |  
|   112  |    * 1515  |    Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)  |  
|   113  |    * 1516  |    Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone6)  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   114  |    * 1517  |    Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166)  |  
|   115  |    1601 00  |    Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów  |  
|   116  |    1602  |    Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane  |  
|   117  |    1604  |    Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej  |  
|   118  |    1605  |    Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane  |  
|   119  |    ex 1701  |    Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej – z wyłączeniem CN 1701 91 00  |  
|   120  |    1702  |    Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel  |  
|   121  |    1703  |    Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru  |  
|   122  |    ex 1901  |    Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19  |  
|   123  |    1902  |    Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany  |  
|   124  |    1903 00 00  |    Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   125  |    1904  |    Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  
|   126  |    1905 10 00  |    – Chleb chrupki  |  
|   
  |    
  |    – – Gofry i wafle:  |  
|   127  |    * 1905 32 05  |    – – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy7)  |  
|   
  |    
  |    – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:  |  
|   128  |    1905 40 90  |    – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe:  |  
|   129  |    1905 90 10  |    – – Mace  |  
|   130  |    * 1905 90 20  |    – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby8)  |  
|   
  |    
  |    Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:  |  
|   131  |    1905 90 30  |    – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |  
|   132  |    1905 90 60  |    – – – – Z dodatkiem środka słodzącego  |  
|   133  |    * 1905 90 90  |    – – – – Pozostałe9)  |  
|   134  |    * 2001  |    Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym4)  |  
|   135  |    * 2002  |    Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4)  |  
|   136  |    * 2003  |    Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4)  |  
|   137  |    * 2004  |    Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064)  |  
|   138  |    * 2005  |    Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064)  |  
|   1  |    2  |    3  |  ||
|   139  |    * 2006 00  |    Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)4)  |  ||
|   140  |    2007  |    Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej  |  ||
|   141  |    * 2008  |    Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone4)  |  ||
|   142  |    2009  |    Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej  |  ||
|   143  |    2101 30  |    – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty  |  ||
|   144  |    ex 2103  |    Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90  |  ||
|   145  |    2104  |    Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane  |  ||
|   146  |    2105 00  |    Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao  |  ||
|   147  |    2106  |    Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  ||
|   
  |    
  |    Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:  |  ||
|   148  |    2202 90  |    – Pozostałe  |  ||
|   149  |    2301  |    Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki  |  ||
|   
  |    
  |    
  |  ||
|   1  |    2  |    3  |  ||
|   150  |    2302  |    Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane  |  ||
|   151  |    2303  |    Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek  |  ||
|   152  |    2308 00  |    Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  ||
|   153  |    2309  |    Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt  |  ||
|   154  |    ex 2401  |    Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00  |  ||
|   155  |    * 2509 00 00  |    Kreda10)  |  ||
|   156  |    * 2518 10 00  |    – Dolomit niekalcynowany ani niespiekany11)  |  ||
|   157  |    2522  |    Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825  |  ||
|   
  |    
  |    Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:  |  ||
|   158  |    * 2530 90 98  |    – – Pozostałe12)  |  ||
|   159  |    2703 00 00  |    Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany  |  ||
|   160  |    * 2802 00 00  |    Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna13)  |  ||
|   161  |    2814  |    Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym  |  ||
|   162  |    * 2852 00 00  |    Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów14)  |  ||
|   
  |    
  |    Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:  |  ||
|   163  |    2903 51 00  |    – –1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem(ISO,INN)  |  ||
|   164  |    2903 52 00  |    – – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)  |  ||
|   165  |    2903 59  |    – – Pozostałe  |  ||
|   1  |    2  |    3  |  
|   
  |    
  |    Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:  |  
|   166  |    2903 62 00  |    – – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)  |  
|   167  |    * 2918  |    Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne14)  |  
|   168  |    * 2922  |    Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną14)  |  
|   169  |    * 2923  |    Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie14)  |  
|   170  |    * 2924  |    Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego14)  |  
|   
  |    
  |    Organiczne związki siarki:  |  
|   171  |    2930 90 13  |    – – Cysteina i cystyna  |  
|   172  |    2930 90 16  |    – – Pochodne cysteiny lub cystyny  |  
|   173  |    * 2932  |    Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu14)  |  
|   174  |    * 2933  |    Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu14)  |  
|   175  |    * 2934  |    Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne14)  |  
|   176  |    * 2935 00  |    Sulfonamidy14)  |  
|   177  |    * 2936  |    Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku14)  |  
|   178  |    * 2937  |    Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony14)  |  
|   179  |    * 2938  |    Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne14)  |  
|   180  |    * 2940 00 00  |    Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293914)  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   181  |    * 2941  |    Antybiotyki14)  |  
|   182  |    * 3001  |    Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone14)  |  
|   183  |    * 3002  |    Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne14)  |  
|   184  |    * 3003  |    Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej14)  |  
|   185  |    * 3004  |    Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej14)  |  
|   186  |    * 3005  |    Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych14)  |  
|   187  |    ex* 3006  |    Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu14) – z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00  |  
|   188  |    3101 00 00  |    Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego  |  
|   189  |    ex* 3102  |    Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe15) – z wyłączeniem CN 3102 50 10  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   190  |    3103  |    Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne  |  
|   191  |    * 3104  |    Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne16)  |  
|   192  |    * 3105  |    Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg17)  |  
|   193  |    * 3407 00 00  |    Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny" lub jako „dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)18)  |  
|   194  |    ex 3502  |    Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 90  |  
|   195  |    * 3503 00 10  |    – Żelatyna i jej pochodne19)  |  
|   196  |    3505 10  |    – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane  |  
|   197  |    3507  |    Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  |  
|   198  |    3701 10 10  |    Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: – Do promieni rentgenowskich – – Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii  |  
|   199  |    * 3702 10 00  |    Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: – Do promieni rentgenowskich20)  |  
|   200  |    * 3808  |    Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   
  |    
  |    postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)21)  |  
|   201  |    * 3821 00 00  |    Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych22)  |  
|   202  |    3822 00 00  |    Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe  |  
|   
  |    
  |    Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:  |  
|   203  |    * 3824 90 61  |    – – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300423)  |  
|   204  |    * 3824 90 62  |    – – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin14)  |  
|   205  |    * 3824 90 64  |    – – – – Pozostałe14)  |  
|   206  |    * 4009  |    Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)24)  |  
|   207  |    4014  |    Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu  |  
|   208  |    4015 11 00  |    Rękawiczki: – – Chirurgiczne  |  
|   209  |    * 4115 20 00  |    – Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej25)  |  
|   210  |    4401 10 00  |    – Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach  |  
|   211  |    * 4421 90 98  |    Pozostałe artykuły z drewna: – – Pozostałe26)  |  
|   212  |    4818 40  |    – Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   213  |    * 4901  |    Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach27)  |  
|   214  |    * 4902  |    Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe28)  |  
|   215  |    4903 00 00  |    Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania  |  
|   216  |    4904 00 00  |    Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione  |  
|   217  |    4905  |    Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane  |  
|   218  |    5001 00 00  |    Kokony jedwabników nadające się do motania  |  
|   219  |    5101 19 00  |    Wełna: – – Pozostała  |  
|   220  |    * 5301 10 00  |    – Len surowy lub roszony29)  |  
|   221  |    * 5302 10 00  |    – Konopie siewne, surowe lub roszone29)  |  
|   222  |    * 5303 10 00  |    – Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 2<"  |  
|   223  |    * 5305 00 00  |    Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)29), 30)  |  
|   224  |    ex 5601  |    Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien – z wyłączeniem CN 5601 30 00  |  
|   225  |    * 7318 23 00  |    – – Nity31)  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   
  |    
  |    Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)  |  
|   226  |    * 8442 30 99  |    – – – Pozostałe32)  |  
|   227  |    * 8443 32 10  |    – – – Drukarki33)  |  
|   228  |    * 8443 39 90  |    – – – Pozostałe34)  |  
|   229  |    * 8469 00  |    – Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów35)  |  
|   230  |    * 8471  |    Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone33)  |  
|   231  |    * 8517 62 00  |    – – Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające i routingowe33)  |  
|   
  |    
  |    – Monitory z lampą kineskopową:  |  
|   232  |    * 8528 41 00  |    – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847133)  |  
|   233  |    * 8528 51 00  |    – Pozostałe monitory: – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847133)  |  
|   
  |    
  |    – Projektory:  |  
|   234  |    * 8528 61 00  |    – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847133)  |  
|   235  |    8713  |    Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób  |  
|   236  |    9001 30 00  |    – Soczewki kontaktowe  |  
|   237  |    9001 40  |    – Soczewki okularowe szklane  |  
|   238  |    9001 50  |    – Soczewki okularowe z pozostałych materiałów  |  
|   1  |    2  |    3  |  
|   
  |    
  |    Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:  |  
|   239  |    * 9018 31  |    – – Strzykawki, z igłami lub bez36)  |  
|   240  |    * 9018 32 10  |    – – – Metalowe igły do zastrzyków36)  |  
|   241  |    * 9018 32 90  |    – – – Igły chirurgiczne36)  |  
|   242  |    * 9018 39 00  |    – – Pozostałe36)  |  
|   243  |    9018 90 10  |    – – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi  |  
|   244  |    9018 90 50  |    – – Aparatura do transfuzji  |  
|   245  |    * 9021  |    Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa37)  |  
|   246  |    * 9602 00 00  |    Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny38)  |  
|   bez względu na Kod CN  |    1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach  |  |
|   
  |    2. Sznurek do maszyn rolniczych  |  |
|   
  |    3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie:  |  |
|   
  |    1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,  |  |
|   
  |    2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,  |  |
|   
  |    3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER"  |  |
|   
  |    4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika  |  |
|   
  |    5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a  |  |
|   
  |    6. Obuwie dziecięce  |  |
|   
  |    7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt  |  |
1) ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, ze dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3 %
Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem „*" umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
3) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego
4) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
5) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie wafle
8) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych
9) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta
10) wyłącznie kreda mielona pastewna i nawozowa
11) wyłącznie mączka dolomitowa
12) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
13) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
14) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o prawie farmaceutycznym
15) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
16) z wyłączeniem chlorku potasu
17) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych
18) wyłącznie do stosowania w dentystyce
19) z wyłączeniem klejów kazeinowych
20) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopu przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m
21) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
22) wyłącznie dla farmacji
23) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej
24) wyłącznie węże medyczne
25) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
26) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
27) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów, telefaksów i ulotek
28) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67 % powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
29) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
30) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej
31) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
32) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania
33) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
34) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych
35) wyłącznie maszyny dla niewidomych
36) z wyłączeniem weterynaryjnych
37) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych
38) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
- Data ogłoszenia: 2008-04-30
 - Data wejścia w życie: 2008-05-01
 - Data obowiązywania: 2008-05-01
 - Dokument traci ważność: 2008-12-01
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
