REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2021 poz. 145

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ZDROWIA

z dnia 17 grudnia 2020 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Tekst pierwotny

1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 czerwca 2012 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 728), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 799).

2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 799), który stanowi:

"§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.".

Minister Zdrowia: A. Niedzielski

Załącznik 1. [Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 czerwca 2012 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych]

Załącznik do obwieszczenia Ministra Zdrowia
z dnia 17 grudnia 2020 r. (poz. 145)

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
1)

z dnia 19 czerwca 2012 r.

w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021) zarządza się, co następuje:

§ 1. Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia2).3)

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 czerwca 2012 r.

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratorium referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Rodzaje badań

1

2

3

4

1. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

- tłuszcz ogółem

- skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans

- akryloamid

- sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna

- kwas benzoesowy

- kofeina

- cholesterol

- sterole roślinne

- obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter

- zawartość bakterii probiotycznych

Sól kuchenna

- jod (I)

Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

- wartość energetyczna

- białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka

- błonnik pokarmowy

- popiół

- składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K)

- witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)

- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)

2.4) Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu

ul. 1 Maja 5 39-400 Tarnobrzeg

Żywność

- zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego

 

1

2

3

4

3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny 

ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa 

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

- azotany i azotyny

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety

- pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

- mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2

Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci

- aflatoksyna M1

Żywność

- barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

- histamina

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

- wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii)

- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes

- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych

- oznaczanie liczby Escherichia coli

- oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne

- oznaczanie liczby Clostridium perfringens

 

1

2

3

4

 

 

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

- badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

- badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Żywność

- 3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD)

Żywność

- wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

4.5) Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie - Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów

ul. Żelazna 79 00-875 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, zboża i produkty zbożowe, nasiona oleiste, herbata

- pozostałości pestycydów

Żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, miód

- pozostałości pestycydów

Żywność dla małych dzieci i niemowląt: produkty owocowo-warzywne, zbożowe, mleczno-zbożowe, preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt

- pozostałości pestycydów

5. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej - Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywności

ul. Dorodna 16 03-195 Warszawa

Żywność

- jakościowe badania obecności napromienianych składników

6.6) Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy

ul. Kujawska 4 85-031 Bydgoszcz

Żywność pochodzenia roślinnego

- wirusy przenoszone przez żywność

 

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1470 i 1541).

2) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 28 czerwca 2012 r.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 976), które utraciło moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. poz. 914, 1228 i 1511 oraz z 2011 r. poz. 622, 696 i 1016).

4) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 799), które weszło w życie z dniem 14 maja 2019 r.

5) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.

6) Dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2021-01-22
  • Data wejścia w życie: 2021-01-22
  • Data obowiązywania: 2021-01-22
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA