REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2025 poz. 965
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 lipca 2025 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych2)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1) w § 1:
a) po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:
„1a) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów;”,
b) pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) soków owocowych z zagęszczonego soku owocowego;”,
c) po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:
„2a) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego;”,
d) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) zagęszczonych soków owocowych (soków owocowych zagęszczonych, koncentratów soków owocowych);”,
e) po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
„3a) zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów (soków owocowych zagęszczonych o obniżonej zawartości cukrów, koncentratów soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów);”;
2) w § 2 pkt 11 otrzymuje brzmienie:
„11) białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu, ziemniaków lub nasion słonecznika, używane do klarowania.”;
3) w § 3:
a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) zagęszczonych soków owocowych - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego;”,
b) w pkt 3 w lit. b kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 4 i 5 w brzmieniu:
„4) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów, soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych i zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów - można stosować, w celu zmniejszenia ilości naturalnie występujących cukrów, filtrację membranową oraz fermentację drożdży w zakresie, w jakim zastosowanie tych procesów pozwoli na zachowanie wszystkich pozostałych istotnych właściwości fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych, odpowiadających co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju;
5) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów i soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych - można stosować wodę w ilości niezbędnej do odtworzenia wody utraconej w wyniku procesu obniżania zawartości cukrów.”;
4) w § 4:
a) w ust. 1 w pkt 3 kropkę na końcu zastępuje się przecinkiem i dodaje się wyrazy „z tym że substancje słodzące mogą służyć jedynie do wytwarzania nektarów owocowych.”,
b) w ust. 4 skreśla się wyraz „odtworzonego”;
5) § 6 otrzymuje brzmienie:
„§ 6. Aromat, miazga i komórki miąższu otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów lub nektaru owocowego.”;
6) w § 7 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) dodawać cukry lub miód w ilości nie większej niż:
a) 20 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części I załącznika nr 2 do rozporządzenia,
b) 15 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części II załącznika nr 2 do rozporządzenia,
c) 10 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części III załącznika nr 2 do rozporządzenia;”;
7) w § 8 w ust. 5 skreśla się wyraz „odtworzony”;
8) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) po części „Soki owocowe” dodaje się część „Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów” w brzmieniu:
„Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów
1. Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów są wyrobami otrzymanymi z soków owocowych, w których ilość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku.
2. W produkcji soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów jest dozwolone mieszanie soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z sokiem owocowym lub przecierem owocowym.”,
b) w części „Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego”:
- tytuł otrzymuje brzmienie:
„Soki owocowe z zagęszczonego soku owocowego”,
- w ust. 1 we wprowadzeniu do wyliczenia skreśla się wyraz „odtworzone”,
- w ust. 3 skreśla się wyraz „odtworzony”,
- w ust. 4 skreśla się wyraz „odtworzonych”,
c) po części „Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego” dodaje się część „Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego” w brzmieniu:
„Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego
1. Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego są wyrobami otrzymanymi:
1) z soków owocowych z zagęszczonego soku owocowego, w których ilość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku, lub
2) z zagęszczonego soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów (soku owocowego zagęszczonego o obniżonej zawartości cukrów, koncentratu soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów) przez odtworzenie za pomocą wody spełniającej wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
2. W produkcji soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego jest dozwolone mieszanie soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego z jednym z następujących produktów: sokiem owocowym, sokiem owocowym z zagęszczonego soku owocowego, sokiem owocowym o obniżonej zawartości cukrów, przecierem owocowym i odtworzonym przecierem owocowym.”,
d) po części „Zagęszczone soki owocowe” dodaje się część „Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów)” w brzmieniu:
„Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów)
1. Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów) są wyrobami otrzymanymi:
1) z zagęszczonych soków owocowych, w których zawartość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku, lub
2) z soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów przez fizyczne usunięcie określonej ilości zawartej w nich wody.
2. W przypadku przeznaczenia wyrobu do bezpośredniego spożycia usuwa się co najmniej 50 % zawartości wody.”,
e) w części „Nektary owocowe” w zdaniu w pkt 2 skreśla się wyraz „odtworzonego”;
9) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części I wiersz dwudziesty drugi otrzymuje brzmienie:
- owoce pigwy (Cydonia oblonga L.) | 50 |
10) w załączniku nr 3 do rozporządzenia w tabeli po wierszu dotyczącym czarnej porzeczki dodaje się wiersz w brzmieniu:
Orzech kokosowy* | Cocos nucifera L. | 4,5 |
§ 2.
§ 3.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).
2) Niniejsze rozporządzenie w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dyrektywy Rady 2001/113/WE odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy Rady 2001/114/WE odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 2024/1438 z 24.05.2024).
- Data ogłoszenia: 2025-07-22
- Data wejścia w życie: 2026-06-14
- Data obowiązywania: 2026-06-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA